Home > Morgonrapport: ”Rekyl trolig innan avresa mot 1422, VM-kickoff imorgon…”

Morgonrapport: ”Rekyl trolig innan avresa mot 1422, VM-kickoff imorgon…”

Det finns gott om varningsklockor som gör att resan mot målkursen vid 1422 sannolikt kommer att bli stökig. Såväl svenska som amerikanska index är överköpta på kort sikt. Fibonaccimotståndet i regionen 1405-1406 håller tillbaka OMXS30 och vid 1391 finns ett ouppklarat gap på nedsidan. Fotbolls-VM som startar imorgon kommer att hämma redan låga handelsvolymer. För den höjdrädde börsspekulanten kan det snart vara läge att börja ”hedga” sin portfölj med guld…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30-index är överköpt och stöter på fibonaccipatrull...
OMXS30-index är överköpt och stöter på fibonaccipatrull…

I gårdagens morgonrapport slog vi fast att ”så länge trenden fortsätter sin oförtröttliga resa uppåt, så länge all information tolkas positivt, och så länge stöden från tidigare bottnar förblir intakta kan man med gott samvete sikta in sig på 1422”.

Det är en slutsats vi skriver under på även idag.

OMXS30-index försökte under gårdagen vid ett flertal tillfällen med begränsad framgång att bryta upp genom den ståndaktiga fibonacci-nivån vid 1405-1406 punkter. Den orkade inte riktigt ända fram. OMXS30 stängde igår på 1406,22 punkter, ned obetydliga 0,02 %. Om marknaden inte inom kort bryter upp genom denna nivå utgör det ett (litet) svaghetstecken.

Förutom den envisa fibonacci-nivån är vi också väl medvetna om de många övriga små varningsklockor som figurerar i periferin. Svenska börsen (och den amerikanska) är sträckt/överköpt enligt de flesta oscillatorer. Vi befinner oss inom ramen för en pågående säljcykel i ytterligare några dagar. Säsongsmässigt är vi på tveksamt territorium. Fotbolls-VM startar imorgon, och tar därmed med sig en stor del av volymerna (minskning på 20-30 % trolig) på den redan avslagna Stockholmsbörsen. Och det finns dessutom ett ouppklarat gap för OMXS30-index på nedsidan (drygt 1391) som normalt borde fyllas.

Det är varningsklockor som dessa som gör att en kortsiktig rekyl i innevarande läge vore förståelig.

Och det är just varningsklockor som dessa som vi tror kommer kan komma att ge oss en stökig och aningen okonventionell resa uppåt mot målkursen vid 1422 punkter…

OMXS30-index intradag har ouppklarat gap på nedsidan
OMXS30-index intradag har ouppklarat gap på nedsidan

När det finns lite att skriva om angående svenska index kan det vara på sin plats att utforska vår omvärld. Var skall man egentligen placera sitt kapital? Skall allt ligga på börsen? Och när säljer man?

Frågeställningar som dessa aktualiserades av en mycket framgångsrik värdeinvesterare som häromdagen uttryckte sina ambivalenta känslor inför den fortsatta börsutvecklingen:

”Den svåra frågan för mig just nu är; skall man sälja av det mesta och lägga sig helt likvid eller i räntebärande medan man inväntar nästa idealiska börsläge? Eller skall man vända på varenda sten och leta upp allt mer obskyra case? Det har blivit något av ett mellanting, men visst skulle det sitta fint med en börsnedgång under andra halvan av 2014? Vi har en fantastisk period bakom oss, men det känns som om det kan ligga en krävande period framför oss. Det kommer dröja innan köpkandidaterna står som spön i backen igen.”

Och visst är det så. Med börser som stigit oavbrutet under de senaste åren finns det i ärlighetens namn väldigt lite som ser riktigt billigt ut.

Å andra sidan kan dyrt alltid bli betydligt dyrare än man först trott. Börsen tillämpar som de flesta redan vet inte alltid de mest rationella och logiska prissättningsmekanismer. Istället kan känslolivet och placerarnas stämningsläge få en oproportionerligt stor påverkan på kursutvecklingen under valda tidsperioder.

Det finns förvisso fortfarande en del värderingscase att finna, men dessa är av olika anledningar ändå inte helt klockrena.

Dags att börja hedga börsportföljen med lite guld
Dags att börja hedga börsportföljen med lite guld

Det kan röra sig om svårtillgängliga och dåligt genomlysta marknader. Det kan röra sig om kvalitetsbolag som förvisso är dyra, men där det av olika anledningar ändå kan te sig lockande att haka på en eventuell (ofta mer kortsiktig) resa uppåt. Eller så kan det röra sig om värdemässigt intressanta marknader med högre politisk risk (och ofta sämre placering i korruptionsindex), exempelvis Ryssland.

Det finns fortfarande en del värderingsmässiga kryddor, men det är ont om riktigt prisvärda kvalitetbolag på de mer mogna marknaderna.

En potentiell krydda som kan passa in i en välbalanserad portfölj är guld. Ädelmetallen har nu tappat drygt en tredjedel av sitt värde sedan toppnoteringen på 1900 (1261 idag), en nivå den noterades i strax efter krisen 2011. Under samma tidsperiod som guldet tappat en tredjedel av sitt värde har svenska OMXS30-index gått upp 68 % (exklusive utdelningar!).

Guld har fått oförtjänt mycket stryk under de senaste månadernas handel och ser därför tämligen intressant ut på dagens nivåer.

Guld fungerar ju också som en intressant hedge i en balanserad portfölj, och råvaran har en tendens att kunna stiga vid oro, kursfall och volatilitet på börsen. Det är också en intressant kompletterande placering för den som tycker börsen har gått lite väl mycket på uppsidan, men som ändå inte vill ta steget fullt ut och spekulera i nedgång.

HM stänger igen gapet men ser fortsatt stark ut...
HM stänger igen gapet men ser fortsatt stark ut…

Som bekant släpps det inte mycket kursdrivande information under innevarande vecka.

Detaljhandelssiffran från USA på torsdag (kl 14.30) blir antagligen veckans makrohöjdpunkt, men även fredagens PPI (kl 14.30) skulle kunna sätta lite fart på marknadens aktörer. Annars är det bara fredagens Kina-siffror som möjligvis kan leda till lite stök under veckan.

Slutsats: Det finns gott om varningsklockor som gör att resan mot målkursen vid 1422 sannolikt kommer att bli stökig. Såväl svenska som amerikanska index är överköpta på kort sikt. Fibonaccimotståndet i regionen 1405-1406 håller tillbaka OMXS30 och vid 1391 finns ett ouppklarat gap på nedsidan. Fotbolls-VM som startar imorgon kommer att hämma redan låga handelsvolymer. För den höjdrädde börsspekulanten kan det snart vara läge att börja ”hedga” sin portfölj med guld…

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Volvo kan vara köpvärd inom kommande tre börsdagar
Volvo kan vara köpvärd inom kommande tre börsdagar

Stockholmsbörsen präglades på tisdagen av ett allmänt lugn med mindre rörelser. De större Europabörserna uppvisade ett liknande handelsmönster.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade oförändrat till noteringen 1.406. Omsättning sträckte sig till knappt 12 miljarder kronor. Sandvik och banksektorn drog ned index, även Electrolux backade. H&M höll dock emot.

”Nedgången i Sandvik kan ha att göra med oro kring järnmalmspriser, vi har sett det tidigare i marknaden då både Sandvik och Atlas Copco drabbats” sade Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB till Nyhetsbyrån Direkt.

Klädjätten H&M drog upp index och steg närmare 2 procent till knappt 292 kronor. Handelsbanken har höjt sin riktkurs för klädaktien till hela 400 kronor, från 350, och upprepade sin köprekommendation. Banken lyfte i analysen särskilt fram H&M:s möjligheter vad gäller e-handel, och då inte minst på den kinesiska marknaden.

Analyshuset Macquarie har sänkt rekommendationen för Lundin Petroleum från outperform till neutral. Samtidigt höjde dock SEB riktkursen för oljebolaget till 145 kronor från tidigare 133. Rekommendation köp upprepades. Oljeaktien noterade en nedgång om 0,5 procent till knappt 130 kronor.

Medicinteknikbolaget Getinges styrelseordförande och storägare Carl Bennet sade till Dagens Industri att förtroendet för bolaget fått sig en knäck och att det kan ta upp till två år att komma igenom problemen. Getinge har på senare tid levererat en rad besvikelser i form av vinstvarningar och senast en uppskjuten kapitalmarknadsdag, men på sikt är framtiden ljus enligt Carl Bennet. Getinge-aktien handlades upp 0,5 procent.

Astra Zeneca steg 0,4 procent. Den amerikanska analyssajten Seeking Alpha gillar läkemedelsbolaget och lyfter fram både en imponerande direktavkastning samt en omfattande forskningsportfölj bland plusargumenten.

Infektionsbolaget Medivir fortsatte upp 4 procent på tisdagen efter måndagens Merck-köp av hepatit C-kollegan Idenix för närmare 4 miljarder dollar.

Spelbolaget Betssons storägare Per Hamberg har sålt 1,6 procent av aktierna i bolaget. Avsluten gjordes till 220 kronor. Aktien handlades svagt ned till 225 kronor.

”Orsaken är att jag har oerhört mycket spelaktier som står för en oproportionerlig stor andel av mina tillgångar. Det blir en ensidig portfölj och då har jag valt att sälja lite grand. Jag köper industriaktier och allmänna aktier och sedan ska jag ut med 120 miljoner kronor i skatt”, kommenterade Per Hamberg till Direkt.

Dagligvarubolaget Ica rapporterade att försäljningen i jämförbara svenska butiker steg med 1 procent i maj. Aktien steg knappt 1 procent. Cassandra Oil, som säljer utrustning för att utvinna olja ur olika material, tappade över 4 procent sedan bolaget flaggat för ytterligare kapitalbehov inom ett år.

Fastighetsbolaget Kungsleden sjönk närmare 1 procent efter negativa skattedomar från förvaltningsrätten. Nordea fonder har ökat sitt ägande i it-konsulten Knowit till motsvarande 5,6 procent av både kapital och röster. Aktien klättrade nästan 1 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Svolder (före lunchtid), Clas Ohlson (kl 8.00), Systemair (kl 8.00)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Inditex

STÄMMOR
– Ecomb, Medirätt, Profilgruppen (extra), WNT Research

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: Carnegie arrangerar småbolagsfrukost kl 9.00
– Systemair: telefonkonferens kl 9.00
– Clas Ohlson: rapportpresentation/telefonkonferens kl 10.00
– ASTG: håller investerarlunch kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– H&M: presenterar försäljningssiffror för maj kl 8.00
– Venue Retail Group: försäljningssiffror maj kl 13.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bactiguard: anmälningstid inför börsnotering inleds för institutioner (avslutas 18/6)
– Besqab: anmälningstid för institutioner löper ut i erbjudande inför börsnotering (för allmänheten 10/6)
– Episurf Medical: första dag för handel på Stockholmsbörsens huvudlista efter flytt från First North

MAKROSTATISTIK
– Svensk Handel Stil: stilindex maj kl 6.00
– SCB: näringslivets produktion april kl 9.30
– Storbritannien: arbetslöshet maj kl 10.30

CENTRALBANKER
– Island: räntebesked kl 10.55
– Nya Zeeland : räntebesked kl 23.00

MAKRO ÖVRIGT
– Olja: Opec-möte
– AF: Arbetsmarknadsutsikter 2014-2015 kl 10.00
– SEB: sparbarometern 2 kv kl 10.00
– Italien: växelemission kl 11.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: annonsering obligationsemission kl 16.20
– Olja: DOE veckovisa lagerdata kl 16.30

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto