Home > Morgonrapport: Välbehövlig rekyl kom till sist, idag tunga rapporter bl.a. NDA, ELUX, HM, SKF

Morgonrapport: Välbehövlig rekyl kom till sist, idag tunga rapporter bl.a. NDA, ELUX, HM, SKF

De amerikanska börserna tappade mark under tisdagens session, en stor del av måndagskvällens och tisdagens rapporter visade sig svagare än marknaden räknat med, däribland Microsoft, Caterpillar, DuPont och Procter & Gamble, med Apple som undantag vars resultat överträffade förväntningar. Onsdagen innehåller få makrohållpunkter av vikt och väntas i stort bli en transportsträcka till kvällens räntebesked från Federal Reserve, trots att mötet är ett ”mellanmöte”, medan mikroagendan är desto mer fullspäckad med bland annat Nordea, Electrolux, H&M, Investor, SKF och Getinge.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

OMXS30 tog till slut den rekyl som vi väntat oss skulle komma även om överköpt hann bli mycket överköpt innan det hände. Ericsson mjukstartade rapportsäsongen och bjöd på en blandad kompott, omsättningen var lägre än väntat men marginalen och utdelningshöjningen överraskade positivt. Aktien öppnade ner för att sedan kvickt återhämta sig till plus men resten av dagen sjönk  aktien i kraftigare tempo än OMXS30 som helhet. OMXS30 hittade stöd strax innan stängning vid 1525 men kan med stor sannolikhet fortsätta nedåt om rapporterna inte håller måttet. Idag blir det en intensiv rapportdag med Nordea, Electrolux, H&M, Investor, SKF samt Getinge som rapporterande OMXS30-bolag.

Nordea, dagsgraf, 1 år
Nordea, dagsgraf, 1 år

När Nordea är först ut av de nordiska storbankerna att rapportera kommer fokus troligtvis hamna på räntenetto och utdelningar.  Vinst per aktie väntas landa på 82 cent efter en IT-avskrivning på 6 cent per aktie och 65 % av detta väntas delas ut, det vill säga 57 cent per aktie. Nordeas exponering mot Finland, Ryssland och Norge har fött spekulationer om att en utökning av sparprogrammet kan komma att annonseras.  Räntenettot väntas landa på strax under 1,4 miljarder euro, totala intäkter på 2,5 miljarder, kreditförluster på 167 miljoner och till sist väntas ett rörelseresultat på drygt 1,1 miljarder. Enligt Bloomberg ligger Price to Book nu på 1,4. Rapporten släpps kl 7 och följs sedan upp av presskonferens 9:30 och telefonkonferens 14:30.

Electrolux, dagsgraf, 1 år
Electrolux, dagsgraf, 1 år

För Electroluxs del väntas omsättningen stiga till 31 miljarder kronor och att rörelseresultatet landar på 1 417 miljoner med förbättrade marginaler i EMEA men lägre i Nordamerika. Utdelningen väntas förbli på 6,5 kronor per aktie. Resultatet väntas missgynnas av stärkt dollar men gynnas av lägre råvarupriser, framförallt när det gäller det oljestyrda priset på plast som utgör ca 35 % av råvarukostnaderna. Electrolux som haft en stark utveckling sedan det annonserade köpet av GE Appliances, TTM EV/EBITDA ligger nu på 9,2. Rapporten släpps kl 8 med efterföljande telefonkonferens kl 9.

H&M, dagsgraf, 1 år
H&M, dagsgraf, 1 år

När H&M släpper sin rapport för dess fjärde kvartal (som sträcker sig från september till november), kommer fokus troligtvis hamna på expansionstakt, marginalpress, försäljningsutvecklingen i januari och som för de flesta bolag, utdelningen. Total försäljning för Q4 är redan känd och steg ca 17 %. Analytiker räknar med en nedgång i bruttomarginalen om 0,5 procentenheter till 60,3 % och en ökad rörelsevinst till 7 886 miljoner. Förväntad utdelning snittar en höjning till 9,97 kronor per aktie efter att legat stabilt på 9,5 under flera år. H&M brukar presentera försäljningen hittills under månaden och för hela januari ligger förväntningar på upp 11,7 %. Expansionen på nätet, mot nya koncept samt mot nya länder väntas pressa marginalen. Värderingsmässigt handlas H&M nu till TTM P/E-tal på 29. Klockan 8 presenteras rapporten och 9:30 startar presskonferensen.

SKF, dagsgraf, 1 år
SKF, dagsgraf, 1 år

SKF får alltid mycket uppmärksamhet under inledningen av rapportperioden på grund av dess roll som konjunkturbarometer. Det blir första rapporten med nya VDn Alrik Danielson som lanserat organisationsförändringar och snabbt gjort sig populär på aktiemarknaden. Valutaeffekt på omsättningen väntas bli +7 % och en mer lönsam produktmix väntas kompensera för kunder som minskar sina lager. Volymen av organisk tillväxt väntas öka med 0,6 % och EBITA-marginalen uppskattas till 10,7 % innan justeringar. Aktien har haft en fantastisk utveckling under 2015 och värderas nu till  TTM EV/EBITDA på 15,8. Rapporten publiceras ca kl 13 och telefonkonferensen startar kl 14.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 20.00: Fed: räntebesked
Ett så kallat ”mellanmöte”, som inte åtföljs av presskonferens och nya ledamotsprognoser. Det betyder oftast att förväntningarna på penningpolitiska nyheter är begränsade, men Fed-chefen Janet Yellen betonade i december att ”varje möte är live” för möjliga policyförändringar.

I december fastslog FOMC att man kan vara tålmodig (patient) med att börja normalisera räntan, men att detta är ”konsistent” med uttalandet i oktober, om nollränta under betydande tid (considerable time). Enligt Janet Yellen skiftades budskapet för att bättre spegla centralbankens fokus på de ekonomiska förhållandena, och att den eventuella första räntehöjningen är databeroende.

Inför mötet konstaterar USA-analytiker att Fed har att beakta en fortsatt god inhemsk konjunkturutveckling som står i kontrast mot allt lägre inflationsutsikter, drivet att sjunkande oljepriser, en starkare dollar och en tveksam global utveckling.

Ekonomerna på Morgan Stanley frågar sig i ett kundbrev huruvida Fed kan vara redo att justera sitt uttalande i januari för att spegla en ökad oro för allt lägre inflationsförväntningar, men ”Fed-retoriken inför januarimötet tyder på att ledamöterna ännu inte är redo att erkänna något nederlag beträffande en räntehöjning i mitten av året. Om så blir fallet blir Fed-chefens nästa tillfälle den halvårsvisa penningpolitiska rapporten till kongressen i februari”.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Efter åtta dagar i följd med stigande kurser vände Stockholmsbörsen nedåt på tisdagen. Rapportsäsongen tog fart på allvar och ett knippe verkstadsföretag tog ledningen söderut efter negativa signaler från USA.

OMXS30-index stängde 1,4 procent lägre till nivån 1.533,4. Aktier för över 20 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen. Utvecklingen var likartad på kontinenten, där de ledande indexen backade i storleksordningen 1,5 procent.

På makrosidan visade data över orderingången på varaktiga varor i USA en minskning med 3,4 procent i december, jämfört med föregående månad. Analytikerna hade räknat med att orderingången skulle ha ökat 0,3 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

En stark försäljning av nya hem lyckades inte vända stämningen och på valutamarknaden föll dollarn från de senaste dagarnas höga nivåer.

Ytterligare en besvikelse från USA var att Caterpillar, som bland annat tillverkar anläggningsmaskiner, sänkte sin försäljningsprognos för 2015. Bolaget meddelade att omsättningen i gruvdivisionen, som delvis konkurrerar med Atlas Copcos och Sandviks motsvarigheter, kommer att minska med cirka 10 procent.

Den bilden föreföll bekräftas av gruvbolaget Freeport-Mcmoran, som föll brant i New York efter att ha redovisat ett svagt fjärde kvartal och lägre planerade investeringar för 2015. Därtill retirerade det tyska verkstadsbolaget Siemens på Frankfurtbörsen efter en kvartalsrapport som inte nådde upp till analytikernas prognoser.

Nära botten av Stockholmsbörsens storbolagsindex återfanns Volvo, Sandvik och Atlas Copco, som alla förlorade över 3 procent.

Även rapporterande Ericsson noterades rejält på minus. Det fjärde kvartalet gav ett blandat intryck, med svagare USA-försäljning som delvis uppvägdes av en starkare bruttomarginal och högre utdelning än väntat. B-aktien tappade 3,6 procent.

Ledartröjan bland storbolagen togs av Handelsbanken, som steg 0,7 procent. Övriga storbanker noterade mindre nedgångar.

Medicinteknikbolaget Getinge, som rapporterar på onsdag, var den andra av dagens två vinnare i OMXS30 med en uppgång på 0,2 procent.

Bland råvarubolagen fick Semafo stöd av ett stigande guldpris och avancerade drygt 5 procent. Basmetallproducenterna Boliden och Lundin Mining förlorade dock båda drygt 1,7 procent.

Bokslutsaktuella NCC lyckades inte övertyga marknaden, som sänkte aktien 2,6 procent. Rörelseresultat i det fjärde kvartalet nådde inte upp till förväntningarna, medan orderingången var starkare och utdelningen i linje med förhandstipsen.

Likaledes rapporterande Elanders steg 5,8 procent. Tryckerikoncernens resultat förbättrades i årets sista kvartal och utdelningen höjdes med 38 procent.

Precise Biometrics stod i samband med sitt bokslut fast vid ambitionen att nå lönsamhet under 2015. Aktien steg 3,1 procent.

Även läkemedelsbolaget Moberg Pharma hade en bra dag, med en kursuppgång på knappt 10 procent. Bolagets partner i Asien har fått godkännande för Mobergs nagelprodukt Kerasal i Kina.

I sektorn steg också Vivoline Medical nästan 9 procent sedan bolaget fått ett patent beviljat i Kina.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1533,37
3372,58
10628,58
6811,61
2029,55
17387,21
4681,50
17831,57
24958,78
1,1337
9,3005
8,2035
45,55
49,07
-1,38%
-1,22%
-1,57%
-0,60%
-1,34%
-1,65%
-1,89%
0,37%
0,60%
-0,30%
-0,05%
0,34%
-1,47%
-1,07%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]om

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.