Home > Morgonrapport: ”Rekyler köpvärda; förhoppningar inför ECB-möte tar oss mot 1422…”

Morgonrapport: ”Rekyler köpvärda; förhoppningar inför ECB-möte tar oss mot 1422…”

OMXS30-index är kortsiktigt sträckt och en nedåtrekyl kan mycket väl lurpassa här i närheten av 1400-nivån. Vi bedömer att rekyler är köpvärda. På sikt är nämligen bedömningen att 1422 uppnås, där förhoppningar inför nästa veckas ECB-möte (torsdag 5:e Juni) kan utgöra nödvändigt raketbränsle. Svenska börsen har halvdag på onsdag (börsen stänger kl 13.00) och är stängd på torsdag (Kristi Himmelsfärdsdag), vilket kommer att bidra till en fortsatt ljummen tillställning. Makrostatistik från USA under veckan kommer röra om i grytan en del.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30-index lunkar vidare uppåt, men en rekyl vore inte förvånande
OMXS30-index lunkar vidare uppåt, men en rekyl vore inte förvånande

Vi skrev i gårdagens morgonrapport att ”Vi fortsätter alltjämt att jobba med 1422 som målkurs, men utesluter inte en viss rekyl redan kring 1400. En första varningssignal tänds om 1372 underskrids”. Och den bilden har inte förändrats i någon större utsträckning. Vi var under gårdagen uppe i som högst 1397,47 innan säljare klev in, och vi stängde dagen på 1394,15 upp blygsamma 0,13 %.

Men det var inget övertygat säljtryck, utan mer av samma tafatta kursutveckling vi vant oss vid från föregående vecka.

Visst lunkade det aningen uppåt under gårdagen. Men i vanlig ordning saknades det övertygelse. Trenden uppåt är fortsatt obeslutsam. Volymen är medioker. Och volatiliteten är löjligt låg. Och för den kortsiktige aktören är det, precis som vi konstaterade igår, för mycket ”market chop”, och för lite ”opportunity to shop”.

Och kommentarerna från uttråkade daytraders lät inte vänta på sig:

”Förutom Geti, så är det ju som att titta på färg som torkar. Hoppas långkoket är klart snart”, SMS:ade en västsvensk intradagshandlare med vackert ”track record”.

Getinge ställde in kapitalmarknadsdag och fick stryk under gårdagen
Getinge ställde in kapitalmarknadsdag och fick stryk under gårdagen

Och visst var det en träffande sammanfattning på dagen. Vem vill titta på färg som torkar? Vem orkar uthärda medan långkoket av ”baissegrodan” fortsätter? Och alltmedan placerarna söker sig mot sol och uteaktiviteter, fortsätter marknaden med sitt fruktlösa navelskåderi. Men de erfarna aktörerna vågar inte släppa garden helt. Mobiltelefoner med realtidsprogram, förprogrammerade stoppar och targets, och SMS som varnar när nyckelnivåer bryts, är flitigt förekommande. Pannor rynkas och ögonbryn höjs…

Alla frågar sig om det vi upplever är lugnet före stormen?

Volatilitet är ju som bekant ”autokorrelerande”. Det betyder på ren svenska att perioder med låg volatilitet tenderar att följas av perioder med hög volatilitet. Och under perioder med hög volatilitet är det vanligast att marknaden väljer en riktning för att sedan trenda starkt i denna riktning.

Visst är det en grovt förenklad bild, men den brukar visa sig vara rättvisande.

Vi väntar med andra ord på att marknaden skall välja en riktning och dra iväg ordentligt i denna riktning under en period. Problemet är att volatiliteten bara ger en fingervisning om att en rörelse är på väg, men den säger inget angående vilket håll denna rörelse kommer att gå. Och för varje tandlös dag vi lägger till handlingarna ökar sannolikheten för att den kommande rörelsen kommer att bli än mer betydande.

Vart går då denna rörelse?

DAX köpsignal för tre veckor sedan fortsätter att trycka på uppåt
DAX köpsignal för tre veckor sedan fortsätter att trycka på uppåt

Vi tror fortsatt på 1422 på lite sikt, men marknaden är kortsiktigt sträckt och en initial rekyl nedåt från detta överköpta och säsongsmässigt tveksamma läge skulle inte förvåna oss. Och man skall kanske inte dra alltför stora växlar på den trista marknadsutvecklingen för närvarande. USA var stängt igår, på onsdag är det halvdag för svenska börsen (stänger kl 13.00) och på torsdag har svenska börsen stängt (Kristi Himmelsfärdsdag).

Men i veckan bjuds det på makrosiffror från USA som kan bjuda upp till dans.

Idag kommer varaktiga varor (kl 14.30) och konsumentförväntningar (kl 16.00). På torsdag kommer nyanmälda arbetslösa, konfidensförtroende och kontrakterade husköp och på fredag kommer Michigan index och privatkonsumtionen.

Men personligen upplever jag att den riktigt viktiga storyn att ta fasta på för marknaden är nästa veckas ECB-möte (torsdag den 5:e Juni). Det utgör en potentiell trigger för uppgång, vare sig ECB väljer att tillgodose marknadens behov eller ej. Den psykologiska stämningen i marknaden gör att en del förväntningar redan finns diskonterade i dagens kurser, men marknaden kommer antagligen vilja klämma ut de sista dyrbara dropparna av eufori inför mötet.

Allt enligt den beprövade principen ”Buy the rumour, sell the news.”

SP 500 signalerar att minsta motståndets lag pekar uppåt
SP 500 signalerar att minsta motståndets lag pekar uppåt

I nuvarande läge har placerarkollektivet förvisso redan räknat in en del ackommoderande manövrar. Men de mest delikata bitarna, ”mumman” återstår att inmundiga. Det rör sig naturligtvis om spekulationer om eventuella kvantitativa lättnader ”European Style”(Long-Term Refinancing Operation). Blotta tanken på att de utgör ett möjligt alternativ får marknadens aktörer att tugga fradga i ren upphetsning.

Vidlyftiga centralbanker som sneglar mot sedelpressen och köper obligationer med mindre nogräknade urvalskriterier tenderar att ha den effekten på börsen. Vi skulle inte bli förvånade om marknaden steg inför ECB-mötet på torsdag nästa vecka, i samband med att placerarna tappar fotfästet och börjar dagdrömma om ”LTRO a la Frankfurt”.

Och vi skulle inte bli förvånade om det är just dessa LTRO-förhoppningar som leder oss till 1422…

Slutsats: OMXS30-index är kortsiktigt sträckt och en nedåtrekyl kan mycket väl lurpassa här i närheten av 1400-nivån. Vi bedömer att rekyler är köpvärda. På sikt är nämligen bedömningen att 1422 uppnås, där förhoppningar inför nästa veckas ECB-möte (torsdag 5:e Juni) kan utgöra nödvändigt raketbränsle. Svenska börsen har halvdag på onsdag (börsen stänger kl 13.00) och är stängd på torsdag (Kristi Himmelsfärdsdag), vilket kommer att bidra till en fortsatt ljummen tillställning. Makrostatistik från USA under veckan kommer röra om i grytan en del.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Missa inte gårdagens populära OMX-Analys skriven av Anders Haglund!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen redovisade en mindre uppgång på måndagen under en lugn omsättning, förklarat av att både New York- och Londonbörsen höll helgstängt. I Tyskland gick annars Frankfurtbörsen starkt efter ett positivt utfall för förbundskansler Merkels parti i valet. På hemmaplan stod både Getinge och Astra Zeneca i fokus av olika skäl. OMXS30 stängde 0,1 procent högre till 1.394 under en omsättning på 8,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

”Det var en lite lugnare dag än vad jag trott. Utfallen i valen var åt det positiva hållet. Ukraina fick ett klart mandat, och Porosjenko har sagt sig vilja förhandla med den östra delen av landet, och även om det blev framgång för de EU-skeptiska partierna i EU-valet tror jag att utsikterna för samarbete bland övriga grupper stärkts. Att Merkels parti ser ut att få stort mandat gynnar Tyskland”, säger Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Getinge, som stod för höga 13,5 procent av omsättningen på Stockholmsbörsen, backade drygt 10 procent efter beskedet att tisdagens kapitalmarknadsdag skjuts upp på obestämd tid på grund av ny osäkerhet kring en pågående granskning från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. På telefonkonferensen upprepade vd Johan Malmquist budgeten för kvalitetsöversyn på 800 miljoner kronor, men menade att det möjligen finns risk för andra finansiella konsekvenser.

”Det är svårt att räkna på det i och med att det som kanske kommer är ökade kostnader. Då Getinge redan specificerat relativt höga kostnader är det snarare en osäkerhetssituation: att det handlar om att hellre fly aktien än illa fäkta då de haft ett par fadäser i bagaget, snarare än att det här ska minska värdet på bolaget med 10 procent”, säger Jonas Olavi.

Innan den brittiska tidsfristen löpte ut på måndagen meddelade Pfizer att det, efter att Astra Zenecas styrelse avvisat förslaget om ett sammangående, inte lägger något bud. Nu måste Pfizer enligt brittiska fusions- och förvärvsregler vänta sex månader innan det på nytt kan lägga bud. Däremot kan Astra Zeneca bjuda in Pfizer till nya samtal efter tre månader.

”Det var väntat att Pfizer avbröt budet, men vi räknar med att Pfizer kommer att vara intresserade framöver, vilket de indikerat. Då hela affären synliggjort värden för Astra ska man heller inte vara orolig för att aktien packar ihop, utan snarare att det blir lite lugn och ro och att en ny högre nivå etablerat sig för aktien”, säger Jonas Olavi. Astra-aktien stängde 2,1 lägre på 474:20 kronor.

Till indexuppgången bidrog annars storbankerna, med Nordea i täten, och H&M mest. Nordea avancerade 0,7 procent och H&M steg 0,5 procent. Utanför storbolagsindexet kan noteras att Nibe med sin uppgång på 3,4 procent steg till 201:70 kronor och att Kinnevik avancerade 3,2 procent till 271:50 kronor.

Doro sjönk 6,9 procent. DI har sänkt sin rekommendation till sälj motiverat av att det inte är säkert att Doro lyckas behålla sitt försprång när seniorer byter till smartphones.

Börsveckan rekommenderade köp i Xano och därifrån avknoppade Ages. Aktierna steg 8,4 respektive 5,6 procent. It-bolaget Caperio ökade 5,2 procent efter en köprekommendation medan Duni som fick ett negativt råd backade 2,5 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Sectra (kl 8.00), Lundbergs (kl 12.30)
NGM
– Kopparbergs Bryggeri
AKTIETORGET
– 203 Web Group, Abelco, Accelerator, United Media

STÄMMOR
– 203 Web Group, Easyfill, Fred Olsen Energy, Guideline Geo, Kopparbergs Bryggeri, Kopy Goldfields, Millicom, MVV Holding, Nordic Leisure, Online Brands Nordic (extra), Ortoma, Parans, Raysearch, United Media

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: Avanza banks börsdag, med bl a Medivir, Recipharm, Immunicum, Avanza och DGC
– Getinge: tidigare planerad kapitalmarknadsdag i dag uppskjuten till obestämt datum
– Sectra: press- och analytikerträff kl 9.00
– Dome Energy: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– A1M Pharma: anmälningstid i nyemission avslutas
– MYFC: första dag för handel på First North
– Prostalund: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 12/6)
– Transatlantic: anmälningstid i nyemission avslutas
– Tribona: meddelar utfall i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– Tieto: i Helsingfors kl 12.15-18.00, webbsänd

MAKROSTATISTIK
– Frankrike: hushållens förtroende maj kl 8.45
– SCB: export och import av varor mars kl 9.30
– SCB: handelsnetto april kl 9.30
– SCB: varuexportens och varuimportens volymutveckling 1 kv kl 9.30
– USA: order varaktiga varor april kl 14.30
– Belgien: KPI maj kl 15.00
– USA: FHFA husprisindex mars kl 15.00
– USA: S&P/Caseshiller husprisindex mars kl 15.00
– USA: Markit tjänste-PMI (prel) maj kl 15.45
– USA: konsumenternas förväntningar maj kl 16.00

POLITIK
– EU: toppmöte för att bland annat diskutera ny kommissionsordförande kl 19.00

CENTRALBANKER
– RB: reparesultat kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.15
– Ungern: räntebesked kl 14.00

MAKRO ÖVRIGT
– SCB: partisympatiundersökningen kl 9.30
– ESV: statsbudgetens månadsutfall april kl 10.00
– Italien: obligationsemission kl 11.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto