Home > Morgonrapport: Revansch efter tisdagens ras

Morgonrapport: Revansch efter tisdagens ras

OMXS30 tog revansch under gårdagen efter en oerhört stark eftermiddagshandel initierad av Wall Street. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut upp 1,48 procent till nivån 1478,44. Fokus under onsdagen låg fortsatt på den italienska budgeten, brexit-avtalet och Feds räntehöjningscykel. Wall Street, som håller stängt idag på grund av Thanksgiving Day, stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska marknaderna över lag handlats i samma riktning.

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Efter tisdagens kursslakt så steg börserna under gårdagen. Uppgången i Europa tog dock först fart på riktigt i samband med öppningen i USA, vilket speglar den senaste tidens utveckling väl. OMXS30 avslutade tillslut upp 1,48 procent till nivån 1478,44. Omsättningen under onsdagen hamnade på 14,9 miljarder kronor.

Tveklös vinnare i OMXS30 med en uppgång på över 10 procent blev Getinge sedan bolagets vd sagt att ambitionen ligger på att lyfta ebita-marginalen mot sektorsnittet, vilket skulle innebära ett lyft med 5-10 procentenheter. I topp avslutade även H&M efter att storägare och styrelseordförande Stefan Persson tankat ytterligare 2 miljoner aktier i klädjätten. Aktien avslutade upp 3,8 procent.

Amerikanska Federal Reserves räntehöjningscykel, som har diskuterats livligt de senaste veckorna, var på tapeten även igår. Seniora personer inom Fed uppgav för Market News International att centralbanken kan komma att göra en paus i räntehöjningscykeln redan i vår. En räntehöjning i december är i princip säker men enligt källorna lär debatten bli mer öppen vid mötena i mars och definitivt juni.

EU-kommissionen besvarade under onsdagen Italiens reviderade budget. Kommissionens vice ordförande för EMU, Valdis Dombrovskis sade att kommissionen föreslagit att EU:s finansministrar startar bötesproceduren mot Italien för brott mot stabilitetspakten då den anses ”allvarligt riskera” att bryta mot EU:s regler för statsskulden. Vidare pekade han på att Italien redan nu påverkas negativt på grund av den högre spreaden som påverkat räntor för företag och konsumenter men även sänkt förtroendet i landet. Än har situationen inte påverkat övriga EU-länder, vilket Dombrovskis menade beror på euroområdets verktygslåda för att hantera ekonomiska chocker. På lördag reser den italienska premiärministern Giuseppe Conte till Bryssel för ett möte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker där han ska förklara budgetplanens logik och motivera detaljerna i denna.

Vid gårdagens möte mellan Theresa May och Jean-Claude Juncker lyckades parterna inte komma överens om ett brexit-avtal. May meddelade i ett efterföljande uttalande att framsteg har gjorts men att det fortfarande finns några frågor som behöver lösas. Den brittiska premiärministern återvänder till Bryssel på lördag för att återuppta diskussionerna.

Idag ska Annie Lööf redovisa resultatet från hennes sonderingsrunda till talmannen. Centerledaren har propagerat för att en lösning kan komma via sakpolitik snarare än statsministerfrågan. Förväntningarna är enligt bedömare låga för ett genombrott, men skulle hon se öppningar kan hon begära ytterligare sonderingstid från talmannen.

Inledningsvis under onsdagen presenterades Riksbankens finansiella stabilitetsrapport. I rapporten lyfte man fram att riskerna kopplade till den internationella utvecklingen bedöms var större än i våras, vilket ställer höga riskhanteringskrav på det svenska finansiella systemet. Bland riskerna nämns handelskonflikten mellan USA och Kina, den italienska budgeten och det kommande brexit-avtalet.

Vidare under gårdagen presenterades den amerikanska orderingången för varaktiga varor. Statistiken, som inför gårdagen hade ökat två månader i rad, tog ett stadigt kliv bakåt under oktober i jämförelse med september. Utfallet hamnade på en nedgång med -4,4 procent, vilket var klart under analytikers förväntningar på en nedgång på -2,5 procent.

Torsdagens makroagenda utspelades under natten då Japan presenterade ett kärn-KPI i linje med förväntningarna från analytiker, vilket var en ökning med 1,0 procent i oktober jämfört med samma månad föregående år.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Neurovive (kl 8.30), Ortivus (kl 8.30), Sensys Gatso (kl 8.30), Multiq (kl 12.30), Lundbergs (runt lunch)

Makrostatistik

 • Japan: KPI oktober kl 0.30
 • Norge: oljeinvesteringar enkät kl 8.00
 • Frankrike: industrins konfidensindikator november kl 8.45
 • SCB: kortperiodisk sysselsättningsstatistik 3 kv kl 9.30
 • SCB: Sparbarometern 3 kv kl 9.30
 • EMU: konsumenternas förväntningar (prel) november kl 16.00

Övrigt

 • USA-börserna stängda pga Thanksgiving Day
 • Riksdagen: Annie Lööf redovisar resultat av sonderingsrunda till talmannen kl 9.00
 • Riksbanken: Cecilia Skingsley talar om överväganden inför en kontantlös framtid. Talet publiceras kl 8.00
 • Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00
 • ECB: protokoll från senaste räntemötet kl 13.30
 • RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03
 • LO: presenterar jämlikhetsprogram kl 12.00-13.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen fick under onsdagseftermiddagen draghjälp från USA-börserna, som vid öppning rekylerade upp efter tisdagens nedgång. Konjunkturkänsliga bolag och indextunga H&M gav stöd bland storbolagen men första och sista platserna på onsdagens lista bemannades av två andra klädhandlare.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index ökat 1,5 procent till nivån 1.478. Aktier för 14,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Europa var tyska DAX-index och FTSE100 i London upp 1,5-1,7 procent och i Paris var CAC40-indexet upp 1 procent.

Industri- och råvarubolagen som har pressats hårt av den senaste tidens konjunkturoro tog igen en del av nedgången där råvarubolagen fick stöd av stigande priser på olja och basmetall. Boliden noterades 2,8 procent högre. Även Lundin Mining och ståltillverkaren SSAB hade en positiv kursutveckling, i likhet med internationella konkurrenter.

I samma sektor steg prospekteringsbolaget Ngex drygt 7,2 procent sedan en ny studie av Josemaria-projektet i Argentina visat robusta ekonomiska utsikter. Studien innebär ”ett stort steg framåt”, enligt Pareto Securities.

Oljebolaget Lundin Petroleum, som på tisdagen tyngdes av brant fallande oljepriser, handlades upp 2,3 procent sedan Nordsjöoljan under onsdagen stigit från tisdagskvällens bottennivåer.

Vinnaren på OMSX30 var dock Getinges aktie som noterade en uppgång på hela 10,8 procent, efter att vd Mattias Perjos i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt sagt att bolaget siktar på att lyfta sin ebita-marginal mot sektorsnittet. Det skulle innebära ett marginallyft med 5-10 procentenheter på längre sikt.

H&M lyfte hela 3,8 procent efter nyheten att H&M-storägaren och styrelseordföranden Stefan Persson har köpt ytterligare drygt 2 miljoner aktier i klädjätten för motsvarande 321 miljoner kronor.

Utanför OMXS30 rapporterade e-handlaren Boozt ett tredje kvartal med högre omsättning men lägre lönsamhet. Bolaget sänkte dessutom prognosen för rörelsemarginalen för helåret och i rapportpresentationen förutspådde vd Hermann Haraldsson att marginalpressen kan fortsätta in i 2019. Aktien var som mest ner 25 procent men hämtade sig under eftermiddagen och stängde till slut ner 9,2 procent.

Klädkollegan RNB hade en bättre dag på börsen. Bolaget föreslår en ny koncernstruktur som innebär att verksamheterna (Brothers, Polarn o Pyret, Man of a Kind samt Department & Stores) blir självständiga dotterbolag som så småningom kan komma att säljas. Beskedet gav aktien skjuts uppåt och kursen stängde på 6:92 kronor, motsvarande en uppgång om 20,4 procent för dagen.

Bland mindre bolag steg Nexam Chemical knappt 6 procent efter att ha meddelat om sin största order hittills. Rejält uppåt var det även för spelutvecklaren Starbreeze, som steg 14 procent efter en längre period med mestadels nedgångar.

Premiärdagen på First North för miljöteknikföretaget Axolot Solutions inleddes med avslut på 11 kronor, nivån för teckningskursen i bolagets senaste nyemission. Kursen sjönk dock snabbt i den inledande handeln och aktien stängde dagen på 7:40 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto