Home > Morgonrapport: Riksbanken har möjlighet att agera idag

Morgonrapport: Riksbanken har möjlighet att agera idag

God morgon!

Japanska räntor visar små förändringar på morgonen, med tioårsräntan 1 punkt ned till 0,39 %. Japanska börsen har handlats upp 0,7 % och Hong Kong ner 0,7 % hittills under morgonen. Maskinorderingången i Japan överraskade rejält på uppsidan i mars, med en uppgång på 2,9 % från månaden före, om än från en nedreviderad nivå förra månaden. ”Företagsinvesteringarna bör äntligen ha börjat återhämta sig igen med en uppgång i orderingången det senaste kvartalet”, skrev Capital Economics i en kommentar, enligt Bloomberg News. Dock visade Japans industriproduktion en nedgång med 0,8 % i mars jämfört med månaden före och minskade med 1,7 % jämfört med samma månad året före.

Kinesiska fastighetspriser sjönk i 47 av landets 70 största städer i april jämfört föregående månad, vilket var något bättre än i mars, då priserna sjönk i 49 av städerna. I årstakt sjönk priserna i 69 av de största städerna i april, jämfört med alla 70 i mars.

Idag riktas intresset främst mot Riksbanken, som har ett direktionsmöte klockan 13 och som enligt en del bedömare då kan komma att sänka reporäntan, efter att KPI överraskat rejält på nedsidan i april.

 Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Sverige fortsatte under slutet av förra veckan att i viss mån divergera från resterande euroländer när räntorna på svenska statspapper släntrade efter exempelvis tyska då uppgång i räntor uteblev för svensk del i fredags trots de europeiska uppgångarna under Kristi himmelsfärd på torsdagen som fortsatte under fredagen. Förväntningar om ytterligare agerande från Riksbanken har nämligen pressat räntorna och kronan. OMXS30 har lyckats bli kvar ovanför 100-dagars glidande medelvärde efter förra veckans kursutveckling som slutade i oförändrat för veckan som helhet. Euro Stoxx 50 summerade veckan till en nedgång på 2,1 % och S&P 500 en uppgång om 0,3 %. Kronan försvagades under veckoslutet mot euron, men stärktes något öre mot en generellt svagare dollar som tyngdes av nya besvikelser i USA-data som fått investerare att skala ned förväntningar på räntehöjningar från Federal Reserve. Efter att statistiken visat sig vara något mer än tillfällig har utsikterna för ekonomiska tillväxten reviderats ner mot nivåer mer i linje med nivåer som Europa har reviderats upp till. Commerzbank skriver dock i ett marknadsbrev att effekterna av ECB:s QE-program är överskattade eftersom uppgången i långa inflationsförväntningar snarare beror på en uppgång i oljepriset än på de kvantitativa lättnaderna. De fortsätter med att Europa ligger står inför relativt större konjunkturrisk från ett svagt Kina och tror på att USA kommer återta taktpinnen snart igen.

Kommande vecka riktas fokus på måndagen mot Riksbanken, som har ett direktionsmöte klockan 13 och som enligt en del bedömare då kan komma att sänka reporäntan, efter att KPI överraskat rejält på nedsidan i april. I mars gjorde Riksbanken just en sådan sänkning vid ett icke penningpolitiskt möte, denna gång efter att kronan stärkts snabbt mot euron.

Senare i veckan kommer också svensk arbetslöshet i april. Från Europa bjuder veckan en lång rad konjunkturindikatorer, med preliminära inköpschefsindex från euroområdet samt tyska ZEW- och IFO-index. Dessutom kommer från Storbritannien på BOE-protokoll och KPI-statistik. På USA-agendan är också protokoll i fokus, med FOMC-protokollet från räntemötet i slutet av april. Dessutom vankas april-KPI och bostadsstatistik. Japanskt räntebesked och BNP-statistik väntas också liksom från HSBC:s preliminära industri-PMI från Kina.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Fed: Charles Evans, Fed Chicago, talar om ekonomi och penningpolitik vid Swedbankseminarium i Stockholm
Ränteduvan från Chicago gästar Stockholm. Anser att det är lämpligt att Fed höjer styrräntan först i början av 2016, givet osäkerheten om den ekonomiska utvecklingen.

kl 9.00: Riksbanken: Stefan Ingves håller presentationen ”Svensk penningpolitik” vid Swedbanks Global Outlook Seminar. Ingen publicering.
Alla eventuella signaler från Riksbanken är högintressanta givet tungt cementerade förväntningar på nya lättnader, kanske redan före nästa ordinarie penningpolitiska möte i början av juli. Några bedömare tror att det kan bli aktuellt redan till eftermiddagen. Stefan Ingves kommer inte att hinna ta några frågor från journalister efteråt.

kl 13.00: Riksbanken: direktionen sammanträder, ej penningpolitiskt möte
Inget ordinarie penningpolitiskt möte, men Riksbanken visade i mars att de menar allvar med budskapet att de kan agera även mellan ordinarie möten. Vid ett icke penningpolitiskt direktionsmöte beslutade Riksbanken då att sänka reporäntan med 15 punkter och utöka programmet för statsobligationsköp, efter en snabb kronförstärkning. Efter att KPI i april kom in långt under förväntningarna gick både Swedbank och Danske Bank ut med att de tror att Riksbanken slår till med en räntesänkning vid detta möte. I mars kom räntebeskedet 45 minuter efter att mötet inleddes, alltså 13.45.

”Vi har satt ner foten och tror att det blir någonting där. Det bygger den här gången inte så mycket på att de ska gå emot någon marknadsrörelse, det är mer att inflationen var låg och de har obefintlig tolerans för det”, säger Stefan Mellin, analytiker på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen orkade inte riktigt hålla i den inledande uppgången på fredagen utan stängde något ned. Svag amerikansk statistik över industriproduktion och konsumentförtroende fick Europabörserna att vända söderut på eftermiddagen vilket också påverkade Stockholm.

Vid stängning var OMXS30-index 0,3 procent ned till noteringen 1.616 vilket var i trakterna av dagslägsta. Aktier för runt 18 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Inom OMXS30-index var H&M ett av sänkena med minus 1,5 procent. Försäljningssiffrorna för april månad prickade mer eller mindre förhandstipsen vilket inte riktigt räckte för marknaden som hade handlat upp aktien tydligt inför försäljningssiffrorna.

Nokia, Volvo och Telia Sonera noterades också i rött vilket vägde på Stockholmsbörsens storbolagslista. På kontinenten var telekom och energi sämsta sektorer. För svensk del avslutade Lundin Petroleum 3 procent lägre. Med nio raka uppgångsdagar i ryggen och de senaste dagarnas fallande oljepris orkade inte oljebolaget hålla ställningarna.

Trots den något trista stämningen syntes ett flertal aktier på plus. Sektorsvis var bank stabilt och höll OMXS30-index under armarna, Nordea toppade med plus 0,6 procent.

I procent räknat visade SSAB framfötterna, stålbolaget avslutade 2,4 procent högre. De utländska stålbolagen Klöckner och Arcelormittal fortsatte norrut från torsdagens uppgångar, vilket smittade av sig. Tidigare i veckan kom en nyhet om att EU ska införa importtullar på nischat stål vilket gett sektorn ett lyft.

På smålistorna fick budnyheter två bolag att stå ut i bruset. Tradedoubler bekräftade på eftermiddagen medieuppgifter om att internetmarknadsföringsbolaget erhållit en intresseförklaring från Gravity4 vilket tog aktien 7,6 procent högre.

På samma tema kunde Aerocrine stoltsera med en rejäl kursrörelse. Brittiska Circassia har lämnat ett kontanterbjudande om 2:55 kronor i medicinteknikbolaget. Aktien klättrade 13 procent till 2:46 kronor.

En annan stor kursrörelse stod WESC för efter att ha vänt fjolårets förlust till en mindre vinst i det första kvartalet. Klädbolaget räknar med att 2015 på helårsbasis nå ett positivt resultat och därefter nå tillväxt och resultatmål under 2016. Aktien avslutade hela 26 procent högre.

Ett annat rapportbolag som klättrade var Semafo som steg 7,8 procent. Förlusten i det första kvartalet minskade jämfört med motsvarande period i fjol och guldbolaget upprepade sin produktionsprognos för helåret 2015.

På listan för stora bolag fick aktieägarna i Autoliv en trevlig avslutning på handelsveckan sedan aktien stängt 2,5 procent högre. Den japanska konkurrenten Takata har återigen aviserat en stor kampanj för att återkalla krockkuddar. Autoliv, som använder en annan teknik än Takata i sina gasgeneratorer, har i problemens spår fått stora ersättningsorder.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1616,48
591,120
3573,07
11447,03
6960,49
2122,73
5048,29
19855,14
27616,77
1,1435
9,3858
8,2078
60,61
66,96
-0,34%
-0,85%
-0,81%
-0,98%
-0,18%
0,08%
-0,05%
0,62%
-0,74%
-0,07%
0,12%
0,36%
0,12%
0,22%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.