Home > Morgonrapport: Riksbankens tur att lämna räntebesked. Negativ öppning väntas.

Morgonrapport: Riksbankens tur att lämna räntebesked. Negativ öppning väntas.

Stockholmsbörsen fortsatte åter igen till skillnad mot runt om i Europa att backa på tisdagen när OMXS30 stängde -0.39% till 1537 punkter. Omsättningen uppgick till 18 miljarder kronor, och dagens stora vinnare på Samsung nyhet var Fingerprint Cards som steg +4.89%, medan Ericsson föll -3.11% och blev dagens förlorare. NGM-börsen omsatte på tisdagen 202 miljoner kronor, och Sotkamo Silver noterades bland topp presterarna med en uppgång på +4.00%, medans Implementa Hebe B noterades i botten och föll -16.39%. USA fortsatte att stiga i tisdagens handel och avslutade med en uppgång på +0.36% för storbolagsindexet S&P 500. Efter nattens handel noterar vi åter blandade tongångar, med Nikkei 225 som faller -0.34%, och Hang Seng som stiger +0.64%. Oljans volatila resa fortsätter och noteras nu tillbaka över 55 dollar.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: Kappahl (kl 7.30, rapportpresentation kl 9.00)
 • Riksbanken: räntebesked, penningpolitisk rapport kl 9.30
 • Riksbanken: presskonferens om räntebesked kl 11.00
 • USA: försäljning befintliga bostäder november kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Svenska börsen fortsatte att falla på tisdagen, trots att vi noterade uppgångar runt om i Europa.

Storbolagsindexet OMXS30 klev inledningsvis upp till positivt territorium på tisdagen men stängde avslutningsvis strax under vår stödnivå 1540 punkter.

Vi fick uppleva flera tappra försök till återetablering över denna prisnivå efter den initiala noteringen under 1540 punkter, och större delen av tisdagens volym återfinns även vid denna prisnivå.

Ledande terminer pekar på en inledningsvis resa söderut, ändock något svag.

Med lite mindre än ett par timmar kvar tills börsen öppnar väntar vi oss en öppning kring 1535 punkter.

Morgonrapport: Riksbankens tur att lämna räntebesked. Negativ öppning väntas.

Dagens stora fokus kommer redan strax efter att den svenska börsen öppnar på morgonen.

Riksbanken lämnar nämligen räntebesked kl 9.30, och förväntningarna ligger inte på en räntehöjning utan snarare att reporäntan sänks något, då fokus ligger på huruvida Riksbanken kommer att förlänga obligationsköpen med ett halvår, och huruvida köpvolymen sänks eller ej till 25-30 miljarder kronor.

Amerikanska centralbanken höjde som vi alla vet styrräntan häromdagen, och även om förväntningarna inte ligger på en höjning från svenska Riksbanken, så är det inte omöjligt att kommande året kan komma att uppleva en dominoeffekt.

Dagens handel väntas därmed vara något avvaktande inför beskedet.

Rent tekniskt klev vi under det kortsiktiga handelsintervall som skapats senaste dagarna, samtidigt som vi inte brutit under 1530 punkter än där en kortsiktig ”spik” mot nedsidan upplevdes i föregående vecka.

Vi ser mindre nedgångar som helt naturliga i den positiva trend vi befinner oss i, och vinsthemtagningar några dagar före jul är inte helt oväntat.

Eftersom vi har en förväntad öppning svagt negativt, och att vi dessutom har svagt negativ tongång från ledande amerikanska terminer räknar vi således med att vi utmanar 1530 punkter, som är en av de kortsiktiga stödnivåerna som väntar.

Skulle vi mot förmodan bryta denna nivå och även kliva under 1527 punkter, ja då ökar risken för en kraftigare nedgång på över en procent.

Vi noterar även fortsatt hög volym trots att vi har upplevt mindre nedgångar, vilket ytterligare stärker vårt positiva sentiment.

När vi väl vänder norrut igen, räknar vi med en något kraftigare karaktär över tidigare årshögsta strax under vår motståndsnivå 1560 punkter.

Dagens tekniska nyckelnivåer inför onsdagens börsöppning inväntar motstånd vid 1540, 1560 och 1580 punkter. Stödnivåer inväntar efter utbrott av tidigare stödnivån 1540 punkter vid 1530 samt 1527 och 1500 punkter.

Dagens huvudfokus på makroagendan är således Riksbanken och dess räntebesked och penningpolitiska rapport.

Riksbanken flaggade i oktober för såväl ökad sannolikhet för att reporäntan ska sänkas ytterligare som beredskap för att förlänga köpen av statsobligationer i december. Riksbanken ville då avvakta ny information om inflationsutvecklingen den närmaste tiden samt om hur andra centralbanker skulle agera.

Riksbanken har nu inför decembermötet att beakta att ECB har förlängt sitt tillgångsköpprogram med nio månader, till slutet av 2017, vilket var längre än vad många hade väntat. Å andra sidan sänktes köptakten till 60 miljarder euro per månad, från nuvarande 80 miljarder, vilket långt i från alla hade räknat med.

Federal Reserve har vidare höjt styrräntan med 25 punkter, i linje med förväntningarna, men samtidigt överraskat med att flagga för tre räntehöjningar 2017 i stället för de två som ränteprognoserna i september pekade mot.

Den svenska inflationen har dock i så väl oktober som november kommit in lägre än Riksbankens oktoberprognos, trots att den då hade justerats ned påtagligt jämfört med i september, och särskilt bekymmersamt är kanske att den underliggande inflationen, KPIF exklusive energi, uppvisat en för Riksbanken tråkigt svag trend den senaste tiden.

Enligt SME Direkts prognosenkät är det mycket sannolikt att Riksbanken nu ger besked om att obligationsköpen förlängs med ett halvår, men att köpvolymen sänks till 25-30 miljarder kronor från 45 miljarder andra halvåret 2016. Däremot tror endast en av elva tillfrågade bedömare att Riksbanken också sänker reporäntan på nytt, i så fall med 10 punkter till -0,60 procent.

Fingerprint Cards rusade inledningsvis över 8 procent på tisdagen, när det framgick i ett pressmeddelande att bolagets touchsensor FPC1025 är inbyggd i Samsungs nya laptop serie ”Notebook 9”.

Detta blir första gången en Fingerprint produkt används i Samsungs hårdvaruportfölj.

Bolagets vd kommenterade i samband med pressmeddelandet att man ser det som ett ” kvitto på att våra FPC1025-sensorer erbjuder en säker och smidig användarverifiering utan att ge avkall på varken design eller estetik.”, samtidigt som man ser det som en stämpel på potential att växa inom nya segment.

Med en kraftig nedgång på över 30 procent senaste kvartalet, har nu Fingerprint tagit tillbaka en del av den förlorade marken med en uppgång om över 16 procent senaste veckan.

Den 16 december framgick det att bolagets sensor under glas, FPC1268 integrerats i Huaweis nya Honor Magic, som enbart kommer att säljas i Kina.

Dagen före i ett marknadsbrev den 15 december lyfte UBS fram att man tror att bolaget kommer landa under sin intäktsprognos för 2017, men att man ser bolaget som en fortsatt ledande inom mobiltelefoner men att frågetecken finns gällande orderingång samt volymer. Riktkursen landade vid tillfället på 50 kr.

Vi rapporterade i föregående vecka att SEB fortsätter att stämpla köp för Fingerprint, men att man nedjusterat sin riktkurs från 142 till 85 kronor.

Handelsbanken lämnade tidigare riktkurs på 115 kr, Pareto 90 kr samt även Carnegie med 51 kr.

Fingerprint rusar på nyhet att touchsensor är med i Samsungs nya Notebook 9. Första gången en Fingerprint produkt används i...

Försäljningsökning och stärkt rörelsemarginal i fokus när Kappahl lämnar rapport på onsdag.

Rapporten presenteras på onsdag 21 december kl 07.30, följt av telefonkonferens kl 09.00.

Förväntningarna ligger på en jämförbar försäljningsökning på 2.4 procent, samtidigt som ett fortsatt stärkt rörelsemarginal är att vänta.

Enligt SME Direkts sammanställning ligger snittförväntan på ett rörelseresultat om 131 miljoner kronor , något bättre än motsvarande kvartal 2015 med hela 12 procent.

”Trots en utmanande marknad, på grund av varmt väder i september och under den första halvan av oktober, väntar vi oss ytterligare ett hyfsat kvartal från Kappahl. Starkare kollektioner väntas ha ökat marknadsandelen som, i kombination med en sträng kostnadskontroll och ett positivt bidrag från den norska kronan, sannolikt lyfter rörelsevinsten 15 procent”, skriver Nordea inför rapporten.

Nyhetsbyrån Direkt lyfte fram på måndagen att ”Kappahls rörelsevinst har överträffat analytikernas prognoser de senaste fyra kvartalen och sedan årsskiftet har aktien klättrat kring 50 procent…”

Branschkollegor som tidigare lämnat försäljningssiffror har varma september satt sina spår, däribland Lindex vars försäljning sjönk med 6% i oktober, samt H&M som dock ökade försäljningen med 9% men väntat var 13.6%.

Tidigare lämnade rekommendationer finner vi SEB med riktkurs på 55 kr, Carnegie och Swedbank 53 kr samt Nordea på 50 kr.

Försäljningsökning och stärkt rörelsemarginal i fokus när Kappahl lämnar rapport på onsdag.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Kappahl (kl 7.30, rapportpresentation kl 9.00), RNB (kl 7.30), Skistar (kl 7.30)
 • Accenture (kl 12.59)

Makrostatistik

 • SCB: finansräkenskaper 3 kv kl 9.30
 • EMU: hushållens konfidensindikator (prel) december kl 16.00
 • USA: försäljning befintliga bostäder november kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Riksbanken: räntebesked, penningpolitisk rapport kl 9.30
 • Riksbanken: presskonferens om räntebesked kl 11.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Sänkta rekommendationer för H&M och Ericsson tyngde Stockholmsbörsen som backade när andra börser steg lite på tisdagen. Fingerprint får vara med i en dator från Samsung och belönades med uppgång.

I London, Frankfurt och Paris var börserna upp omkring 0,4 procent på tisdagen efter en orolig måndagskväll då Rysslands ambassadör i Turkiet sköts ihjäl och en lastbil körde in på en julmarknad i Berlin.

Securitas aktiekurs brukar stiga med terrororo och ökade 1,5 procent.

I Stockholm stängde storbolagsindexet OMXS30 ned 0,4 procent till nivån 1.537 på tisdagen och aktier för 18 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Oljepriserna steg med Brent 1,2 procent upp. I Europa följde oljebolag med upp 1 procent. Lundin Petroleums aktiekurs kan dubblas under en treårsperiod bedömer Pareto Securities som lyfte rekommendationen till köp från behåll och höjde riktkursen på ett halvårs sikt till 230 kronor från 150. Kursen steg nästan 2 procent till 196 kronor.

Ericsson föll 3 procent mot bakgrund av negativa nyheter. Nordea har sänkt sin rekommendation för telekombolaget till sälj från tidigare behåll. Anonyma källor uppgav för Bloomberg News att Ericsson överväger att säga upp cirka 1.000 anställda i Italien efter att ha förlorat ett kontrakt om att få hantera landets största mobilnät. På måndagen uppgav anonyma källor för Svenska Dagbladet att Ericsson i mer än ett decennium fört över minst 100 miljoner kronor per år till chefer hos sydafrikanska operatören MTN.

Måndagens vinnare Fingerprint Cards gick starkt efter att ha fått en order från Samsung Electronics. Inte för mobiler eller surfplattor, utan för den nya bärbara datorn Notebook 9. Aktien lyfte 4,9 procent.

Credit Suisse har sänkt sin rekommendation till underperform för H&M. Banken anser att det allt oftare tycks fattas snabba lösningar på klädbjässens problem. Dessutom fortsätter marknaden att se dyster ut, tycker banken. Aktien handlades ned 1,1 procent med störst omsättning näst efter Fingerprint.

SSAB har haft ett haveri vid valsverket i Oxelösund och uppskattar nu bortfallet i produktion och leverans till cirka 40.000 ton, från tidigare 25.000 ton. Aktien tappade 1,2 procent medan råvarurelaterade bolag i Europa ökade 1 procent.

Nobina rapporterade sitt brutna helår i linje med förväntningarna enligt SME Direkt. Magnus Rosén, senior rådgivare från investmentbolaget Nordstjernan, blir ny vd för bussbolaget. Aktien backade 7 procent.

Konjunkturinstitutets barometer steg till urstarka 113,8 vilket var den högsta nivån sedan februari 2011. Väntat var 107,2. Regeringen gör inga ”dramatiska” förändringar av prognoserna jämfört med i höstbudgeten. Ökade momsintäkter och en flyttad betalning av EU-avgiften förklarar delvis de justeringar som gjorts, uppgav finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1536.72
3279.41
11464.74
7043.96
2270.76
19974.62
5483.94
19428.9
21869.11
1.04
9.72
9.33
53.51
55.51
-0.39%
0.66%
0.33%
0.38%
0.36%
0.46%
0.49%
-0.34%
0.64%
0.19%
0.03%
-0.16%
0.39%
0.29%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto