Home > Morgonrapport: Riksbanksbesked i fokus, hur ska Ingves få upp inflationen & vad är han beredd att göra?

Morgonrapport: Riksbanksbesked i fokus, hur ska Ingves få upp inflationen & vad är han beredd att göra?

God Morgon

Idag är det riksbankens dag, som lämnar räntebesked och talar på efterföljande presskonferens. Imorgon är det FEDs tur att redogöra för marknaden sitt räntebesked, och visst ligger det något i luften? Det är en spänning som byggts upp för varje dag som gått sen Mario Draghi gjorde marknaden besviken. Nu har börsen kommit ner en bit för att ta höjd inför dessa besked. Kommande två-tre dagar blir väldigt spännande för börsens avslutning på året, och kanske för nästa år också!

Igår avslutade amerikanarna upp där S&P500 indexet stängde 0,48 % högre. Asien är överlag upp nu på morgonen där Hang seng index noteras 0,27 % högre medan japanska Nikkei har det tuffare med en utveckling på -1,47 %.
Oljan vände igår upp under eftermiddagen men har backat svagt nu på morgonen igen. WTI-terminen handlas i 36,22 dollar fatet medan BRENT-terminen handlas i 38,03 dollar fatet.
Ledande svenska terminer indikerar en stark öppning så här tidig morgon, återstår att se om uppgången orkar hålla i sig under hela dagen, eller om likt gårdagen säljarna tar över och hindrar en möjlig rekyl.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Gårdagen blev stökig, och volatil, då börsen pendlade kraftigt mellan 1417 och 1388 punkter för att sedan stänga kring dagslägsta vid 1389,26 punkter. Detta innebar en nedgång om 0,85 %, och en av anledningarna till den volatila handeln var pensionspengarna som flödade in. Omsättningen på stockholmsbörsen landade på 17,5 miljarder kronor värt i aktier. Nedgången fortsätter således och detta är 5e handelsdagen OMXS30 stänger handeln till en lägre nivå.

Rent tekniskt har OMXS30 befäst de säljsignaler som utlöstes vid 1480, 1460 och 1441. För att etablera en köpsignal

OMXS30, börjar närma sig kritiska nivåer runt 1380 punkter. Spännande och avgörande dagar väntar med riksbanken och FED i fokus!
OMXS30, börjar närma sig kritiska nivåer runt 1380 punkter. Spännande och avgörande dagar väntar med riksbanken och FED i fokus!

ser vi att indexet forcerar 1441 punkter med hög omsättning. Emellertid är 1380 och ca 1369 oerhört viktiga stöd, och om dessa bryts är det ett större gap ner till nästa nivå runt 1247 punkter. Men ska vändningen komma och julrallyt inledas så är det efter centralbanksdagarna. Nästa vecka är historiskt sett en stark börsvecka vilket kan vara bra att komma ihåg men inget som är skrivet i sten.

Väntan mot centralbanksdagarna är snart slut och idag kommer Riksbanken med Stefan Ingves i spetsen med räntebesked. Spännande, äntligen! Det är nu börsårets avslutning ska avgöras, även om jag tror att morgonens FED-besked är viktigare än Riksbankens. Framförallt om riksbanken idag presenterar en oförändrad penningpolitik.

Förväntningarna på beskedet som kablas ut 9.30, är fortsatt avvaktande toner från Ingves, där räntan lämnas oförändrad. Enligt den enkätundersökning som SME Direkt låtit göra, tror 7 av 14 bedömare att räntan lämnas oförändrad på -0,35 %, och 6 bedömare tror på en sänkning till -0,45 %. En enda bedömare tror på en sänkning till -0,5 %. På QE-paketsidan väntas inget nytt framkomma, och det nuvarande programmet med stödköp om totalt 200 miljarder kronor till halvårsskiftet 2016 fortgår.

Sveriges ekonomi går både åt rätt håll och enligt riksbankens prognoser men utvecklingen är skör och inte helt tillförlitlig, framförallt stiger inte inflationen. Problematiskt! Med starka tillväxtsiffror men svag inflation och stark krona gör beskedet svårförutsägbart. Oljefallet och kronan tror jag kommer att vara avgörande i beslutet, hur mycket vikt kommer Ingves att lägga på detta? Oljeprisfallet och en stark valuta påverkar inflationen negativt och drar samtidigt ner inflationsförväntningarna. Inflationsförväntningarna steg dock enligt förra veckans statistik vilket stärker bilden av att riksbankens nuvarande politik fungerar. Vill de hålla ett oförändrat läge mot omvärlden borde de likt ECB inte röra räntan, och höjer USA kommer positiva effekter på framförallt valutan med största sannolikhet att ske av sig självt. Men vill Ingves lämna en risk hos FED?

Samtidigt har valutan varit i centrum under de penningpolitiska mötena, och valutainterventioner har diskuterats. Så om det ska bli några överraskningar skulle valutainterventioner smälla högst, och jag tror inte marknaden räknat med detta. Dock är det politiskt känsligt att genomföra valutainterventioner, speciellt i ett klimat där, i stort sett hela västvärlden vill få upp inflationen. Att då genomföra valutainterventioner, vilket kan ses som att ”stjäla” tillväxt från andra länder, är kanske ett för känsligt steg att ta. Är Ingves beredd att göra ”whatever it takes” för att få upp inflationen? Återstår att se, oddsen och förväntningarna ligger på ett oförändrat tillstånd med svag lutning mot en räntesänkning!

Klockan 11.00 inleds en pressträff med Stefan Ingves vilket alltid kan vara bra att observera, framförallt på valutamarknaden då centralbankscheferna senaste tiden haft en stor effekt genom sina framföranden. Med all säkerhet, oavsett riktning i räntebeskedet, kommer mycket duvaktiga uttalanden yttras från Ingves.

På eftermiddagen, som uppvärmning inför morgondagens FED-besked kommer lämpligt nog KPI-siffror från USA för november månad. Kärninflationen väntas ligga oförändrad på 1,1 %.

Övriga hålltider under dagen:

– Finland: BNP-indikator oktober kl 8.00
– Spanien: KPI (def) november kl 9.00
– Storbritannien: KPI, PPI november kl 10.30
– EMU: sysselsättning 3 kv kl 11.00
– Tyskland: ZEW-index december kl 11.00
– USA: TRE detaljhandel veckostatistik kl 13.45
– Polen: KPI (def) november kl 14.00
– USA: Empire Manufacturing Index december kl 14.30
– USA: KPI november kl 14.30
– USA: Redbook detaljhandel veckostatistik kl 14.55
– USA: NAHB husmarknadsindex december kl 16.00

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: Riksbanken: räntebesked

Det står och väger bland bedömarna om Riksbanken ska lämna reporäntan oförändrad eller inte vid det penningpolitiska mötet den 14 december (räntebesked den 15 december). Det låga KPI-utfallet för november har ökat osäkerheten inför mötet, samtidigt som kronan väntas vara en fortsatt viktig faktor som håller Riksbanken på tårna framöver.

I SME Direkts enkät bland 14 bedömare tror sju att reporäntan lämnas oförändrad på -0,35 procent, medan sex tror på en sänkning med 10 punkter till -0,45 procent och en på en sänkning med 15 punkter till -0,50 procent.

Några förändringar i det nuvarande QE-programmet, med obligationsköp om totalt 200 miljarder kronor till halvårsskiftet 2016, väntas inte.

Federal Reserve är nu nära att avsluta sju år med nollränta, samtidigt som ECB varit mindre mjukt än väntat, vilket dämpar apprecieringstrycket på kronan. Tillväxten är också stark och arbetslösheten är i en nedåtgående trend.

Efter några månader med KPI-utfall i linje med Riksbankens prognos blev novemberutfallet en besvikelse. Såväl KPI som KPIF-inflationen var lägre än prognos, och även KPIF exklusive energi sjönk, till 1,4 procent från 1,6 procent i oktober, Riksbanken hade väntat 1,7 procent.

Lägre oljepriser efter det senaste Opec-mötet öppnar för att Riksbanken åter tvingas revidera ned sin inflationsbana, och frågan är om Riksbanken, som hoppats på en självbärande uppgång mot inflationsmålet, nu åter ska se sig nödgat att agera med en ”försäkringsåtgärd”.

Swedbank tror på oförändrad ränta och konstaterar att den internationella utvecklingen gått Riksbankens väg, men väntar sig att Riksbanken ska indikera fortsatt vaksamhet.

”Budskapet från Riksbanken kommer fortsatt att vara mycket mjukt med fokus kring kronans utveckling samt mycket hög beredskap att agera vid behov, även mellan ordinarie möten. Möjligen kan beslutet också kryddas av en utvärdering av de penningpolitiska styrmedel som står till buds”, skriver Swedbank i ett marknadsbrev.

kl 10.30: Storbritannien: KPI, PPI november

Brittiska KPI-inflationen har pendlat runt noll sedan i februari, i november väntas inflationstakten ha vänt upp till +0,1%, efter -0,1% i oktober. Bank of England dras med liknande problem som Riksbanken – en robust inhemsk efterfrågan klarar för närvarande inte att pressa upp inflationen på grund av för låga löneökningar och ett lågt oljepris. Bank of England rör sig dock mot en sannolik räntehöjning under 2016, men behöver tydligare tecken på att inflationen verkligen är på väg upp. Kärninflationstakten väntas ha stigit till 1,2 procent, i november, från 1,1% i oktober.

kl 14.30: USA: KPI november

Fedledamöterna kan på vägen in till FOMC-mötet få med sig åtminstone någorlunda positiva besked om inflationsutvecklingen. KPI väntas visserligen ha varit oförändrat jämfört med i oktober, men årstakten väntas ändå ha stigit från 0,2 till 0,5 procent. Kärninflationstakten väntas samtidigt ha stigit från 1,9 till 2,0 procent.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen bytte tecken flera gånger under en skakig måndag, efter fyra dagar i rad med nedgångar föregående vecka. Feds annalkande räntebesked tycktes stå i fokus på en marknad som var relativt tunnsådd på bolagsspecifika nyheter.

OMXS30 slutade nära dagslägsta, 0,9 procent ned på nivån 1.389, och första gången sedan 29 september som indexet stängde under 1.400. Omsättningen landade på 17,5 miljarder kronor.

På statistikfronten visade industriproduktionen i euroområdet framfötterna genom att stiga med 0,6 procent i oktober jämfört med september, mer än väntat och efter två månader med vikande produktion. Kapitalvaror och varaktiga konsumtionsvaror bidrog mest till uppgången.

Detta lyckades inte muntra upp en finansmarknad besatt av huruvida – eller kanske snarare att – den långvariga penningpolitiska stimulansen från centralbanker är på väg att upphöra, och av i vilken takt så kommer att ske. Börser såväl som olje- och råvarupriser rörde sig på ömsom plus ömsom minus, och riskviljan var begränsad med cykliska papper och framför allt råvarubolag i skamvrån. SSAB var sämst i OMXS30, minus 3,6 procent, följt av Skanska och SKF på minus 2,3 respektive 2,0 procent.

Niklas Wellfelt, aktiestrateg på Ålandsbanken, ser ECB:s beslut den 3 december som den senaste stora osäkerhetsutlösaren på finansmarknaden. Den oro som uteblivna större åtgärder gav har inte skingrats av några viktigare besked, och inför Fedbeskedet på onsdag väntar sig alla en sänkning, menar han.

”Det går inte att komma ifrån att höjningen är den första sedan 2006; det har bedrivits extrem stimulanspolitik väldigt länge. Höjningen sätter punkt för den eran, och jag tror att det föranleder en hel del funderingar kring implikationer på olika håll”, sade han till Direkt, och tillade att han tror på fler Fedhöjningar till kanske 1,5 procent under 2016, och därmed förknippade dollarförstärkningar.

Vinnare på en stark dollar är bland andra Sandvik, vars nya vd på måndagen aviserade att han hämtar en av sina gamla divisionschefer från Atlas Copco-tiden, Lars Engström, till ny Miningchef med start på tisdagen. De två kamperade ihop och byggde om Atlas Copcos motsvarande affärsområde. Sandvik stängde 0,7 procent ned, något bättre än svenska verkstadssektorns minus 1,2 procent för dagen.

Alfa Laval gick ytterligare något bättre än så, minus 0,3 procent, efter att ha aviserat ännu en stororder och därmed vad gäller sådana med råge infriat ledningens förväntningar om ett starkare fjärde än tredje kvartal i år.

Blott tre bolag i OMXS30 steg, två av dem med rekommendationshöjningar: Tele2 och Swedish Match. Bolagen steg 0,6 respektive 0,8 procent. Föga cykliska Getinge letade sig också in på plus och stängde 0,6 procent upp, med ett mindre förvärv i Turkiet som enda kommunicerade nyhet.

Till rekommendationspåverkade aktier kan även Saab räknas. Nordea strök bolaget från sin köplista och satte behåll, varpå aktien tappade 3,3 procent.

Bland småbolagen lyfte Cherry 10 procent efter nyheten om att Aktietorget ska överges för Stockholmsbörsen 2016. Värdet på spelbolaget har därmed ökat med 240 procent i år och det är i dagsläget, med 1,45 miljarder kronor i börsvärde, Aktietorgets fjärde största.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1389,26
520,810
3139,24
10139,34
5874,06
2021,94
4952,23
18606,20
21362,96
1,1021
9,3269
8,4625
36,22
38,03
-0,85%
-1,47%
-2,00%
-1,94%
-1,32%
0,48%
0,38%
-1,47%
0,27%
0,20%
0,07%
-0,12%
-0,25%
-0,34%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto