Home > Morgonrapport: Risk för utmanande av 1540 punkter efter avsaknad av köpstyrka.

Morgonrapport: Risk för utmanande av 1540 punkter efter avsaknad av köpstyrka.

Till skillnad mot flera ledande europeiska börsindex, föll svenska OMXS30 på tisdagen. Storbolagsindexet backade -0.72 procent till 1543.37 procent, under en dag då omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 11.6 miljarder kronor. Även om Asien uppvisar svagt positiva rörelser efter natten, stängde USA delat kring nollan. Ledande terminer pekar på en svagt positiv inledande rörelse, och frågan är om detta räcker för att vi skall undvika utmanade av 1540 på onsdagen…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Tisdagens handel avslutades i negativt territorium, efter att vi inledande minuter lyckades utmana tekniska motståndsnivån 1560 punkter.

Vi fick en negativ divergens jämtemot europeiska ledande börsindex som både DAX och FTSE100, som både avslutade på svagt plus.

Däremot fick vi det utmanandet av 1560 punkter som vi eftersökt redan inledningsvis, även om det blev ytterst kortfattat.

Risk för utmanande av 1540 punkter efter avsaknad av köpstyrka.

Risken är att trots indikationer på en inledningsvis svag rörelse på plus, att vi kommer att utmana 1540 punkter. Vi fick en stängning på dagslägsta på tisdagen, vilket även innebär att vi stängde under blocket 1544-1548 punkter som innehöll signifikant med volym av tisdagens handel.

Detta ökar risken för att vi får mothugg om vi öppnar på plus idag. Allt kan däremot hända, och vi eftersökte styrketecken redan i tisdagens morgonrapport.

Först och främst vill vi ha ett styrketecken i form av köpstyrka, detta kan möjligtvis uppkomma om vi på onsdagen kan få återbesök av köpare från bland annat bank, men framförallt verkstad som visade sur utveckling på tisdagen hade inte skadat.

Skulle vi bryta under 1540 punkter, vänds fokus mot 1527 punkter utifrån ett kortsiktigt perspektiv. Därefter tror vi att större stödnivåer återfinns vid 1517 och framförallt 1500 punkter.

Det som talar för att vi kan få en allt mer avvaktande till negativ rörelse inledningsvis, är att amerikanska ledande terminen S&P 500 handlas strax under nollan, och uppvisar tecken på att eventuellt börja ticka något lägre ned.

Denna ledande terminen är inte helt ovanligt en bra riktlinje, för hur inledande minuterna utvecklar sig i OMXS30, när Stockholmsbörsen öppnar. Däremot kan situationen alltid förändras, vilket innebär att det självfallet finns möjligheter till att 1560 än en gång hamnar i fokus.

ICA som är en av de eftersläntrare när det kommer till delårsrapport, kom in med ett rörelseresultat strax under väntade på 1.259 miljoner kronor. Andra intressanta bolag som kommer in med rapport klockan 08:00, är småsparar favoriter som Leo Vegas och Precise. På amerikanska fronten är det Cisco som lämnar rapport efter USA-börsernas stängning.

Återbesök av köpare i bank, men även verkstad kan komma att vända humöret…

På onsdagens makroagenda får vi preliminära BNP siffror från EMU, Italien och Polen samt Nederländerna. Mest intressant på dagens agenda är däremot amerikanska centralbankens protokoll från FOMC-mötet den 26 juli, som trillar in under kvällen klockan 20:00. Här kommer det bli intressant att inte bara få en tydligare vägledning kring kommande räntehöjningar, men även hur ledamöter ställt sig vid senaste mötet.

Även omförhandling av Nafta inleds i USA, vilket kan komma att bli intressant på längre sikt.

Inför onsdagens handel inväntar tekniskt motstånd vid 1560, 1580 och 1600 punkter. Tekniska stödnivåer inväntar åter vid 1540, 1527, 1517 och 1500 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Tillfällig urskakning i ICA inför onsdagens rapport…?

Delårsrapporten för det andra kvartalet väntas på onsdag 16 augusti kl 07:00, följt av rapportpresentation kl 10:00.

På onsdag är det dags för ICA Gruppen att leverera rapport för andra kvartalet.

Förväntningarna ligger på ett rörelseresultat på 1.302 miljoner kronor enligt en sammanställning som SME Direkt gjort av sex analytikers prognoser.

”Även om vi tror att Ica kommer att redovisa ett stabilt resultat för det andra kvartalet, är vi bekymrade av att bolaget förlorar marknadsandelar i Sverige”, skrev Handelsbanken i en analys inför onsdagens rapport.

Nordea lyfte bland annat fram en trög men stabil marknad, där onlinetillväxten likt så många andra branscher sätter press på butikstillväxten.

ICA noterade ett nytt all time high vid 340 kronor i föregående vecka, men har därefter upplevt tre handelsdagar på minus. Tillfällig urskakning inför rapport…?

 Tillfällig urskakning i ICA inför onsdagens rapport...?

Clas Ohlson faller på sämre än väntad försäljning i juli.

Aktien föll inledningsvis över -7 procent.

På tisdagen lämnade Clas Ohlson statistik över månadsförsäljning, där totala försäljningen föll med -3 procent under juli.

Analytikerna hade förväntat sig en total försäljning med +3.7 procent, och aktien föll inledningsvis över -7 procent.

Sverige stod ut med en sämre försäljning på -5 procent, Norge var oförändrad och Finland visade tillväxt på +2 procent.

”Det har varit en förhållandevis trög juli som man kan se i våra siffror. Det är inget enskilt som har hänt”, kommenterade Clas Ohlsons IR-chef Sara Kraft Westrell till Nyhetsbyrån Direkt.

Tisdagens inledningsvisa nedgång studsade på MA 100 vid 155.56 kronor, och tog därefter tillbaka halva inledningsvisa nedgången.

Samtidigt innebär det bolagets aktie tidigt på tisdagen klev ned till lägsta prisnivån sedan början av juni.

https://tradingportalen.com/wp-content/uploads/2020/09/ClasOhlson-dagsdiagram-170815.png

Dometic på fall efter att Nordea tar upp bevakning med säljrekommendation.

Var tidigt på tisdagen stora förloraren inom Large Cap.

Dometic Group föll inledningsvis över -2.90 procent till 65.35 kronor på tisdagen, efter att Nordea tar upp bevakning av bolaget med rekommendationen sälj.

Nordea lämnade samtidigt en riktkurs på 63:50 kronor, strax över den tekniska stödnivån som befinner sig vid 63 kronor.

Tisdagens nedgång innebär samtidigt att bolagets aktie lämnar MA 200 allt mer bakom sig, som nu befinner sig vid 68 kronor.

Dometic har likt flera svenska bolag upplevt en sur sommar, och har själv efter all time high vid 78 kronor tappat 16 procent.

Dometic på fall efter att Nordea tar upp bevakning med säljrekommendation.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Ica (kl 7.00), Odd Molly (kl 8.00), Precise (kl 8.00), Leo Vegas (kl 8.00), Troax (kl 12.30), IAR Systems (kl 15.00), C-Rad (före börsöppning), Rottneros (ändrat datum fr 28/8), Vostok New Ventures, Carlsberg (kl 7.00), Stockmann (kl 7.00), Maersk (ca kl 8.00), Coloplast (lunchtid)
 • Cisco (efter USA-börsernas stängning) (kl 19.30), Briggs & Stratton (prel datum)

Makrostatistik

 • TNS Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadens aktörer kl 8.00
 • Nederländerna: BNP (prel) 2 kv kl 9.30
 • Italien: BNP (prel) 2 kv kl 10.00
 • Polen: BNP (prel) 2 kv kl 10.00
 • Storbritannien: arbetslöshet juli kl 10.30
 • EMU: BNP (prel) 2 kv kl 11.00
 • USA: bostadsbyggande juli kl 14.30
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30
 • Fed: protokoll från FOMC-möte 26 juli kl 20.00

Övrigt

 • USA: omförhandling av Nafta inleds

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde tisdagen optimistiskt men försvagades efterhand. Rapportfloden fick förnyad kraft och i den glänste ett par datorspelsbolag. Clas Ohlson hade det tuffare efter försäljningssiffror för juli.

Vid stängning hade OMXS30 backat 0,7 procent till nivån 1.543 och dagens omsättning summerades till 11,6 miljarder kronor.

Oron för krigshandlingar mellan USA och Nordkorea har dämpats, där de senare tonat ned hotet mot Guam. Index på hemmaplan startade också uppåt, men kurvan vände ned efter en stunds handel och höll sig på minus resten av dagen.

I Stockholm utökades nedgången när statistik visade att konsumentpriserna, räknat med fast ränta, steg 2,4 procent i juli jämfört med juli 2016. Det var första gången sedan december 2010 som KPIF-inflationen låg över 2 procent. Kronan stärktes omedelbart, ett tecken på att finansmarknaderna tror att en räntehöjning kommer tidigare än Riksbanken signalerat.

Bankerna tenderar att tjäna mer pengar i tider av högre ränta, allt annat lika, och delar av banksektorn handlades upp något. Swedbank steg med 0,4 procent och SEB med 0,2 procent, medan Nordea och Handelsbanken låg på minus.

Svenskarna verkar inte ha ägnat sommaren åt shopping i någon större utsträckning, åtminstone inte hos Clas Ohlson vars totala försäljning sjönk 3 procent i juli, sämre än analytikerna räknat med. Prylkedjans aktie backade 4,1 procent.

På rekommendationsfronten gav Nordeas initiering av Dometic avtryck i kursen. Banken råder till sälj och aktien handlades ned 4,3 procent.

Nordea ser en ”betydande risk” för att Nibes rörelsemarginal kommer att utgöra en besvikelse i den förestående rapporten för andra kvartalet, framgick av en uppdatering där riktkursen justerades ned marginellt till 67 kronor och där bankens säljråd upprepades. Nibe-aktien backade 3,2 procent till 76:05 kronor.

Svenskbekantingen Schibsted, som äger Blocket och flera liknande tjänster i Europa, föll 5,7 procent i Oslo. Facebook ska lansera sin tjänst Marketplace i 17 europeiska länder och därmed utmana bland annat Blocket.

Bland tisdagens rapportbolag belönades THQ Nordic med en uppgång på drygt 9 procent. Spelbolagets omsättning växte 62 procent i andra kvartalet och det är bland annat den kommande lanseringen av spelet Darksiders III som lyft försäljningen av tidigare versioner av samma spel. I samma sektor ökade Paradox sin vinst och försäljning i andra kvartalet och aktien steg 3,6 procent.

Munters, som nyligen gjorde comeback på börsen, nådde en 12-procentig organisk tillväxt i kvartalet med ett rörelseresultat på 143 miljoner kronor, ned från 150 miljoner. Aktien tappade 2,9 procent.

Friskvårdskedjan Actics marginal gick ned från 20 till 16 procent i andra kvartalet och på börsen sjönk aktien 3,9 procent.

Eniro redovisade negativt kassaflöde samtidigt som ebitda försvagades till 39 miljoner kronor (116) i andra kvartalet. Eniro-aktien var ned 1,1 procent.

Auktionshuset Lauritz.com sänkte sin intäktsprognos i kvartalsrapporten och aktien tappade 6,8 procent.

Collector fortsatte upp 1,5 procent efter flera nedgångsdagar förra veckan. Nischbankens grundare och tillförordnade vd Lena Apler köpte 50.000 aktier i Collector den 11 augusti för nästan 4,6 miljoner kronor, enligt FI:s insynslista.

First North-listade Arc Aroma Pure handelsstoppades på eftermiddagen. Tisdagens senaste avslut, strax före stoppet, låg på 73 kronor, motsvarande en uppgång med nästan 7 procent från måndagens stängning. Stoppet gäller ”tills vidare”.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1543.37
3461.91
12177.04
7383.85
2464.61
21998.99
6333.01
19756.37
27354.24
1.17
9.48
8.08
47.78
51.09
-0.72%
0.33%
0.10%
0.41%
-0.05%
0.02%
-0.11%
0.02%
0.66%
0.04%
0.09%
0.04%
0.48%
0.57%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.