Home > Morgonrapport: Saab vinnare efter mångmiljonorder

Morgonrapport: Saab vinnare efter mångmiljonorder

OMXS30 backade kraftigt initialt under fredagen innan öppningen i USA lyfte humöret något. Index stängde tillslut ner -0,84 procent till nivån 1662,36, vilket innebär att föregående veckas utveckling avslutade kring oförändrat. Måndagens makroagenda bjuder på lönestatistik från Sverige följt av svenskt respektive amerikanskt industri-PMI. Wall Street stängde fredagen kring oförändrat och under natten har de asiatiska marknaderna över lag utvecklats uppåt, där både Kina och Hongkong håller stängt på grund av helgdag. 

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen och övriga Europa backade under fredagen efter att orosmoln över en italiensk budgetöverenskommelse, som resulterade i ett uppskattat budgetunderskott i den övre delen av förväntningsintervallet, spridit sig på kontinenten. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut ner -0,84 procent till nivån 1662,36, vilket innebar att veckans utveckling hamnade på oförändrat. Omsättningen under fredagens handelsdag hamnade på 17 miljarder kronor.

Liksom föregående vecka slutade även månaden kring oförändrat. September, som historiskt har varit en svag börsmånad, såg inledningsvis index närma sig nivån runt 1600 man tog ett kliv uppåt under de senaste två veckorna. Under oktober ser vi denna turbulenta utveckling fortsätta, åtminstone till den stundande rapportperiodens bekännelser bidragit till att utkristallisera en klarare riktning framöver. Förra veckans smygstart av H&M fortsätter med bland annat SkiStar, MQ och Industrivärlden den kommande veckan, innan rapportperioden drar igång på riktigt först om två/tre veckor.

Klar vinnare i OMXS30 under fredagen blev Boliden som avancerade 2,7 procent sedan zinkpriset stigit rejält. Utanför storbolagslistan noterades Saab i topp med en uppgång på 8,2 procent efter att man som underleverantör till Boeing tillsammans vunnit en order på skolflygplan från det amerikanska flygvapnet. Hur stor andel av det totala ordervärdet på 81 miljarder kronor som tillförs till Saab är ännu oklart.

Sämre gick det för Tele2 som backade -3,3 procent sedan SEB tilldelat telekomoperatören en sänkt rekommendation från köp till behåll.

I USA återfanns Tesla i botten med ett fall på -14 procent efter att den amerikanska finansinspektionen SEC klargjort att man stämt Elon Musk med anledning av dennes tweets i augusti. Bakgrund till fredagens tunga handel var oron att Musk skulle tvingas avgå som vd och ordförande, och i värsta fall hamna bakom lås och bom. Uppgörelsen med SEC dröjde dock inte länge då det redan under lördagen rapporterades att Elon Musk förblir vd men tvingas lämna posten som ordförande i minst tre år. Dessutom tvingas både han själv och Tesla böta 20 miljoner dollar var. Lösningen väntas leda till en kraftig rekyl i elbilstillverkaren under måndagen.

Under söndagskvällen meddelades att USA och Kanada har nått ett ramverk för ett avtal för att reformera frihandelsavtalet Nafta, vilket tillsammans med tidigare uppgörelser med Mexiko räddar handelsöverenskommelsen mellan länderna. Avtalet väntas presenteras inom kort.

Fredagens makroagenda inleddes med svenska detaljhandelssiffror. Detaljhandeln, som i ett flertal månader tyngts av det varma sommarvädret, steg 0,8 procent i augusti jämfört med juli och steg 2,0 procent i årstakt, vilket var mer än väntade 0,6 procent.

Dagen fortsatte med EMU:s inflation i september. Den preliminära inflationstakten i euroområdet steg till 2,1 procent i september från 2,0 procent i augusti, i linje med förväntningarna från analytiker. Kärninflationen sjönk samtidigt till 0,9 procent, jämfört med 1,0 procent i augusti. Väntat var 1,1 procent. Den totala inflationen har nu legat på eller över 2 procent fyra månader i rad, men baseffekter från energipriserna gör att inflationen sjunker i höst, noterade Handelsbanken.

Makroagendan inleds i veckan med svenskt industri-PMI från september. Historiskt sett har augusti tenderat till överraskningar på nedsidan, följt av en rekyl i september. Även augusti i år såg ett tapp till 52,5 och väntas nu i september återigen stiga till 54,5.

Förmiddagen fortsätter med svensk lönestatistik från juli, vilken är en viktig indikator för Riksbanken eftersom löneökningar är viktiga för att få upp den underliggande inflationen. Lönerna väntas växla upp till 2,7 från 2,6 procent i juni y/y, till följd av både baseffekter och en uppåtgående trend i näringslivet.

Avslutningsvis presenteras även ISM industri-PMI från USA. Trots den överhängande handelskonflikten går den amerikanska tillverkningsindustrin oerhört starkt. I september ligger analytikers prognoser på en nedväxling till 60,5 från 14-årshögsta 61,3 i augusti.

Fortsättningsvis under makroveckan innehåller onsdagen tjänste-PMI från Sverige och USA. Vidare bjuder torsdagen på svensk mäklarstatistiks bostadsprisstatistik innan veckan avslutas på fredagen med Tysklands industriorder samt svenskt produktionsvärdesindex, innan vi vänder oss mot USA för handelsbalans och den viktiga sysselsättningsrapporten.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: Tankan 3 kv kl 1.50
 • Sydkorea: export, import september kl 2.00
 • Japan: Nikkei industri-PMI (def) september kl 2.30
 • Indien: Nikkei industri-PMI september kl 7.00
 • Ryssland: Markit industri-PMI september kl 8.00
 • Tyskland: detaljhandel augusti kl 8.00
 • Silf/Swedbank: industri-PMI september kl 8.30
 • Norge: DNB/NIMA industri-PMI september kl 9.00
 • Spanien: Markit industri-PMI september kl 9.15
 • MI: lönestatistik juli kl 9.30
 • SCB: AKI juli kl 9.30
 • Italien: Markit/ADACI industri-PMI september kl 9.45
 • Frankrike: Markit industri-PMI september kl 9.50
 • Tyskland: Markit/BME industri-PMI september kl 9.55
 • EMU: Markit industri-PMI september kl 10.00
 • Storbritannien: Markit industri-PMI september kl 10.30
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • Danmark: industri-PMI september kl 11.00
 • EMU: arbetslöshet augusti kl 11.00
 • Brasilien: Markit industri-PMI september kl 15.00
 • USA: Markit industri-PMI (def) september kl 15.45
 • USA: bygginvesteringar augusti kl 16.00
 • USA: ISM industri-PMI september kl 16.00

Övrigt

 • Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00
 • Fed: Raphael Bostic, Fed-chef i Atlanta, talar om ekonomisk utveckling kl 15.02
 • Fed: Eric Rosengren, Fed-chef i Boston, talar om utsikter och penningpolitik kl 18.15
 • Kina: helgstängt

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade på fredagen i likhet med de kontinentaleuropeiska börserna, som tyngdes av nedgångar för banksektorn i spåren av den italienska budgetuppgörelsen.

Bland de större förlorarna märktes Essity, som varnat för ökad kostnadsinflation, samt Tele2, som fått en sänkt rekommendation. Boliden och Lundin Mining gick starkt med stöd av högre basmetallpriser.

Mot strömmen i Stockholm gick i synnerhet Saab, sedan bolaget tillsammans med Boeing vunnit en stororder i USA. Uppåt var det också för Hexpol, som gjort ett större förvärv. Torsdagens kursraket H&M backade lätt.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,8 procent till nivån 1.662. Aktier för drygt 17 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. På kontinenten var tyska DAX ned 1,5 procent och i Milano föll FTSE Mib 3,5 procent.

Den italienska nedgången följer på torsdagens budgetöverenskommelse, som resulterade i ett uppskattat budgetunderskott i den övre delen av förväntningsintervallet. Italienska obligationsräntor steg markant samtidigt som euron sjönk mot dollarn och banksektorn tog jumbopositionerna i flera länders index. Svenska banker kom dock undan med mindre nedgångar.

I Stockholm noterades gruvbolaget Boliden i topp bland storbolagen, plus 2,7 procent, sedan särskilt zinkpriset stigit rejält. I sektorn avancerade också Lundin Mining 4,1 procent. Även defensiva Astra Zeneca slutade dagen på plus.

Nära botten av OMXS30 märktes Essity, ned 3,1 procent. Kostnadsuppgången för pappersmassa, oljebaserade råvaror och energi har accelererat ytterligare i tredje kvartalet, uppgav bolaget, som nu lanserar ett nytt sparprogram på 800 miljoner kronor.

Tele2 hade också en tung dag och sjönk 3,3 procent. SEB Equities har sänkt sin rekommendation för aktien till behåll från köp och justerat ned riktkursen. I övrigt backade ett antal verkstadsbolag.

H&M, som på torsdagen steg 11 procent efter sin kvartalsrapport, har erhållit höjda riktkurser från en rad analytiker. Aktien gick ned 0,5 procent.

Utanför OMXS30 stack försvarskoncernen Saab ut med en uppgång på 8,2 procent. Boeing, med Saab som viktig underleverantör, har vunnit en order på skolflygplan från det amerikanska flygvapnet, värd totalt 81 miljarder kronor. Hur stor Saabs andel är dock ännu okänt.

Polymertillverkaren Hexpol steg 0,9 procent efter att ha offentliggjort ett italienskt förvärv för 1,7 miljarder kronor.

I motsatt riktning gick bussbolaget Nobina sedan delårsrapporten visat svagare än marknaden hoppats. Aktien sjönk drygt 4 procent.

Bilservicekedjan Mekonomen räknar med att försäljningen för det tredje kvartalet, exklusive förvärv, ska vara högre än för samma period i fjol, medan rörelseresultat väntas på ungefär oförändrad nivå. Varmt sommarväder sades dock ha påverkat lönsamheten negativt. Budskapet var initialt svårtolkat, men aktien slutade dagen 3,4 procent upp, justerat för avskild teckningsrätt.

I Stillfront har en placering av aktier gjorts till en rabatt mot torsdagens stängningskurs på 6,2 procent. Stillfront förlorade 4,1 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:30)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1662.36
3399.2
12246.73
2913.98
26458.31
8046.35
24252.94
27788.52
1.16
10.31
8.9
73.55
83.17
-0.84%
-1.47%
-1.52%
0,00%
0.07%
0.05%
0.55%
0.26%
-0.05%
-0.02%
0.12%
0.41%
0.53%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto