Home > Morgonrapport: ”Säljare tog kommandot..”

Morgonrapport: ”Säljare tog kommandot..”

Vi fick igår observera hur snabbt säljandet tog fart när nyckelnivån vid 1374 bröts på eftermiddagen. Sannolikheten för en snabb uppgång tillbaka till årshögsta har minskat något, men vi är fortfarande inom ramen för samma breda tradingintervall som pågått sedan februari och vi håller nu bevakning på 1320 på nedsidan. Idag väntar svensk statistik över tjänste-PMI och industriproduktion samt den kritiska siffran över amerikansk sysselsättning.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens Analys

OMXS30 dagsgraf
OMXS30 dagsgraf

Fortsatt negativt momentum följdes med avsaknad av obligationsköp, eller ens ledtrådar om sådana från Mario Draghi igår, och fick investerare att nedvärdera samtliga börser runt om i Europa. Nedgången för OMXS30 på -2 % var åtminstone något lindrigare än den på -2,77% för Euro Stoxx 50. Under dagen omsattes 14,8 miljarder aktier på Stockholmsbörsen tills indexet stängde på nivån 1354. Som vi länge påpekat blir rörelserna ofta kraftigare ju längre en konsolidering har pågått, och intervallet 1380-1400 var utan tvekan väletablerat. När vi för två veckor sen bröt uppåt över 1400 var det en relativt snabb klättring, men idag fick vi observera ett ordentligt vakuum utan köpare när indexet från kl. 15:00 fram till stängning sjönk drygt 20 punkter. Det får tolkas som en tydlig säljsignal, men trots det faktum att vi nu inte har någon användning av intradagsdiagrammet med 1h-staplar då vi befinner oss vid lägsta nivå på sju veckor, så kan vi blicka mot dagsdiagrammet och se att det inte är någon större fara på taket. Glidande medelvärde för 100 samt 200 dagar är fortfarande svagt uppåtlutande och nästa nivå att bevaka på nedsidan är 1320-bottnen från början av augusti innan en mer betydande nedgång kan anas. På uppsidan lär 1380 nu agera motstånd vid en uppgång tillbaka mot de nivåer.

Vi kommer idag följa huruvida alla som ville sälja igår hann med det eller om det ligger säljtryck kvar och väntar. Vissa aktörer kan se det som billigt att gå in efter en ordentlig nedgång och därmed bjuda på en uppåtrekyl, men risken är överhängande för fortsatt säljtryck. Ett positivt tecken är dock att amerikanska börsen lyckades återhämta sig igår kväll, S&P 500 samt DJIA stängde oförändrade och Nasdaq +0,2 %. Arbetsmarknadsstatistiken från USA idag kan göra ordentligt avtryck om den skiljer sig mycket från konsensus, nu när börsen gått in i ett något mer volatilt stadie.

Idag har Hong Kong på nytt öppnat börsen, men investerarna hade inte ändrat sin uppfattning till positiv efter sin ledighet, på morgonen var Hang Seng -1,01 %. Nikkei 225 var -0,6 %. På statistikfronten rapporterades en nedgång i tjänste-PMI från Kina till 54,0 i September samt en ökning i japanskt inköpschefsindex för tjänstesektorn i september till 52,5.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

 

Detta händer idag

Fredagens huvudnummer är eftermiddagens amerikanska jobbrapport för september månad, men före dess väntar viktig svensk statistik i form av tjänste-PMI från Silf/Swedbank och industristatistik från SCB.

kl 8.30: Silf/Swedbank: tjänste-PMI september

Inköpscheferna i den svenska tjänstesektorn väntas ha blivit något mindre positiva i sin bedömning av konjunkturläget i september jämfört med i augusti.

Enligt SME Direkts enkät väntas tjänste-PMI ha sjunkit till 53,9 i september, från 54,2 i augusti.

I Konjunkturinstitutets månadsbarometer sjönk konfidensindikatorn för privata tjänstenäringar och även i euroområdet pekade tjänste-PMI nedåt.

kl 9.30: SCB: industriproduktion augusti

Swedbank räknar med att både industri- och tjänsteproduktionen stiger i augusti jämfört med de svaga julisiffrorna. Men medan industrin tyngs av den svaga exportkonjunkturen får tjänsteproduktionen stöd av en ökad inhemsk efterfrågan.

SME Direkts prognos för industriproduktionen i augusti ligger på +1,1%. Samtidigt publiceras orderstatistiken för augusti. I juli sjönk orderingången till industrin med 1%, exportorder -0,3% och hemmamarknad -1,9%.

kl 14.30: USA: sysselsättning september

Veckans makrohöjdpunkt. Besvikelsen efter den oväntat svaga sysselsättningsökningen i augusti väntas i september följas av bättre siffror, 215.000 nya jobb utanför jordbrukssektorn samtidigt som arbetslösheten ligger stilla på 6,1%.

Credit Suisse USA-ekonomer är än mer optismistiska och tror på 215.000 nya jobb och en arbetslöshet på 6,0%. ”Även om payrolls snubblade i augusti, har inte den stora bilden för arbetsmarknaden förändrats påtagligt. Jobbskapandet är fortsatt i ett hälsosamt territorium och de lediga resurserna på arbetsmarknaden fortsätter att stadigt gröpas ur”, skriver de i sitt veckobrev.

 

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen tog markant fart nedåt på torsdagen och samtliga sektorer målades i rött. Finansmarknaderna verkade inte riktigt nöjda med de besked som ECB-chefen Mario Draghi kom med vid pressträffen efter sitt väntade räntebesked och Europabörsernas nedgångar utökades på eftermiddagen. Mario Draghi var sparsam med detaljer om ECB:s kommande program för tillgångsköp och kom inte med några nya besked i frågan om eventuella köp av statsobligationer.

Fortsatt oro för den globala tillväxten präglade också finansmarknaderna, efter att onsdagens inköpschefsindex överraskade på nedsidan i flera länder.

Kinnevik pressades av besvikelser vid börsentrén för delägda Zalando och på torsdagen även Rocket Internet.

Vid stängning hade OMXS30-index backat med 2,0 procent till nivån 1.354. Aktier för 14,8 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. På övriga större Europabörser var utvecklingen liknande och USA:s aktiemarknader fortsatte nedåt i den inledande handeln.

Bland aktierna inom OMXS30 intog Kinnevik sistaplatsen. B-aktien föll ytterligare 8,2 procent. Efter onsdagens besvikelse vid börsdebuten för delägda e-handlaren Zalando var det på torsdagen dags på Frankfurtbörsen för Rocket Internet, som ägs till cirka 14 procent av Kinnevik. Inför handeln sattes teckningskursen till 42:50 euro och aktien stängde på 37 euro.

Zalando, som slutade onsdagens handel i nivå med teckningskursen 21:50 euro, backade cirka 12 procent på torsdagen.

Dagen bjöd på sjunkande råvarupriser, vilket avspeglade sig i börskurserna. Råvarurelaterade aktier var även på torsdagen under press på Europas börser och var sämsta sektor tillsammans med bankerna.

SSAB:s aktier hade ännu en tung dag och A-aktien gick ned ytterligare drygt 5 procent. På onsdagen, då ståltillverkaren hade kapitalmarknadsdag, föll aktien nästan 6 procent.

Sjunkande oljepris, Brent-oljan var ned över 2 procent, pressade oljeaktierna. Africa Oil låg högt upp på förlorarlistan, och tappade 8,7 procent. Exane BNP Paribas bedömer att Africa Oil kommer att göra en riktad nyemission om runt 250 miljoner dollar i det fjärde kvartalet.

Lundin Petroleum föll 3,4 procent och Enquest med 4,7 procent.

Storbankerna var ned med mellan 1,2 procent (Handelsbanken A) och 2,3 procent (SEB A).

Elekta gick mot strömmen och B-aktien drogs upp 1 procent. Strålterapibolagets vd Niklas Savander har köpt drygt 14.000 aktier och han kommer antagligen att öka sitt innehav framöver, sade han till Nyhetsbyrån Direkt

På plussidan fanns också Fingerprint Cards, där B-aktien steg drygt 5 procent. Japanska Fujitsu har annonserat två nya produkter med Fingerprint Cards swipesensorteknologi, meddelade Fingerprint.

På Aktietorget rasade Mr Greens aktie 19 procent. Nätkasinot riskerar skattetillägg på 100 miljoner kronor, men bestrider skatteskyldigheten.

Bromstillverkaren Haldex höll kapitalmarknadsdag och bjöd på nya mål. Enligt analytiker framkom inget negativt under dagen, men aktien klarade inte att hålla emot i den allmänna börsnedgången och sjönk drygt 4 procent.

Skidturismbolaget Skistars bokningsläge på logi inför kommande säsong är 5 procent bättre än föregående år, framkom vid bokslutsrapporten. Skistars B-aktie slutade oförändrat.

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Bättre affärer med Teknisk Analys
Vill du lära dig göra bättre affärer? Förbättra din timing? Lära dig teknisk analys? Gå då kursen ”Bättre affärer med Teknisk Analys”. Kursledare är Anders Haglund med över 25 års erfarenhet av teknisk analys och aktieförvaltning. Passa på: Nästa kurstillfälle 5 oktober i Stockholm och 11 oktober i Göteborg. Även 25/10, 15/11 och 6/12.
Läs mer

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.