Home > Morgonrapport: Sandvik rapportvinnare under måndagen

Morgonrapport: Sandvik rapportvinnare under måndagen

OMXS30 inledde den nya veckan i negativa tecken i linje med övriga Europa. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut ner -0,40 procent till nivån 1493,76. Fokus ur ett makroperspektiv ligger under tisdagen på Tysklands ZEW-index. Wall Street höll stängt under måndagen pga Martin Luther King Day. Under natten har de asiatiska marknaderna över lag handlats i nedåtgående riktning.

Sammantaget inför tisdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen inledde den första rapportveckan med en nedgång. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade tillslut måndagen ned -0,40 procent till nivån 14993,76 efter en stark eftermiddagshandel. Omsättningen under måndagen hamnade på 12,3 miljarder kronor.

Vinnare i OMXS30 under måndagen blev rapporterande Sandvik. Efter att inledningsvis varit nedåt med cirka -2 procent vände aktien uppåt och stängde upp 1,5 procent. Anmärkningsvärt i rapporten var en minskad aktivitet på den asiatiska marknaden.

Sämst i storbolagsindexet utvecklades Getinge med ett tapp om -3,2 procent. Även Kinnevik fortsatte nedåt under måndagen med -1,3 procent.

Bland de ledande europeiska indexen var humöret dämpat under måndagen. Tyska DAX backade -0,6 procent, franska CAC 40 -0,2 procent och brittiska FTSE 100 förblev oförändrat. Samlingsindexet Stoxx 600 sjönk -0,2 procent.

I Storbritannien talade Theresa May inför parlamentet angående vad som nu gäller efter att man röstat ner hennes utträdesavtal förra veckan. Premiärministern sade att det är uppenbart att regeringens angreppssätt om brexit måste ändras och att man nu för samtal över partigränserna utan förbehåll för att sedan återvända till EU med resultaten av dessa samtal. Samtidigt förnekade hon att en ny omröstning över utträdet skulle ske eftersom en sådan riskerar att stärka separatisternas ställning och underminera förtroendet för demokratin.

Då rapporterna uteblir från svenskt håll idag riktas istället fokus åt USA där läkemedelsjätten Johnson & Johnson kvartalsrapporterar.

Efter natten till måndagens Kinasiffror presenterade IMF en uppdaterad konjunkturprognos. Internationella valutafonden skrev i uppdateringen att den globala ekonomin fortsätter att expandera men att tillväxttakten har dämpats ytterligare och riskerna mot utsikterna väger över mot nedsidan. Precis som i höstprognosen nedreviderades den globala BNP-tillväxten. Den uppdaterade prognosen spår en tillväxt om 3,5 procent i år och 3,6 procent för 2020, vilket innebär en nedjustering med -0,2 respektive -0,1 procentenheter. Global BNP för 2018 förblev dock oförändrad kring 3,7 procent. Utöver de handelsrelaterade orsakerna framhåller IMF bland annat de nyintroducerade tyska utsläppsreglerna för fordon samt oron över de italienska statsfinanserna.

Under tisdagen vänder vi oss mot Tyskland där ZEW-index presenteras. Indexet, som mäter de tyska investerarnas och analytikernas förväntningar på ekonomin, ökade överraskande till -17,5 från -24,1 november. Efter en mycket svag höst återstår det nu att se om indexet fortsätter uppåt efter den starka marknadsinledningen på det nya året. Förväntningarna ligger dock på en mindre nedgång till -18,5.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik:

  • Sydkorea: BNP (prel) 4 kv kl 0.00
  • Storbritannien: arbetslöshet november kl 10.30
  • Tyskland: ZEW-index januari kl 11.00
  • USA: försäljning befintliga bostäder december kl 16.00

Övrigt:

  • EU: ekofinmöte kl 9.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen vände upp något under eftermiddagen och återhämtade delar av förmiddagens nedgång. Rapporterande Sandvik och det mindre cykliska Astra Zeneca bidrog till att lyfta index, medan medicinteknikföretaget Getinge knep bottenplaceringen bland storbolagen.

Vid stängning var OMXS30 ner 0,4 procent till nivån 1.494. Aktier för 12,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Riktningen var likartad i övriga Europa med tyska DAX ner 0,6 procent efter den starka utvecklingen i fredags, och i paris var CAC40 ner 0,3 procent medan FTSE100 var ner mer modesta 0,2 procent. I USA håller börserna helgstängt.

På måndagen presenterades kinesisk statistik som inte bjöd på några större överraskningar, men som i stort bekräftade en inbromsning i den kinesiska ekonomin. Den kinesiska konjunkturbilden underströks av Sandviks rapport som visade på mindre aktivitet i Asien.

”Inte överraskande är fordonssektorn den som har varit svagast i Kina. Det är i linje med allt man läser. Förra året gjorde man 29 miljoner bilar. Det har gått ned och påverkat”, sade vd Björn Rosengren till media. Aktien sjönk inledningsvis och var som mest ner drygt 2 procent, men vände upp och slutade dagen som bästa, och mest omsatta, aktie på OMXS30 med en uppgång på 1,5 procent.

Bland övriga vinnarna bland storbolagen fanns det mindre cykliska läkemedelsbolaget Astra Zeneca som steg 1 procent. Även skogsbolaget SCA och Atlas Copco var upp runt 0,3 procent.

Kinnevik, som backade på fredagens besked om att Cristina Stenbeck lämnar styrelsen, fortsatt ned 1,3 procent. I en intervju med Dagens industri motiverar hon sitt avhopp med att hon vill ha större frihet, bland annat till egna investeringar. Hon menar också att investmentbolaget redan är oberoende av henne.

I botten av indexet återfanns Getinge som backade 3,2 procent. Alfa Laval, SKF och H&M var också ned med dryga 1,5 procent.

Utanför storbolagslistan klättrade Fingerprint hela 12,8 procent och var med det bästa aktie på Stockholmsbörsens huvudlista. Hittills i år är aktien upp över 60 procent.

Bilservicekedjan Mekonomen, som föll över 18 procent på fredagen efter att ha kommit med en vinstvarning för det fjärde kvartalet, fortsatte ned 3,6 procent på måndagen.

Styrelsen i Oasmia har beslutat att ställa in den extra bolagsstämma som skulle hållas den 25 januari. Stämman var begärd av storägaren Per Arwidsson (Arwidsro) som föreslagit en helt ny styrelse för bolaget. Oasmia var ner över 6 procent för dagen.

Vårdhjälpmedelsbolaget Handicare backade 5,5 procent sedan det meddelat att resultatet för det fjärde kvartalet 2018 påverkades negativt av flera faktorer.

Unibap fördes upp nära 4 procent sedan det berättat om ett samarbetsavtal med ABB som innebär att Unibap ingår i ABB:s partnernätverk för robotar med möjlighet att bli så kallad Auktoriserad Value Partner.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.