Home > Morgonrapport: Sanktioner hävda mot Iran, oljepriset backar, följer börsen med?

Morgonrapport: Sanktioner hävda mot Iran, oljepriset backar, följer börsen med?

God Morgon

Idag är USA stängd för handel i och med Martin Luther King Day. Men de asiatiska börserna är öppna och utvecklingen under natten har varit negativ, där Nikkei backar -0,86% medan Hang Seng backar -0,46 %.
Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning såhär tidig morgon, men det kan vara bra att hålla koll på om oljan faller mer vilket återigen skulle kunna dra ner börsen.

Oljepriset reagerar negativt på de hävda sanktionerna mot Iran, då utbudet förväntas öka men det återstår att se hur mycket. WTI-terminen handlas nu på morgonen till 30,12 dollar medan BRENT-terminen handlas till 28,56 dollar. Detta innebär en nedgång kring en procent vilket antyder att viss inprisning av Irans olja har skett.

Denna vecka blir mycket viktig och är full med intressant makrosstatistik och händelser. Bland annat väntar vi på protokoll från ECB och Riksbanken, räntebesked från ECB och viktig Kina-statistik som kan ge en klarare bild över landets utveckling.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Året har knappast börjat på ett bra sätt för börserna, både här i Sverige ur ett globalt perspektiv. OMXS30 är för året back 9,79 % efter ett nytt stort tapp i fredags på 2,56 %. Utvecklingen som låg i linje med övriga Europas ledande börser skedde under en omsättning på stockholmsbörsen till 15,5 miljarder kronor. Oljeprisets fortsatta fall och en rad försämrade USA-data pressade på nedgången. S&P500 backade 2,16 % och är idag, måndag, stäng för handel på grund av Martin Luther King Day.

Efter de fortsatta nedgångarna i fredags befinner sig storbolagsindexet på 1305,24 punkter. Troligtvis har vi på sikt

OMXS30 i tufft säljtryck, och följer oljeprisraset. Efter den långsiktiga säljsignalen vid forceringen av 1369 punkter har indexet haft svårt att återhämta sig och det är inte omöjligt att vi ser 1250 punkter inom en tid.
OMXS30 i tufft säljtryck, och följer oljeprisraset. Efter den långsiktiga säljsignalen vid forceringen av 1369 punkter har indexet haft svårt att återhämta sig och det är inte omöjligt att vi ser 1250 punkter inom en tid.

även risken att backa ner mot 1250 punkter vilket i så fall kan bli ett bra ingångsläge mot vårens ökande fokus mot utdelningarna. Motstånd uppåt har vi 1320, 1369 samt 1389 och 1410 i första hand. Som läget är just nu krävs ett rejält skift i det allmänna börssentimentet, något som inte ser ut att komma från makrosiffrorna, för att få köparna på hugget igen. Men vem vet, kanske överraskar statistiken redan nu i veckan som är full med viktig information ur ett makroperspektiv. En möjlig trigger kan vara rapportsäsongen som åter drar igång igen med en smygstart redan denna vecka. Får vi en riktigt bra rapportsäsong kan möjligtvis en period av positivare utveckling infinna sig på börsen. Men förra rapportsäsongen gav verkligen blandat resultat med känslan efteråt att mer borde ha presterats från bolagen. Men det kan lika gärna slå åt andra hållet, en dålig rapportsäsong kan likväl befästa den negativa trenden.

I helgen meddelades att Iran har uppfyllt kraven i det kärnenergiavtal som låg till grund för att upphäva

OMXS30 på lite längre sikt. Här ser vi den sista aggressiva fasen upp för ett år sedan som till slut brast och indexet har sedan fallit rejält tillbaka. En ytterligare nedgång mot i alla fall 1250 är möjlig där ett starkt stöd återfinns.
OMXS30 på lite längre sikt. Här ser vi den sista aggressiva fasen upp för ett år sedan som till slut brast och indexet har sedan fallit rejält tillbaka. En ytterligare nedgång mot i alla fall 1250 är möjlig där ett starkt stöd återfinns.

handelsstoppet mellan landet och västvärlden. Positivt för det geopolitiska säkerhetsläget (Några amerikanska soldater tillfångatogs av Iranska militären efter att ha farit på iranskt vatten, men en fredlig fångutväxling skedde och den fredliga diplomatiska vägen tog ytterligare mark) men helt klart negativt för oljan som redan nu tyngs av överutbud på marknaden. I och med att sanktionerna nu upphävs kan Iran utöka sin försäljning av olja. Hur mycket av landets kommande oljeförsäljning som är inprisat i nuvarande oljepriset är svårt att förutse men oljemarknaden är helt klart orolig för Irans ökade möjligheter till export. Oljepriset föll ytterligare i fredags och WTI-terminen stängde till 30,39 dollar medan BRENT-terminen stängde till 28,94 dollar fatet.

Upplösningen av sanktionerna mot Iran fick även stor effekt på de börser i mellanöstern som var öppna under gårdagen. Saudiarabiens börs föll kraftigt medan Iranska börsen steg kraftigt. Idag kommer även OPEC med månadsrapport klockan 12:30, vilket kan påverka oljepriset under dagen.

Veckans agenda kommer att handla om både riksbanken och ECBs möten samt räntebesked från ECB, viktig BNP och decemberstatistik från Kina samt KPI-siffror från USA och Storbritannien.

Men vi tar det i ordning, idag kommer det protokoll från Riksbankens extrainsatta penningpolitiska möte som var den 4/1. Här blir det extra intressant att se hur resonemanget fördes angående fortsatta interventioner. Ingves har redan fått eget mandat att agera på valutamarknaden i syfte att försvaga kronan.

Hålltiderna att beakta idag:

– Storbritannien: Rightmove huspriser januari kl 1.01
– Kina: fastighetspriser december kl 2.30
– Japan: industriproduktion (def) november kl 5.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Polen: KPI december kl 14.00

Tisdag väntas industriproduktion från Kina samt detaljhandel och investeringar för december. Från Kina får vi även BNP-siffror. Viktig morgon med viktig statistik med andra ord. På tisdag får vi även KPI från Storbritannien samt tyskt ZEW-index.

Onsdag kommer inflationsförväntningarna från Prosperas, arbetslöshet från Storbritannien samt KPI-inflation från USA.

Torsdag är det räntebesked från ECB samt sedvanlig presskonferens med Mario Draghi.

Fredag väntas industri-PMI för EMU och USA innan veckan avslutas.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: Riksbanken: protokoll från extrainsatt penningpolitiskt möte 4/1

Mer utförlig beskrivning av hur direktionen resonerade när de nu satt fingret på interventionsknappen.

Efter en kronförstärkning i december gick riksbankschef Stefan Ingves ut med en verbal intervention den 30 december, där han varnade för att en fortsatt förstärkning riskerar att bryta den påbörjade inflationsuppgången.

Detta följdes den 4 januari upp med ett bemyndigande till Stefan Ingves och Kerstin af Jochnick att inleda interventioner när de bedömer att detta behövs.

Vice riksbankschef Martin Flodén reserverade sig och ansåg att det dels är lämpligt att avvakta med ytterligare stimulanser, dels att valutainterventioner inte är ett lämpligt verktyg för att nu göra penningpolitiken mer expansiv.

Redan vid det penningpolitiska mötet den 14 december diskuterade ledamöterna utförligt möjligheten av valutainterventioner om kronan skulle stärkas snabbare eller tidigare än prognos. Ledamöterna oroades av det låga KPI-utfallet för november och vad det skulle innebära för den väntade inflationsuppgången framöver.

Två inflationsutfall under prognos har fått en del bedömare att nu vänta sig en ny räntesänkning vid mötet i februari. Kronan har samtidigt handlats på en svagare nivå jämfört med när Stefan Ingves gick ut med sin verbala intervention.

Analytiker talar om att kronan behöver gå ned mot kanske 9:10 mot euron eller KIX-index (handelsvägt kronindex, ju lägre desto starkare krona) sjunka till runt 107-nivån för att Riksbanken ska känna sig tvingat att intervenera.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen rörde sig klart lägre för den tredje dagen i rad under fredagens handel, med gruv-, energi- och flera verkstadsbolag som förlorare. Utvecklingen följde nedgångar på de flesta av världens börser under dagen och ett fortsatt fallande oljepris.

H&M trotsade utvecklingen stärkt av en högre decemberförsäljning än marknaden räknat med.

OMXS30 stängde 2,6 procent ned på årets hittills lägsta stängningsnivå 1.305,2. Omsättningen uppgick till 15,5 miljarder kronor.

I Europa var nedgångarna av liknande storlek. Euro Stoxx 50 backade där 2,4 procent, medan tyska DAX och franska CAC 40 sjönk 2,5 respektive 2,4 procent.

Under eftermiddagen hamnade marknaden under ytterligare press efter en överlag sett svag serie datapunkter från USA. Bland annat sjönk industriproduktionen i landet mer än väntat i december, och enligt New York Feds Empire-index försämrades affärsförhållanden i staten betydligt mer än väntat.

Jumbo inom OMX30 blev Fingerprint med en nedgång på 8,3 procent. Sedan årsskiftet har biometriaktien nu tappat drygt 34 procent.

Boliden, som på en i övrigt sur börs gick starkt under torsdagens handel, placerade sig också i botten indexlistan med en nedgång på 7,1 procent. Råvarubolag som Lundin Mining och SSAB gick även de klart sämre än börsgenomsnittet med kursfall på 5,4 respektive 5,3 procent.

På råvarumarknaden backade priserna på koppar och zink med runt 2 procent, medan guldet stärktes något. I sedvanlig ordning var oljeprisrörelserna mer dramatiska. WTI- och Brent tappade knappa 5 procent vardera, båda till nivåer under 30 dollar per fat.

Lundin Petroleum, som steg nästan 20 procent på torsdagen efter att Statoil gått in i bolaget, backade måttliga 0,8 procent under dagen. Africa Oil och Enquest tappade samtidigt 4,2 respektive 2,9 procent.

Atlas Copco hörde också till dagens förlorare med en nedgång på 4,5 procent. Bolaget meddelade under eftermiddagen att det gjort en avsättning på 300 miljoner euro efter att EU-kommissionen motsatt sig skattelättnader i Belgien som gynnat bolaget.

En av två aktier på plus inom storbolagsindex var H&M med en uppgång på 0,6 procent. Bolagets försäljning steg med 10 procent i december, vilket var bättre än den ökning på 8,6 procent som väntades enligt SME Direkts prognossammanställning.

Den andra aktien på plus var SCA, som under dagen stärktes av att Barclays skruvat upp sin rekommendation till jämvikt från tidigare undervikt. Aktien stängde upp 0,4 procent.

Meda sällade sig också till vinnarskaran med en uppgång på 4,3 procent. Med hänvisning till anonyma källor rapporterade Reuters under eftermiddagen att det svenska läkemedelsbolaget närmar sig en försäljning av sin amerikanska verksamhet. De högsta inkomna buden har överstigit 850 miljoner dollar, framhöll uppgiftslämnarna.

Bland mindre aktier rasade Micro Systemation 9,6 procent, efter att bolaget varslat om att vinsten i det fjärde kvartalet avvikit från förväntningarna.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1305,24
471,970
2952,48
9545,27
5804,10
1880,33
4488,42
16999,48
19432,46
1,0890
9,3522
8,5884
30,12
28,56
 -2,56%
-1,36%
-2,37%
-2,54%
-1,93%
-2,16%
-2,74%
-0,86%
-0,46%
-0,22%
-0,13%
0,07%
-0,89%
-1,31%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto