Home > Morgonrapport: ”Sannolik marknadstopp någon av kommande fyra handelsdagar!”

Morgonrapport: ”Sannolik marknadstopp någon av kommande fyra handelsdagar!”

Den tekniska bilden för svenska och internationella börser ser påtagligt stark ut rent visuellt. Men det finns illavarslande indikationer på att allt inte står rätt till bakom de välfriserade kursstaplarna. En säljcykel och en Gann-zon i kombination får oss att tänka i termer av ”risk-off” framöver. Vi räknar med någon form av topp under de fyra första handelsdagarna i kommande vecka, och den kortsiktige aktören bör överväga att minska sin exponering på tillfällig styrka under kommande dagar…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30-index nära en möjlig topp
OMXS30-index nära en möjlig topp

I onsdagens morgonrapport förmedlade vi bilden av en marknad som levde ett aningen frikopplat liv från underliggande ekonomiska realiteter. OMXS-30-index visar tydliga tecken på teknisk styrka. Det gäller också för de flesta andra globala aktieindex, möjligtvis undantaget Nasdaq. Men även om den tekniska bilden ser påtagligt stark ut rent visuellt anar vi att det kan finnas oupptäckta faror som lurar bakom de välfriserade kursstaplarna.

Och det är mer än en sak som oroar…

Tidsmässigt börjar vi närma oss en säljcykel, och en Gann-zon som implicerar att någon form av topp kan vara förestående. Det är i skrivande stund (klockan 4.58 fredag morgon) svårt att fastslå exakt när, och vilken dignitet. Men sannolikt vill OMXS30-index sätta en topp under någon av de fyra första handelsdagarna i nästkommande vecka. Rapportperioden har inte varit bedrövlig. Men det är å andra sidan tveksamt om den varit tillräckligt bra.

Mycket tveksamt.

Det finns antagligen en hel del garvade veteraner därute som börjar känna sig olustiga till mods. Den där känslan man får när man upplever att börsuppgången börjat frikoppla alltför mycket från nyheter och fundamenta, och multipelexpansionen har pågått aningen för länge.

Man överväger att dra ned på sin aktieexponering, men vad finns det för alternativ?

Och ingen vågar riktigt ta de första trevande stegen mot nödutgången. Istället avvaktar man någon form av katalysator, någon form av förvarning, hur subtil den än må vara. Kanske hinner man trots allt sälja i tid…

För vem vågar missa haussetåget när det lämnar perrongen?

De höjda ögonbryn man får bemöta om man är med om en nedgång är blott en västanfläkt i relation till den kritikstorm man får uthärda om man missar en eventuell börsuppgång. Att förlora pengar när grannen också gör det är acceptabelt. Men att inte tjäna pengar när manna regnar från himlen är en dödssynd.

Att torska när det går ner är mänskligt. Att stå vid sidlinjen när det går upp är oförlåtligt.

Nasdaq agerar vankelmodigt och tveksamt
Nasdaq agerar vankelmodigt och tveksamt

Inga svenska rapporter av vikt under dagen. ABB handlas ex utdelning (5,11 SEK) idag. Jobbstatistiken väntas i vanlig ordning klockan 14.30 och siffran marknaden gissar på är 210 000. Inget marknaden lägger någon större vikt vid. Men nu börjar också frågeställningarna snurra i huvudet på börsens aktörer.

Vad skall driva uppgången nu?

Utdelningarna är till betydande del avklarade (Se vår sammanställning över viktiga utdelningar under maj månad längre ned i morgonrapporten). Första kvartalets siffror har luslästs för över 95 % av bolagen, och bilden är inte övertygande. Den ultralätta penningpolitiken är en realitet, men den håller på att förlora en del av sin lyster (10 miljarder dollar åt gången närmare bestämt). Den nödvändiga bakgrundsrekvisitan för en sättning ser för första gången på länge högst ansenlig ut.

En ökad riskmedvetenhet är därför på sin plats.

Visst ser den tekniska bilden stark ut. Och visst borde vi rent statistiskt bryta ut på uppsidan ur intervallet 1330-1376. Men en kommande säljcykel i kombination med en Gann-zon gör mig bekymrad. Jag drar slutsatsen att det mest troliga scenariot är att marknaden försöker sätta en topp under någon av de fyra första handelsdagarna i nästa vecka, och att det därför är på sin plats att bli betydligt mer försiktig i sitt förhållningssätt.

En eventuell topp skulle inte medföra några långsiktiga implikationer. Men för den aningen mer kortsiktige aktören kan det vara läge att vara på sin vakt. På längre sikt kan mycket väl en eventuell topp, följt av en nedgång, efterhand resultera i nya uppgångar. Vi kan naturligtvis inte vara säkra på att en sådan topp kommer att materialiseras, men vi kan vara trygga i att sannolikheterna för nedgång efter nästa vecka är högre än vad marknaden inser.

Jag hoppas kunna utveckla resonemanget med mer precisa tidsmässiga prognoser i kommande morgonrapporter.

Slutsats: Den tekniska bilden för svenska och internationella börser ser påtagligt stark ut rent visuellt. Men det finns illavarslande indikationer på att allt inte står rätt till bakom de välfriserade kursstaplarna. En säljcykel och en Gann-zon i kombination får oss att tänka i termer av ”risk-off”. Vi räknar med någon form av topp under de fyra första handelsdagarna i kommande vecka, och den kortsiktige aktören bör överväga att minska sin exponering på tillfällig styrka framöver…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Onsdagens Marknadsutveckling

Dags att ta vinst i Electrolux
Dags att ta vinst i Electrolux

Stockholmsbörsen sjönk under onsdagens avkortade handel inför Valborgsfirandet. De avskilda utdelningarna i storbolagen H&M och Atlas Copco stod emellertid för nästan hela indexnedgången. Scania, som steg efter VW:s budförlängningsbesked, låg tillsammans med Alfa Laval och Electrolux i topp bland vinnarna på storbolagslistan.

Vid stängning hade OMXS30 backat 0,5 procent, eller 7 punkter, till 1.364,4. H&M stod för drygt 6 punkter av nedgången och Atlas Copco stod för 2 av punkterna. Aktier för drygt 10 miljarder kronor hade omsatts. I Europa var utvecklingen blandad, där Euro Stoxx 50 var ned 0,3 procent medan tyska DAX steg 0,1 procent.

Scanias B-aktie var den mest intensivt handlade aktien efter att VW meddelade att de förlänger acceptperioden till den 16 maj efter att ha nått ett ägande på 88,3 procent i Scania. VW:s finanschef Hans Dieter Pötsch säger sig hysa optimism om att få igenom budet på 200 kronor. ”Det låg väl lite i korten att acceptperioden skulle förlängas om de hamnade nära, och marknaden verkar av kursreaktionen att döma tro att budet går igenom, något jag är beredd att instämma i”, sade Ålandsbankens aktiestrateg Lars Söderfjell till Nyhetsbyrån Direkt.

Aktien var upp 2,8 procent till 197 kronor, med strax under 0,7 procent av aktiestocken omsatt. VW uppgav samtidigt till Nyhetsbyrån Direkt att de, trots det relativt få aktier som återstår för att nå målet, inte är aktiva i marknaden. SHB backade 0,3 procent efter en rapport som Lars Söderfjell beskrev som odramatisk, med ett något högre resultat än väntat lyft av ett starkt provisionsnetto och låga kreditförluster, men svagare räntenetto.

Köpläget i kvalitetsbolaget Axis börjar närma sig
Köpläget i kvalitetsbolaget Axis börjar närma sig

Det andra av onsdagens större rapportbolag, Lundin Mining, backade 2,3 procent. Resultatet kom in lägre än förväntningarna, men RBC noterar i en kommentar att timingen av leveranser stod för en stor del av avvikelsen. Fordonsunderleverantören Concentrics omsättning och rörelseresultat var 1 procent lägre än SME-konsensus. Aktien, som har stigit 28 procent hittills i år, backade 2,4 procent.

Lars Söderfjell säger allmänt om rapportperioden hittills att den varit något bättre än den närmast föregående, om än inte därför nödvändigtvis bra, utan fortfarande något i underkant. ”Utsikterna har varit lite mer positiva än vad man hade befarat, så det tycks råda något av en ljusning i konjunkturen”, sade han med hänvisning till Atlas Copcos och SKF:s höjningar av kortsiktiga efterfrågeprognoser och relativt optimistiska kommentarer från Volvo och Sandvik.

Byggmax backade 4 procent till 54:50, 1 krona över den kurs riskkapitalbolaget Altor sålt sin femtedel av bolaget på. Volvo steg 0,1 procent till 102:50 kronor. Daimler har upprepat en prognos om att sälja väsentligt fler lastbilar i år än i fjol. Opus Group förhandlar om bilbesiktningskontrakt med två län i delar av delstaten Indiana. Aktien steg 4,1 procent.

Bland rekommendationsändringar märktes bland annat Swedbanks sänkning av Ratos till neutral från köp. Aktien backade 2,1 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Micro Systemation (kl 8.00)
ÖVRIGA NORDEN
– GN Store Nord
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Smurfit Kappa

STÄMMOR
– Commodity Quest, Shelton Petroleum (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Kabe: svenska husvagnsregistreringen april
– Nordnet: presenterar aktiehandel i april

EXKLUSIVE UTDELNING
– Concentric (2:75 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: arbetslöshet mars kl 1.30
– Japan: hushållens konsumtion mars kl 1.50
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin april kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik april kl 9.30
– EMU: industri-PMI (def) april kl 10.00
– EMU: arbetslöshet mars kl 11.00
– USA: sysselsättning april kl 14.30
– USA: industriorder mars kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: annonserar LTRO-återbetalning kl 12.00

Kommande rapporter Sverige/USA:

02-maj General Motors
05-maj Securitas, ÅF
06-maj Boliden, Loomis, Seamless, Semafo, Tradedoubler, Hemtex
07-maj ICA, Holmen, Meda, Hexpol, Oriflame, Hemfosa, Sweco
08-maj Mekonomen, Sobi
09-maj Hexagon, Skanska, Swedish Match, Etrion
13-maj Peab, Sanitec

Viktiga utdelningar maj månad (datum avser dag då aktie handlas ex utdelning):

02-maj ABB (5,11 SEK)
06-maj Securitas b (3 SEK)
07-maj Investor b (8 SEK)
07-maj Boliden (1,75 SEK)
07-maj BillerudKorsnäs (2,25 SEK)
07-maj Industrivärden C (5,50 SEK)
08-maj Assa Abloy B (5,70 SEK)
08-maj Scania B (4 SEK)
08-maj Swedish Match (7,30 SEK)
12-maj Hexagon B (2,75 SEK)
13-maj Kinnevik B (7 SEK)
14-maj Tele 2 (4,40 SEK)
Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.