Home > Morgonrapport: ”Sannolikhet för utbrott uppåt ökar, men först avstämning av 1366-1369…”

Morgonrapport: ”Sannolikhet för utbrott uppåt ökar, men först avstämning av 1366-1369…”

Sannolikheten för ett test av, och kanske också ett utbrott av motståndet på uppsidan (1376) har ökat väsentligt efter gårdagens pigga stängning ovan 1362, som numera agerar intradagsstöd. 1366-1369 förblir ett viktigt första målområde, men en etablering däröver leder sannolikt till att 1376 utmanas redan idag. Öppningshandeln kommer att erbjuda viktiga ledtrådar kring när, var och hur den pågående uppåtimpulsen kommer att avbrytas.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX beter sig piggt och tar sikte norrut
OMX beter sig piggt och tar sikte norrut

I gårdagens morgonrapport ställde vi in oss på uppgångar på kort sikt. Vi skrev att ”intradagsdiagrammet gör gällande att marknaden vill söka sig mot (den potentiella säljzonen) 1358-1362 i första hand”. Och det var precis vad som hände. Faktum är att OMXS30-index öppnade strax under vårt upprättade målintervall 1358-1362, för att sedan spendera större delen av dagen där. Först vid 16.00 utmanade OMXS30-index (taket i målintervallet) 1362 och bröt också ut över detta och OMXS30-index stängde sedermera på 1364,78.

Vi skrev också att marknaden efter att ha klarat av det första målområdet vid 1358-1362 eventuellt skulle söka sig mot nästa målområde 1366-1369. Och med tanke på gårdagens underliggande styrka, där signalvärdet av att stänga tydligt ovanför den viktiga 1362-nivån inte skall underskattas, är målområdet 1366-1369 bara en tidsfråga.

Men blickarna är riktade högre än så.

Och frågan på alla kortsiktiga marknadsaktörers läppar var därför självklar. Betyder gårdagens nytändning att det utbrott ur intervallet 1330-1376 som vi konstaterade borde ske inom en nära förestående framtid kommer att ske uppåt? Låt oss resonera kring vad vi vet.

Som så ofta är det i detaljerna som sanningen ligger maskerad.

Dagens inledande handel kommer säga mycket om bärigheten i uppgången
Dagens inledande handel kommer säga mycket om bärigheten i uppgången

Vi har ju redan konstaterat att åtskilliga volatilitetsmodeller talar om förhöjda sannolikheter för ett utbrott ur intervallet 1330-1376 inom de kommande två veckornas handel, samtidigt som marknaden nu börjat agera piggt och alert på kort sikt.

En uppgång i sig i detta läge betyder egentligen ingenting. Vi väntade oss just en kortsiktig uppgång av ungefär denna typ i inledningen av denna vecka. Men det är i sådana här lägen framför allt det sätt på vilket uppgången sker, som är det som bör dissekeras och skärskådas.

Och det finns mycket som talar för att köparna tagit sats, insupit ett djupt andetag, och spottat i nävarna, inför denna uppåtimpuls.

Det faktum att vi så snabbt är i närheten av att utmana det övre målkursintervallet är den enskilda omständighet som gör oss mest optimistiska till det pågående händelseförloppet. En tveksam marknad hade (exempelvis) sannolikt inte stängt ovanför 1362 under gårdagen (som istället blir ett viktigt stöd för dagens börs). Det faktum att vi har en relativt tydlig högre botten på plats inom ramen för intervallet är positivt. Och eftersom de traditionella amerikanska storbolagen på S&P bröt upp igår och de betydligt rangligare indexen Nasdaq och Russel återhämtat sig på ett tekniskt trivsamt sätt är det nu mycket som talar för att minsta motståndets lag kommer att föra oss fortsatt uppåt under ytterligare en tid.

Räcker det för att bryta upp ur intervallet?

Nasdaq återtar förlorad mark
Nasdaq återtar förlorad mark

Det ser definitivt alltmer troligt ut, även om den försiktige generalen inväntar ett brott innan han agerar. Och trots att vi konstaterat att ett utbrott sannolikt skulle ske under kommande två veckors handel, är det mycket som talar för att det kan komma att ske snabbare än så. Men vi inväntar med spänning dagens öppningshandel där mycket av den berättelse marknaden önskar förmedla kommer att utspela sig, och där också köparnas övertygelse kommer att prövas i viss utsträckning.

En fast öppning indikerar minst 1366-1369, men frågan är om vi väl i denna målzon dukar under för kortsiktig vinsthemtagning eller om vi efterhand stöddigt etablerar oss över 1369. Om det sistnämnda alternativet materialiseras är det inte omöjligt att vi också får ett första test av motståndet vid 1376 redan under innevarande dag.

Det är ett mycket spännande läge just nu!

Idag kommer Peab med rapport (kl 13.00), och Kinnevik och Tele2 handlas ex utdelning. Imorgon onsdag handlas Sandvik och Peab ex utdelning, och börsjätten Cisco lämnar rapport. Under torsdagen kommer Walmart och JC Penney med sina rapporter. Dagens detaljhandel (kl 14.30), torsdagens KPI-siffra (kl 14.30) och Philly Fed (kl 16.00), samt fredagens bostadsbyggande (kl 14.30) samt Michigan index (15.55) är samtliga värda att hålla ett öga på.

Slutsats: Sannolikheten för ett test av, och kanske också ett utbrott av motståndet på uppsidan (1376) har ökat väsentligt efter gårdagens pigga stängning ovan 1362, som numera agerar intradagsstöd. 1366-1369 förblir ett viktigt första målområde, men en etablering däröver leder sannolikt till att 1376 utmanas redan idag. Öppningshandeln kommer att erbjuda viktiga ledtrådar kring när, var och hur den pågående uppåtimpulsen kommer att avbrytas.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Du har väl inte missat blogginlägget10 oumbärliga lärdomar varje placerare kan skaffa sig via Youtube…!”?

Missa inte gårdagens populära OMX-Analys skriven av Anders Haglund!!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen följde på måndagen med sina kontinentaleuropeiska kollegor uppåt, sedan såväl kinesiska som indiska börser stigit på hopp om kommande reformer. Bland vinnarna för dagen märktes byggbolaget Skanska samt de större gruvbolagen, de senare efter stigande basmetallpriser och en positivt hållen mäklaranalys. Vid stängning hade OMXS30-index ökat 0,8 procent till 1.364,8. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 13 miljarder kronor.

Kina och Indien satte tonen i asiatisk handel med uppgångar på över 2 procent i spåren av ett nytt regelsystem för kapitalmarknaden i Kina och förhoppningar om ekonomiska reformer efter valet i Indien. Gruvbolagen steg internationellt sedan JP Morgan Cazenove höjt sin rekommendation för sektorn. Metallpriserna fortsatte också uppåt, med koppar upp 2 procent och nickel hela 4 procent högre.

Gruvjättar som Rio Tinto, BHP Billiton och Antofagasta adderade alla i storleksordningen 3 procent. På svensk mark steg Boliden 1,6 procent, guldgrävaren Semafo 3,7 procent och Lundin Mining 4,6 procent. Lundin hoppas sparka i gång nickelproduktionen vid den nyinköpta Eagle-gruvan i Michigan i slutet av året.

Sämre gick det för de mindre gruvbolagen. Rapporterande Endomines rasade 9 procent och Dannemora Mineral halverades i börsvärde innan handeln stoppades. Dannemora meddelade på morgonen att bolaget ställt in betalningarna och tills vidare upphört med verksamheten. En potentiell storaffär mellan brittiska BSkyB och 21st Century Fox, i vilken BSkyB vill ta över det amerikanska bolagets innehav i Sky Deutschland och Sky Italia, hjälpte MTG till en uppgång på 2,2 procent. ”Tillgångar inom betal-tv börjar gå upp i pris”, kommenterade en analytiker utspelet från BSkyB.

I toppen av storbolagsindex låg dock byggbolaget Skanska, efter förra veckans rapport. Aktien steg 3,5 procent för dagen. Strax bakom kom Lundin Petroleum, som rapporterade om oljefynd på Edvard Grieg-fälten och därtill fick en köprekommendation i Dagens Industri. I verkstadssektorn tog ABB ledningen med en uppgång på 2,5 procent. Sandvik, Trelleborg och SKF slutade också dagen solitt på plus.

En av få förlorare bland storbolagen var Electrolux, som backade 1,5 procent utan någon uppenbar anledning. Utanför OMXS30 noterade mätteknikbolaget Hexagon, trots avskild utdelning motsvarande 1,3 procent, en uppgång på 2 procent. Bolaget rapporterade på fredagen i nivå med förväntningarna och vd Ola Rollén flaggade då för en hög framtida organisk tillväxt och kommande storförvärv.

Net Insight lyfte 7 procent efter att ha erhållit en order värd 50 miljoner kronor från en internationell leverantör av bandbreddinfrastruktur. Bland aktierna som fick köpråd i Börsveckan märktes Studsvik och Haldex, som båda steg drygt 3 procent. Polymertillverkaren Hexpol steg ytterligare drygt 2 procent inför tisdagens kapitalmarknadsdag, den första för bolaget.

Aerocrines rapport om fortsatta förluster åtföljdes av en nedgång på 4 procent. Anoto plågades vidare efter fredagens rapport, där bolaget bland annat varnade för fortsatta likviditetsproblem. Aktien backade över 4 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag


RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Boule Diagnostics (kl 8.00), BTS (kl 8.00), Moberg Pharma (kl 8.00), Peab (ca kl 13.00), Sanitec (kl 13.00)
FIRST NORTH
– HCS Holding, Nexam, Online Brands Nordic (ändrat datum), Vigmed Holding
AKTIETORGET
– Gullberg & Jansson, HQ (ändrat datum från 28/5), NFO Drives
ÖVRIGA NORDEN
– D/S Norden (kl 9.00), Kongsberg Gruppen, Kvaerner (kl 7.00), Metsä Board (kl 11.00), Pandora
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Telecom Italia, Thyssen Krupp (kl 7.00)

STÄMMOR
– Allenex, Auriant Mining, Boule Diagnostics, BTS, CDON, Gullberg & Jansson, HCS Holding, Moberg Pharma, MTG, Peab, Polarcus, Sandvik, Sanitec, Shelton Petroleum (extra), Vigmed Holding

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Doro: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Sanitec: telefonkonferens kl 14.30
– Tribona: bolagspresentation hos Remium kl 14.30

BÖRSSTATISTIK
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– A1M Pharma: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 27/5)
– Ages: första dag för handel på First North efter avknoppning från Xano
– Angler Gaming: förlängd anmälningstid i nyemission avslutas
– Cision: ändrad anmälningstid i Meltwaters bud inleds omkring 13/5 (avslutas omkring 13/6)
– Moretime: senarelagd första dag för handel på Aktietorget (tidigare 23/4)

KAPITALMARKNADSDAG
– Hexpol kl 10.30-15.30

EXKLUSIVE UTDELNING
– Doro (1:50 kr), Kinnevik (7:00 kr), Tele2 (4:40 kr)

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC detaljhandel april kl 1.01
– Kina: industriproduktion, detaljhandel, investeringar april kl 7.30
– Tyskland: grossistpriser april kl 8.00
– SCB: arbetskraftsundersökningen 1 kv kl 9.30
– SCB: KPI april kl 9.30
– Tyskland: ZEW-index maj kl 11.00
– USA: NFIB småbolagsindex april kl 13.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: detaljhandel april kl 14.30
– USA: importpriser april kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: lager osålda varor mars kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

CENTRALBANKER
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.15

MAKRO ÖVRIGT
– SEB: konjunkturprognos kl 10.00
– Spanien: säljer växlar kl 10.30
– Italien: säljer obligationer kl 11.00
– Opec: månadsrapport kl 12.30

Kommande rapporter Sverige/USA:

13-maj Peab, Sanitec
14-maj Cisco
15-maj Nibe, B&B Tools, Walmart, JC Penney

Viktiga utdelningar maj månad (datum avser dag då aktie handlas ex utdelning):

12-maj Hexagon B (2,75 SEK)
13-maj Kinnevik B (7 SEK)
14-maj Tele 2 (4,40 SEK)

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

 

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.