Home > Morgonrapport: ”Sansade nedgångar följer EWT, bilden klarnar nästa vecka…”

Morgonrapport: ”Sansade nedgångar följer EWT, bilden klarnar nästa vecka…”

Precis som vi skrivit i våra två senaste morgonrapporter skulle vi gärna se OMXS30-index stänga igen gapet vid 1391 inom kort. Marknadens beteende kring denna nyckelnivå skulle utgöra viktig information om pågående ”Elliot Wave Theory”-räkning och skulle också underlätta tolkningen avseende den fortsatta troliga färdriktningen. Det är för tidigt att peka med hela handen avseende fortsättningen. Vi inväntar ytterligare information och bedömer att bilden kommer att utkristallisera sig betydligt mer under nästa vecka. För den riskvillige placeraren kan ”gold miner”-sektorn utgöra ett spännande inslag i en välbalanserad portfölj och ett intressant långsiktigt investeringsalternativ med fördelaktig ”Risk/Reward”.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30 följer Elliots vågteori mycket bra för tillfället...
OMXS30 följer Elliots vågteori mycket bra för tillfället…

I gårdagens morgonrapport skrev vi att ”De två nyckelnivåer vi är särskilt intresserade av på kort sikt är 1398 respektive 1391”. Vi slog också fast att ”aktivitet kring dessa nyckelnivåer ger viktiga ledtrådar”. Och under gårdagen fick vi aktivitet kring åtminstone en av dessa nyckelnivåer.

OMXS30-index stängde på 1397,67, ned 0,19 % under gårdagen.

Återigen gör klustret vid 1398 sig påmint. I förrgår noterade vi 1398 som lägstanivå för dagen, och under gårdagen stängde vi i närheten av denna kortsiktigt signifikanta nivå. Men gapet vid 1391 är och förblir öppet. Marknaden var som lägst nere vid 1395,50 under gårdagen innan köparna återtog en del förlorad mark.

Vi behöver fortfarande mer information avseende hur marknaden kommer att röra sig när den tangerar nyckelnivåerna 1398 eller 1391. Att vi får en del stök, och att de senaste dagarna bjudit på en (liten) rekyl, är ännu så länge helt enligt plan.

Nedgångarna är sansade och följer ännu så länge det önskvärda (EWT) ”Elliot Wave Theory”-mönstret perfekt.

Vi skrev igår att ”Om vi skulle nå 1391 skulle marknadens reaktion kring denna nivå erbjuda rikligt med information angående den sannolika fortsatta färdriktningen.”

Och det är just detta vi skulle önska oss under dagens handel. Vi har nu fått tre svagt negativa stängningar på raken och EWT-räkningen skulle underlättas väsentligt om vi tangerar 1391 idag. hur marknaden beter sig om vi når denna nyckelnivå kommer att betyda mycket för den fortsatta färdriktningen. Men det är för tidigt att försöka förutspå nästa större rörelse, mycket beror på dagens inledande handel. Vi tror vi kommer att få anledning att återkomma med betydligt mer distinkta synpunkter angående den fortsatta utvecklingen under nästa vecka.

Nordea är översåld och börjar bli intressant snart
Nordea är översåld och börjar bli intressant snart

Flera viktiga modeller är på väg att ge utslag.

En fråga jag fått från en läsare som läst onsdagens morgonrapport (där jag lyfter fram guld som tillgångsslag) lyder: ”Jag hittar inga lågvärderade aktier längre. Jag har sålt av min aktieportfölj men jag har fortfarande kvar några riktigt långsiktiga innehav som jag i princip aldrig rör. Hur tycker du att man skall placera i guld, och finns det något annat intressant tillgångsslag du tycker passar mig som långsiktig investerare med fokus på att hitta ordentligt undervärderade bolag”.

Detta är en frågeställning jag känner igen från en rad andra diskussioner. Mer än en värdeinvesterare har uttryckt sin uppgivenhet angående svårigheten att konstruera en bred, väldiversifierad värdeportfölj i dagens börsklimat.

Och problembilden är egentligen långt större än så…

Det klagas inte längre bara över svårigheten att finna fundamentalt undervärderade kvalitetsaktier. Det klagas snarare över svårigheten att över huvud taget finna tillgångsslag som ter sig köpvärda på dagens nivåer. Alltför mycket, alltför billiga, pengar pressar ju som bekant upp priset på alla tillgångar.

Aktier, konst, fastigheter, obligationer, samlarobjekt har samtliga upplevt fantastiska (delvis artificiella?) uppgångar.

GDX är en populär ETF för Gold Miners
GDX är en populär ETF för Gold Miners

”Don´t fight the Fed”, brukar man ju säga…

Men samtidigt som de flesta tillgångsslag rusat har de underliggande fundamentala orsakerna bakom uppgångarna haltat en aning. I viss mån är tillgångsapprecieringen en direkt funktion av vidlyftiga centralbanker som med sina nollräntor tvingat ut hela placerarkollektivet allt längre ut på yield-kurvan.

Men det måste väl finnas något som ter sig som fundamentalt aptitligt.

Jodå, det finns det. Ser man till konkret värderingsmässiga grunder finns det idag inga riktigt billiga tillgångsslag att finna. Men det finns som alltid undantag som bekräftar regeln. Det finns två tillgångsslag som varje långsiktig investerare sannolikt mår bra av att inkludera till viss del i portföljen i dagsläget…

Guld och kontanter…

Guldet har som vi nämnt i tidigare morgonrapporter haft en diametralt annorlunda utveckling än Stockholmsbörsen under senare år. Sedan krisen 2011 har guldet tappat en tredjedel av sitt värde medan svenska OMXS30-index gått upp 68 % (exklusive utdelningar!).

Tyska programvarujätten SAP laddar på sin långsiktigt stigande trendlinje
Tyska programvarujätten SAP laddar på sin långsiktigt stigande trendlinje

Och om man önskar förgylla sin aktieportfölj finns det en uppsjö av guld-ETF:er att välja bland.

Men för den aningen mer äventyrligt lagde finns faktiskt ett mycket intressant alternativ till att köpa exempelvis SPDR Gold Trust (klassikern). Det finns mängder av intressanta ”gold miners” därute som idag handlas på historiskt mycket nedtryckta nivåer. Vill man göra det lätt för sig och köpa ett tvärsnitt av sektorn kan man exempelvis kika på ETF-symbolen GDX. Och medan guldet har tappat en tredjedel av sitt värde är det inte ovanligt att guldgruvsbolagen tappat tre fjärdedelar av sitt.

Dessa bolag är nämligen närmast att betrakta som hävstångsprodukter till guldet.

Om guldpriset som haft en obehaglig resa under de senaste åren skulle påbörja en uppgångsfas skulle alltså ”gold mining”-sektorn sannolikt gå upp betydligt mer än guldpriset. Givetvis gäller också det omvända förhållandet.

Ser man till risk i förhållande till potentiell avkastning ser ”gold mining”-sektorn olidligt intressant ut.

Guldpriset i allmänhet, och guldgruvsbolagen i synnerhet har gått ned väldigt mycket under de senaste fem åren (65-80 % nedgång för många gold miners). Till detta har vi ett sentiment som i dagsläget är skeptiskt till guld. Vi har dessutom en potentiell basformation i ”gold miner”-sektorn, som vittnar om en möjlig förestående uppåtresa. Lägg till detta att guldet tenderar att vara ett intressant tillgångsslag när det blåser snålt på de finansiella marknaderna.

Något värt att tänka på efter många år av oavbruten uppgång på västvärldens aktiemarknader…

Axis tar ordentlig sats från den långsiktigt stigande trendlinjen
Axis tar ordentlig sats från den långsiktigt stigande trendlinjen

Vi lyfte också fram kontanter som ett intressant inslag i portföljen för den långsiktige investeraren. Kontanter erbjuder ju med dagens ränteklimat en försumbar avkastning på investerade medel. Men som bekant erbjuder kontanter andra fördelar. De gör att man (förhoppningsvis) kan agera mer rationellt vid nästa börsnedgång, när känslorna riskerar att ta överhanden. Och kontanter förser också Dig som placerare med torrt krut som kommer mycket väl till pass när baissen tittar fram och vi ser fyndpriser vart vi än tittar.

Med kontanter menar vi inte reda pengar.

Vi avser snarare smidiga placeringar med en optimal positionering på yield-kurvan av idag, som dessutom förhållandevis snabbt kan omsättas i reda pengar. Ett fullgott exempel är Spiltans Räntefond (och nej vi på Tradingportalen rekommenderar aldrig något mot betalning. Eventuell reklam är tydligt åtskild från redaktionellt material).

Fotbolls-VM startade igår och därmed går startskottet för en period som mycket väl kan bjuda på en hel del rörelser på börsen. Historiskt sett har vi att vänta en period med lägre volym, men högre volatilitet, under kommande månad.

Slutsats: Precis som vi skrivit i våra två senaste morgonrapporter skulle vi gärna se OMXS30-index stänga igen gapet vid 1391 inom kort. Marknadens beteende kring denna nyckelnivå skulle utgöra viktig information om pågående ”Elliot Wave Theory”-räkning och skulle också underlätta tolkningen avseende den fortsatta troliga färdriktningen. Det är för tidigt att peka med hela handen avseende fortsättningen. Vi inväntar ytterligare information och bedömer att bilden kommer att utkristallisera sig betydligt mer under nästa vecka. För den riskvillige placeraren kan ”gold miner”-sektorn utgöra ett spännande inslag i en välbalanserad portfölj och ett intressant långsiktigt investeringsalternativ med fördelaktig ”Risk/Reward”.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

För tredje dagen på raken stängde Stockholmsbörsen i negativt territorium på torsdagen. Handeln präglades till viss del av de ökade oroligheterna i Irak, som ledde till kraftigt stigande oljepris. Bankaktier pressade index medan Astra Zeneca höll börsen uppe.

OMXS30 hade vid stängning sjunkit 0,2 procent till indexnoteringen 1.397,8. Aktier för drygt 10 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Oron på börsen berodde till viss del på att den islamistiska rörelsen ISIS fortsatte att rycka fram i Irak. ISIS har tagit kontroll över en stor del av landet, bland annat oljeraffinaderiet Baiji. Oljepriset steg över 1 procent som en följd av händelserna. Oljebolaget Lundin Petroleum steg 1,2 procent.

På makrofronten kom den svenska KPI-siffran för maj, det sista KPI-utfallet före juli månads räntemöte i Riksbanken. Väntat var minus 0,2 procent jämfört med motsvarande månad i fjol, vilket även blev utfallet.

Astra Zeneca fick positiva resultat i en fas 2-studie med Brodalumab, som är ett preparat mot psoriasis, samt meddelade att det licensierar in ett preparat mot astma. Aktien höll emot på börsen och stängde upp 1 procent.

Kinnevik var en av dagens stora vinnare, sedan Handelsbanken höjt sin rekommendation för aktien från öka till köp. Riktkursen höjdes dessutom från 276 till 320 kronor. Aktien stängde upp 2,9 procent till kursen 271:40 kronor.

Getinge bröt sin dryga veckolånga uppgångssvit efter att DNB Markets satt sälj på aktien. Riktkursen sänkts till 165 kronor från tidigare 185 kronor. Aktien stängde 1 procent ned till kursen 177:40 kronor.

Sandvik höll två analytikerträffar på onsdagen och upprepade då bland annat budskapet om marginalpress för divisionen Mining. Träffarna verkar dock ha varit förtroendeingivande, för aktien stängde en halv procent upp.

Bland de lite mindre bolagen rasade First North-listade webbhotell-aktien Oniva Online. Bolagets ekonomichef polisutreds för otillåten aktiehandel. Oniva ska enligt Dagens Industri också ha försökt mörka den razzia Ekobrottsmyndigheten gjorde hos bolaget i tisdags. Aktien tappade 16 procent.

Arcam steg 3 procent efter att ha fått en order på ett Q20-system från GKN Aerospace.

Cassandra Oil föll ytterligare. Bolaget driver verksamhet i den del av Irak där striderna pågår och den senaste veckan är aktien ned nästan 30 procent. Aktien stängde ned 13,7 procent.

Diamantbolaget Lucara fortsatte uppåt och steg nästan 5 procent utan att några nyheter hade presenterats under torsdagen. Marknaden verkar vara fortsatt optimistisk inför bolagets planerade försäljning av rådiamanter senare i juli. På ett år har aktien stigit nästan 180 procent.

Bostadsutvecklingsbolaget Besqab, som noterades på torsdagen fick en positiv start på sin börsresa. Teckningskursen fastställdes till 73 kronor och när handeln började sköt aktien i höjden. Aktien stängde till slut på 84:50 kronor, nästan 16 procent över teckningskursen, vilket gav ett börsvärde på cirka 1,3 miljarder kronor.

På fredagen avslutas anmälningstiden för allmänheten i Com Hems erbjudande inför noteringen på Stockholmsbörsen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
FIRST NORTH
– Medcap, Scandidos

STÄMMOR
– Avanza (extra), Cassandra Oil (extra), Micro Systemation (extra)

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Amasten Holding: anmälningstid i nymemission avslutas
– Cassandra Oil: anmälningstid i nyemission avslutas
– Com Hem: anmälningstid i erbjudande inför notering Stockholmsbörsen avslutas för allmänheten (16/6 för institutioner)
– Hedson Technologies: sista dag för handel på Aktietorget efter uppköp
– Impact Coatings: anmälningstid i nyemission avslutas
– Profilgruppen: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

MAKROSTATISTIK
– Japan: industriproduktion (def) april kl 6.30
– Kina: detaljhandel, industriproduktion, fasta investeringar maj kl 7.30
– Finland: KPI kl 8.00
– Tyskland: KPI (def) maj kl 8.00
– Spanien: KPI maj kl 9.00
– Österrike: KPI kl 9.00
– SCB: arbetslöshet (AKU) maj kl 9.30
– EMU: handelsbalans april kl 11.00
– EMU: sysselsättning 1 kv kl 11.00
– USA: PPI maj kl 14.30
– USA: Michiganindex (prel) juni kl 15.55

CENTRALBANKER
– BOJ: räntebesked
– Riksbanken: pressträff med anledning av IMF:s årliga Sverigeöversyn kl 11.00
– ECB: annonserar LTRO-återbetalning kl 12.00
– Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00

MAKRO ÖVRIGT
– IMF: publicerar översyn av Sveriges ekonomi kl 9.00
– SCB: Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv 1 kv kl 9.30
– IEA: månadsrapport kl 10.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto