Home > Morgonrapport: Schweiz pushar DAX mot ATH, utbrott eller säljtryck?

Morgonrapport: Schweiz pushar DAX mot ATH, utbrott eller säljtryck?

På bara några dagar har DAX kommit närmare att notera toppnivåer än S&P 500. Amerikanska börser stängde i rött, bland annat banksektorn var tyngd efter att Bank of America och Citigroup rapporterade under förväntan och båda tappade ca 4-5 %. I skrivande stund är Japan ordentligt ned och även Hong Kong handlas ned. Vi får se när det närmar sig öppning om Europa tvingas ge tillbaka uppgångarna från igår. Fredagens makrofront bjuder på svensk bostadsstatistik och USA-siffror som KPI, industriproduktion och preliminärt Michigan-index. Trevlig helg.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

DAX, dagsgraf, 1 år
DAX, dagsgraf, 1 år

DAX hade likt andra europeiska börser igår en positiv öppning som sedan vändes till panikartad försäljning i samband med att Schweiziska centralbanken likt en blixt från klar himmel meddelade att valutapeggen tas bort. Beslutet motiverades med att peggen sattes 2011 i en tid då det finansiella tumultet var mycket värre vilket ledde till en uppvärdering för schweizerfrancen till nivåer där schweiziska företag skulle få svårt att hålla sig konkurrenskraftiga på världsmarknaden sett till pris. Efter att euron försvagats kraftigt mot dollarn sedan dess och således även francen anser de nu att växelkurstaket inte längre är optimalt. Strax efter beskedet spekulerades det att de är säkra på ett europeiskt QE vilket skulle försvaga euron till nivåer där skulle få det tufft att försvara francen och att de därför nu passade på att agera. Hur det är med den saken går bara att spekulera kring. Under presskonferensen sa centralbankens ordförande Thomas Jordan att QE till stor del redan är inprisat i marknaden. Detta höll dock inte köpsidan i DAX med om då indexet gick urstarkt på eftermiddagen och avslutade dagen upp 2,2 %. Priset befinner sig nu precis under den starka motståndsnivån 10 040 där vi för drygt en månad sen fick se en riktig bull trap när nya all time high noteringar sattes i vad som såg ut att vara ett utbrott från det långvariga tradingintervallet. Vi är därför spända på att se om marknaden lyckas etablera sig ovanför all time high 10 093. Om volymen och kursrörelsen talar ett tydligt språk är det en köpsignal, men vi avvaktar tills dess att vi fått svar på detta. MACD-indikatorn pekar på köpläge och trenden är stark, men vi kan likväl se säljare som passar på att plocka hem sina vinster om de inte tror på ett intervallbrott, särskilt när USA inte verkar dela det positiva sentimentet just nu. Efter en högst volatil gårdag kan vi nog inte räkna med att den kommande dagen blir rubrikfattig.

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

För OMXS30 blev det som vi anade att den stigande trendlinjen inte gav särskilt mycket stöd, men vi satte desto större tilltro till 1420 och denna nivå gav precis önskad respons. Köparna kom in på 1421 och handlade upp den svenska börsen utan större tvivel dagen ut. Det framstår som att det inte finns något större underliggande säljtryck även om Sverige inte riktigt hänger med i samma takt som en del andra börser i Europa. Vi är fortsatt inställda på att resan mot 1480 har fortsatt goda förutsättningar även om den givetvis är högst beroende av utveckligen i DAX.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Mäklarstatistik: bostadspriser december
I november sjönk bostadsrättspriserna i riket som helhet med 1% jämfört med föregående månad, medan villapriserna var oförändrade.

kl 9.00: Valueguard: bostadspriser december
Det sammanvägda indexet för hela Sverige steg 2,2% i november, från oktober, och Valueguard uppskattade då att detta index stiger med 0,1% i december. I november steg villapriserna kraftigt jämfört med föregående månad. Fortsätter de uppåt även i december eller väntar en rekyl?

kl 14.30: USA: KPI december
Nedgången i inflationen väntas intensifieras och Credit Suisse USA-ekonomer spår en nedgång med 0,4% i KPI från månaden före. I årstakt sjunker då KPI-inflationen till 0,6% i december, från 1,3% i november.

kl 15.15: USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjandet december
Industriproduktionen väntas ha dämpats i december, efter ett överraskande starkt utfall månaden före.

Credit Suisse påpekar att det milda vintervädret bör ha lett till betydande svaghet i värme och vattenproduktionen och dessutom tyder bilproduktionen på en tillfällig avmattning i tillverkningen av varaktiga varor. Samtidigt kan en stark månad för gruvproduktion kanske balansera en del av svagheterna i andra volatila sektorer.

kl 16.00: USA: Michigan-index (prel) januari
I december steg konsumenternas förtroende för femte månaden i rad, och till en ny högstanivå för innevarande cykel.

Credit Suisse tror på ännu en stark månad och spår att index steg till 94,5 i januari. Detta skulle i så fall vara den högsta nivån sedan i januari 2007. Lägre bensinpriser och bättre arbetsmarknad bör lyfta konsumenternas humör.

En detalj att titta extra noga på är medianhushållens inkomstförväntningar. I december räknade konsumenterna med att löneökningarna det kommande året blir 1,7%, upp från 1,1% föregående tremånadersperiod, och det högsta utfallet sedan i september 2008.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Torsdagens börsdag bjöd på dramatik utöver det vanliga. Utlösande faktor var den schweiziska centralbankens oväntade beslut att släppa kurskopplingen mellan schweizerfrancen och euron. Den schweiziska valutan skenade och utlöste närmast ett kaos på valutamarknaden.

Aktiebörserna i Europa vände ned på beskedet som kom strax efter klockan 10.30 och tappade morgonens uppgångar innan trenden åter vände uppåt vid lunchtid. Vid stängningen visade Stockholmsbörsen och ledande Europabörser klara plussiffror.

OMXS30-index stängde 1,6 procent upp till nivån 1.457,36. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 24,0 miljarder kronor. På kontinenten steg Euro Stoxx 50 så mycket som 2,0 procent och tyska DAX hela 2,2 procent. Uppgångarna i Europa kom trots svag start i USA. Dow Jones index var ned 0,4 procent när Stockholmsbörsen stängde.

Svenska bolag med schweizisk koppling visade tydligast effekt av valutabeskedet.

I fallet ABB steg kursen men marknaden hade påtagliga problem att prissätta aktien och volatiliteten var hög timmarna efter centralbanksbeskedet. Bolaget fann skäl att gå ut med information om att effekten av schweizerfrancens förstärkning mot euron blir begränsad, mindre än 5 procent av intäkterna är i schweizerfranc.

Ur ett aktieperspektiv kan det faktum att bolaget sätter sin utdelning i schweizerfranc ha bidragit till att lyfta aktien. Ålandsbankens analytiker Lars Söderfjell vill dock tona ned denna aspekt.

”ABB:s intjäning i dollar pressas ned och därmed den utdelningsbara vinsten. Sedan får man en positiv effekt när utdelningen i schweizerfranc räknas om, men ur SEK-perspektiv bör det bli rätt neutralt. Möjligen blir det en one off-effekt. I Hexagon blir det en betydligt mera tydlig effekt som är negativ. För att nämna andra bör viss valutaexponering också finnas hos Sandvik med nettokort exponering (negativt) och Electrolux som är nettolånga (positivt)”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

ABB stängde till slut 4 procent upp till 161:80 kronor under dagens högsta omsättning i Stockholm. Hexagon backade 0,3 procent, medan Electrolux steg 1,5 procent och Sandvik klättrade 1,8 procent.

Oljan rörde sig uppåt vilket stärkte flera oljebolag. Lundin Petroleum steg 3,1 procent.

Uppgången för Africa Oil stannade på 0,6 procent. Vd Keith Hill sade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att ett alternativ är en riktad aktieemission i häraden 50-100 miljoner dollar som kan genomföras under andra kvartalet.

Även basmetaller noterades tydligt på plus och det hjälpte Boliden som ökade 2,9 procent. Gruvbolaget föll kraftigt dagen innan.

H&M kom med decemberförsäljning på morgonen som var bättre än väntat. Aktien stängde 1,4 procent högre.

Även Clas Ohlson släppte månadssiffror och här var försäljningstillväxten inte lika stor som väntat. Aktien backade 0,4 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1457,36
3157,36
10032,61
6498,78
1992,67
17320,71
4570,82
16751,79
24149,54
1,1631
9,4565
8,1268
47,09
48,63
1,57%
2,19%
2,20%
1,73%
-0,92%
-0,61%
-1,48%
-2,08%
-0,83%
0,03%
0,33%
0,36%
0,77%
0,75%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.