Home > Morgonrapport: ”Selektiva köp, företrädesvis i zonen 1335 – 1342. Men riskbilden består…”

Morgonrapport: ”Selektiva köp, företrädesvis i zonen 1335 – 1342. Men riskbilden består…”

Selektiva köp på en svag öppning idag känns förhållandevis rationella, och gärna då om dessa köp sker inom ramen för ”målkursen” 1335 och gapets stängning vid 1342. Men det är inget läge att rusa in huvudstupa. En del överskottsluft har pyst ur den uppblåsta marknadsballongen, men bedömningen är att riskbilden kan komma att bestå ett tag till, och att det därför kan vara klokt att bibehålla en relativt återhållsam riskprofil.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX går från hopp till förtvivlan
OMX går från hopp till förtvivlan

Vi skrev i gårdagens morgonrapport att ”Den tekniskt starka bilden motverkas av en pågående säljcykel och ett intradagsmönster som implicerar potentiellt ouppklarade affärer på nedsidan.” Till en början hände mycket lite. Marknaden var apatisk, ofokuserad och i god jämvikt. Köpare och säljare var överrens. Konsensus verkade vara att ingendera sida egentligen hade någon uppfattning (eller aning) om huruvida marknaden skulle upp eller ned. Så man stod stilla istället.

Gårdagens börs var fram till lunch ett sömnpiller som hette duga.

Om man bortser från enskilda incidenter såsom den bedrövliga Boliden-rapporten (gruvrelaterat har inte direkt sina glansdagar på börsen för tillfället) eller 3D-bolaget Arcams väl tilltagna nedgång (kanske börjar se intressant ut snart för riskvilliga traders) utgjorde gårdagen en tämligen avslagen historia. Men när det väl började röra på sig var det nedåt. Det var ingen dramatisk nedgång. Ganska ofarlig egentligen.

Men den tandlösa nedgången lyckades definitivt fånga placerarnas uppmärksamhet.

När de flesta riktar sina blickar uppåt krävs det ofta väldigt lite för att alla istället skal bli oroliga för hur mycket det kan gå ner. Det var tredje dagen på raken som marknaden hade fräckheten att demonstrera ett underliggande säljtryck.

Fantasin började snabbt skena iväg.

OMX intradag- selektiva köp på uttalad svaghet vid stöd
OMX intradag- selektiva köp på uttalad svaghet vid stöd

Någon skickade ett mail med en inritad huvudskuldraformation för nedgång (till 1280) avseende OMXS30-index. Någon sade sig vilja återköpa en aktie markant billigare inom bara några dagar. Någon köpte räntefonder för en stor del av kapitalet för att invänta höstens traditionella reapriser. Stämningsläget hade börjat skifta. Små nyanser i kursutvecklingen skapade oproportionerligt stora avtryck i det kollektiva känslotillståndet. Kortsiktiga aktörer slutade tänka i termer av att köpa bottnar.

Att sälja toppar var det nya svarta.

Och ganska snabbt extrapolerade understimulerade och överanalytiska hjärnor händelseförloppet in absurdum. Om den kortsiktiga säljsignalen infriades från gårdagens intradagsdiagram skulle vi ned till 1335. När vi var nere vid 1335 var vi farligt nära stödet vid 1330, och om detta föll hade vi en (huvud-skuldra) säljsignal på plats som snabbt skulle ta oss ned till 1280…

Och så höll det på…

Men hur skall man egentligen resonera då? Är oron befogad och rationell? Både ja och nej. Som vi konstaterade under gårdagen finns det en pågående säljcykel på plats och marknadens aktörer har fortfarande en del ouppklarade mellanhavanden på nedsidan. Precis som vi skrivit de senaste tre morgonrapporterna så är en ökad återhållsamhet och riskmedvetenhet under rådande omständigheter rationell. Och precis som vi misstänkte fanns det sprickor i rustningen på den tekniskt urstarka bild som världens marknader förmedlat rent visuellt.

Risken i marknaden har på sistone varit betydligt högre än vad den upplevts att vara.

SP 500 går från styrka till svaghet över en natt
SP 500 går från styrka till svaghet över en natt

Vi har en rapportintensiv dag idag, om än inte några jättetunga bolag. Bland annat Holmen (lunchtid), Lundin Petroleum (kl 7.00) och Meda (kl 8.00). På fredag är det dags för Skanska, Hexagon och Swedish Match. Janet Yellens två tal inför kongressen på onsdag och torsdag kommer tilldra sig viss uppmärksamhet, liksom torsdagens ECB-räntemöte.

Ett nedställ i samband med dagens öppning skulle kunna utgöra den första dagen inom ramen för den pågående säljcykeln där selektiva köp känns förhållandevis rationella. Potentiella stödnivåer på nedsidan återfinns vid gapets stängning vid 1342, samt vid (den potentiella) målkursen 1335. Men bedömningen är att riskbilden består ett kort tag till, och att det kan vara klokt att bibehålla en återhållsam riskprofil.

Slutsats: Selektiva köp på en svag öppning idag känns förhållandevis rationella, och gärna då om dessa köp sker inom ramen för ”målkursen” 1335 och gapets stängning vid 1342. Men det är inget läge att rusa in huvudstupa. En del överskottsluft har pyst ur den uppblåsta marknadsballongen, men bedömningen är att riskbilden består, och att det därför kan vara klokt att bibehålla en relativt återhållsam riskprofil ett tag till.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Missa inte dagens Råvarubrev här på Tradingportalen senare idag!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Kan det vara läge i Arcam för den riskvillige...
Kan det vara läge i Arcam för den riskvillige…

Stockholmsbörsens inledande uppgång kom av sig och på tisdagseftermiddagen retirerade börsen obevekligt. Boliden föll tungt efter en svag rapport. Vid stängning hade OMXS30 tappat 0,4 procent till 1.353 och aktier för 13,9 miljarder kronor hade omsatts. Kronan stärktes mot både euron och dollarn efter att Silf/Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn gått upp oväntat mycket.

Bolagsrapporterna var åt det svaga hållet. Boliden föll 4,8 procent sedan rörelseresultatet missat analytikernas förväntningar med hela 57 procent, enligt SME Direkt. ”Boliden var svagt och framför allt resultatet överraskade negativt. Zink- och blyproduktionen var klart lägre än väntat så det är väl motiverat med den här nedgången”, säger Jonas Olavi, aktiestrateg vid Nordea.

Bolidens vd Lennart Evrell lägger skulden för resultatmissen framför allt på den irländska Taragruvan. Bolagets planer på att utöka kapaciteten vid ädelmetallgruvan i Aitik utanför Gällivare med 25 procent fick dock gott betyg av analytikerna.

Astra Zeneca har stått i rampljuset dagligen på senare tid och tisdagen var inget undantag. I en offensiv, kanske för att framhålla möjligheterna att lyckas på egen hand, reviderar bolaget sina finansiella mål och räknar med en omsättning på mer än 45 miljarder dollar 2023. ”För oss har det varit mycket Astrafokus i dag. Det här var för att förbereda styrelsen i diskussionerna med aktieägare och för att visa att det finns ett värde som är stort.

Siffrorna ligger långt över marknadens estimat i dag. Jag tror inte att det innebär några snabba upprevideringar men de som har en väldigt negativ syn på Astra Zeneca kanske får ompröva den. Frågan är hur Pfizer ser på det, om de är beredda att gå långt över vad de sagt hittills. Här måste de svara upp med en ordentlig höjning”, säger Jonas Olavi. Astra Zeneca backade trots detta med 1,0 procent.

Atlas Copco var en av de aktier som steg mest i OMXS30, 0,8 procent, efter en höjning till köp från sälj av Citis nya analytiker. Riktkursen höjs cirka 60 procent till 233 från 145 kronor i en analys präglad av bred optimism kring bolaget. Loomis rapport hamnade ganska nära analytikernas förväntningar. Det land inom bolagets Europaverksamhet som störde bilden var Sverige, som inte motsvarade förväntningarna. Orsaken är negativ resultatpåverkan från rån.

”Rånen som fortsatt i Sverige har kostat skillnaden. Hade det inte inträffat hade vi nog kunnat säga att allt känts perfekt i kvartalet”, säger Loomis vd Jarl Dahlforstill Nyhetsbyrån Direkt. Aktien avancerade 0,9 procent. Bland andra rapportbolag syntes kraftiga nedgångar i Seamless och Hemtex, 8,2 respektive 10,8 procent. För Seamless del råder fortsatt tröghet i utvecklingen för mobilbetaltjänsten SEQR och i Hemtex rapporterades fortsatta förluster.

Bättre gick det för Biogaia vars rapport vittnade om stora licensintäkter från Nestlé. Aktien steg 5,9 procent. Dagens största vinnare blev dock Readsoft, som rusade iväg hela 115 procent till 39:60 kronor efter ett bud med rejäl premie från Lexmark: 40:05 kronor per Readsoftaktie.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Acap Invest (kl 16.00), Aspiro (flyttad från 6/5) (kl 8.30), Balder (kl 12.00), Black Pearl Resources, Connecta (kl 14.00), Feelgood, Heba (kl 15.00), Hemfosa (kl 8.30), Hexpol (kl 12.00), Holmen (lunchtid), Ica (kl 7.00), Itab Shop Concept (lunchtid), Lundin Petroleum (kl 7.00), Meda (kl 8.00), MSC Konsult (kl 8.50), Novotek (kl 15.30), Oriflame (kl 15.00), Rörvik Timber (kl 12.00), Sagax, Softronic (kl 8.00), Sweco (kl 7.20)
FIRST NORTH
– Immunicum (ändrat datum från 20/5) (kl 8.30), Invisio, Netjobs, Nischer, Rehact, Smarteq
AKTIETORGET
– Amnode
ÖVRIGA NORDEN
– Carlsberg, Coloplast, Finnair (kl 8.30), Fred Olsen Energy (kl 8.00), G4S (kvartalsuppdatering), Genmab (kl 17.00), Idex (före Oslobörsens öppning), Lundbeck, Nokian Tyres, Norwegian (kl 8.30), Sampo (kl 8.30), Schibsted, Storebrand (kl 7.30), Telenor (kl 7.00)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Alstom (kl 7.00), HSBC, Siemens (kl 7.00), Softbank (kl 8.00)

STÄMMOR
– Acap Invest, Addnode, Arocell (ändrat datum fr 5/5), Assa Abloy, Balder, Cellavision, Cybercom, Duroc, Heba, Hexpol, Invisio, Itab Shop Concept, Meda, Micro Systemation, MSC Konsult, Netjobs, Nischer, Norsk Hydro, Novotek, Paynova, Rörvik Timber, Sagax, Schibsted, Softronic, Swedish Match, Veidekke

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Aspiro: telefonkonferens kl 13.00
– Connecta: analytikerträff kl 16.00
– Hexpol: telefonkonferens kl 13.00
– Holmen: press- och analytikerkonferens kl 14.30
– Ica: press- och analytikerträff kl 10.00
– Loomis: rapportpresentation, dagen efter rapporten kl 9.30
– Lundin Petroleum: webbsänd rapportpresentation kl 9.00
– Meda: telefonkonferens kl 10.30
– Oriflame: telefonkonferens kl 15.30
– SKF: arrangerar mediadag i Göteborg kl 9.00-16.00
– Telenor: telefonkonferens kl 9.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– A1M Pharma: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Braincool: första handelsdag på Aktietorget
– Free2Move: första dag för handel utan uniträtter i nyemission
– Spago Nanomedical: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Avega Group (1:50 kr), Billerud Korsnäs (2:25 kr), Biogaia (3:35 kr+3:65 kr extra), Boliden (1:75 kr), Catena (2:00 kr), Duni (4:00 kr), Elanders (0:80 kr), Industrivärden (5:50 kr), Investor (8:00 kr), Loomis (5:00 kr), Lucent Oil (0:25 kr), Micronic Mydata (extra 2:50 kr), New Wave Group (1:00 kr), Precio Systemutveckling (0:25 kr), Proact (1:20 kr), Tradedoubler (0:25 kr), Vitec (2:75 kr)

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butikspriser april kl 1.01
– Japan: Markit tjänste-PMI april kl 1.15
– Kina: HSBC tjänste-PMI april kl 3.45
– Tyskland: industriorder mars kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion mars kl 8.45
– SCB: produktion i näringslivet mars kl 9.30
– USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (prel) 1 kv kl 14.30
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

POLITIK
– Riksdagen: partiledardebatt inför Europaparlamentsvalet kl 9.00

CENTRALBANKER
– RB: publicerar kommentar om hushållens skuldsättning kl 9.30
– RB: presskonferens med anledning av kommentar om hushållens skuldsättning kl 11.00
– Fed: Janet Yellen talar inför kongressens Joint Economic Committee kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20

Kommande rapporter Sverige/USA:

07-maj ICA, Holmen, Meda, Hexpol, Oriflame, Hemfosa, Sweco, Lupe
08-maj Mekonomen, Sobi, Tesla
09-maj Hexagon, Skanska, Swedish Match, Etrion
13-maj Peab, Sanitec

Viktiga utdelningar maj månad (datum avser dag då aktie handlas ex utdelning):

07-maj Investor b (8 SEK)
07-maj Boliden (1,75 SEK)
07-maj BillerudKorsnäs (2,25 SEK)
07-maj Industrivärden C (5,50 SEK)
08-maj Assa Abloy B (5,70 SEK)
08-maj Scania B (4 SEK)
08-maj Swedish Match (7,30 SEK)
12-maj Hexagon B (2,75 SEK)
13-maj Kinnevik B (7 SEK)
14-maj Tele 2 (4,40 SEK)

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto