Home > Morgonrapport: Sista pusselbiten väntas. Amerikansk sysselsättning i fokus.

Morgonrapport: Sista pusselbiten väntas. Amerikansk sysselsättning i fokus.

Stockholmsbörsen stängde till svagt minus på torsdagen, första handelsdagen i december. Storbolagsindexet OMXS30 stängde -0.22% till 1478 punkter. Omsättningen uppgick till 16 miljarder kronor på torsdagen. Lundin Petroleum blev än en gång vinnare med en uppgång på +3.34%, samt AXIS som steg kraftigt på onsdagen blev torsdagens förlorare med en nedgång på -5.89%. NGM-börsen omsatte på torsdagen drygt 395 miljoner kronor, och vinnaren Swemet B steg knappt +25%, och dagens förlorare Uni-light LED TO1 föll -15.15%. USA stängde i blandat humör, där S&P 500 backade -0.35%, och nattens handel i Asien visar breda nedgångar. Trots att oljan backar under natten så handlas Brent terminen vid strax över 53 dollar.

Dagens fokus:

 • SCB: bytesbalans 3 kv kl 9.30
 • EMU: PPI oktober kl 11.00
 • USA: sysselsättning november kl 14.30
 • (Söndag: Italien håller folkomröstning om förändringar av konstitutionen)

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Oljefesten fortsatte på torsdagen, och oljan var och vände vid strax över 54 dollar, samtidigt som flera energibolag åter fick bränsle för att fortsätta vidare norrut.

Oljefesten fortsätter på torsdagen med breda uppgångar. Flera amerikanska bolag inom energisektorn stängde runt...

Europeiska börserna stängde till minus, med något kraftigare nedgång i tyska DAX indexet.

Storbolagsindexet OMXS30 öppnade på minus enligt förväntat, men även den gnutta positivitet vi lyfte fram, kom mycket riktigt fram på bordet som dessvärre blev väldigt kortlivad och handeln inom OMXS30 noterades till minus resterande delen av dagen på torsdagen.

Vi utmanade aldrig stödet vid 1471 punkter utan fick ett dagslägsta strax över 1473 punkter, men veckans sista handelsdag förväntas enligt ledande terminer med ett par timmar kvar tills börsen öppnar inleda dagens handel vid 1472 punkter.

Risken för att vi stänger på minus denna fredag tilltar denna morgon, med både kraftig nedgång i Asien följt av rekyl i oljan samt ledande amerikanska terminer som pekar på svagt minus.

Sista pusselbiten väntas. Amerikansk sysselsättning i fokus.

Det kan mycket väl bli så att vi noteras svagt på minus med en viss avvaktande handel fram tills den amerikanska sysselsättningsstatistiken släpps kl 14.30.

Siffror gällande amerikanska sysselsättningen är dagens stora huvudpunkt i USA, som enligt flera analytiker blir den sista stora pusselbiten som kan ifrågasätta en räntehöjning senare i december (13-14).

Fortsätter vi resan söderut under dagen kommer vi att slå ut vår nästa stödnivå 1471 punkter, följt av att vi kommer närma oss 1463 punkter före dagen är slut, där ett eventuellt utmanande kan komma att ske.

Skulle sentimentet skifta och vi får styrka bland köpare under dagen, ja då kan vi vänta oss att kring 1477 punkter börjar säljstyrkan säga emot, då torsdagens handel bjöd på störst handelsaktivitet strax över denna prisnivå.

Dagens tekniska nyckelnivåer inväntar därmed åter igen motstånd vid 1496 samt 1500 och 1540 punkter. Stödnivåerna inväntar således åter vid 1471, 1463, 1453 samt 1448 punkter.

Den amerikanska sysselsättningen som står högst upp på dagens makroagenda ökade antalet sysselsatta med 160.000 personer i oktober, något under väntade tillökning av 173.000.

Konsensusprognosen inför novemberrapporten pekar (så här långt) mot att antalet sysselsatta ska ha ökat med 180.000 personer i november, att arbetslösheten har legat kvart på 4,9% och att timlönerna ska ha ökat med mer måttliga 0,2%.

Vi får heller ej glömma att måndagens handel kan komma att bli stora europeiska bankdagen.

Italien har som vi tidigare i veckan lyft fram folkomröstning gällande förändringar av konstitutionen på söndag.

Opinionsläget tyder så här långt på att förslaget för att underlätta parlamentets beslutsprocess kommer att röstas ned, vilket oroar ekonomer och investerare. Möjligen kan uppgifterna om att en mycket stor andel av befolkningen ännu inte har bestämt sig för hur de ska rösta ge ett visst hopp.

Ekonomerna på Commerzbank noterar i ett kundbrev att själva valet egentligen ”bara” handlar om en förändring av konstitutionen, men valutgången kan ändå leda till allvarliga problem för euroområdet.

”Om den föreslagna reformmotionen avslås kan det leda till ett tidigt nyval, som kan resultera i en regering ledd av den euroskeptiska Femstjärnerörelsen. Deras utgiftspolitik skulle sannolikt pressa upp Italiens statsskuld ytterligare och det skulle uppstå en allvarlig risk för en ’köpstrejk’ (på landets statspapper) bland investerare, en kraftig uppgång i statsobligationsräntorna och att euroområdet glider in i en andra statsskuldkris”, skriver Commerzbanksekonomerna.

Detta kan dock vara endast ett värsta-scenario. Premiärminister Matteo Renzi har backat från tidigare uttalanden om att avgå i händelse av en nej-seger i valet, och även om det är troligt att ändå lämnar sin post senare behöver det inte nödvändigtvis leda till ett tidigt nyval. President Sergio Mattarella har uttalat att han inte vill upplösa parlamentet och han kommer därmed sannolikt göra sitt bästa för att bilda en interimsregering, med antingen Matteo Renzi eller en opolitisk teknokrat som tillförordnad premiärminister.

Även ECB har tidigare i veckan framfört sitt lugnande till marknaden, med att vid ett sådant utfall kan man komma att köpa italienska statspapper vid behov för att lindra oron.

Elekta faller kraftigt på torsdagen efter att bolaget redovisade ett ebita-resultat före engångsposter om 391 miljoner, mot väntade 464 miljoner kronor i det brutna räkenskapsåret (2016/2017).

Elekta höjde samtidigt sitt rörelsemarginalmål för kommande räkenskapsåret från 20 till mer än 20 procent, som dock ej skall ses som en höjning enligt bolagets vd.

I kvartalsrapporten framgick det att bolaget ser positiva tecken på amerikanska marknaden. ”Vi ser absolut en vändning uppåt. Amerika har totalt förbättrats och även de interna åtgärderna i USA och Nordamerika visar de första resultaten. Vi fortsätter med våra åtgärder och det kommer bli bättre i framtiden. Jag är fortfarande inte nöjd med allting”, sade Elektas vd Richard Hausmann till Nyhetsbyrån Direkt.

För drygt en vecka sedan återuptog Citi bevakning av Elekta med rekommendationen sälj, samt en riktkurs på 66 kronor. Även UBS upprepade “sälj” tidigare i november, men höjde riktkursen till 46 från tidigare 42 kronor.

Swedbank avviker dock från trion som ser köp, med uppjusterad riktkurs till 100 kr.

Elekta faller kraftigt efter svag rapport på torsdagen. Inleder morgonen med nedgång på runt fyra procent...

Maersk stiger kraftigt efter förvärv av Hamburg Süd.

På torsdagen stiger danska shippingjätten Maersk en bra bit över fyra procent efter att det framgår i ett pressmeddelande att bolaget köper Hamburg Süd.

Ytterligare detaljer kring affären förväntas under det andra kvartalet 2017, då relevanta myndigheter beräknas ha godkänt affären.

Redan den 28 november rapporterade Wall Street Journal om affären, som nu därmed bekräftats.

Enligt pressmeddelandet förväntas inte förvärvet påverka bolagets prognos för 2016.

Hamburg Süd omsatte 6.261 miljoner dollar inom bolagets containerverksamhet under 2015, en signifikant del av bolagets totala omsättning på 6.726 miljoner.

Förvärvet stärker därmed Maersk närvaro i Latinamerika, USA, Australien men även Asien och Europa som helhet.

Tidigare föll Maersk kraftigt i början av november i samband med att bolaget lämnade delårsrapport klart under förväntningarna för det tredje kvartalet.

Maersk redovisade då ett EBITDA-resultat på 1.887 miljoner dollar för det tredje kvartalet, där analytikernas förväntningar låg på 2.117 miljoner dollar.

Maersk stiger kraftigt efter förvärv av Hamburg Süd.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Oasmia (kl 8.15)

Makrostatistik

 • Finland: BNP 3 kv kl 8.00
 • SCB: bytesbalans 3 kv kl 9.30
 • SCB: fordonsstatistik november kl 9.30
 • EMU: PPI oktober kl 11.00
 • USA: sysselsättning november kl 14.30

Övrigt

 • SNS: seminarium ”IMF on economic and financial policies in Sweden” kl 8.00
 • Fed: Lael Brainard talar i Washington kl 14.45
 • Fed: Daniel Tarullo talar vid konferens om finansiell stabilitet kl 19.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades på torsdagen övervägande under nollstrecket. Oljan fortsatte upp i spåren av Opec-ländernas överenskommelse om produktionsminskningar på onsdagen.

Utöver oljebolagen märktes ett antal konjunkturkänsliga verkstadsbolag bland vinnarna för dagen. Elekta backade dock efter rapport och Hexagon tappade mark under sin kapitalmarknadsdag.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index 0,2 procent ned till nivån 1.477,9. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 16 miljarder kronor. Stockholm gick därmed något bättre än flera andra europeiska börser.

I toppen av det svenska storbolagsindexet låg Lundin Petroleum, som fick stöd av att Nordsjöoljan steg ytterligare 5 procent till 54:15 dollar per fat. Marknaden föreföll alltså att ta onsdagens uppgörelse om en produktionsminskning på allvar. Bland mindre oljebolag steg Enquest 18 procent och Africa Oil 5 procent.

Ett antal verkstadsbolag som SKF, Alfa Laval och ABB noterades också på plus, liksom SSAB och Volvo. En sen vinstvarning från amerikanska Caterpillar satte dock viss nedåtpress på kurserna.

Även gruvbolagen avancerade. Utvecklingen av basmetallpriserna var för dagen dock blandad, men en mindre nedgång för koppar och en tydligare uppgång för zink. Boliden steg 2,8 procent och utanför OMXS30 lyfte Lundin Mining hela 5,9 procent.

Det senare aviserade en utdelningspolicy och skruvade dessutom upp sina produktionsprognoser för 2017. Analytiker vars kommenterar Nyhetsbyrån Direkt tagit del av hyllar såväl utdelning som guidning.

I sektorn backade Lucara Diamond, efter att ha lanserat prognoser för 2017 som inte riktigt levde upp till marknadens förväntningar.

I botten av OMXS30-indexet låg hygien- och skogsbolaget SCA med en nedgång på drygt 3 procent, men även Assa Abloy, Swedish Match och Tele2 tappade tydligt mark.

Under nollstrecket noterades också Fingerprint Cards, som förlorade 1,6 procent. Att bolaget lanserat en ny sensor för smarta kort hjälpte således inte.

Elektas kurs svängde rejält sedan strålterapibolagets kvartalsresultat visat sig klart lägre än marknaden hoppats. På plussidan noterades att Elektas projekt Atlantic fått en bra start, att vissa positiva tecken i Nordamerika noterats samt att kostnaderna för förbättringsprogrammet nu tagits.

Aktien föll till en början brant, men vände sedan upp till nivåer över nollstrecket, för att därefter åter retirera. Vid stängning var aktien ned 1,3 procent.

Vid Hexagons kapitalmarknadsdag ville vd Ola Rollén inte kommentera misstankarna om insiderhandel, utöver att han har ett rent samvete. Några problem med successionsordningen i bolaget såg han dock inte.

”Jag skulle vilja påstå att vi har en bättre successionsplan än många andra bolag som haft vd-byten på Stockholmsbörsen”, sade han till Direkt och indikerade att det fanns omkring fem kandidater bara internt.

Bolaget presenterade också en ny femårig finansiell plan med två olika scenarier. Investerarna var dock måttlig imponerade och sänkte kursen 3,6 procent.

MyFC var en vinnare på de mindre listorna. Bränslecellsbolaget har tecknat ett storavtal med en kinesisk distributör och aktien lyfte över 50 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1477.95
3030.98
10534.05
6752.93
2191.08
19191.93
5251.11
18372.66
22591.51
1.07
9.83
9.2
50.65
53.29
-0.22%
-0.68%
-1.00%
-0.45%
-0.35%
0.36%
-1.36%
-0.76%
-1.25%
0.23%
0.05%
-0.13%
-0.80%
-1.21%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.