Home > Morgonrapport: Ska makrostatistiken visa vägen resten av veckan?

Morgonrapport: Ska makrostatistiken visa vägen resten av veckan?

God morgon,

Idag börjar makroracet som avslutar veckan i ett himla tempo. Vi inväntar arbetslöshetssiffror från både Tyskland, EMU och USA, samt inflationssiffror från EMU. Budgetåret löper ut i USA där Obama och kongressen har fram till midnatt på sig att komma överens om en förlängning innan den automatiska shutdown inträffar.

Japan stiger drygt 2,65 % efter gårdagens kraftiga tillbakagång. Hong-kong går även i samma spår med en uppgång på drygt 1,4 %. Ledande svenska terminer visar, tidig morgon, en positiv inledning av onsdagens handelsdag.

Oljan backar efter en stark gårdag. WTI och BRENT handlas i 44,71 respektive 47,82 dollar fatet.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

God morgon!

OMXS30 hade en volatil resa under gårdagens handel och öppnade starkt ner för att sedan stiga till runt 1400 punkter och därefter stänga till 1392, 0,18 % upp från måndagens stängningskurs. Omsättningen låg på 16,8 miljarder kronor.

OMXS30, historiskt 1 år, Candle stick med en dags upplösning. viktiga stödnivåer utmarkerade. Närmast stöd vid 1380 och motstånd vid 1400 och 1410.
OMXS30, historiskt 1 år, Candle stick med en dags upplösning. viktiga stödnivåer utmarkerade. Närmast stöd vid 1380 och motstånd vid 1400 och 1410.

Rent tekniskt är förutsättningarna samma som inför igår. Vi har våra stödnivåer kring 1380, 1350, 1320 och den starkare 1247 som utgjorde botten i den rekyl i september månad förra året. Bryter vi 1380 under hög omsättning är troligaste scenariot en djupare resa neråt mot 1247. Motståndsnivåerna finns vid 1400, 1420, 1460 och 1510. Risken är att vi får se fortsatt volatil marknad med starka kast både upp och ner den närmaste tiden. Speciellt med veckans avslutande makrostatistik.

Största vinnarna var verkstadssektorn som rekylerade upp efter en längre tids svaga utveckling. SKF stängde +5,5 % och var storbolagens starkaste aktie tätt följt av Alfa Laval på +4,3 %.

Förlorarna hittades i finanssektorn med bankerna samt läkemedelsbranchen där Astra Zeneca backade mest med -2,2 %.

Oväntat över förväntningarna visade statistiken från amerikanska hushållens förtroende i konfidensindikatorn för september månad. Förväntat var en försämrat förtroende till 96,0 men siffrorna visade sig landa på 103, och är den högsta siffran sedan januari månad. Huspriserna sjönk däremot jämfört med juni månad till +4,96 % mot föregående år vilket är tredje månad i rad den minskar.

 

Nu blickar vi mot dagens agenda

Idag är början på ett avslutande makrorace för veckan med massa viktig data. Jag har tidigare påvisat betydelsen av att investerarna vill se att statistiken är övertygande nu när både nedgångarna och allmän omvärldsoro finns närmast i minnet. Jag tror att rapportsäsongen blir extra viktig, hur står sig företagen mot Kinas minskande tillväxt? Är oron överdriven och hur påverkar det företagens vinst och tillväxtmöjligheter. Det är nu vi vill SE resultat som kan motbevisa pessimismen på börserna.

Intressantast för dagen är arbetslöshetssiffror från både Tyskland och USA. Klockan 9:55 presenteras tyska arbetslösheten för september månad där förväntningarna spår oförändrad arbetslöshetsnivå vid 6,4 %. Denna har legat konstant sedan april månad och trots omvärldsoron med lägre export till främst tillväxtländerna har tyskarna hittills stått emot bra. Det är fortsatt viktigt att Tyskland inte visar svagare siffror framöver som kan bekräfta den allt dystrare synen på världsekonomin.

Klockan 11 kommer septembers preliminära KPI för EMU-området. Där väntas den totala inflationen ha sjunkit från augustis 0,2 % till 0,0 %. Kärninflationen som är den underliggande inflationen väntas ligga kvar på 0,9 %. Analytiker från Commerzbank konstaterar i en analys att energiprisernas dåliga utveckling påverkar den totala inflationsnivån med 0,15 procentenheter vid nuvarande beräknade årstakt om -8,7 %.

ECB chefen Mario Draghi har tidigare kommenterat att inflationen på mycket kort sikt ska röra sig ner mot 0,0 % och skapa botten för att sedan stiga under sista delen av året. Återstår att se om Draghi har utsikterna med sig, annars kan vi räkna med utvidgning av nuvarande QE-paket relativt omgående. Nästa möte är den 22 oktober.

Arbetslösheten i den privata sektorn i USA väntas stiga med 190 000 och presenteras klockan 14:15.

I natt 23:59 löper budgetåret ut och president Barack Obama behöver fram till dess förlänga finansieringen i senaten. För två år sedan stängdes statens verksamhet under två skakiga veckor i oktober. Då sjönk BNP med mellan 0,2-0,6 procentenheter i beräknad årstakt för perioden, något som ingen vill ska ske igen. Troligtvis kommer en eventuell shutdown inte bli långvarig bland annat på grund av att oppositionen republikanernas förtroende minskade och blev hårt kritiserat, USA behöver fortsätta sin positiva utveckling och allmänheten motsätter sig en shutdown.

 

Resterande hållpunkter under dagen:
– Storbritannien: GfK konsumentförtroende september kl 1.05
– Japan: industriproduktion (prel) augusti kl 1.50
– Japan: detaljhandel augusti kl 1.50
– Tyskland: detaljhandel augusti kl 8.00
– Danmark: BNP (def) 2 kv kl 9.00
– SCB: löner privat sektor juli kl 9.30
– SCB: Arbetskostnadsindex, arbetare och tjänstemän i privat sektor juli kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet september kl 9.55
– ESV: månadsutfall augusti kl 10.00
– Tyskland: VDMA maskinorder augusti kl 10.00
– Storbritannien: BNP (def) 2 kv kl 10.30
– EMU: arbetslöshet augusti kl 11.00
– EMU: KPI (prel) september kl 11.00
– Italien: KPI (prel) september kl 11.00
– USA: ADP sysselsättning privat sektor september kl 14.15
– USA: Chicago inköpschefsindex september kl 15.45
– USA: veckovisa oljelager kl 16.30

 

Hoppas onsdagen bjuder på en spännande handel!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: detaljhandel augusti

Väntas ha ökat 0,2 procent jämfört med i juli, då försäljningen ökade 1,6 procent. Ökningstakten på årsbasis väntas ha varit oförändrad på 3,3 procent.

kl 9.55: Tyskland: arbetslöshet september

Den tyska arbetsmarknaden har visat motståndskraft trots farhågor om en tysk inbromsning i spåren av svagare export till tillväxtländer. Arbetslöshetsnivån väntas ligga kvar på 6,4 procent där den befunnit sig sedan april, antalet arbetslösa väntas ha minskat med 5.000 personer.

kl 11.00: EMU: arbetslöshet augusti

Nivån väntas ha varit oförändrad, på 10,9 procent, jämfört med i juli, efter att ha sjunkit från 11,4 procent i slutet av förra året.

kl 11.00: EMU: KPI (prel) september

Den totala inflationen väntas ha sjunkit till 0,0 procent i september från 0,2 procent i augusti, medan kärninflationen antas ligga still på 0,9 procent.

Commerzbank konstaterar att energipriserna har fortsatt ned, och väntas ha sjunkit 1,5 procent i september. Det skulle dra ned årstakten till -8,7 procent från -7,2 procent och i sig dra ned den totala inflationen med 0,15 procentenheter.

Nomura tror att septemberinflationen markerar botten innan inflationen börjar stiga igen fjärde kvartalet på grund av baseffekter i energin.

”Vi tror däremot inte att uppgången i den totala inflationen hindrar ECB från att utöka sitt QE-program bortom september 2016, med den senaste kommunikationen från ECB-rådet om förhöjda risker och beredskap att agera”, skriver Nomura.

ECB-chefen Mario Draghi sade senast i EU-parlamentet att inflationen väntas förbli nära noll på mycket kort sikt, innan den stiger mot slutet av året. Det tar något längre tid än tidigare väntat att återgå och stabiliseras kring tillräckligt nära 2 procent.

Skulle nedåtriskerna försvaga inflationsutsikterna på medellång sikt skulle de inte tveka att agera, och QE-programmet är tillräckligt flexibelt och de kan justera omfattning, sammansättning och varaktighet vid behov.

Nästa penningpolitiska rådsmöte är den 22 oktober.

Tisdagens preliminära KPI-utfall från Spanien kom in betydligt lägre än väntat, och även tyska preliminärdata överraskade något på nedsidan, vilket antyder viss nedåtrisk mot prognoserna för hela euroområdet.

kl 14.15: USA: ADP sysselsättning privat sektor september

Väntas visa 190.000 fler sysselsatta, efter en preliminär uppgång i samma storleksordning förra månaden. En indikator inför fredagens officiella jobbrapport, som den försöker att ligga nära i metod. ADP-utfallen har i snitt kommit in något under jobbrapportens data i år.

Prognoserna inför fredagens officiella sysselsättningsrapport pekar för närvarande mot en ökning till +202.000 personer i september, upp från 173.000 i augusti.

kl 15.45: USA: Chicago inköpschefsindex september

Väntas ha sjunkit tillbaka till 53,0, från 54,4 i augusti.

USA: budgetåret löper ut

Kongressen och president Barack Obama har till midnatt den 30 september på sig att få till stånd en förlängd finansiering för att undvika en nedstängning av statens verksamhet (”shutdown”), likt vad som skedde två veckor i oktober 2013.

Rapporter på tisdagskvällen tyder dock på att en nedstängning kan undvikas; senaten väntas anta en ny utgiftsbudget på onsdagsmorgonen lokal tid, och företrädare för representanthuset talar optimistiskt om att även den ska hinna anta förslaget.

Men som salig Yogi Berra sa: ”It aint over til it´s over”.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen, som öppnat kraftigt negativt på tisdagen för att sedan pendla mellan plus och minus, avslutade tisdagens session nära oförändrat. Inom storbolagsindexet var verkstad den bäst presterande sektorn där SKF bidrog med det främsta lyftet.

Vid stängning hade OMXS30 avancerat 0,2 procent till 1.392. Aktier för 16,8 miljarder kronor hade då omsatts. Även på kontinenten märktes kräftgång under tisdagen med blandade avslut. Franska CAC stängde 0,3 procent lägre och tyska DAX var ned med 0,3 procent.

Längst ned i det svenska storbolagsindexet återfanns läkemedelsbolaget Astra Zeneca. Aktien stängde med en nedgång om 2,2 procent och liknande rörelser syntes även bland dess sektorkollegor i Norden.

Finanssektorn upplevde likaså en negativ utveckling och samtliga banker inom storbolagsindexet handlades på minus. SEB backade mest, ned 1,7 procent, medan Swedbank stod för den minsta nedgången, ned 0,2 procent.

I motsatt riktning gick verkstadssektorn. Alfa Laval stängde 4,3 procent högre efter att bolagets finanschef på måndagseftermiddagen informerat om läget vid halvårsskiftet. SKF stängde ännu högre, upp 5,5 procent.

Atlas Copco och Sandvik noterades samtidigt för uppgångar om 3,2 respektive 1,9 procent.

Även Volvo handlades högre och stängde med en uppgång om 1,2 procent. Lastbilskoncernen har fått höjda utsikter och upprepade kreditbetyg av Standard & Poor’s.

”Vi räknar med att Volvos finansiella profil kommer att få stöd av successiva lönsamhetsförbättringar under de rådande goda marknadsförhållandena på Volvos största marknader, Europa och Nordamerika”, skriver S&P i ett pressmeddelande.

Utanför storbolagsindexet riktades blickarna mot Midsona efter Livsmedelsverkets förnyade larm om arsenik i riskakor. Försäljning av riskakor uppgår till 6 procent av bolagets totala omsättning och trots försäkran om att halterna ligger under föreslagna gränsvärden stängde aktien 4,5 procent lägre.

Aktietorgets FX International, som sysslar med algoritmstyrd valutahandel, handelsstoppades två gånger på tisdagen. Aktien steg nära 100 procent på måndagen och vid det andra handelsstoppet på tisdagen hade aktien avancerat med ytterligare 69 procent. Anledningen bakom handelsstoppet var enligt Aktietorget att handeln i FXI riskerar att skada allmänhetens förtroende för värdepappersmarknaden.

Även Autoliv upplevde en positiv utveckling, upp 0,6 procent. Bilsäkerhetsföretaget har fått en höjd rekommendation från Goldman Sachs.

Bildskärmsleverantören Multiq upplevde däremot en nedgång trots att bolaget fått en order värd 1,25 miljoner kronor på digitala skärmar. Aktien stängde 2,6 procent lägre.

Opcon föll nära 12 procent efter att bolaget meddelat att försäljningen av huvuddelen av sin verksamhet inom kompressorteknologi och Waste Heat till den kinesiska fonden Shanghai Xingxuekang Investment Partnership Recovery kommer att slutföras den 30 oktober. Affären väntades tidigare bli slutförd den 30 september.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1391,88
507,250
3029,86
9450,40
5909,24
1884,09
4517,32
17329,36
20848,44
1,1256
9,4311
8,3788
44,71
47,82

0,21%
-0,32%
-0,35%
-0,83%
0,12%
-0,59%
2,35%
1,42%
0,05%
0,01%
-0,03%
-1,15%
-0,85%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto