Home > Morgonrapport: Ska svenska kronan fortsätta falla?

Morgonrapport: Ska svenska kronan fortsätta falla?

Fitch sänkte i fredags kreditbetyget för Ryssland med ett steg till BBB- med negativa utsikter. Detta är ett steg ifrån att lämna investment grade, en klassificering som junk bonds skulle troligtvis slå hårt eftersom det är höga regleringar för bankerna, bland annat höga kapitalkrav, för att hålla sådana tillgångar. Den amerikanska sysselsättningssiffran slog förväntningar kring antalet nyanställda och nivån på arbetslösheten men visade konstigt nog inte på någon lönetillväxt och USA lyckades inte gå emot det negativa marknadssentimentet i fredags. Under natten har japanska regeringen höjt sin BNP-prognos för innevarande år till 1,5 %, men börsen är stängd för firande av ’Coming-of-age Day’.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Veckan som kommer bjuder bland annat på arbetslöshetssiffror från Arbetsförmedlingen, KPI från SCB och en ny budgetprognos från Ekonomistyrningsverket. Från Europa väntas bland annat brittisk KPI och industriproduktion i euroområdet, och från USA vankas tunga siffror som detaljhandel, KPI och industriproduktion. Kollapsen i oljepriset väntas avspeglas i flertalet av de amerikanska siffrorna.

Nästa räntebesked från Riksbanken kommer med deras penningpolitiska rapport den 12e februari. Med tanke på att svenska riksbanken inte har samma förkärlek för att uttala sig i media om deras kommande beslut som vi ser hos deras europeiska och amerikanska motsvarigheter lämnas stort utrymme kring spekulation för eventuella åtgärder. Marknaden har den senaste tiden genom en försvagning av svenska kronan mot flertalet valutor signalerat att okonventionella åtgärder (som numera faktiskt börjat bli hyfsat konventionella) från Riksbanken kan vara att vänta. Exempel som diskuterats är stödköp av obligationer, negativ inlåningsränta för bankerna och valutainterventioner. I det senaste protokollet skrivs att den låga räntan, som prognostiserades förbli låg under en längre tid än tidigare, kombinerat med stigande utländsk efterfrågan kommer driva den ekonomiska tillväxten och efter hand tillåta företagen att höja sina priser. I den nya räntebanan ligger reporäntan kvar på noll tills KPIF-inflationen (KPI exklusive boräntor) är nära två procent. Under mitten av andra halvåret 2016 beräknas räntorna kunna höjas.

Det understryks att de värnar om inflationsmålet, vidare skrivs: ”Skulle penningpolitiken behöva bli ännu mer expansiv handlar det i första hand om att fortsätta skjuta på en första höjning av reporäntan. Riksbanken förbereder även ytterligare åtgärder som kan användas för att göra penningpolitiken mer expansiv. Sådana åtgärder ska vid behov kunna presenteras med start från nästa penningpolitiska möte.”

KPI-siffran som presenteras på tisdag väntas visa en nedgång med 0,6% från i december 2013. Förvisso har oljepriset en negativ inverkan på konsumentpriser, men skulle priskomponenter utöver energi också visa större nedgångar än väntat kan försvagningen av kronan mycket väl fortsätta i linje med ökad tilltro på åtgärder från Ingves. Dollarn har stigit med 24% mot kronan sedan ett år tillbaka i takt med förväntningar om höjd styrränta från Fed under 2015. Vad som är något mer förvånande är att även euron stärkts mot kronan de senaste tre månaderna, trots att marknaden numera nästan tar för givet att Mario Draghi ska lyckas få igenom ett stödköpsprogram på ECB-mötet i nästa vecka. Inget är dock säkerställt och ECB-beskedet ska bli spännande att följa, särskilt angående eventuell storlek på obligationsköp. Skulle både ECB och Riksbanken förväntas sjösätta extra åtgärder utöver nollränta är det svårt att sia om vilken effekt som kommer ha störst inverkan på valutornas relativa styrka ur en  fundamental analys. Vi har länge varit bullish till dollarn och ser ingen anledning till att ändra denna uppfattning, let your profits run, dock kan det kännas tufft för en ny position att vara så pass sent in på uppgången.

NOK/SEK, dagsgraf, 1 år
NOK/SEK, dagsgraf, 1 år

En valuta som kronan däremot inte försvagats mot under det senaste året är den norska. Historiskt har växelkursen pendlat mellan 1,10 – 1,20. I början av förra året handlades norska kronan för 1,05 SEK och hade därefter en stark utveckling upp till ca 1,13 fram till att fallet i oljepris satte fart då den istället tappade värde i rasande takt mot den svenska kronan och kulminerade i att handlas en kort stund under 1 SEK. Relationen kommer onekligen vara fortsatt beroende av oljepriset då den norska ekonomin står och faller med detta. Skulle det dock visa sig att Brentoljan bottnar ur kring $50, som för övrigt ännu inte fått något märkbart stöd av starkare dollar, skulle förtroendet för norska kronan otvivelaktigt återfås. Hur det blir med den saken är dock inte lätt att sia om, många trodde botten var nådd redan vid 80, 70 och 60 dollar, men bland annat DNBs främste oljeanalytiker Torbjørn Kjus uttryckte i fredags en mer positiv framtidsprognos för priset. Effekterna från de oljeföretag med hög kreditrisk som förlorar pengar med rådande oljepris har dock definitivt inte visat sig fullt ut ännu. Däremot har ryska börsen återhämtat sig efter den värsta säljpaniken under december och har återvänt till de nivåer den handlades på innan rubelskräcken satte in, till stor del hjälpt av att EU är avvaktande med ekonomiska sanktioner.

Oavsett hur det blir med den saken, kan vi räkna med positiva valutaeffekter i många bolagsrapporter för de företag som har stor del av sin försäljning i dollar och de första rapporterna trillar in redan under denna vecka. De flesta stora företag säkrar sina växelkurser, men med tanke på att dollarförstärkningen nu har pågått i nästan ett år bör växelkursen ändå börja göra avtryck på nedersta raden. Dessutom blir aktiekurserna relativt billigare för utländska investerare vilket också bör ge stöd för indexet.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen klarade sig trots en stängning på rött i fredagens handel klart bättre än de stora europeiska indexen. Lundin Petroleum tog stryk på ett fortsatt pressat oljepris och bankerna tillhörde också kvarnstenarna i index – även där var utveckling dock bättre än för sektorn i Europa.

OMXS30 stängde 0,8 procent lägre på 1.445. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 13 miljarder kronor.

På kontinenten backade Euro Stoxx 50-index med 3,1 procent och tyska DAX var ned 2,2 procent.

”Det har varit väldigt turbulent runt nyåret, om än på en hög indexnivå, med en liten känsla av vinsthemtagningar. För svensk del slits vi mellan att det varit svagt i USA kontra att vi har en väldigt bra sits i många svenska företag via en stark dollar. Ericsson och andra dollarkänsliga bolag har stuckit iväg. Så vi har ett tema vi kan gå på, men vi har svårt att gå indexmässigt mot omvärlden. Det är lite av en bergochdalbana”, säger en mäklare i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Fredagens arbetsmarknadsdata från USA visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 252.000 personer i december. Arbetslösheten var 5,6 procent. Väntat var +240.000 personer jämfört med november och en arbetslöshet på 5,7 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

”Å ena sidan känner man sig ganska trygg i den här situationen med låga räntor och gott om likviditet. Samtidigt ligger amerikanska räntehöjningar framför oss, ECB har möte snart då man hoppas att Draghi kan få fram kvantitativa lättnader och sedan har vi val i Grekland”, säger mäklaren.

Lundin Petroleum låg med sin nedgång på 2,8 procent i botten av OMXS30. Brentoljan noterades åter under 50 dollar per fat på fredagen. I sammanhanget har Deutsche Bank, som menar att Lundin Petroleums avsaknad av oljeprissäkringar hotar bolagets balansräkning, sänkt synen på aktien till behåll.

Bland andra aktier som tyngde i index återfanns Alfa Laval, SSAB och Telia Sonera tillsammans med storbankerna.

Spanska Santander stod ut mest i banksektorn i Europa med en nedgång på 14 procent på beskeden om priset i bankens riktade nyemission tillsammans med sänkt utdelning. Italienska Unicredit var en annan förlorare med sin nedgång på 7 procent och bankindex i Europa sjönk sammantaget 3,4 procent. De svenska storbankerna klarade sig bättre, ned 1,2-1,9 procent.

Utanför storbolagsindex tappade Millicom, ned 3,5 procent, mest bland Stockholmsbörsens Large Cap-bolag efter att JP Morgan sänkt sin rekommendation för aktien till neutral.

Fredagens vinnare i OMXS30 blev Boliden efter en uppgång på 1,9 procent. Tieto toppade annars vinnarlistan för Stockholmsbörsens storbolag. Aktien steg 2,6 procent på nyheten att den kommer att inkluderas i Helsingforsbörsens storbolagsindex H25.

Veckans kursraket Aerocrine, som handlades utan rätt att delta i bolagets nyemission, fortsatte upp med drygt 50 procent. Under en presentation på fredagen sade medicinteknikbolagets finanschef att emissionen på drygt 400 miljoner kronor kommer att vara tillräcklig för att nå lönsamhet.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1444,46
3042,90
9648,50
6501,14
4179,07
2044,81
17737,37
4704,07
17197,73
23953,24
1,1857
9,5317
8,0409
47,47
50,50
-0,84%
-2,94%
-1,92%
-1,05%
-1,90%
-0,84%
-0,95%
-0,68%
0,18%
0,16%
0,16%
-0,02%
-0,17%
-1,84%
-1,50%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.