Home > Morgonrapport: SKF bjuder på Q1-premiär, starka bankrapporter från USA

Morgonrapport: SKF bjuder på Q1-premiär, starka bankrapporter från USA

Dollarn har försvagats ytterligare mot euron under natten på minskade förväntningar om räntehöjningar från Federal Reserve efter att den senaste tidens svagare USA-data följts av flera mjuka Fed-anföranden på torsdagskvällen. Börserna i USA sjönk marginellt på torsdagskvällen medan det är en lite blandad utveckling på börserna i Asien under natten, med nedgångar i Japan och fortsatt styrka i Kina.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble utfärdade på torsdagen häftig kritik mot en expansiv penningpolitik, och beskyllde extremt låga räntor och lättillgängliga krediter för att orsaka svag tillväxt och kriser i utvecklade ekonomier. Han argumenterade för att den ackommoderande policy som antagits av centralbanker i Europa och USA inte kommer att skapa uthållig tillväxt, samtidigt som han varnade för att ”allt mer expansiv penningpolitik” hotar stabiliteten och riskerar att fortsätta den ”ändlösa cykeln av kreditbubblor och krascher” som pågått de senaste årtiondena.

På fredagens makroagenda står mars-KPI från USA och euroområdet liksom arbetslöshet samt löneökningar från Storbritannien. I Washington fortsätter G20-mötet och till kvällen väntas en pressträff.

Trevlig helg!Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

OMXS30 retirerade under gårdagen, köpsidan lyckades inte hålla fast vid en värdering över 1700 utan index sjönk tillbaka 1,15 %. Värt att notera är att svenska kronan stärktes kraftigt mot dollarn och euron, upp 1,8 respektive 0,85 % vid 20-tiden igår, vilket gör vår börs relativt dyrare för utländska investerare. Som av en slump blev 1690 den nivå där nedgången stannade och får vi se den hålla som stöd under dagen ser vi absolut inte förhoppningar om nya höga som grusade. ECB:s köpprogram fortsatte igår att pressa ned räntorna i Europas kärna till nya rekordlåga nivåer.

Idag blir SKF först ut att dra igång även den svenska rapportsäsongen på allvar. Utöver utsikter om efterfrågan framöver väntas kommentarer kring nya VD Alrik Danielsons sparpaket och strategiska översyn av fordonsdivisionen. Konsensus från SME Direkt för omsättning ligger på en ökning med 17 %, varav 14 % är valutadriven, till 19,5 miljarder kr och en justerad rörelsemarginal på 12,2 % (11,4).

S&P 500, dagsgraf, 1 år
S&P 500, dagsgraf, 1 år

Gårdagens amerikanska rapporter bestod bland annat av Goldman Sachs som redovisade ett justerat resultat per aktie på 6,00 dollar mot väntade 4,26 dollar. Intäkterna var 10,6 miljarder dollar och väntat var 9,3 miljarder dollar. Inom Investment Banking steg intäkterna med 7 procent mot fjolåret, till den högsta nivån Goldman Sachs rapporterat sedan 2007. Även Citigroup slog förväntningar när de rapporterade ett justerat resultat per aktie på 1,52 dollar medan analytikernas förväntningar var ett resultat på 1,39 dollar per aktie. De båda aktierna steg till en början men Goldman Sachs sjönk sedan tillbaka till -0,4 % medan Citigroup stängde +1,5 %. Nedgångar i Europa och svag statistik tyngde initialt sentimentet på USA-börserna. Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA uppgick till 294.000 personer under vecka 15, att jämföra med analytikernas förväntningar på 280.000. Vidare steg bostadsbyggandet i USA 2,0 procent i mars, klart lägre än analytikernas förväntningar på +15,9 procent. Börsen återhämtade sig dock, var på grönt under några timmar, men stängde till sist svagt ner, med S&P 500 -0,1 %.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.30: Storbritannien: arbetslöshet (ILO) februari
Arbetsmarknaden antas ha förbättrats, men Bank of England väntas inte vara nära en räntehöjning. Arbetslösheten (ILO) väntas ha sjunkit till 5,6% i februari från 5,7% i januari. Löneökningarna, som BOE vill se öka innan de höjer, väntas uppgå till 1,7% i årstakt i februari, ned från 1,8% föregående månad.

Unicredit ser en första räntehöjning i november i år, vilket är klart tidigare än marknadens prissättning som indikerar en första höjning i augusti 2016. ”Skälet till att vi är mer bullish än marknaden är enkelt: inflationen under målet i Storbritannien är resultatet av stora svängningar i råvarupriserna och detta bör falla ur i årstakt relativt snabbt mot årets slut. Samtidigt ökar den brittiska ekonomin relativt robust… och de lediga resurserna är små”, skriver Unicredit i ett marknadsbrev. Även om lönetillväxten sannolikt hållits ned av den låga inflationen så stramas arbetsmarknaden åt och det finns tidiga tecken på att lönetrycket kan ta fart relativt snabbt, enligt Unicredit.

kl 11.00: EMU: KPI (def) mars
Enligt det preliminära utfallet, som brukar ligga nära det slutliga, steg inflationen till -0,1% i mars från -0,3% i februari. Kärninflationen sjönk däremot till 0,6% från 0,7%. ECB ser en gradvis uppgång i inflationen senare under året.

kl 14.30: USA: KPI mars
KPI-inflationen väntas ligga kvar på 0,0% och kärninflationen vara kvar på 1,7%.

Credit Suisse ser däremot en nedgång i KPI-inflationen till -0,2%. Bensinpriserna väntas stiga i linje med det säsongsmässiga mönstret, och energin väntas vara en i stort neutral faktor för inflationen denna månad. Kärninflationen kan samtidigt hållas ned av dämpad utveckling i varupriserna i spåren av den starkare dollarn och det lägre oljepriset.

kl 19.00: G20: presskonferens efter G20:s finansminister- och centralbankschefsmöte i Washington

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Torsdagen, sista handelsdagen inför SKF:s premiärnummer på rapportscenen, innebar en tillbakagång på Stockholmsbörsen. Grekoron intensifierades och svag USA-statistik publicerades. Kinnevik bromsade nedgången genom starka Zalandosiffror.

OMXS30-index stängde ned 1,2 procent på nivån 1.690,9, och aktier för 18 miljarder kronor omsattes.

Oron för eventuell Grexit tilltog, även om landets premiärminister uttryckte optimism om att ha ett avtal med långivarna klart till slutet av april. EU-kommissionen uttryckte dock missnöje med samtalen om en grekisk reformlista, och enligt källor till Financial Times har IMF nobbat en förfrågan från Grekland om att få fördröja lånebetalningar.

Indexen i Europa, och då speciellt de med sydlig inriktning, tog ett kliv nedåt.

Från USA överträffade visserligen Fedindexet från Philadelphia, som mäter industriklimatet i östra USA, förväntningarna, men antalet bygglov i mars var klart sämre än väntat, trots en väntad nedgång.

På bolagsnivå tog cykliskt och framför allt råvaror stryk. Boliden backade 3,3 procent, och Nokia gick tillbaka efter onsdagens bud och kursuppgången då: ned 2,8 procent. Credit Suisse menar att riskerna överskuggar möjligheterna i Nokia efter onsdagens bekräftade intention om köp av konkurrenten Alcatel-Lucent.

SKF, som väntas inleda rapportsäsongen med att redovisa ett kraftigt valutaförstärkt kvartal men blygsam volymökning, tog sats genom att stänga på 225:60 kronor, ned 2,3 procent.

Klarast lysande stjärna i OMXS30 var Kinnevik, vars aktie steg 2,6 procent. Zalando, som utgör nästan en fjärdedel av substansvärdet, steg drygt 16 procent i Frankfurt efter preliminära kvartalssiffror som överträffade analytikernas förväntningar med flera procent på försäljningsnivå, och som visade på en oväntat positiv rörelsemarginal.

Kappahls rapport var mindre glädjande, och aktien backade 0,7 procent. Rörelseresultatet var sämre än väntat, medan försäljningen låg i linje med förväntningarna, och vd Johan Åberg sade till Nyhetsbyrån Direkt att det blir tufft att nå rörelsemarginalen 10 procent nästa verksamhetsår. Liksom för H&M oroar den starka dollarn och höga inköpskostnader på grund av det.

Onsdagens uppgång i H&M, efter starka försäljningssiffror för mars, blev kortvarig för klädjätten som med minus 1,6 procent tyngde index.

Sektorvis var det också tungrott för bank som fortsatte söderut. Samtliga fyra svenska storbanker backade, Handelsbanken med drygt 2 procent mest så.

Förutom Kinnevik trotsade Electrolux det sura klimatet. Vitvaruleveranserna i USA, AHAM 6, steg med 1,4 procent i mars jämfört med föregående år vilket summerar uppgången hittills i år till 0,8 procent. Electrolux har så här långt bedömt att den amerikanska vitvarumarknaden ska växa med 3-5 procent i år.

Dagens ras stod Active Biotech för efter forskningsbakslaget kring bolagets flaggskeppsprodukt, tasquinimod, mot prostatacancer. Aktien föll 62 procent.

Åt andra hållet gick krisdrabbade PA Resources som rusade 60 procent efter att handelsstoppet hävts. Detta efter att huvudfinansiären Gunvor Group överraskande dragit tillbaka sin konkursansökan och rekonstruktionen kan fortsätta.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1690,93
599,180
3751,72
11998,86
7060,45
2104,99
5007,79
19701,48
27880,96
1,0766
9,2450
8,5875
56,19
63,47
-1,15%
-0,24%
-1,36%
-1,90%
-0,51%
-0,08%
-0,06%
-0,94%
0,51%
0,03%
0,17%
0,12%
-0,92%
-0,80%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto