Home > Morgonrapport: SKF startar viktig rapportsäsong, upp till bevis för bolagen & börsens trend!

Morgonrapport: SKF startar viktig rapportsäsong, upp till bevis för bolagen & börsens trend!

God Morgon

Idag startar rapportsäsongen på allvar, SKF rapporterar klockan 12 och väntas vara en riktlinje för framförallt verkstadsbolagen. Denna rapportsäsong blir viktigare än på länge då vi äntligen får se hur bolagen stått sig mot den senaste tidens Kina-oro och FEDs velande med räntebeslutet. Än mer intressant blir det hur framtidsutsikterna ser ut inom bolagen, vilket väntas vara rapportsäsongens viktigaste besked.

USA börserna steg brant efter en lugn inledning, S&P500 steg 1,49 % och Composite indexet steg 1,82%. De asiatiska börserna ligger i samma linje där bland annat Hang Seng har stigit 0,57 % och Nikkei stigit 1,19 % nu på morgonen.

Oljeterminerna ligger även på plus, där BRENT 0,72 % och WTI 0,97 %.
Vi har därmed goda förutsättningar för en positiv utveckling idag, där ledande svenska terminer ligger på plussidan nu tidig morgon.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Det är fredag och den sista handelsdagen innebär också starten på rapportsäsongen. SKF rapporterar klockan 12.00 och väntas, precis som vanligt, vara en guidning inför resterande verkstadssektor. SKF backade under gårdagen med 1,9 % vilket befäster den osäkra rapportsäsong vi nu inleder på allvar. Många valde att säkra hem istället för att ligga i aktien, i och med det svårbedömda läget, tror jag vi kan få kraftiga rörelser beroende på hur bolagen presterar. De bolag som visar både stabila vinster och stark orderbok för framtiden kommer att premieras medan bolagen som visar på svagare framtidsutsikter kommer att få tuffare mottagande.

Gårdagens handels vinnare var Getinge som efter rapport med högre orderingång än väntat steg 6,8 %. Trots att marginalen var sämre än förväntat mottogs aktien väl och är ett bevis på att starkare framtidsutsikter med bland annat högre orderingång premieras i dagens osäkra ekonomiska framtid.

I toppen fanns även SCA, Ericsson och Astra Zeneca.

I botten återfanns Telia som fått en hedgefond mot sig. Muddy Waters har tagit en blankningsposition och kursen dök till -3,0 %. Verkstadsbolagen hade det åter tufft på börsen, möjligt inför de stora förväntningarna på SKFs rapport idag.

Hur står sig indexet inför rapportsäsongen?

Gårdagens handel följde det volatila mönstret vi sett under senaste veckan, men nu avslutade handeln starkt och

OMXS30 tre månader historisk utveckling. Daglig upplösning, med stöd och motståndsnivåer utmarkerade.
OMXS30 tre månader historisk utveckling. Daglig upplösning, med stöd och motståndsnivåer utmarkerade.

storbolagsindexet OMXS30 steg 0,77 % till punkterna 1 453,87 vilket även var dagshögsta. Omsättningen låg på 17,2 miljarder kronor. Är rekylen över och vi vänder upp igen?

Kortsiktigt har vi motståndsnivåer vid 1460 och 1472 samt 1510, och stödnivåer närmast vid 1440 och 1380, där 1380 är det starkaste stödet och även botten i denna nedgångsfas vi befunnit oss i. Index befinner sig inom ett avvaktande intervall där handeln klassas som volatil med starka intradagsrörelser.

Jag lovade att följa upp mina grafer från toppen för året och framåt, vilket jag nu återpublicerar uppdaterade. Som vi ser är

Trendjämförelse 120 dagar, från topp och framåt. Nuvarande börsutveckling jämfört med IT-bubblan, finanskrisen och 2011 nedgångsfaser
Trendjämförelse 120 dagar, från topp och framåt. Nuvarande börsutveckling jämfört med IT-bubblan, finanskrisen och 2011 nedgångsfaser

OMXS30 inne i en volatil period med en nedåtgående trend. Vilket är typiskt med tidigare beartrender. Om vi är klara med botten har vi haft en relativt kort nedgångsfas mot övriga jämförelsemått. Nedgångsfasen vid 2011 varade 172 börsdagar och vi är idag inne på dag 120 börsdagar från toppen. Kollar vi på motsvarande beartrender tenderar de att vara lika volatila som dagens börs. Slutet av en nedgångsfas har historiskt skett med ett större snabbt ras, vilket vi inte noterat än.

Självklart kan man inte jämföra två nedgångsfaser rakt av då faktorerna bakom inte är desamma, men ur ett trendperspektiv är det av intresse att se hur nuvarande nedgångsfas har utvecklats sig i jämförelse med tidigare konstaterade bear-trender. För än så länge är det inte säkert att vi befinner oss i en beartrend.

Trendutveckling i jämförelse med tidigare beartrender. Från absoluta toppen och 250 dagar framöver.
Trendutveckling i jämförelse med tidigare beartrender. Från absoluta toppen och 250 dagar framöver.

 

Veckan avslutas med makrostatistik från bland annat USA som levererar data för hur industriproduktionen utvecklats under september månad. Förväntningarna ligger i en nedgång med 0,2 % m/m efter -0,4 % i augusti.

Från USA kommer även Michiganindex som mäter konsumenternas förtroende. Indexet har sjunkit tre månader i rad men ligger ännu på fortsatt stabila nivåer. I september väntas förtroendet stiga.

EMU-områdets KPI inflation för oktober presenteras klockan 11 där förväntningarna väntas gå i samma linje som tidigare rapporterat preliminära inflation. Den preliminära KPI-inflationen låg på -0,1 % och kärninflationen låg på 0,9 %.

Alla makrohållpunkter under dagen:

– Österrike: KPI september kl 9.00
– SCB: värdepappersstatistik september kl 9.30
– EMU: handelsbalans augusti kl 11.00
– EMU: KPI september kl 11.00
– Polen: KPI september kl 14.00
– USA: industriproduktion september kl 15.15
– USA: JOLTS lediga platser augusti kl 16.00
– USA: Michiganindex (prel) oktober kl 16.00

Trevlig helg önskar vi på Tradingportalen

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 11.00: EMU: KPI september

Preliminärt var KPI-inflationen -0,1% och kärninflationen 0,9% i oktober. Detta väntas stå sig i denna definitiva statistik, som dock ibland kan avvika någon tiondel från den snabberäknade versionen.

kl 15.15: USA: industriproduktion september

En stark dollar, fallande energipriser och svag internationell efterfrågan har fått industriproduktionen att sjunka de flesta månader i år. I september spås en nedgång med 0,2% m/m efter -0,4% i augusti.

Wells Fargo: ”Mycket av nedgången har varit ett resultat av lägre energipriser, som påverkar gruvindustrin direkt. En lägre aktivitet i energisektorn minskar också efterfrågan på tillverkade varor relaterade till undersökning och utvinning av olja, vilket tynger tillverkningsindustrin. Vi räknar med att industriproduktionen sjönk igen i september. Dessutom bör kapacitetsutnyttjandet ha fortsatt att falla, vilket kan pressa priserna de kommande månaderna.”

kl 16.00: USA: Michiganindex (prel) oktober

Konsumentförtroendet har sjunkit tre månader i rad, om än till fortsatt goda nivåer. Väntas nu ha ökat något i oktober, till 89,0 från 87,2 i september.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen noterades länge i ett handelsintervall strax ovan nollstrecket på torsdagen, men tog mot slutet av sessionen ytterligare ett kliv högre till en stängning på den högsta nivån för dagen.

På bolagsfronten stod rapporterande Getinge i centrum, såväl som Telia Sonera som fått en amerikansk hedgefond emot sig.

OMXS30 steg 0,8 procent till 1.454, och aktier för 17,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Sentimentet stöddes globalt på torsdagen av tilltagande övertygelse om att en räntehöjning från Federal Reserve inte är att vänta för än en bit in på nästa år, samt besked om vissa omorganiseringar av de statskontrollerade telekombolagen i Kina.

Bland storbolagsaktierna inom OMXS30 gick Getinge starkast. I rapporten för det tredje kvartalet var medicinteknikbolagets marginal visserligen något sämre än väntat, men det överskuggades av en rejält högre orderingång än analytiker – såväl som bolaget självt – räknat med. Organiskt ökade orderingången 5,2 procent, att jämföra väntade plus 0,6 procent.

”Det var välkommet med en lite mer rejäl uppgång i orderingången för Medical Systems och framförallt Infection Control samtidigt som Extended Care hade det fortsatt tungt”, sade Johan Unnerus, analytiker vid Swedbank, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Getinge-aktien stängde på plus 6,8 procent.

Electrolux var en annan vinnare, efter rapporter om att bolaget satt samman ett paket av förslag för att lösa tvisten med det amerikanska justitiedepartementet kring köpet av GE Appliances. Aktien klättrade 3,1 procent.

I toppskiktet återfanns även en rad defensiva aktier, såsom Ericsson (+3,2%), Astra Zeneca (+2,6%) och SCA (+2,4%).

Undantaget bland de mer konjunkturokänsliga storbolagsaktierna var Telia Sonera, som gick svagast inom OMXS30 med minus 3 procent. Hedgefonden Muddy Waters gick på torsdagen ut med ett öppet brev till Telia Soneras styrelse, där den reste anklagelser om att bolaget ska ha undanhållit information kring potentiella framtida böter på grund av korruption. Muddy Waters meddelade också att den också tagit en blankningsposition i Telia Sonera.

Precis som i Europa var det annars verkstadsbolagen som släpade efter. Sandvik, Atlas Copco, Alfa Laval och SKF hittades alla i indexets undre halva.

För Kinneviks vidkommande kom något nedslående nyheter på torsdagsmorgonen i och med delägda Zalandos rapport. Det tyska e-handelsbolaget redovisade där en oväntad förlust, och sänkte dessutom sin marginalprognos för helåret. Att försäljningen utvecklades väl hjälpte inte och aktien tappade lite mer än 6 procent på Frankfurtbörsen. Kinneviks aktie lyckades dock stänga strax över nollstrecket.

Bland lite mindre aktier fortsatte solenergibolaget Etrion upp med tvåsiffriga procenttal för tredje dagen i rad utan några större märkbara nyheter. Torsdagens uppgång summerades till 12,5 procent.

Fastighetsbolaget Victoria Park gick också starkt under dagen efter att ha aviserat ett förvärv av drygt 900 lägenheter i Borås. Aktien stängde upp 7,2 procent.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1453,87
550,320
3238,81
10064,80
6338,67
2023,86
4870,10
18311,54
23019,38
1,1377
9,3634
8,2293
46,83
50,09
 0,77%
1,14%
1,48%
1,50%
1,10%
1,49%
1,82%
1,19%
0,57%
-0,01%
0,04%
0,02%
0,97%
0,72%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.