Home > Morgonrapport: Skogsbolagen i topp

Morgonrapport: Skogsbolagen i topp

Stockholmsbörsen handlades lägre för andra dagen i rad sedan banksektorn agerat sänke. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut tisdagen ner -0,23 procent till nivån 1607,29. Fokus ur ett makroperspektiv ligger idag på amerikanska orderingången för varaktiga varor. Wall Street stängde gårdagen på minus och under natten har även de asiatiska marknaderna överlag handlats i nedåtgående riktning. 

Sammantaget inför onsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen handlades, liksom övriga världens börser, nedåt under gårdagen. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade tillslut tisdagen ned -0,23 procent till nivån 1607,29. Omsättningen under handelsdagen hamnade på 14,2 miljarder kronor.

Solklar vinnare i storbolagsindexet igår blev SCA som steg hela 9 procent. Skogsbolagen på den svenska börsen gick överlag starkt sedan Billerud Korsnäs aviserat om en mångmiljardförsäljning av skog. Billerud Korsnäs aktie slutade själv 7,6 procent.

I motsatt ände av index återfanns de svenska storbankerna sedan banksektorn i allmänhet tog stryk under gårdagen. Sämst av de fyra storbankernas aktier utvecklades Nordea och SEB, vilka båda föll -2,0 procent.

Vinnare på de mindre listorna blev bland annat Leo Vegas efter att ha tilldelats en höjd riktkurs av DNB. Bettingbolaget avslutade tisdagen upp 8,6 procent.

Utvecklingen bland övriga europeiska index var svagt negativ. Tyska DAX-index backade -0,3 procent där fordonssektorn fortsatte att agera sänke efter Daimlers vinstvarning häromdagen. Franska CAC 40-index backade med -0,1 procent, medan brittiska FTSE 100-index avancerade 0,1 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 stängde ned -0,1 procent.

På Wall Street var humöret värre där börserna handlades i stegrande negativ utveckling från öppning till stängning. Dow Jones storbolagsindex avslutade ner -0,7 procent, det bredare S&P 500 -1,0 procent och tekniktunga Nasdaq Composite backade hela -1,5. Förlorare blev Microsoft som backade -3,2 procent sedan Jefferies hävdat att aktien är ”väsentligt övervärderad”. Fedchefen I St Louis, James Bullard talade på tisdagskvällen där han uppgav att en räntesänkning på 50 punkter av den amerikanska centralbanken vid nästkommande möte i juli skulle vara ”onödigt mycket”. Bullard menade att han skulle vara beredd att gå med på en sänkning på 25 baspunkter, vilket mottogs som en överraskning för marknaden. Vidare under kvällen talade även centralbankschef Jerome Powell och påpekade att ”kortsiktiga politiska intressen” inte påverkar Feds beslut, med hänvisning till Donald Trumps upprepade önskemål om sänkt styrränta.

Makrostatistik under tisdagskvällen visade att de amerikanska lagren av råolja minskade med -7,5 miljoner fat under föregående vecka, vilket var klart under väntade -2,5 miljoner fat. Bensinlagren sjönk med -3,2 miljoner fat (väntat 0,3) och lagren av destillerad olja steg med 0,2 miljoner fat (väntat 0,5).

Onsdagen bjuder återigen på en skral makroagenda men som höjdpunkt presenteras amerikanska data över orderingången för varaktiga varor. Orderingången sjönk senast med -2,1 procent i maj jämfört med april, vilket var den första nedgången för i år och kan enligt vissa tolkas som ett tecken på att de negativa effekterna av handelskriget nu blir synliga. Samtidigt reviderades också det starka marsutfallet ned något. För maj pekar prognoserna mot en i stort sett oförändrad orderingång.

Hålltider under dagen:

Rapporter:

  • RNB (kl 7.00), Kappahl (kl 7.30)

Makrostatistik:

  • Tyskland: GfK konsumentförtroende juli kl 8.00
  • Frankrike: konsumentförtroende juni kl 8.45
  • USA: grossistlager (prel) maj kl 14.30
  • USA: order varaktiga varor (prel) maj kl 14.30
  • USA: handelsbalans, varor, maj kl 14.30
  • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt:

  • Nya Zeeland: räntebesked kl 4.00
  • BOE: Carney, Cunliffe, Tenreyro och Saunders talar kl 11.15
  • Tjeckien: räntebesked

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades svagt nedåt på tisdagen, tyngt av storbankerna. Skogsbolaget Billerud Korsnäs steg tydligt efter en miljardförsäljning och drog med sig sektorn uppåt.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,2 procent till nivån 1.607. Aktier för knappt 14,2 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. På kontinenten var franska CAC40 och tyska DAX ned i liknande härad.

Banksektorn hade överlag en svag utveckling i Europa och i Stockholm backade de fyra storbankerna mellan 0,7 och 2,0 procent. Inom bottenskiktet av storbolagsindexet OMXS30 märktes också bland annat H&M, ABB och Ericsson med nedgångar på 1 procent.

I motsatt riktning gick SCA som lyfte 9 procent. Inom sektorn stärktes Holmen och Stora Enso 6,2 samt 3,2 procent. Billerud Korsnäs ökade 7,6 procent sedan det meddelat en mångmiljardförsäljning. Bolaget säljer 89,9 procent av Bergvik Skog Öst till AMF Pensionsförsäkringar till ett bolagsvärde om 12,2 miljarder kronor på skuldfri basis.

Leo Vegas gick uppåt med 8,6 procent till drygt 34 kronor i spåren av att DNB i en analys slagit fast att det värsta är över för bettingbolaget. Riktkursen höjdes med 4 kronor till 51 kronor.

”Starten på den svenska omregleringen har varit tuff men vi tror att Leo Vegas månatliga intäkter har förbättrats sedan januari och räknar med ytterligare tecken på att marknaderna stabiliseras”, skrev DNB i analysen.

Magnolia Bostad, var kurs närapå halverats på ett års sikt, stärktes 5,5 procent. Investmentbolaget Svolder har flaggat för ett innehav om drygt 5 procent i hyresbostadsutvecklaren.

Africa Oil utökades med 9,1 procent. Kenyas regering har signerat ett avtal med bland annat Africa Oil och Tullow om utveckling av en oljefacilitet i landets nordvästra del. Fältet ska producera 60.000-80.000 fat olja per dag och rör två block i den så kallade South Lokichar-bassängen.

En annan vinnare var medicinteknikbolaget Irras med knappt 4 procents lyft till 24:70 kronor. Pareto har inlett bevakning med en köprekommendation och riktkurs på 40 kronor per aktie. Vidare har bolaget fått ett registreringsgodkännande av Irraflow i Israel och Costa Rica.

Miljöteknikbolaget Ecoclimes dotterbolag SDC Automation kommer att överträffa årets mål om organisk tillväxt, enligt ett pressmeddelande. De senaste två veckorna har SDC fått order till ett värde om totalt 8 miljoner kronor, vilket gör att målet att nå 15 procent organisk tillväxt kommer att nås redan under det tredje kvartalet. Marknaden handlade upp aktien med 6,8 procent.

Medivir adderade 22,8 procent till 27:70 kronor efter att H.C. Wainwright inlett bevakning av forskningsbolaget med en köprekommendation och en riktkurs på 54 kronor.

Det digitala tjänste- och mjukvarubolaget Zetadisplay har tecknat ett globalt Digital Signage ramavtal med möbelföretaget Ingka Group, som ingår i Ikea-koncernen. Aktien svarade med ett avancemang på 11 procent.

I en nordisk fastighetssektoranalys drar DNB Markets ned sektorsynen till negativ från neutral. Rörande enskilda aktier sänks Fabege till sälj (behåll). Aktien backade 0,7 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.