Home > Morgonrapport: Små framsteg i svensk inflation, kopplingen dollar och olja

Morgonrapport: Små framsteg i svensk inflation, kopplingen dollar och olja

På valutamarknaden har dollarn fortsatt att stärkas, med dollarindex nu nära 100-nivån. Mot euron stärktes dollarn till tillfälligt under 1:05-nivån under natten till torsdagen, för första gången sedan januari 2003, men handlas därefter strax däröver.

Kinas centralbank, PBOC, kommer troligen att sänka styrräntan eller reservkraven igen om inflationen sjunker till under 1 procent. Mer stöd till fastighetsmarknaden är däremot inte aktuellt. Det uppgav Qian Yingyi, ledamot i centralbankens penningpolitiska kommitté till Reuters.

IMF godkände på onsdagen ett lån på sammantaget 17,5 miljarder dollar till Ukraina, vilket är en del av ett program för att stötta ekonomin som står på randen till kollaps, rapporterar AP.

Federal Reserve har underkänt kapitalplanerna hos Deutsche Bank och Santander Holdings USA givet utfallet i det tidigare stresstestet bland de 31 största bankerna i USA. Bank of America får ett villkorat förbehåll. 

Fokus för svensk del på onsdagen är SCB:s arbetskraftsundersökning, i euroområdet kommer industriproduktion i januari och från USA väntas detaljhandel i februari.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

För svensk del låg fokus under onsdagen på viktig data för Riksbankens fortsatta agerande i form av inflationssiffror. Inflationsförväntningarna passerade relativt obemärkt förbi när TNS Prosperas enkät pekade på i stort sett oförändrade förväntningar om inflation på 0,5 % om ett år, 1,1 % om två år och 1,7 % om fem år. Kronan stärktes dock initialt några ören efter att KPI-utfallet var högre än väntat. KPI-inflationen steg till 0,1 procent i februari från -0,2 procent i januari, medan KPIF-inflationen steg till 0,9 från 0,6 procent. Det var högre än såväl marknadens som Riksbankens förväntningar.  Utfallen kan på marginalen dämpa förväntningarna om mer åtgärder, men Riksbanken tvingas på grund av kronans utveckling fortsatt befinna sig i ”high alert”. Vice riksbankschef Martin Flodén sade i en debatt att Sverige ”inte har råd” med en för låg inflation eftersom det hotar att skada inflationsförväntningarna. Tisdagens KPI-statistik från SCB innebär inte att Riksbanken nu kan slappna av, även om inflationen var högre än väntat. Sverige behöver en mycket expansiv penningpolitik nu och framöver, och den låga inflationen är i fokus för Riksbanken. Vidare sa han att inflationen har bottnat och nu är på väg upp, men den underliggande inflationen är ”fortfarande alltför låg”. Riksbanken som tidigare oroat sig för bostadspriser och hög hushållsbelåning tvingades till sist släppa den ansvarsbördan, men lyckligtvis har problemet uppmärksammas på annat håll; Finansinspektionen presenterade på onsdagen sina amorteringskrav, vilka i stort utgår från det tidigare förslaget. En viss ”lättnad” var dock att kravet ska utgå från marknadsvärdet på bostaden och inte inköpsvärdet, och att detta marknadsvärde kan beräknas på nytt vart femte år.

Dollar Index & Crude Oil
Dollar Index & Crude Oil

USA-börserna, som tappade cirka 2 procent på tisdagen, pendlade runt oförändrat på onsdagen för att tillslut stänga lätt på minus. Strax efter golvhandelns stängning i New York vid 19:30, noterades Brent-oljan i närmsta termin till 57,61 dollar per fat, upp 1,20 dollar. WTI-oljan noterades på eftermiddagen vid femveckorslägsta (-2%) efter den sedvanliga veckovisa amerikanska lagerrapporten som visade att lagernivåer fortsatt ökat med 4,5 miljoner fat, dock strax under väntade 4,6. Vad som är en mycket drivande faktor som inte alltid påpekas för samtliga råvaror, särskilt för guld, men givetvis även för oljan, är dollarpriset. Med credit till Charlie Bilello (@MktOutperform på Twitter) visas till höger två grafer över dollarindex samt WTI-olja och det går att urskilja en tydligt negativ korrelation mellan de två. Även om antalet oljeriggar hamnat i fokus visar få källor på någon faktisk koppling till utbudsnivån då produktionen inte påverkas i större utsträckning av detta eftersom många av de riggar som stängs ner finns vid mindre samt ineffektiva brunnar. Sentiment spelar viss roll för priserna, varför nyheter om utbudsnivåer skapar intradagsrörelser, men komplexiteten i att uppskatta förhållandet mellan utbud och efterfrågan är tydlig, särskilt när även dollarkursen kräver prognostisering.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: arbetslöshet februari
I januari steg arbetslösheten, ej säsongsrensat, till 8,4 procent från 7,0 procent i december. Detta var högre än de 8,2 procent som väntades enligt SME Direkts enkät. I februari ligger förväntningarna på en nedgång till 8,2%.

kl 11.00: EMU: industriproduktion januari
Industriproduktionen i euroområdet var oförändrad i december, jämfört med månaden före, och sjönk 0,2% jämfört med samma månad föregående år. Det var svagare än förväntningarna på +0,2% respektive +0,3%. För januari väntas produktionen ha ökat 0,2% m/m och 0,1% y/y.

kl 13.30: USA: detaljhandel februari
En av allt att döma obarmhärtig vinter i delar av USA kan komma att utkräva sin tribut på en del av den ekonomiska statistiken, som detaljhandeln där vissa kategorier som restaurangutgifter kan ha dämpats. Bensinpriserna bör dock inte vara en så stor faktor denna månad, enligt Credit Suisse-ekonomerna. Svag bilförsäljning är, vid sidan av vädret, en faktor som talar mot en stark siffra för detaljhandeln. 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg tydligt på onsdagen efter tre minusdagar på raken. Generellt gick exporttunga verkstadsbolag bra i Sverige liksom i Europa efter ytterligare nedgångar för euron, till den lägsta nivån mot dollarn på tolv år.

OMXS30 stängde upp 1,3 procent, eller 22 punkter, på nivån 1.663,3. Aktier för 22,2 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

H&M, vars aktieomsättning var den största på onsdagsbörsen med 2,8 miljarder kronor, var dagens stora förlorare sedan schweiziska storbanken UBS sänkt sin rekommendation för klädjätten till sälj från köp. Även Handelsbanken sänkte sin rekommendation. Aktien sjönk 2,6 procent till strax under 340 kronor och bromsade indexuppgången med drygt 5 punkter.

I andra änden av OMXS30 tronade SKF, plus 5,6 procent till 217:70 kronor efter en riktkurshöjning till 255 från 225 kronor från Bank of America/Merrill Lynch.

SKF-lyftet, det högsta sedan juni 2012, kan även ses i ljuset av starka tyska bilaktier i takt med den svagare euron och de därmed billigare europeiska bilarna för kunder utanför Europa. I tyska DAX-indexet steg sålunda BMW och VW med cirka 5 procent vardera, och Daimler jämte Continental med cirka 4 procent.

Även andra cykliska bolag, som Atlas Copco och Boliden, hörde till de större vinnarna i det svenska storbolagsindexet.

Mer indextunga Ericsson påverkade dock OMXS30 mer än SKF, plus 3 punkter, med sin kursuppgång på 2,7 procent. Telekombolaget fick därmed gott betyg för att ha ökat takten i sitt effektivitetsprogram och varslat 2.200 tjänster i Sverige.

Kinnevik steg 1,8 procent efter ett par röda dagar. Bolagets tyska innehav tilldrog sig uppmärksamhet: Zalando genom storägaravyttringar men förlängd lockup för Kinneviks del, och Rocket genom nya hämtmatsinvesteringar. Båda backade med 3-4 procent på Frankfurtbörsen.

Bland få OMXS30-bolag på minus fanns Electrolux, som fick sig en känga från Pareto i form av en säljrekommendation.

Utanför index var Saab bland de storbolag som backade mest, 3 procent, efter regeringens uppsägning av det militära samarbetet med bolagets viktiga kund Saudiarabien, och en därpå hemkallad saudisk ambassadör. Vapenexporten påverkas visserligen inte, åtminstone inte i förstone, av att avtalet sagts upp, men: ”Det är negativt för Saab, som har uppskattningsvis 4-5 procent av sin försäljning till Saudiarabien, även om det är oklart på kort sikt vad det betyder för intäkterna. Det viktigaste är kanske att exportmöjligheterna till hela arabvärlden riskerar att försämras väsentligt i framtiden”, sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Africa Oil backade 2,8 procent efter en operationell uppdatering om borrningar i Kenya. Det som meddelades om den för bolaget viktiga Lokicharbassängen var dock positivt enligt en analytikerkommentar till Direkt, och en torrborrning i Engomo var egentligen inte någon större förvåning eller besvikelse.

MQ steg 3,6 procent efter en rekommendationshöjning till köp från Swedbank, som spekulerar i uppköp från riskkapitalbolag.

Clas Ohlson steg 2,5 procent efter en rapport som var i linje med förväntningarna, och Betsson stängde i stort sett oförändrat efter en kapitalmarknadsdag utan större nyheter.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1663,31
3649,54
11805,99
6721,51
2040,24
4849,94
18946,89
23825,30
1,0517
9,0952
8,6477
48,33
58,11
1,32%
2,31%
2,66%
0,28%
-0,19%
-0,20%
1,19%
0,43%
-0,28%
0,02%
0,25%
0,31%
0,97%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.