Home > Morgonrapport: Smalt intervall i Euro Stoxx 50 bygger upp för kraftigt utbrott

Morgonrapport: Smalt intervall i Euro Stoxx 50 bygger upp för kraftigt utbrott

Efter veckans svaga inledning återhämtade sig de amerikanska börserna på tisdagen, Coca-Cola, General Motors och Qualcomm sällade sig till vinnarna, samtidigt som Apple slog börsvärdesrekord. Finansminister Magdalena Andersson upprepar i en intervju med DI att hon vill undersöka om Riksbanken behöver ta mer hänsyn till hur sysselsättning och arbetslöshet utvecklas. Räntebesked därifrån får vi först imorgon, idag kommer svensk arbetslöshet från AF, norsk BNP Q4 och framförallt väntas ny information kring Grekland efter eurogruppens extramöte. Idag rapporterar inget OMXS30-bolag, men däremot Ica, Oriflame, Unibet, Meda, Telenor, Opera och ett gäng till.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Euro Stoxx 50, 1h-graf, 30 dagar
Euro Stoxx 50, 1h-graf, 30 dagar

Euro Stoxx 50 har likt DAX och OMXS30 etablerat ett smalt handelsintervall mellan stödet på 3320 upp till motståndet 3420. Intervallet har varit i spel sedan 23e januari, vilket är relativt länge för ett så pass tight intervall med tanke på volatiliteten vi upplevt under 2014. Om man ska måla med breda penseldrag tyder det på att marknadspsykologin är försiktigt avvaktande. Den underliggande trenden som fick ordentlig fart efter ECB:s QE-besked är fortsatt stark, faktum kvarstår att finansiering är extremt billigt, avkastningen på räntebärande papper är historiskt låg och riskpremien som aktiemarknaden betalar är hög nog för att locka in nytt kapital. En hög riskpremie ses som rättfärdigad i ett läge där den geopolitiska oron är ovanligt hög; ISIS, Putin och Greklands-spektaklet för att nämna några exempel. Samtidigt ställs denna snabba uppgång mot fler och fler spekulationer om en börstopp, de än så länge okända effekterna på oljerelaterade bolag och avtagande tillväxt i Kina för att nämna några. Att börsen trampar på stället ser vi som positivt, Euro Stoxx 50 har hittills stigit med 7,52 % i år, uppenbarligen inte en takt som kan vidhållas och vi ser hellre en avkylning genom att pendla i jämvikt än en kraftigare rekyl. I dagsläget försvarar köpare i Euro Stoxx 50 de positiva aspekterna vi nämnde genom att se köpläge vid 3320, och säljare påminner om vilka höga nivåer börsen har nått vid 3420 genom att plocka hem profits eller gå kort. Vi tror dessvärre inte att detta fina intervall kommer bibehållas länge framöver, känner vi börsen rätt är det snarare en uppladdning för ett desto kraftigare utbrott vilket långvariga intervall tenderar att främja. Å ena sidan verkar marknaden skaka av sig samtliga dåliga nyheter, å andra sidan lär det finnas en gräns för risknivån investerare accepterar. Vad som kommer förändras fundamentalt kan vi bara gissa om, istället säger vi köpsignal vid genombrott på uppsidan och säljsignal vid genombrott på nedsidan. Som alltid – vänta bekräftelse och använd stoppar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag 

kl 8.00: AF: arbetslöshet januari
I december steg den öppna arbetslösheten till 4,3%, från 4,1% i november. Arbetsförmedlingen konstaterade att arbetslösheten fortsatte att minska, men det är främst personer som varit utan arbete en kortare tid som får jobb. De såg också tecken på att arbetslösheten inte faller i riktigt samma takt som tidigare.

kl 10.00: Norge: BNP 4 kv
Hur mycket har oljeprisfallet påverkat ekonomin i vårt västra grannland? Inte så mycket under fjärde kvartalet enligt Bloomberg News analytikerenkät, som antyder en BNP-ökning med 0,6% q/q totalt och 0,4% för fastlandsekonomin.

kl 17.30: Eurogrupp: håller extramöte om Grekland
EU-kommissionens taleskvinna Mina Andreeva sade på tisdagen att förväntningarna om en slutlig uppgörelse om Greklands skuldproblem var små inför eurogruppsmötet.

”Intensiva kontakter pågår mellan kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och premiärminister Alexis Tsipras och andra europeiska ledare. Hittills har alla dessa kontakter inte varit särskilt fruktsamma”, sade hon.
Större förhoppningar knyts till ordinarie eurogruppsmötet den 16/2.

Rapporter
Stockholmsbörsen:
 Ica (kl 7.00), Oriflame (kl 7.15), Klövern (kl 7.30), Unibet (kl 7.30), Ework (kl 8.00), JM (kl 8.00), Meda (kl 8.00), Sintercast (kl 8.00), Stockwik Förvaltning (kl 8.00), Vostok Nafta (kl 8.00), Active Biotech (kl 8.30), Image Systems (ändrat datum från 13/2) (kl 8.30), Knowit (kl 8.30), Fagerhult (lunchtid, ca kl 12), Nederman (kl 12.00)
First North: Kambi (kl 7.45), Cortus Energy, Scandbook
Övriga Norden: Kværner (kl 7.00), Norsk Hydro (kl 7.00), Telenor (kl 7.00), Storebrand (kl 7.30), Fred Olsen Energy (kl 8.00), Yara (kl 8.00), Finnair (kl 8.30), Sampo (kl 8.30-9.00), Opera Software, Vestas Wind Systems (före börsöppning i Köpenhamn)
Övriga utländska: Sappi (kl 7.00), Cisco, Smurfit Kappa, Tullow Oil

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen startade tisdagen på minus men avslutade på plus efter mediauppgifter om att EU-kommissionen gett Grekland förlängning av nuvarande stödprogram.

Axis rusade på ett bud och SSAB avslutade i rött efter sitt bokslut.

OMXS30 stängde 0,7 procent högre på nivån 1.602,7, och aktier för 19,9 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Inledningen av veckan har präglats av grekoro efter att Grekland i helgen lovat att inte backa från sina vallöften, trots att det skulle innebära ett brott mot villkoren för landets nödlån. Vid lunchtid på tisdagen vände dock indexen upp efter mediauppgifter om att EU-kommissionen kan tänka sig att förlänga nuvarande stödprogram.

Bland aktierna på Stockholmsbörsen stod Axis i strålkastarljuset efter att Canon lagt ett bud på 340 kronor vilket tog aktien 49 procent högre.

Nyhetsbyrån Direkt fick en kommentar av Daniel Djurberg, analytiker vid Handelsbanken.

”Jag har svårt att se ett konkurrerande bud. I Canons bud finns det en premie som är svår för andra att matcha och sedan ska man hitta de synergier som Canon gör”, sade han.

Inom OMXS30-index var Nokia ett av dragloken med en uppgång på 2,5 procent.

Bakgrunden till stigningen var att Kina dömt den amerikanska chiptillverkaren Qualcomm till böter för brott mot konkurrenslagarna. Beslutet anses vara positivt för Nokia eftersom detta kan medföra att kinesiska mobiltillverkare öppnar upp för förhandlingar om licenser med utländska bolag.

På nedsidan var Volvo största sänke med sina 1,3 procent efter oro för att böterna i kartellhärvan kan bli betydligt högre än det reserverade beloppet på 4 miljarder kronor.

Att S&P Capital sänkt sin rekommendation till starkt sälj från tidigare sälj gjorde inte saken bättre.

Rapporterande SSAB avslutade 1,9 procent lägre. Tyngd av engångsposter gjorde stålbolaget en större förlust än väntat och utdelningen slopades.

Utanför Stockholmsbörsens storbolagslista bjöd Inwido sina aktieägare på ett nytt kursrekord efter en 11,8-procentig rusning. Fönstertillverkarens ebita-resultat blev 176 miljoner kronor (SME 168).

Com Hem var också i vinnartagen, aktien avancerade 2,8 procent. Kabelbolaget slår till med utdelning, inlösen och återköp. Vinsten, mätt som underliggande rörelseresultat, var något bättre än väntat.

Husqvarna, som stigit drygt 19 procent de senaste tio handelsdagarna, avslutade 1,6 procent högre. Under perioden har trådgårdsföretaget avlagt bokslut samt fått en rekommendationshöjning men inget annat revolutionerande.

Kambi, som avlägger kvartalsrapport på onsdag, tappade 3,9 procent. Mediauppgiften om att William Hill avser att förvärva 888 skulle kunna vara negativt för Kambi, som har 888 på kundlistan.

Trots att Prevas vände till en mindre vinst rasade aktien 13,7 procent. Någon utdelning blev det inte för aktieägarna.

Efter att SEB sänkt Nibe till sälj från tidigare behåll backade värmepumpstillverkaren 6,8 procent. Enligt storbanken kan det låga oljepriset sänka efterfrågan på värmepumpar.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1602,74
3383,13
10753,83
6829,12
2068,59
17868,76
4787,65
17652,68
24323,03
1,1319
9,4203
8,3207
50,56
57,79
0,71%
1,06%
0,85%
-0,12%
1,07%
0,79%
1,30%
Stängd
-0,86%
0,02%
0,00%
-0,04%
1,08%
0,52%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.