Home > Morgonrapport: Snabb återhämtning efter geopolitisk oro, och stängt i USA idag.

Morgonrapport: Snabb återhämtning efter geopolitisk oro, och stängt i USA idag.

God Morgon

USA stängde i stort sett oförändrat efter bland annat att president Obama varit ute och talat angående nationens säkerhet, där risken för terrordåd inte är särskilt högt för tillfället.
Asien visar sig över lag på plussidan där NIKKEI noteras 0,55 % upp och Hang Seng index noteras 0,78 % upp. Ledande svenska terminen indikerar en öppning kring nollan såhär tidig torsdagsmorgon.

Idag firar amerikanarna Thanksgiving och börserna är således stängda för dagen, imorgon (fredag) är börserna öppna fram till 19 svensk tid. Fredag är även den så kallade Black friday i USA.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Det blev en återhämtningsdag igår, och lite av ett lättnadsrally efter att Putin tonat ner riskerna för ytterligare handgemäng med Turkiet, även om tonen är fortsatt skarp mot Turkiets agerande. Den överlevande piloten hävdade att de inte alls fått någon varning, dock enligt ryska medier vilket man kanske får ta som en aning partisk i detta fall. Oavsett den hårda tonen länderna mellan verkar det än så länge ha lugnat ner sig något vilket börsen tog fäste på. Precis som jag skrev i gårdagens morgonrapport kunde ett sådant icke-eskalerande scenario leda till en rekyl vilket vi såg när börsen steg med 1,2 %. Nu är OMXS30 på 1506,5 punkter efter gårdagens omsättning på stockholmsbörsen noterades till 14,3 miljarder kronor. Nästan hela dippen återhämtades men fortfarande krävs några punkter innan vi befinner oss i samma nivåer. Men den snabba stigningen är ett styrkebesked av börsen, och det känns som om börsen börjar närma sig ett riktigt försök till utbrott på uppsidan. Förhoppningsvis ett varaktigt sådant denna gång.

Viktiga nivåer är som tidigare 1510 i första hand, en nivå vi inte lyckats forcera helt fullt ut. Under låg omsättning

OMXS30, intradag 30 dagar historiskt översikt. Efter turkiets nedskjutning av det ryska flyget har börsen nästan återhämtat sig på grunderna av ett icke-eskalerande scenario. Snart i nivå med innan incidenten.
OMXS30, intradag 30 dagar historiskt översikt. Efter turkiets nedskjutning av det ryska flyget har börsen nästan återhämtat sig på grunderna av ett icke-eskalerande scenario. Snart i nivå med innan incidenten.

och endast under kortare tidsperspektiv har OMXS30 sedan tappat ner ett antal gånger senaste tiden. Återstår att se hur och när 1510 punkter tas ut. Motstånd uppöver finns vid punkterna 1537, 1560 samt 1570-80. Stödnivåer återfinns vid 1480 och 1460 i första hand.

Idag är de amerikanska börserna stängda till följd av Thanksgiving, och på fredag stänger börserna klockan 19 svensk tid.

Den på förhand mest intressanta makrostatistiken har inkommit under veckan och vi lugnar oss återstående två handelsdagar, speciellt från USA som med ledigheten inte presenterar någon mer statistik för veckan.

Fokus idag läggs till svensk och europeisk makrostatistik i första hand. Idag kommer SCB med hushållsutlåning i oktober månad. Bolånedelen är en återkommande ökande riskfaktor som flertalet bedömare har varnat för. Kanske allra mest har riksbankens chef Stefan Ingves varnat. Åter verkar inga konkreta lösningar för att minska bolånen göras från politikernas sida. Vilket kan leda till en framtida krissituation då räntor höjs och ränteavdraget slopas (inget konkret förslag än så länge men det har varit i luften hos politikerna). Men det är inget populärt beslut och med en regering med allt lägre förtroende är det inte heller ett viktigt taktiskt beslut i dagsläget, speciellt inte med de andra bollarna som befinner sig i luften för närvarande.

Nåväl, hushållsutlåningen väntas stiga med 7,4 % y/y.

EMU presenterar penningmängden (M3) som väntas ha ökat med 4,9 % y/y, alltså oförändrat från september månads.

Övriga hållpunkter under dagen är följande:

– Spanien: BNP (def) 3 kv kl 9.00
– SCB: handelsbalans oktober kl 9.30
– SCB: hushållsutlåning oktober kl 9.30
– SCB: export och import av varor september kl 9.30
– SCB: varuexport och varuimport, volym, 3 kv kl 9.30
– EMU: M3 oktober kl 10.00
– Tyskland: GfK konsumentförtroende december kl 13.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: hushållsutlåning oktober

Ökningstakten har stigit successivt under en längre tid, främst drivet av stigande bolån. Väntas nu öka med 7,4% y/y enligt SME Direkt, upp från 7,3% i september. Många aktörer har flaggat för det ohållbara i situationen, däribland riksbankchef Stefan Ingves.

kl 10.00: EMU: M3 oktober

Penningmängden väntas ha ökat med 4,9% y/y, oförändrat från september.

Unicredit tror på en liten nedgång till 4,7%, främst på grund av en baseffekt.

”Vi ser dämpningen i utlåningen till privat sektor i september, och då särskilt företagsutlåningen, som tillfällig och vi väntar oss att återhämtningen i kreditaggregaten ska återvända under fjärde kvartalet”, skriver Unicredit.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen återtog på onsdagen i likhet med de större europeiska börserna en del av föregående dags nedgång. KI:s konjunkturbarometer signalerade en mindre optimistisk svensk tillverkningsindustri, men kronförsvagning mot dollarn tillsammans med nedgångar på tisdagen gjorde verkstadssektorn till en vinnare.

OMXS30 stängde 1,2 procent upp på nivån 1.506,5, och ännu återstår därmed en bit kvar till nivån före Turkiets nedskjutning av ett ryskt stridsflygplan. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14,3 miljarder kronor.

Ett knippe amerikansk makrostatistik kom in i olika riktningar. Exempelvis ökade konsumtionen mindre än väntat i oktober, men orderingången på varaktiga varor överträffade förväntningarna. Sammantaget inget som förändrade bilden av en sannolik räntehöjning i december.

På svensk horisont sjönk KI:s barometerindikator, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, mer än väntat i november: till 106,5 från 108,4 (väntat: 108,1). Detta främst då industrins indikator backade till följd av allt mer pessimistisk syn på orderstockar och produktionsplaner.

Dollars steg som mest cirka 10 öre mot kronan efter att konjunkturbarometern publicerades, och dollarexponerade bolag hamnade i täten av OMXS30. Exempelvis stängde Sandvik och Alfa Laval båda nästan 3 procent upp, visserligen efter att ha backat markant på tisdagen.

Högst upp i index låg Skanska, upp 3,3 procent. Nordea har upprepat sin köprekommendation och höjt riktkursen något, bolaget har meddelat att en tidigare finanschef ska bli styrelseordförande och såväl ägare som vd har till Bloomberg bedyrat att USA är ett fortsatt och till och med växande fokusområde.

NCC, som har kapitalmarknadsdag på torsdagen, steg 1,6 procent under en dag där hela den europeiska byggsektorn visade sina stålförstärkta framfötter.

Telia tyngde index i början av dagen efter Svenska Dagbladets rapportering om risken för stora böter i USA på grund av teleoperatörens affärer i Uzbekistan. På eftermiddagen vände aktien sedan till plus efter att den turkiska rivalen Turkcell visat sig ha planer på att köpa Telias andel i Fintur, det bolag som äger stora delar av verksamheten i Eurasien. Stängningsfacit blev 0,4 procent.

Securitas gick också sämre än index, men lyckades stänga över nollan på plus 0,2 procent. Danske Bank har sänkt sin rekommendation för bevakningsjätten till sälj från behåll.

Börsdebutanten Dometic stängde på 55:40 kronor, hela 15 procent över introduktionspriset 48 kronor, efter livlig handel. Bolaget var med en dryg miljard kronor Stockholmsbörsens näst efter Fingerprint mest omsatta.

Biometribolaget steg i sin tur 5 procent till nya stängningsrekordet 533 kronor, 3 kronor mer än den 27 oktober. Aktien kommer att inkluderas i indexet Stoxx Europe 600. Två andra nykomlingar där, Nibe och Unibet, steg mer obetydliga 1,3 respektive 0,1 procent.

Bland mindre bolag föll Raysearch 9 procent efter sin kvartalsrapport. Omsättning och resultat ökade, men marginalen minskade till följd av försäljningssatsningar och huvudkontorsflytt.

Veckans tre köprekommendationer i Affärsvärlden gav genomslag. CTT Systems avancerade 6,7 procent, Moberg Pharma var 5,9 procent upp och Troax noterades 4,4 procent högre.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1506,52
558,130
3462,06
11169,54
6337,64
2088,87
5116,14
19956,08
22672,20
1,0618
9,2639
8,7248
43,04
46,17
 –
-0,01%
1,54%
2,15%
0,96%
-0,01%
0,26%
0,55%
0,78%
-0,02%
-0,07%
-0,02%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.