Home > Morgonrapport: Sommarens avsked & höstens inledning

Morgonrapport: Sommarens avsked & höstens inledning

God morgon! 

Som ny skribent på Tradingportalen tänkte jag passa på att presentera mig kort, mitt namn är Andreas Leandersson och har läst min kandidatexamen inom nationalekonomi på Lunds universitet. Nu har jag påbörjat master i ekonomi med inriktning finans, även det på Lunds Universitet. Jag har fått äran att författa morgonrapporterna den kommande tiden och hoppas kunna bli en värdig efterträdare av Fredrik Stenkil. Förslag, frågor eller andra funderingar är alltid välkomna, kommentarsfältet eller min mail [email protected] står till ert förfogande.

 

Vi fortsätter in i den säsongsmässigt svaga perioden september med en dramatisk vecka bakom oss. Förra veckans höga volatilitet avslutades av en relativt lugn fredag där uppgången för dagen skrevs till 0,46 %, och landade på dagshösta 1 509,71. Eftersom det är ny månad väntas en rad makrostatistik de närmaste dagarna, främst intressant gällande svenska intressen är Riksbankens besked angående reporäntan på torsdag. Dagens agenda presenteras i slutet.

De asiatiska börserna visar överlag rött nu på morgonen, japanska Nikkei ligger för närvarande minus 1,89 % och Hong Kong ligger i samma linje med ner 0,77 %. Värt att komma ihåg från förra veckan är att stora rörelser har noterats inför stängning.
Oljan backar nu på morgonen efter förra veckans uppvärdering, WTI handlas strax över 44 dollar och Brent handlas i nivåer kring 49 dollar.

 

 Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Sommarens turbulens leder in till frågan: Var står vi nu?

 

Vi fick en tydlig säljsignal i måndags där vi gick under 200 dagars glidande medelvärde. Efter måndagens urblåsning var börsen starkt översåld och köparna hittade tillbaka ju längre veckan gick. Uppstudsen fick stöd av att en kinesisk räntesänkning samt starka BNP-siffror från USA.

OMXS30De tekniska indikatorerna visar fortfarande att måndagens säljsignal står fast, och framtiden är något svårprognostiserad. Kortsiktigt kan vi fortfarande nå nivåer runt 1550-1600 punkter, vilket gör att vi hamnar i intervallet innan flockbeteendet triggades igång och som sedan övergick i förra måndagens chockartade börsöppning. Men mest troligt är att vi får en tillbakagång den närmaste tiden för att på nytt testa måndagens botten.
Förhoppningsvis visar inledningen av veckan vart börsen är på väg härnäst.

 

Orosmolnen som överhängt sommarens sista veckor kommer att ha fortsatt stor betydelse för börsens kommande dagar och månader. Dessa är FED:s kommande räntehöjning, Kinas svajande tillväxt samt Greklandskrisen.

Den fram tills för någon vecka sedan väntade räntehöjning i USA framstår som mer och mer osannolik och kommer troligtvis att återigen skjutas på framtiden efter dramatiken på världens börser den senaste veckan. Samtidigt har FED börjat förbereda marknaden om att en räntehöjning är på väg, frågan alla ställer sig är: när? Den 17e september lämnar FED beskedet för denna gång.

Oron för Grekland har efter att det tredje stödpaketet röstats igenom minskat rejält och har näst intill blivit bortglömt som en riskfaktor. Detta sen risken mer gällde den osäkerhet hur eller om Grekland skulle räddas snarare än de realekonomiska konsekvenser ett sådant scenario hade dragit med sig. Nu tar cirkus Grekland fart igen efter att presidenten Prokopis Pavlopoulos utlyst nyval den 20e september. Detta var efter flertalet misslyckade försök att bilda regering, ett väntat drag sedan Alexis Tsipras avgått som premiärminister den 21e augusti.

Trots Kinas stödprogram rasade börsen återigen och till skillnad från tidigare i somras drog den även denna gång med börserna globalt. Efter sämre export-siffor och devalvering av den kinesiska valutan ställer sig investerare nu frågan hur den kinesiska ekonomin mår samt hur kommer efterfrågan globalt sett påverkas? Kinas ökande medelklass samt strävan efter västerländsk standard gällande konsumtion och välstånd har länge varit en potentiell trigger för den globala tillväxten som helhet. Kinas regering meddelade nu på morgonen att de överger strategin om storskaliga köp som stöd för den fallande aktiemarknaden. Istället ska fokus riktas för att hitta och bestraffa dem som misstänks destabilisera marknaden.

 

För att återgå till en uppåtgående trend krävs att bra statistik och en tydlig riktning på börsen som återigen triggar investerarna till att fortsätta sitt ekonomiska risktagande i jakt på avkastning. Efter sommarens uppkomna frågor om det ekonomiska läget kommer ett ökat fokus att ligga på denna statistik i höst, och veckan kommer att bli viktig för att visa hur börsklimatet utvecklar sig framöver.

Detta var en kort sammanfattning hur läget på börsen är för tillfället nu när sommaren tagit avsked. Nu blickar vi framåt och fokus i morgonrapporten kommer, under min regi, att koncentreras till de dagliga händelserna, viktiga makronyheter och marknadstrendens utveckling.

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

BÖRSSTATISTIK
– Avanza: presenterar privatspararnas aktiehandel för augusti
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Biotech-IGG: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 14/9)
– Polyplank: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 14/8)
– Switchcore: första dag för handel på NGM Nordic MTF efter byte från Aktietorget
EXKLUSIVE UTDELNING
– Avance Gas (1:20 usd)

 

MAKROSTATISTIK
– Japan: industriproduktion (prel) juli kl 1.50
– Tyskland: detaljhandel juli kl 8.00
– Danmark: BNP (prel) 2 kv kl 9.00
– SCB: arbetskostnadsindex juni kl 9.30
– SCB: löner juni kl 9.30
– AF: veckodata kl 10.45
– EMU: KPI (prel) augusti kl 11.00
– Italien: KPI (prel) augusti kl 11.00
– Portugal: BNP (def) 2 kv kl 12.00
– Indien: BNP 2 kv kl 14.00
– Belgien: BNP (def) 2 kv kl 15.00
– USA: Chicago PMI augusti kl 15.45
MAKRO ÖVRIGT
– Löneavtal: SNS har seminarium om Avtalsrörelsen 2016 kl 10.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen, som pendlat mellan hopp och förtvivlan på grund av Kina-oro tidigare i veckan, tog det piano med tvära kast och höll sig på mattan under fredagen. De stora Europabörserna uppvisade också tämligen måttfulla rörelser.

I Stockholm bokfördes SCA på pluskontot sedan bolaget aviserat en betydande omorganisation och en storinvestering i massaproduktion.

Storbolagsindexet OMXS30-index steg 0,5 procent till nivån 1.510, med aktier för 14,5 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

”Börsen bottnade i början av veckan och därefter skedde en teknisk uppstuds som fick stöd av en räntesänkning i Kina och starka BNP-siffror från USA. Men främsta anledningen till uppgången var nog att vi var väldigt översålda. Nästa vecka kommer som alltid under första veckan av månaden viktig makro och jag tycker det finns fog att vara försiktig under september som historiskt är en svag månad”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Skogs- och hygienjätten SCA firade fredagsframgångar med en uppgång på över 4 procent. Bolaget aviserade en tydligare organisationsstruktur, där all skogsverksamhet placeras i en division. Dessutom investeras närmare 8 miljarder kronor i massaproduktion.

Vd Magnus Groth ville dock inte säga om åtgärderna var ett första steg mot en avyttring av skogsinnehavet.

Holmen, som också har stora skogsinnehav, steg nästan 3 procent.

Uppåt var det också för ståltillverkaren SSAB, som adderade närmare 4 procent. EU-kommissionen meddelade på torsdagen att importtullar på rostfritt stål från Kina införs på fem år. Rostfritt är inte viktigt för SSAB, men åtgärder visar enligt analytiker att EU är berett att agera mot dumpning. Stigande metallpriser agerade också bränsle.

Oljepriset fortsatte att klättra. Lundin Petroleum avancerade drygt 2 procent medan Africa Oil tog i rejält och klättrade mer än 7 procent.

Utanför OMXS30 steg Meda 1,4 procent, efter uppgifter om att läkemedelsbolaget överväger att sälja den amerikanska verksamheten.

Husqvarna sjönk 2,5 procent. SEB har tagit bort Husqvarna från sin Nordic Select-lista.

Rapporterande kycklingbolaget Scandi Standard steg 3,5 procent efter ett underliggande kvartalsresultat som var i linje med samma period i fjol.

Sämre gick det för medicinteknikbolaget Raysearch, som förlorade nästan 2 procent efter att ha vänt till förlust.

Nolato, som tillverkar produkter i polymera material, klättrade drygt 2 procent. Under fredagens kapitalmarknadsdag sade bolagets vd att det tredje kvartalet utvecklade sig enligt plan.

Uppgångarna för livekasinoleverantören Evolution Gaming fortsatte, för dagen med 5,3 procent. Aktien lyfte nästan 28 procent på torsdagen i spåren av en stark rapport. Erik Penser Bank höjde sin riktkurs och upprepade köprekommendationen. Även SEB höll fast vid sitt köpråd med höjd riktkurs.

Saab-aktien lyfte 2,6 procent. Danske Bank upprepar sin köprekommendation där optimism kring försvarskoncernens möjligheter i Indien nämndes.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1509,71
532,040
3286,59
10298,53
6247,94
1988,87
4828,33
18775,02
21446,44
1,1256
9,4738
8,4140
44,45
49,08
0,46%
1,26%


0,90%
0,06%
0,32%
-1,89%
-0,77%
0,68%
0,67%
-0,44%
-1,70%
-1,94%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.