Home > Morgonrapport: S&P500 orkade inte försvara FED-uppgången, negativ börsöppning väntas

Morgonrapport: S&P500 orkade inte försvara FED-uppgången, negativ börsöppning väntas

God Morgon

Vi börjar dagen i Japan, där centralbanken lät de penningpolitiska stimulanserna vara oförändrad, något som vad väntat av marknadens analytiker. Nikkei index backar 1,22 %. Hong Kong, Hang Seng index noteras i stort sett oförändrat nu på morgonen. Hushållspriserna i Kina steg i 33 av 70 städer i november månad, priserna sjönk i 27 av städerna.

S&P500 orkade inte försvara reaktionen från FED-beskedet och föll igår 1,5 %. Ledande svenska terminer indikerar en nedgång inledningsvis när handeln öppnar.

Oljepriset noteras för svagare kursutvecklingar nu på morgonen, WTI-terminen handlas i 36,13 dollar fatet, medan Brent-terminen handlas i 37,17 dollar fatet.

En intensiv vecka lider mot sitt slut och avslutas idag med lugnare på makrofronten.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Vi summerar återigen en hektisk dag på börsen igår. Likt de amerikanska börserna steg vi inledningsvis och höll oss strax under 1460 punkter men efter en avvaktande handel sjönk indexet tillbaka ner och stängde under 1440 punkter, närmare bestämt på 1438,32 punkter. Detta är strax under tidigare stödnivå, som fått ge vika under senaste veckans fokus på räntebeskeden.

Dagsutvecklingen summerades till 0,72 % uppgång med en omsättning på stockholmsbörsen på 17,2 miljarder kronor värt i aktier.

På plussidan i storbolagsindexet noterade Kinnevik tätt följt av Electrolux, Volvo gick bra efter rapport om oförändrade lastbilsleveranser för november månad.
Efter SSAB:s vinstvarning i onsdags föll den återigen på börsen och drog med sig Lundin petroleum och Boliden.

Som ovan sagt har fokus på börsen legat på räntebeskeden senaste två veckorna vilket har lett till en kraftig nedgång

OMXS30, i stigande kort trend efter att Yellen inte svek marknaden med sin räntehöjning. Det som varit så inväntat ledde till ett lättnadsrally. Nu återstår att se om uppgången håller i sig. Som synes är indexet placerat under motståndslinje vid 1440 punkter. uppåt har vi motstånd vid 1460, 1480 samt 1510 i första hand.
OMXS30, i stigande kort trend efter att Yellen inte svek marknaden med sin räntehöjning. Det som varit så inväntat ledde till ett lättnadsrally. Nu återstår att se om uppgången håller i sig. Som synes är indexet placerat under motståndslinje vid 1440 punkter. uppåt har vi motstånd vid 1460, 1480 samt 1510 i första hand.

inför beskeden. Oljan har såklart också påverkat starkt aktieutvecklingen under den här tiden. Nedgångarna fortsatte även efter FED:s räntehöjning, På börsen skedde ett lättnadsrally i form av en stark uppgång, men igår föll indexet tillbaka på eftermiddagen, vilket väcker frågor om det beror på kortsiktiga vinsthemtagningar eller om nedgång ska ta vid. Men det viktiga är att 1380 punkter som stödnivå fortfarande är intakt, så länge som vi inte går under denna är återhämtningen fortfarande intakt efter höstens inledande börsfall. På uppsidan möter vi motstånd vid 1440 punkter i första hand, gårdagen forcerade lätt denna nivå men under eftermiddagen föll vi tillbaka och stängde under. Sedan har vi motstånd vid 1480, 1510 samt 1540 punkter. Julrallyt ser dock ut att ha inletts, även om det hittills har berott på centralbankernas räntebesked. Därmed tror jag nu när den direkta reaktionen efter FEDs räntebesked lägger sig så kommer vi veta om det blir något julrally eller inte, men nog ser det ut som ett bra upplägg för det!

Igår lämnade även Norska banken styrräntan oförändrad, vilket innebär att 0,75 % står kvar. Förväntan var relativt jämn mellan en räntesänkning och oförändrat läge. Nu valdes likt riksbanken och ECB att lämna den oförändrad men förväntningarna på sänkning i början av nästa år steg.

Statistiska centralbyrån rapporterade om arbetslösheten i Sverige igår, vilket alltid är intressant. Denna sjönk nu oväntat till 6,2 % mot föregående månads 6,7 %. Förra året låg denna siffra på 7,4 %, och kanske är det Ingves och riksbankens räntepolitik som har fått genomslag. Vilket är såklart viktigt!

Veckans avslutande makroaktivitet är av det lugnare slaget, där fokus läggs på arbetslöshetssiffror från Norge samt inköpschefsindex från USA för tjänstesektorn.

Dagens agenda i hålltider:
– Kina: fastighetspriser november kl 2.30
– EMU: bytesbalans oktober kl 10.00
– ESV: publicerar prognos kl 10.00
– USA: tjänste-PMI (prel) december kl 15.45

Avslutningsvis önskar jag, och tradingportalen en trevlig helg!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen öppnade torsdagens handel med rejäla uppgångar sedan Federal Reserves beslut om att höja styrräntan fallit i god jord hos investerarkollektivet. Mot slutet av sessionen avtog dock riskviljan betydligt i takt med att USA-börserna öppnat sin torsdagshandel på minus.

Bland enskilda aktier sällade sig Kinnevik, Electrolux och Volvo till vinnarskaran, medan SSAB fortsatte onsdagens kräftgång i den andra indexänden.

OMXS30 noterades under dagen länge runt plus 2 procent, men vid stängning hade storbolagsindexet letat sig ned till plus 0,7 procent och nivån 1.438. Aktier för 17,2 miljarder kronor omsattes under dagen.

Överlag var uppgångarna på de europeiska börserna snäppet större än de i Stockholm. Euro Stoxx 50 noterades för plus 1,9 procent vid stängning, medan tyska DAX och franska CAC 40 klättrade 2,6 respektive 1,2 procent.

Bästa aktie för dagen inom OMXS30 blev Kinnevik med en uppgång på 2,2 procent, tätt följd av Electrolux som steg lika mycket.

Volvo steg 1,9 procent, efter att bolaget under morgonen rapporterat i stort sett oförändrade lastbilsleveranser under november.

”Jag tycker att det är ungefär som väntat. Ska man säga någonting är Europa lite starkare än väntat, men det var enkla jämförelsetal där. Det var också positivt att Renault tycks återta vissa marknadsandelar”, sade Handelsbankens analytiker Hampus Engellau till Nyhetsbyrån Direkt.

I andra änden av OMXS30 återfanns SSAB. Till den nedgång om nära 10 procent som på onsdagen följde efter att stålbolaget varslat om lägre vinst i det fjärde kvartalet utraderades ytterligare 2,6 procent under torsdagens handel.

Två andra namn på minus var Lundin Petroleum och Boliden, som tappade tillsammans med en rad andra gruv- och energibolag på den europeiska scenen.

För Lundin Petroleums del blev nedgången 0,7 procent. Oljepriserna uppvisade inte några större rörelser under torsdagen, men håller alltjämt till på de lägsta nivåerna sedan början av 2009.

Bas- och ädelmetallerna handlades dock brett nedåt under dagen, med terminerna för koppar och zink på minus 1,4 respektive 2,2 procent. Bolidens aktie tappade 1,7 procent.

En annan aktie under nollstrecket var H&M, som för dagen tyngdes av Société Générale givit råd om att sälja aktien. Nedgången summerades till 0,4 procent.

Bland de mindre bolagen var handeln livlig i ögonsensorföretaget Tobii. Aktien, som steg brant i onsdagens sluthandel efter besked om att bolagets eyetracking-plattform nu erbjuder stöd för ansiktsidentifikation i Windows Hello, ökade på uppgången i torsdagsinledningen, men vände sedan nedåt. Aktien var upp som mest 15 procent under torsdagsmorgonen, men stängde ned 6 procent.

Bland torsdagens rapporterande bolag var klädbolaget RNB upp 4 procent efter ökad omsättning och rörelseresultat, medan MQ däremot sjönk med 3 procent. Inom Qvibergsfären var vidare Skistar 1,6 procent ned sedan det publicerat siffror för det sedvanligt säsongsmässigt svaga första kvartalet.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1438,32
534,870
3306,47
10738,12
6102,54
2041,89
5002,55
19117,20
21853,01
1,0847
9,2659
8,5414
36,13
37,17
 0,72%
-0,78%
1,84%
2,57%
0,68%
-1,50%
-1,35%
-1,22%
-0,09%
0,14%
-0,05%
-0,18%
-0,39%
0,30%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.