Home > Morgonrapport: Spännande vecka med rapporter och makronyheter, OMXS30 laddar för rörelser…

Morgonrapport: Spännande vecka med rapporter och makronyheter, OMXS30 laddar för rörelser…

OMXS30 stängde förra veckan med en mild uppgång om totalt 0,14 procent. Nu börjar rapportperioden på riktigt vilket bör prägla utvecklingen på stockholmsbörsen framöver. Dessutom har vi en hektisk makrovecka med spännande statistik och räntebesked från ECB. Utvecklingen under natten har varit blandad på de asiatiska börserna. Oljepriset stiger svagt och vi väntar oss att OMXS30 öppnar dagen med stigande kurser. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Förra veckan kan summeras med en mild uppgång om 0,14 procent för OMXS30 som avvaktande inväntar rapportperioden. Den börjar på allvar nu till veckan, där bland annat Nordea, NCC, Telia, SSAB med flera rapporterar i slutet av veckan. Idag rapporterar bland annat UBS och Netflix i USA.

Fredagens handel tog mer fart än tidigare i veckan och stängde 0,36 procent högre, vilket kan indikera att det avvaktande beteendet börjar skifta. Får vi en stark start på denna vecka med kurser över 1637 punkter börjar det bli intressant tekniskt för vidare uppgång. Men som tidigare nämnt står OMXS30 och väger för rapporterna vilka kan bli vägledande för vårens utveckling. Det blir helt klart en spännande vår att se fram emot. I fredags låg omsättningen på 17 miljarder kronor, där banksektorn låg i botten medan verkstad gick upp.

Tekniskt så är läget oförändrat från tidigare vecka, där konsolideringsområdet utgör basen för vidare uppgång eller kortsiktiga säljsignaler. Över 1637 punkter ger köpsignaler. Under 1622 punkter ger kortsiktiga säljsignaler

 

Världsekonomin går generellt sett mycket starkt, där centralbankerna nu börjar skifta i kommunikationen hur det ekonomiska läget ser ut. Nu handlar det inte om återhämtning längre, ekonomin är i expansionsfas. Ett problem återstår, inflationen, trots att de flesta ekonomiska parametrar står på ATH. Anledningen till de den utdragna verbala kommunikationen om det rådande ekonomiska läget är framförallt att de vill ha marginal för att inte göra om misstaget att höja räntorna för tidigt.

Den viktigaste frågan blir hur länge denna expansionsfas kan pågå innan det vänder och hur snabbt centralbankerna vågar dra ner på den expansiva penningpolitiken.

 

Efter en uppskjutning av finansieringen av statsapparaten i december blev det nu ett misslyckande i förhandlingarna vilket har lett till en nedstängning. Senaste gången det blev en nedstängning var i 2013 under Obamas tid som president vilket mest slog mot republikanerna i opinionen. Nedstängningen varade då i 16 dagar. Historiskt så har en ”shutdown” inte påverkat börserna särskilt mycket, där den senaste under 2013 snarare gav 3,1 procent högre värdering på S&P500.

Om förra veckan var en lugn markovecka så händer det desto mer denna vecka.

Idag publicerar IMF sin prognos över det ekonomiska läget i världen. Senaste rapporten som kom i oktober pekade på att styrkan fortsätter, där en upprevidering av Europa, Japan och tillväxtländer övervägde en revidering av USA och Storbritannien. Bland riskerna då såg de volatila finansmarknader med oväntad penningpolitik och ökande protektionism och säkerhet.

Under tisdagen publiceras riksbankschefens anförande i finansutskottet där bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning väntas vara i fokus. Vid utfrågningen deltar finansmarknadsministern Per Bolund, Finansinspektionschefen Erik Thedéen, riksgäldsdirektören Hans Lindblad samt riksrevisorn Ingvar Mattson.

Vidare under tisdagen kommer Bank Of Japan med räntebesked, samt ZEW-index från Tyskland.

Under onsdagen kommer inflationsförväntningar för Sverige samt PMI från EMU.

Vi avslutar veckan med konjunkturbarometer samt arbetslöshet från Sverige, samt Norskt och ECB räntebesked och en rad statistik från SCB om hushållen och detaljhandeln.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • AF: veckostatistik kl 10.45

  • ECB: obligationsköp kl 15.45

  • Sydkorea: export/import 20 första dagarna i januari

Övrigt

  • EMU: eurogruppsmöte kl 15.00
  • IMF: publicerar World Economic Outlook Update kl 15.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades något högre under fredagen. SEB backade efter att säkerhetsmarginalen var mindre än vad som tidigare antagits. Flera verkstadsbolag avancerade inför helgen och kommande rapportperiod.

OMXS30 var upp 0,4 procent till nivån 1.631. Aktier för närmare 17 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

”OMXS30 har i veckan handlas inom ett smalt intervall i väntan på att rapportperioden ska dra igång på allvar. Vi ser en tydlig konjunkturoptimism med stigande råvarupriser och långräntor. Miljön för aktier är fortsatt god och kvartalsrapporterna kommer ge oss fler ledtrådar om kommande börsriktning”, kommenterade IG:s marknads-strateg Erik Hansén till Nyhetsbyrån Direkt.

Indexjumbo och mest omsatta aktie var alltså SEB, minus 1,1 procent, efter att ha meddelat att bankens kapitalbuffert minskar med runt 50 baspunkter som en effekt av förändrade redovisningsprinciper. Nordea och Handelsbanken tappade likaså.

Bättre gick det i verkstaden. Volvo var upp 1,3 procent medan Sandvik slutade 1,8 procent högre.

I Finland gjorde skogen bra ifrån sig vilket fick Stora Enso att stiga 2,6 procent.

Utanför OMXS30-indexet var Avanza sämsta storbolag, minus drygt 7 procent efter torsdagens rapportrusning. Både SEB och Carnegie har sänkt aktien till sälj.

Addnode steg nästan 3 procent efter nyheten om Creades som ny storägare medan Öresund backade marginellt efter sitt bokslut.

Sprint Biosciences föreslog en företrädesemission på 38 miljoner kronor med teckningskurs 15 kronor. Investerare gjorde tummen ned och aktien föll 22 procent till 17 kronor.

Paradox handlades högre under stora delar av fredagen efter en allmän positiv bild om bland annat framtiden för den än så länge mindre omfattande mobilspelssidan i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. Aktien slutade dock oförändrat.

THQ Nordic var upp nästan 6 procent. Redeye har adderat spelbolaget till sin favoritportfölj för 2018.

Vidare inom spelsektorn var MAG Interactive upp närmare 2 procent efter att Danske Markets inlett bevakning med köp.

Hansa Medical steg över 5 procent efter att den amerikanska investmentbanken FBR menat att bioteknikaktien är något man ska äga under 2018.

Flera betting-aktier gjorde bra ifrån sig i det positiva börsklimatet. Evolution Gaming och Cherry var båda upp drygt 3 procent medan Betsson steg nästan 2 procent.

Efter att oljepriset backat en del tog några av oljebolagen paus i kursuppgångarna. Enquest föll nästan 2 procent medan Tethys Oil backade 0,6 procent.

First North-listade Medirätt rasade hela 38 procent efter avslutat samarbete med Apoteket.

Precise-aktien klättrade kring 6 procent efter att den tillträdande vd:n köpt aktier i bolaget.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1630.62
3649.07
13434.45
2810.3
26071.72
7336.38
23767.4
32310.56
1.22
9.83
8.04
63.44
68.77
0.36%
0.78%
1.15%
0.44%
0.21%
0.55%
-0.17%
0.17%
0.03%
-0.21%
-0.18%
0.21%
0.23%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.