Home > Morgonrapport: Spännande vecka väntar både tekniskt och på makrofronten

Morgonrapport: Spännande vecka väntar både tekniskt och på makrofronten

God morgon, ny vecka, nya möjligheter!

Förra veckans stora nedgångar följdes av en rekyl upp under fredagen, nu är frågan om rekylen fortsätter eller om nya nedgångar väntar. Börsen har varit väldigt svag senaste veckorna och framför oss väntar viktig tekniska stöd och makronyheter för att bestämma riktningen åt oss. Alla förutsättningar finns som vanligt nedan.

Asien börjar veckan blandat där japanska NIKKEI är ner dryga procenten medan Hong Kong-börsen är upp nära en halv procent. Både WTI och BRENT backar drygt 0,8 %.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30150928
OMXS30, 1 år historisk utveckling, redovisat candlestick med 1 dags upplösning.

Fredagen gick i positiva miner och en väntad rekyl sköt indexet upp 2,65 % till 1418 punkter. Omsättningen låg på 16 miljarder kronor. OMXS30 bröt stödpunkterna runt 1410 i torsdags men vände under fredagen upp igen. Området kring 1410-1400 är ett viktigt stöd och hittills har vi gjort några falska utbrott. Fredagens rekyl fastslog ännu ett falskt utbrott men osäkerheten på börserna är fortsatt stor och det ter sig rimligt att vi ska testa stödområdena inom en snar framtid. För nu agerar torsdagen en kortsiktig botten där ett motstånd finns kring 1380. Zoomar vi ut ser vi i grafen att OMXS30 studsade fint kring nivåerna vi vände vid i slutet på december förra året. Fortsätter däremot rekylen upp har vi fin signal om vi passerar 1460 som är botten av den korridor vi tidigare befann oss i, och vi kan börja rikta blickarna mot toppen av korridoren kring 1500-1520 i första hand.

Fredagens makrostatistik bjöd på en del positiva överraskningar, där den amerikanska slutgiltiga BNP överträffade förväntningarna för andra kvartalet. Även positiva indikatorer från privatkonsumtionen och Michiganindex visade sig som också låg över förväntningarna.

Bolagsfronten bjöd bland annat på ett starkt MTG som lyfte 9,5 % efter att ha lämnat säljbesked kring den problematiska ryska verksamheten. H&M steg efter det svaga mottagandet efter rapporten i torsdags och var upp under fredagen 2,6 % efter höjda rekommendationer från bland annat Swedbank, Handelsbanken och Pareto.

 

Nu till veckan som kommer

Förra veckan bjöd på ett svagt börsklimat och det ska bli intressant att se om fredagens rekyl fortsätter eller om den svaga riskviljan åter tar vid.

Veckan som kommer bjuder på följande intressanta händelser.

Måndag har vi detaljhandel för augusti från SCB, där försäljningsökningen förväntningarna väntas sjunka till 3,5 % y/y. Amerikanarna bjuder på privata inkomst- och privata konsumtionssiffor vilket är viktiga i FEDs sammanhang.

Kärn-PCE-Inflationen som är justerat för livsmedel och energi väntas stiga till 1,3 %. Vid förra räntebeskedet från FED sänktes inflationsprognoserna och för 2017 ligger förväntningarna nu kring 1,8-2,0 %. Inflationsmålet ligger på 2,0 %.

Idag väntar även följande makrostatistik:
– Kina: vinster industriföretag augusti kl 3.30
– SCB: handelsbalans augusti kl 9.30
– SCB: detaljhandel augusti kl 9.30
– USA: privata inkomster och privatkonsumtion augusti kl 14.30
– USA: kontrakterade husköp augusti kl 16.00

Tisdag bjuder på konjunkturbarometer från EMU, Tysklands preliminära KPI, hushållens konfidensindikator från USA.

Onsdag väntar tyska arbetslöshetssiffror, preliminära KPI för september i EMU-området samt privata sysselsättningssiffror i USA. Barack Obama har till midnatt på onsdagen att lösa en förlängd finansiering av budgeten. Som vi minns stängdes statens verksamheter ner under två veckor för två år sedan, något som inte förväntas bli lika långvarigt om det inträffar igen.

Torsdag kommer inköpschefsindex från Kina, Sverige, EMU och USA.

Fredag väntas viktiga sysselsättningssiffror samt industriorderingång för augusti månad i USA.

Vi har alltså en mycket spännande vecka framför oss. Kommer rekylen att fortsätta och såg vi en botten i torsdags? Eller fortsätter det svaga börssegmentet med nya nedgångar. Samtidigt är det en viktig makrovecka där investerarna får ta del av mer statistik för att kunna bedöma läget i ekonomin, något som väntas få stor betydelse framöver. Vi laddar även upp inför rapportsäsongen om några veckor. Verkstadssektorn har drabbats av vinstvarningar utomlands, när kommer första svenska vinstvarningen?

Ha en trevlig vecka, jag lämnar som vanligt förutsättningarna inför varje dag så stay tuned!

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: detaljhandel augusti

Försäljningsökningen väntas ha växlat ned till 3,5% y/y efter starka sommarmånader, där inte minst sällansköpsvaruhandeln haft god fart.

kl 14.30: USA: privata inkomster och privatkonsumtion augusti

Den privata konsumtionen väntas ha ökat med 0,3 procent under månaden. Mer fokus ligger på inflationsmåttet PCE, som Federal Reserve följer och där de har ett inflationsmål på 2 procent.

Inflationen har även i USA under en längre tid legat klart under målet, och förtroende för att inflationen på sikt åter ska stiga har varit ett villkor för att Fed ska våga inleda vägen bort från nollräntan.

Kärn-PCE-inflationen (rensat för livsmedel och energi) väntas nu ha stigit till 1,3 procent från 1,2 procent i juli. Detta mått har legat under 2 procent sedan i maj 2012.

Vid FOMC-möte den 17 september skruvade ledamöterna ned sina inflationsprognoser, och för 2017 ligger det centrala intervallet nu på 1,8-2,0 procent för kärn-PCE, året därefter på 1,9-2,0 procent.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen vände upp kraftigt på fredagen efter den senaste tidens rejäla nedgångar. Mönstret kändes igen även på andra Europabörser. Plusbränsle utgjorde den amerikanska centralbankens chef Janet Yellen som på torsdagskvällen sade att det är rimligt med höjd ränta senare i år, vilket fick dollarn att stärkas och marknadsräntorna att stiga.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade upp 2,6 procent till nivån 1.418, och aktier för knappt 16 miljarder kronor omsattes.

”På kort sikt tror jag att vi kan få se ett test av 1.450-området, det vill säga av den sannolikt brutna stödlinjen, som jag tror kommer att hålla. Därefter bör vi vända ned till nivåer under 1.380”, kommenterade Anders Söderberg, ansvarig för teknisk analys på SEB Trading Strategy, till Nyhetsbyrån Direkt.

På makrofronten noterades en del intressant från andra sidan Atlanten. Bland annat överträffade slutgiltig amerikansk BNP förväntningarna under det andra kvartalet, vilket även privatkonsumtionen gjorde. Likaså Michigan-index gled över förhandsribban.

På svenskt börsgolv var nästan samtliga aktier inom storbolagsindex upp. Allra bäst gick det för MTG, som lyfte hela 9,5 procent på säljbesked om innehavet i ryska CTC Media.

CTC Media, som MTG äger till cirka 38 procent, säljer 75 procent av verksamheten för 200 miljoner dollar. I ett andra steg kommer CTC Media, enligt medieuppgifter, att köpa ut de utländska ägarna. Totalt skulle MTG få cirka 1 miljard kronor för sin andel, något mindre än vad dagens kursökning gjorde för börsvärdet i mediebolaget.

H&M var 2,6 procent upp i kölvattnet av torsdagens kurssänkande delårsrapport. Såväl Swedbank som Handelsbanken och Pareto har höjt sina rekommendationer för klädjätten, i de två förstnämnda fallen till köp.

Enda OMXS30-bolaget som inte noterades högre var Sandvik, som var oförändrad.

Dagens klart mest omsatta aktie var åter Fingerprint, som noterade en rejäl uppgång med nästan 8 procent. Biometribolagets vd Jörgen Lantto menade bland annat att marknaden för fingeravtryckssensorer första kvartalet 2016 kommer att vara mycket större än under fjärde kvartalet i år.

”Det är mycket under det första kvartalet som bär de intäkterna. Den normala dippen i första kvartalet, som vi sett historiskt, kommer med all sannolikhet kompenseras av en större marknadsvolym. Marknaden i första kvartalet kommer att vara mycket större än under det fjärde kvartalet”, sade han till EFN.

Volvos tillförordnade vd Jan Gurander sade vid ett möte med Citibank i London i veckan att bolaget inte ser att det händer något ”dramatiskt” i Europa, och att Nordamerika utvecklas inom helårsguidningen som gavs i det andra kvartalet. Volvo rullade fram drygt 1 procent.

Autoliv avancerade desto mer, drygt 4 procent. RBC har höjt sin rekommendation för bilsäkerhetsaktien till sector perform.

Evolution Gaming har ingått avtal med spel- och plattformsleverantören Microgaming. Livekasinoaktien gick upp hela 12 procent.

Lundin Mining har visat upp gruvkomplexet Candelaria i Chile och många av deltagarna tycks ha blivit imponerade. Aktien tog ett skutt upp med 3,6 procent.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1418,47
515,950
3113,16
9688,53
6109,01
1931,34
4686,50
17708,58
21186,32
1,1185
9,4048
8,4063
45,34
48,21
 0,00%
2,45%
3,11%
2,77%
2,47%
-0,05%
-1,01%
-0,97%
0,43%
-0,06%
-0,13%
-0,13%
-0,79%
-0,80%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.