Home > Morgonrapport: Spelet fortsätter inom 1630-1650…

Morgonrapport: Spelet fortsätter inom 1630-1650…

Efter en inledningsvis uppgång som utmanade årshögsta vid 1657 punkter, fick vi en stadig nedgång resterande delen av handelsdagen. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till hela 22 miljarder kronor på onsdagen. Amerikanska centralbanken höjde mycket riktigt styrräntan 25 punkter på onsdagskvällen, men gav inga drastiska rörelser i varken index eller dollar enligt vad vi hade väntat oss. Med ett par timmar kvar tills dagens handel öppnar, pekar ledande terminer på en öppning i negativt territorium.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

På onsdagen utmanade vi redan inledningsvis årshögsta vid 1657 punkter, och fick därmed en något bättre öppning än väntad. Däremot fick vi uppleva en stadig nedgång resterande delen av dagen, som först hade svårigheter att kliva under tekniska nyckelnivån 1650 punkter.

Trots att vi fick en omsättning på hela 22 miljarder kronor på onsdagen, dominerade inte säljarna med någon signifikant styrka. Runt om i Europa var dock tyska ledarhunden DAX i framkanten på onsdagen, men föll även här senare delen av dagen, som trots allt stängde på plus.

Spelet fortsätter inom 1630-1650…

I USA fick vi något blandad utveckling på onsdagskvällen, och inga större rörelser uppkom i varken index eller dollar, i samband med att Fed enligt förväntningarna höjde styrräntan 25 punkter till intervallet 1.00-1.25 procent.

Efter nattens handel i Asien är det dock tydligt negativa tongångar. Exempelvis är Hong Kong ned över -1 procent, och den amerikanska ledande terminen S&P 500 är på surt humör med en kvarts procent ned, vilket ytterligare ligger som en våt filt inför dagens handel.

Detta innebär att vi nu väntar oss en inledningsvis öppning i negativt territorium på torsdagen, fortsatt under tekniska nyckelnivån 1640 punkter.

På dagens makroagenda står räntebesked från brittiska centralbanken, men väntas lämna styrräntan oförändrad. Vi väntar oss inga avvikande besked, då vi upplever att det politiska spelet som pågår i Storbritannien, håller tillbaka Bank of England.

Efter onsdagens nedgång, är vi åter tillbaka under 1640 punkter. Eftersom vi väntar oss en inledningsvis nedgång på torsdagen, håller vi extra koll på 1630 punkter.

Det vi inte vill se är, att vi får en nedgång och etablering under denna stödnivå, för att inte riskera en vidare nedgång framöver. Däremot anser vi att trots en kraftig omsättning på onsdagen, att när säljare inte dominerar med en kraftig säljstyrka, att detta ytterligare är ett tecken på att köpare dominerar bakom kulisserna.

Vi har även som tidigare noterat, i stora drag fortsatt att bedriva handel inom 1630-1650 punkter, och svårigheter till ett utbrott över årshögsta är knappast oväntat.

Vi noterar tydlig volym vid årshögsta 1657 punkter sedan slutet av april, och vi anser snarare att vid ett utbrott framöver, att vi får en rörelse av kraftigare karaktär intradag vid ett sådant scenario.

Årshögsta tydligt svårslagen…

På aktiefronten idag, tror vi att bland annat Ericsson kan få skjuts under dagen, då Cevian Capital utökat sitt ägande ytterligare. Frontfiguren Christer Gardell kommenterade till Dagens Industri att ”Vi tror att det finns en stor, realiserbar potential i bolaget”.

Även H&M lämnar försäljningssiffror av maj redan kl 08:00 denna morgon, och detta indextunga klädbolag kan ge medvind norrut som söderut vid oväntade siffror.

Tekniska motståndsnivåer inväntar i OMXS30 vid framförallt 1640, 1650, samt årshögsta vid 1657. Kortsiktigt håller vi koll på framförallt stödnivån vid 1630. Därefter inväntar ett tungt stöd vid sentimentala heltalsnivån 1600 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Kan torsdagens försäljningssiffror vända på humöret i Hennes & Mauritz?!?

På torsdag kl 08:00 är det dags för H&M att presentera försäljningssiffror för maj, vilket blir en förhandsvisning inför rapporten i slutet av juni.

Bolagets aktie fortsätter att vara tydligt pressad, efter tidigare etablering under den tekniska nyckelnivån vid 220 kronor.

H&M har tappat över -16 procent sedan årsskiftet, och noterades tidigare i veckan kring femårslägsta nivåer.

Branschkollegan Inditex, som äger bland annat Zara, levererade på onsdagen ett resultat efter skatt för perioden februari-april på 654 miljoner euro i det brutna räkenskapsåret 2017/2018, i linje med förväntningarna.

Om två veckor står även H&M på tur, då bolaget den 29 juni kommer att presentera resultat för period mars-maj.

Kan torsdagens försäljningssiffror vända på humöret i Hennes & Mauritz?!? Klädbolaget presenterar försäljningssiffror för maj kl 08:00 på torsdag.

Kraftsamling på gång i Fingerprint Cards…?

Står vi inför ett nytt utmanande av motståndet vid 38 kronor?!?

Sedan en vecka tillbaka har Fingerprint Cards tagit tillbaka tydlig mark, med en uppgång på över +17 procent, samt utbrott över 32 kronor.

Kortsiktigt ser det ut som att vi upplever kraftsamling, inför ett nytt utmanande av tekniska motståndet vid 38 kronor framöver.

En tydlig balansering fortsätter även kring 35 kronor, och en allt mer tydlig etablering över det kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde har uppstått.

I nyhetsflödet framgick det så sent som på onsdagen att bolaget tar plats i Swedbanks ”Small Cap-portfölj”, som sedan tidigare har en köprekommendation, och riktkurs på 50 kronor i Fingerprint Cards.

Bolaget har även enligt ett pressmeddelande på tisdagen, inlett ett samarbete med Hong Kong baserade modulhuset Biel Crystal, en branschledare för täckglas inom flera område, däribland mobiltelefoner och tablets.

”Vi tror också att konsensus är för optimistiskt kring återhämtningen under andra halvåret 2017, och vi fortsätter att se bevis på att FPC förlorar marknadsandelar”, skrev Carnegie på måndagen, som upprepade tidigare säljrekommendation och riktkurs på 22 kronor.

Kraftsamling på gång i Fingerprint Cards…? Står vi inför ett nytt utmanande av motståndet vid 38 kronor?!?

Hexagon rusar på försäljningsrykten!

Bolaget uppges ha diskuterat en försäljning av bolaget till en amerikansk eller europeisk konkurrent enligt Wall Street Journal.

Hexagon rusar över 16 procent på onsdagsmorgonen, efter att det uppstått försäljningsrykten. Onsdagens uppgång innebär samtidigt att bolaget noterar nytt årshögsta, samt all time high vid 445 kronor.

Wall Street Journal hänvisar till ej namngivna källor, att bolaget uppges ha diskuterat en försäljning av bolaget till en amerikansk eller europeisk konkurrent för cirka 20 miljarder dollar.

Hexagon uppges befinna sig i ett tidigt stadie i diskussionerna, som mycket väl kan innebära att bolaget beslutar sig för att inte sälja.

Två faktorer uppges på onsdagen vara underlag till varför bolaget diskuterar försäljning. Först och främst insideråtalet mot bolagets vd Ola Rollén, där rättegång beräknas till hösten, samt även ”vacklande hälsan hos huvudägaren Mekler Schörling”.

”Hexagon utvärderar regelbundet olika möjligheter för bolagets framtida inriktning i syfte att optimera dess positionering och aktieägarvärde.” kommenterade bolaget i ett pressmeddelande på onsdagen, som ej bekräftar men heller ej dementerar WSJ-uppgifterna.

Hexagon rusar på försäljningsrykten! Bolaget uppges ha diskuterat en försäljning av bolaget till...

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Biovica (ändrat datum från 14/6)
 • H&M: presenterar försäljningssiffror för maj kl 8.00

Exklusive utdelning

 • B&B Tools (första dag för handel utan rätt att erhålla utdelning utav aktier i Momentum Group)

Makrostatistik

 • Australien: arbetslöshet maj kl 3.30
 • Mäklarstatistik: bostadspriser maj kl 6.00
 • AF: arbetslöshet maj kl 8.00
 • Finland: BNP-indikator april kl 8.00
 • Frankrike: KPI (def) maj kl 8.45
 • Valueguard: bostadspriser maj kl 9.00
 • Storbritannien: detaljhandeln maj kl 10.30
 • EMU: handelsbalans april kl 11.00
 • USA: importpriser maj kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
 • USA: Philadelphia Fed index juni kl 14.30
 • USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande maj kl 15.15
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
 • USA: NAHB, husmarknadsindex juni kl 16.00

Övrigt

 • EMU: eurogruppsmöte i Luxemburg kl 15.00
 • BOE: räntebesked kl 13.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde onsdagen på plus. Index försämrades sedan successivt och hade vid tidpunkten för USA-börsernas öppning raderat ut hela den tidigare uppgången. Ytterligare press kom från den amerikanska oljelagerrapporten strax därpå. Bland enskilda bolag avancerade Hexagon medan Getinge gick åt motsatt håll.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,6 procent till nivån 1.640. Omsättningen landade på 22,0 miljarder kronor.

Wall Street Journal uppgav på tisdagskvällen, med hänvisning till anonyma källor, att mätteknikbolaget Hexagon diskuterar en försäljning av bolaget till en amerikansk eller europeisk konkurrent för cirka 20 miljarder dollar. Beloppet motsvarar 174 miljarder kronor och är cirka 28 procent högre än börsvärdet med tisdagens stängningskurs. Hexagon steg 11 procent.

Som kommentar till Wall Street Journals uppgifter skrev Hexagon i ett pressmeddelande att olika möjligheter för bolagets framtida inriktning i syfte att optimera positionering och aktieägarvärde regelbundet utvärderas.

”Om dessa utvärderingar skulle leda fram till något konkret resultat kommer marknaden omgående att informeras”, hette det.

Hexagons huvudägare Melker Schörling AB steg 4,7 procent.

Getinge föll 5,4 procent efter besked om en nyemission om 4 miljarder kronor. Emissionen, som är fullt garanterad, ska sänka nettoskulden till 3,02 från tidigare 3,67 gånger rörelseresultatet.

”Jag ser detta som en offensiv satsning och det har inget med Hechingen att göra”, sade Getinges storägare Carl Bennet till Nyhetsbyrån Direkt, apropå den tyska tillverkningsenhet som under de senaste åren granskats av USA:s hälsovårdsmyndighet FDA efter dess synpunkter på verksamheten.

Oljepriset föll med nästan 3 procent och Nordsjöoljan noterades till nivåer under 47 dollar per fat. Onsdagens lagerstatistik från USA bekräftade en mindre minskning av lagren än väntat, efter signaler om en oväntad ökning på tisdagskvällen.

Guldbolaget Semafo betecknas som ”högintressant” av Dagens industri och var upp 2,8 procent. Christian Berner lyfte 8 procent efter köpråd i Affärsvärlden.

Drönarbolaget Cybaero rasade 29 procent efter att på tisdagskvällen ha meddelat att det befinner sig i en ansträngd likviditetssituation. Kapitalet för den löpande driften beräknas vara förbrukat i slutet av juni 2017 om inte ytterligare kapital skjuts till.

Scandic Hotels sjönk strax över 3 procent till 113:75 kronor. SEB Equities har sänkt rekommendationen till sälj från behåll med en riktkurs på 100 kronor.

På onsdagskvällen släpper Federal Reserve sitt styrräntebesked. Marknaden är i stort sett enig om att Fed kommer att höja styrränteintervallet med 25 punkter till 1,00-1,25 procent. På den efterföljande presskonferensen ligger fokus bland annat på Feds nya prognoser.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1639.59
3547.15
12805.95
7474.4
2437.92
21374.56
6194.89
19823.94
25601.68
1.12
9.76
8.7
44.71
47.05
-0.55%
-0.30%
0.32%
-0.35%
-0.10%
0.22%
-0.41%
-0.30%
-1.06%
0.04%
0.01%
-0.01%
-0.04%
0.11%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.