Home > Morgonrapport: Stabil inledning av veckan, OMXS30 stiger i samklang med omvärlden…

Morgonrapport: Stabil inledning av veckan, OMXS30 stiger i samklang med omvärlden…

OMXS30 inledde veckan starkt med en uppgång om 0,62 procent till 1587 punkter vilket innebär att indexet nu äntrat ett större motståndsområde. Men med stöd av de amerikanska börsernas återhämtning fortsätter även återhämtningen på stockholmsbörsen. Stängningen i USA indikerar att det positiva sentimentet fortsätter. Även de asiatiska börserna steg över lag, men föll tillbaka något nu på morgonen, stannar uppgången av?
Stockholmsbörsen väntas, med några timmar kvar till öppning, att inleda handel i svagt positiv anda.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 inledde veckan i positiva tongångar, efter uppgångar från USA och Asien under natten och från i fredags. Återhämtningen fortsätter med andra ord i ett stabilt tempo och vi har snart tagit hem hela den nedgång som initierades från cirka 1600 punkter. Uppgångarna om 0,6 procent genomfördes under låg omsättning vilken var till 12,2 miljarder kronor. Starkt under gårdagen gick bland annat Ericsson som steg på optimism med 5G som ryktas komma till marknaden i ett tidigare skede än tidigare väntat. På tal om Ericsson så, har Cevian utökat sin position i bolaget och äger nu 9,1 procent av kapitalet och 5,4 procent av rösterna. Boliden steg i stöd med metallpriserna. Lucara Diamond steg 15 procent efter att bolagets VD lämnat posten och de samtidigt meddelat en handelsplattform.

 

Draghi höll en utfrågning i Europaparlamentets ekonomiska utskott. Där klargjorde han att det påtalade valutakriget inte existerar men att ECB oroas över volatiliteten i växelkurserna. Sedan påtalade Draghi att ECB stödjer EU:s miljömål då naturkatastrofer kan utgöra ett reellt hot mot den ekonomiska utvecklingen och prisstabiliteten. Mer intressant var talet om inflationen där han inte ser några tecken på att en uthållig inflation är i ropet. Utfrågningen medförde inga större rörelser på marknaderna.

 

Idag tisdag lägger vi fokus på KI´s konjunkturbarometer för februari månad. Efter att ha legat över 110 på indexet vilket innebär en mycket stark ekonomi relativt till normalfallet, väntas den nu backa tillbaka något men ändå behålla positionen över 110. Håller den sig över 110 så innebär det att barometern legat över nivån i 11 månader i sträck. Bland annat är det riskerna i bostadsmarknaden som väntas backa utsikterna över ekonomin något.

Även EMU lämnar konjunkturbarometer, som i januari noterades till 114,7. Nu i februari väntas 114 prick.

Från USA kommer hushållens konfidensindikator där fortsatt uppgång väntas driven av en stark arbetsmarknad och skattesänkningar. Även Jerome Powells anförande inför representanthusets finanskommitté väntas publicera idag, något som i fredags, då en rapport inför talet, gav starka uppgångar på börserna. Då efter återhållsam syn på räntehöjningarna kommande året. Efter anförandet hålls en utfrågning.

Den låga omsättningen fortsätter vilket försvårar synen på att återhämtningen är stabil i längden. Som tidigare nämnt i morgonrapporten tyder hög omsättning i nedgångarna och låg omsättning i återhämtningen på att det är en tillfällig återhämtning. Såklart kan detta fall vara annorlunda, och så länge som de amerikanska börserna fortsätter upp ser vi inte annorlunda på stockholmsbörsen. Speciellt med tanke på att raset utlöstes i USA och drog sedan med sig övriga världens börser i fallet. En rekyl i uppgångarna är snart på ingång men frågan är om vi inte ska stänga området där raset inleddes, det vill säga runt 1600 punkter innan det inträffar. OMXS30 går in i ett tuffare långsiktigt motståndsområde som ligger inom intervallet mellan 1580-1600 punkter.  Kortsiktigt finns motståndsnivåer vid 1592 samt 1601 punkter. Efter uppgången igår är sentimentet fortsatt positivt, och detsamma gäller även i USA där börserna steg vidare uppåt. Kortsiktigt stödnivåer återfinns vid nedgång till 1568, 1557 och 1547 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Frankrike: konsumentförtroende februari kl 8.45

 • Spanien: KPI (prel) februari kl 9.00

 • SCB: hushållsutlåning januari kl 9.30

 • EMU: M3 januari kl 10.00

 • EMU: konjunkturbarometer februari kl 11.00

 • EMU: indikator företagsklimat februari kl 11.00

 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45

 • Tyskland: KPI (prel) februari kl 14.00

 • USA: handelsbalans, varor, januari kl 14.30

 • USA: grossistlager (prel) januari kl 14.30

 • USA: order varaktiga varor (prel) januari kl 14.30

 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

 • USA: FHFA husprisindex december kl 15.00

 • USA: S&P/Case Shiller husprisindex december kl 15.00

 • USA: hushållens konfidensindikator februari kl 16.00

 • USA: Richmond Fed index februari kl 16.00

 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Riksbanken: Kerstin af Jochnick invigningstalet när Tumba Bruksmuseum inviger utställningen ”Sveriges riksbank 350 år – från sedelförbud till minusränta” kl 10.00

 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15

 • Ungern: räntebesked kl 14.00

 • Fed: Jerome Powells anförande om penningpolitiken inför representanthusets finanskommitté publiceras kl 14.30

 • Fed: Jerome Powell talar inför representanthusets finanskommitte, med efterföljande utfrågning kl 16.00

 • Riksbanken: Henry Ohlsson talar om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik i Ovanåker kl 18.00

 • Sydkorea: räntebesked

 • KI: konjunkturbarometer februari kl 9.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde veckan med stigande kurser på måndagen i linje med övriga Europa. USA-börserna öppnade även upp, vilket gav stöd. Boliden klättrade nära 3 procent med stöd av stigande metallpriser. Telekombolaget Ericsson lyfte på optimism kring 5G.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 stigit med 0,6 procent till 1.587. Omsättningen uppgick till 12,2 miljarder kronor.

På räntemarknaden föll långräntorna ute i Europa. Tendensen var likartad i USA där marknadens aktörer närmast väntar på den nye amerikanska Fedchefen Jerome Powells anförande inför representanthusets finansutskott på tisdag. Marknaden kommer vara observanta på tecken kring hur snabbt Powell vill strama åt penningpolitiken.

På Stockholmsbörsen var den mest omsatta aktien Volvo, ett bolag som varit i hetluften och pressats av osäkerhet kring hur ett Geely-samarbete med Daimler påverkar. Under fredag kväll framkom att kinesiska Geely, som är storägare i Volvo AB och Volvo Cars, har investerat 10 procent i Daimler. Volvo-aktien sjönk med 0,9 procent.

Ericsson steg som mest nära 4 procent under förmiddagen efter positiva kommentarer kring nästa generations mobilnät, 5G, på den årliga mobil-mässan i Barcelona. Enligt vd Börje Ekholm kommer det finnas en miljard 5G-abonnenter 2023, och tekniken kommer stå för 20 procent av den globala datatrafiken som väntas öka med 40 procent per år. Aktien slutade upp 1,3 procent.

SSAB steg med 1,1 procent på klargörande uppgifter kring tidigare utlovade importtullar från USA-presidenten Donald Trump. En importtull på 24 procent på stålimporter är det alternativ som Trump önskar.

Dagens vinnare blev diamantbolaget Lucara som steg med nästan 15 procent. Bolaget meddelade att de byter vd. William Lamb avgår och efterträds av Eira Thomas, medgrundare av företaget. Diamantbolaget har även köpt handelsplattformen Clara Diamond.

Långt upp på vinnarlistan placerade sig även industrigruppen Xano som fick en köprekommendation i Dagens Industri. Aktien steg med drygt 10 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi har utsett Henrik Stenqvist till ny finanschef. Han var tidigare finanschef på Meda. Sobi-aktien var upp 4,6 procent.

IT-bolaget Enea utreder förvärv av ett bolag verksamt inom nätverkslösningar. Samtidigt övervägs möjligheten för en obligationsemission på 500 miljoner kronor. Enea-aktien steg med 1,5 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1586.96
3463.18
12527.04
2779.6
25709.27
7421.46
22419.96
31461.45
1.23
10.04
8.14
63.8
67.17
0.62%
0.63%
0.35%
1.18%
1.58%
1.15%
1.2%
-0.12%
0.09%
-0.01%
-0.09%
-0.17%
-0.18%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.