Home > Morgonrapport: ”Stängning på 1376-motstånd. Knepigt läge, men kraftsamlingsperiod sannolik.”

Morgonrapport: ”Stängning på 1376-motstånd. Knepigt läge, men kraftsamlingsperiod sannolik.”

Vi stängde igår exakt på vår motståndsnivå 1376.  Läget är knepigt. Vår gissning är att marknaden vill söka sig högre, men att den befinner sig i ett läge där den borde behöva vila och kraftsamla först. Den samlade bedömningen förblir att vi kan komma att få en nedåtrekyl eller ”på stället marsch” under ytterligare 1-3 dagar. Men läget är svårbedömbart och mer information behövs för att vi skall våga oss på en mer distinkt och bestämd åsikt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX stänger exakt på motståndet vid 1376
OMX stänger exakt på motståndet vid 1376

Vår prognos i gårdagens morgonbrev var att ”även om ett utbrott inte går att utesluta är vår gissning emellertid att vi först står inför någon form av rekyl, där marknaden får en chans att ladda batterierna”. Denna rekyl gissade vi skulle anta formen av antingen en regelrätt nedåtrekyl, eller någon form av sidledes återhämtningsfas.

Och det var ungefär det som hände.

Dagens range (skillnaden mellan dagens högsta och lägsta kurs) var iögonfallande lågt med sina 6,4 punkter. Marknaden rörde sig under majoriteten av dagen kring nollstrecket, för att först framemot stängning göra ett (mini-) glädjeskutt och sluta dagen blygsamma +0,17 % upp. Och var tror ni att dagens slutade?

På 1375,93, endast 7 hundradels punkt från vår beryktade motståndsnivå vid 1376.

Köpare och säljare var således ganska överrens om prisbilden. Och efter de senaste dagarnas uppgångar var denna typ av återhämtningsdag rimlig. En dag då marknadens aktörer behövde hämta andan. En dag då hälften av placerarna frågade sig om de vågade ligga inne så tungt på marknaden, medan andra hälften frågade sig om de vågade ligga utanför marknaden.

Och en dag då det rationella jaget blickar rakt uppåt, medan det undermedvetna jaget oroligt räknar gapen rakt nedåt.

OMX intradag ser starkt ut, men kanske väntar rekyl runt hörnet
OMX intradag ser starkt ut, men kanske väntar rekyl runt hörnet

Och modetrenderna bland placerarna har återigen svängt. Ukrainakrisen, Shiller-PE, och indexdivergenser är ute den här veckan. Väloljade europeiska monetära tryckpressar är det nya svarta. Och under kommande tre dagar kommer ett batteri av siffror från Europa som kittlar marknadens förhoppningar om potentiellt framtida haussebränsle i form av QE-åtgärder.

Ser man till diagrammet talar det med kluven tunga.

Å ena sidan borde marknaden vara kortsiktigt utmattad. Vi fick idag den femte dagen i en kortsiktig köpcykel, vi har motstånd strax ovanför hjässan, och de kortsiktiga oscillatorerna har lagt i backväxeln.

Å andra sidan checkar marknaden av många tongivande boxar för underliggande styrka. Uppgången under senaste dagarna sker utan nämnvärda rekyler. Check. Vi gör en klassisk stängning exakt på motståndet. Check. Tre senaste dagarna drar man marknaden på stängningscallen och printar dessutom dagshögsta. Check och check…

Den korrekta slutsatsen i detta läge är antagligen att inte ha någon slutsats.

Men skulle jag gissa bibehåller jag gårdagens ställningstagande. På kort sikt ser detta ut som ett säljläge. Allt annat lika borde marknaden rekylera ned något eller hämta andan en stund. Vi lovade också i måndagens morgonrapport att vi inom två veckor skulle bryta ur intervallet 1330-1376, och att det sannolikt skulle ske tidigare än så. Vi står fast vid detta.

Låt oss kika på vad som står på programmet.

Handelsbanken sneglar norrut mot gapet
Handelsbanken sneglar norrut mot gapet

Idag kommer H&M med sina försäljningssiffror för April (kl 8.00) samt Walmart och JC Penney med sina rapporter. Dagens KPI-siffra (kl 14.30) och Philly Fed (kl 16.00), morgondagens bostadsbyggande (kl 14.30) samt Michigan index (15.55) är samtliga värda att hålla ett öga på.

Slutsats: Vi stängde igår exakt på vår motståndsnivå 1376. Läget är knepigt. Vår gissning är att marknaden vill söka sig högre, men att den befinner sig i ett läge där den borde behöva vila och kraftsamla först. Den samlade bedömningen förblir att vi kan komma att få en nedåtrekyl eller ”på stället marsch” under ytterligare 1-3 dagar. Men läget är svårbedömbart och mer information behövs för att vi skall våga oss på en mer distinkt och bestämd åsikt.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Du har väl inte missat blogginlägget10 oumbärliga lärdomar varje placerare kan skaffa sig via Youtube…!”?

Missa inte veckans råvarubrev idag här på Tradingportalen!

Missa inte måndagens populära OMX-Analys skriven av Anders Haglund!!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Lång ackumulation i Sandvik
Lång ackumulation i Sandvik

Efter två dagar med stigande kurser handlades Stockholmsbörsen med negativ slagsida större delen av onsdagen. Sent på eftermiddagen kröp dock index precis över nollstrecket. Mest tyngde MTG och Sandvik, som båda fått utdelning avskild. Teliasonera toppade storbolagsindex. Vid stängning hade OMXS30-index stigit 0,2 procent till 1.375,9 – vilket var något mer än de större europeiska börserna. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till måttliga 9,5 miljarder kronor.

I Ukraina fortsatte de geopolitiska spänningarna. Enligt Rysslands utrikesminister är grannlandet så nära ett inbördeskrig som det går att komma. Ryssland säger sig misstänka amerikanska legosoldater i Ukraina men har inga avsikter att skicka soldater någonstans, hävdade ministern.

Onsdagens rörelser var överlag små, med ungefär hälften av aktierna i OMXS30 på plus och hälften på minus. Sandvik, MTG och utanför storbolagsindex även Peab handlades alltså utan rätt till utdelning. Korrigerat för detta var Sandvik upp 1,4 procent och även Peab slutade dagen på plus medan MTG backade något.

Sämst bland de större tillverkande bolagen var Husqvarna, med en nedgång på 3,8 procent sedan UBS sänkt sin rekommendation för aktien från köp till neutral. Bolagets kraftiga kursökning under våren tyder på att marknaden räknar med en återhämtning, trots att några starka kurslyftande nyheter knappast är att räkna med i närtid för trädgårdsutrustningsbolaget, resonerar UBS.

Bland de renodlade verkstadsbolagen märktes för SKF:s del en viss optimism i fråga om årets utveckling från den japanska konkurrenten NTN, vars prognoser överträffade analytikernas förväntningar. SKF steg 0,7 procent. I sektorn steg också Atlas Copco A 0,8 procent och ABB 0,6 procent. På plussidan noterades även modejätten H&M, som adderade 0,6 procent inför torsdagens försäljningsrapport för april. Därmed har aktien stigit fem dagar i följd.

Astra Zeneca var i oförändrad på 512:50 kronor, alltmedan striden om läkemedelsbolagets framtid gick vidare. Vd Pascal Soriot lovade att använda ”alla handlingsalternativ på bordet” om Pfizer skulle välja att gå vidare med ett fientligt bud. I gruvsektorn stack guldgrävaren Semafo ut med en uppgång på 1,6 procent, mot bakgrund av att guldpriset steg en knapp procent till strax över 1.300 dollar per uns.

Teknikhandelsföretaget Addtech redovisade en vinstökning till 100 miljoner kronor (73) under det fjärde kvartalet, vilket åtföljdes av en kursökning på över 7 procent.

Goda nyheter kom också från läkemedelsbolaget Oasmia, som fått sin tillverkningsenhet i Uppsala godkänd av Läkemedelsverket för tillverkning av cytostatika. Aktien belönades med en uppgång på 2,7 procent.

Allteles rapport för första kvartalet visade en vändning till vinst på 18,4 miljoner kronor efter skatt (-31,7). Bolaget upprepade också prognosen om att helårsresultatet ska överstiga 120 miljoner kronor på ebitda-nivå. Aktien lyfte 8 procent.

Affärsvärlden rekommenderar i veckans nummer köp för spelbolaget Betsson och det NGM-noterade bemanningsbolaget NGS. Betsson och NGS steg med 0,6 respektive 5,6 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Arctic Paper, Immune Pharmaceuticals, Nibe (kl 8.00), Transatlantic (kl 8.30), B&B Tools (kl 12.00-13.00), CTT Systems (kl 16.00)
NGM
– Fint, LC-Tec
FIRST NORTH
– Insplanet, Inxl Innovation, Kopparberg Mineral, Online Brands Nordic (ändrat datum två gånger), Petrogrand, West International
AKTIETORGET
– Archelon, Commodity Quest, Ecoclime Comfort Ceilings, G5 Entertainment, Homemaid, Interfox Resources, Net Gaming Europe, Pharmalundensis
ÖVRIGA NORDEN
– Af Gruppen
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Wal-Mart

STÄMMOR
– Active Biotech, Af Gruppen, Agrokultura, Arctic Gold (ändrat datum från 24/4), Availo, Cell Impact, CTT Systems, Ecoclime Comfort Ceilings, Hifab, Insplanet, Interfox Resources, Inxl Innovation, Jojka Communications, Kopparberg Mineral, Lundin Petroleum, Nibe, NSP Holding (ändrat datum från 12/5), Rusforest, Semafo, Starbreeze (extra), Traveas, Wesc (även extrastämma), West International

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Elos: bolagspresentation hos Remium kl 8.30
– Nibe: telefonkonferens kl 11.00
– Interfox Resources: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för april kl 8.00
– H&M: presenterar försäljningssiffror för april kl 8.00
– Swedol: försäljningsrapport för april kl 8.50

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Availo: preliminär start för anmälningstid i IP-Onlys bud (avslutas 5/6)
– Community Entertainment: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Elanders: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 2/6)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Cermaq (1:80 nok), Drillcon (0:10 kr), Statoil (7:00 kr), Telenor (7:00 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: BNP (prel) 1 kv kl 1.50
– Frankrike: BNP (prel) 1 kv kl 7.30
– Finland: BNP-indikator mars kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser april kl 8.00
– Tyskland: BNP (prel) 1 kv kl 8.00
– Valueguard: bostadspriser april kl 9.00
– Österrike: BNP 1 kv kl 9.00
– Nederländerna: BNP (prel) 1 kv kl 9.30
– SCB: industrins lager 1 kv kl 9.30
– SCB: industrins kapacitetsutnyttjande 1 kv kl 9.30
– Italien: BNP (prel) 1 kv kl 10.00
– Polen: BNP (prel) 1 kv kl 10.00
– EMU: KPI (def) april kl 11.00
– EMU: BNP (est) 1 kv kl 11.00
– Polen: KPI april kl 14.00
– USA: Empire manufacturing index april kl 14.30
– USA: KPI april kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 18 kl 14.30
– USA: TICS investeringsflöde mars kl 15.00
– USA: industriproduktion april kl 15.15
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
– USA: Philadelphia Fed index maj kl 16.00
– USA: NAHB husmarknadsindex maj kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– Riksbanken: resultat av riskenkäten våren 2014 kl 10.30

MAKRO ÖVRIGT
– Business Sweden: exportchefsindex 2 kv kl 10.00
– IEA: månadsrapport kl 10.00
– SHB: konjunkturprognos kl 10.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.