Home > Morgonrapport: Stark arbetsmarknadsstatistik från USA öppnar för räntehöjning, och hjälper Europa?

Morgonrapport: Stark arbetsmarknadsstatistik från USA öppnar för räntehöjning, och hjälper Europa?

God Morgon

Japans börs fortsätter att stiga kraftigt och är nu på morgonen upp 1,89 %, Hong Kong ligger i stort sett oförändrad.
Morgonens makrostatistik från Kina meddelade att exporten minskade med 6,9 % från föregående månad, vilket var en betydligt lägre än väntade -3,2 %. Importen minskade 18,8 % mot föregående månad mot väntade -15,2 %.
Trots det är tongångarna åt det positiva hållet. Ledande svenska terminer indikerar en öppning i samma tecken.

Oljan inleder veckan med stigande kurser, BRENT-terminen handlas i 47,84 (+0,89%), och WTI-terminen handlas i 44,67 (+0,86 %)

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Förra veckans makrohöjdpunkt med sysselsättningssiffror från USA kom in överraskande högt. I huvudsak handlade det om tre viktiga siffror som presenterades för oktober månad, siffror som FED har väntat på ska ta fart och gå i rätt riktning.

Efter större oroligheter under inledningen på hösten har nu siffrorna vänt, sysselsättningen steg hela 271 000 vilket var klart över de väntade 180 000.

Arbetslösheten minskade och ligger nu på 5,0 % vilket är den lägsta nivån sedan april 2008. Sista av de tre viktiga siffrorna var timlönestatistiken som varit den del som inte riktigt kommit igång än. Nu ökade timlönerna med 2,3 % i årstakt, där privata sektorns timlöner steg med 2,5 % medan den offentliga sektorn agerar sänke vilket inte är så konstigt med tanke på offentliga sektorns höga kostnader och tajta budgetar.

Detta ökar sannolikheten rejält för en räntehöjning i december, och kommer den inte då så måste (nåja) mars vara månaden för starten av höjningen. Men med reservation för att inte makrostatistiken sviker fram tills beskedet kommer.

Blir det en räntehöjning i USA inom kort kan vi kanske få se mer avvaktande hållning från ECB och därmed troligtvis även från riksbankens sida. Detta har att göra med dollarkursen. Får den extra skjuts i förhållande till euron och kronan kan det lägga viljan att sänka sin valuta på is, då detta sker utan några egna stimulansåtgärder. Draghi ska utvärdera ECBs stimulansåtgärder tills nästa möte i december och får han hjälp av en räntehöjning i USA kan vi kanske få se en avvaktande hållning, detsamma gäller från riksbankens sida och dollarn stärks mot kronan.

Marknaden reagerade först positivt på siffrorna vilket får ställas i relation till att dollarn stärktes till följd av ökad

OMXS30 har nu etablerat sig över motståndsnivån 1510, med några dagars handel över nivån med relativt hög omsättning indikerar det att en köpsignal utlösts. Siktet inställt mot 1640 i första hand.
OMXS30 har nu etablerat sig över motståndsnivån 1510, med några dagars handel över nivån med relativt hög omsättning indikerar det att en köpsignal utlösts. Siktet inställt mot 1640 i första hand.

sannolikhet för räntehöjning. Detta gav tryck för de europeiska börserna men det starka tempot avtog och svenska indexet stängdes 0,21 % högre till punkterna 1526,5. Omsättningen för stockholmsbörsen låg på höga 25 miljarder kronor där SCA stod för 8,5 miljarder av dessa efter storaffärer i aktien.

Tekniska motstånd finns vid 1640, 1670 och 1720 medan stödpunkter återfinns vid 1510, 1483, 1460 och 1380. Indexet befinner sig i ett intressant läge där förutsättningarna för stark avslutning på året finns. Omsättningen har ökats senaste dagar och att indexet ändå har etablerat sig ovanför dåvarande motstånd vid 1510 är positivt. Det innebär att trots säljtryck har köparna visat övertag och efter senaste tidens nedgångar finns det många investerare som stått utanför börsen i nedgångsfasen som nu börjar ändra bild av framtiden, och kanske riskerar att köpa in sig på högre nivåer igen. Detta indikerar att en köpsignal utlösts i OMXS30.

Veckans agenda

Måndag kommer tysk handels- och bytesbalans för september månad, OECD presenterar Economic outlook. I våras reviderades synen på den globala tillväxten till 3,1 % och nästa år 3,8 %. EMU har möte för att bestämma och godkänna ännu en delutbetalning i det nödlån Grekland förhandlat till sig. Denna gång gäller det 2 miljarder euro men risken är att pengarna inte betalas ut då utlovade grekiska reformer inte ännu tagit fart och genomförts, något som långivarna var mycket noga med då parterna sist satt vid förhandlingsbordet.

Hålltider under måndagen att se fram emot:

– Tyskland: handels-, bytesbalans september kl 8.00
– SEB: boprisindikator november kl 8.30
– SCB: produktionsindex näringslivet september kl 9.30
– SCB: hushållens konsumtionsutgifter september kl 9.30
– AF: veckodata kl 10.45
– USA: LMCI oktober kl 16.00

 

Tisdagens agenda innefattar bland annat kinesisk, dansk och norsk KPI-siffror, och en rad statistik från USA med importstatistik, Redbook och grossistlager.

Onsdag blir en lugnare makrodag med detaljhandel, industriproduktion och investeringar från kina i huvudfokus. Mario Draghi talar på BOE-event.

Torsdag kommer KPI från Tyskland, Frankrike och Sverige, industriproduktion för september månad i EMU, samt rysk BNP och en samling amerikansk data över arbetslösa, hushållssentiment, JOLTS och veckovisa oljelager.

Veckan avslutas med en tät agenda där fokus fördelas kring finsk BNP-indikator och KPI, tysk BNP, Statistiska centralbyrån kommer med tjänsteprisindex, industris kapacitetsutnyttjande samt industrilager. EMU bjuder på BNP och handelsbalans.

 

Hoppas ni är redo för en ny intressant börsvecka!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

 

kl 8.00: Tyskland: handels-, bytesbalans september

Handelsöverskottet väntas ha ökat till 20,0 mdr euro i september, från 15,4 mdr i augusti. Exporten väntas ha ökat med 2,0% m/m, efter en nedgång med 5,2% i augusti.

kl 11.30: OECD: Economic outlook

I våras reviderades den globala tillväxten ned till 3,1 procent i år och 3,8 procent nästa år. IMF sänkte sin globala tillväxtprognos ytterligare något i oktober.

kl 15.00: EMU: eurogruppsmöte

En fråga på agendan är att godkänna nästa delutbetalning av nödlån på 2 miljarder euro till Grekland. Finns risk för att det blir försenat då alla reformer inte är implementerade.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades under större delen av fredagen strax under nollstrecket, men vände till plus i spåren av starka makrodata från USA.

Bland de största bolagen var Electrolux och Handelsbanken i topp, medan SCA var dagens förlorare. Loomis lyfte på en stark rapport.

OMXS30 steg 0,2 procent till noteringen 1.526,5. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 25 miljarder kronor, varav storaffärer i SCA stod för 8,5 miljarder.

Den hett emotsedda rapporten för antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA visade en ökning med 271.000 personer i oktober, klart över enligt Bloomberg News väntade 185.000.

Statistiken följdes av stigande USA-räntor och en förstärkning av dollarn. Sannolikheten är nu ”nästan 100 procent” att Fed höjer räntan på mötet i december, enligt finanslegenden Bill Gross.

SCA backade 2,4 procent sedan Handelsbanken sålt sina drygt 15 miljoner SCA A-aktier. Via bankens pensionsstiftelse såldes sedan motsvarande antal B-aktier till 244 kronor per aktie, en rabatt om knappt 5 procent jämfört med torsdagens stängningskurs.

Handelsbanken, som efter affären förbättrar sin kärnprimärkapitalrelation något, låg dock nära indextoppen med en uppgång på 2,1 procent. Mäklarfirman Kepler Cheuvreux höjde sin rekommendation för aktien till köp från behåll.

I finanssektorn fortsatte nischbanken Collector uppåt, för dagen med 18 procent. De senaste sju handelsdagarna har aktien därmed stigit 55 procent.

På plussidan märktes också Electrolux, som med en uppgång på 2,5 procent återhämtade en stor del torsdagens fall. Nedgången då ägde rum i spåren av uppgifter om att amerikanska myndigheter krävt att Electrolux ska avyttra hela sin USA-verksamhet för att köpet av GE:s vitvaruenhet ska få godkänt.

Skogssektorn hade en bra dag med uppgångar för bland andra Billerud Korsnäs, Stora Enso och Holmen med 2-3 procent.

Utanför storbolagsindex steg också kontanthanteringsbolaget Loomis, som efter sommarens svaga rapport tappat mark rejält. Bolagets tredje kvartal bjöd dock på starka siffror, där inte minst tillväxten för USA-delen slog förväntningarna med råge. Aktien lyfte 12 procent.

Sämre gick det för Ratos, som tappade 2,8 procent. Investmentbolaget justerade ned förväntningarna på årets resultat i samband med kvartalsrapporten.

Likaledes rapporterande NCC förlorade 1 procent efter en rapport som var svagare än väntat på alla rader.

I samma riktning gick spelbolaget Mr Green, som rapporterade en storförlust efter en avsättning i Österrike. Kursnedgången blev 9 procent.

Gruvbolaget Lucara Diamond stängde 2,2 procent ned efter sin rapport, som präglades av något svagare försäljning men också av lägre kostnader än väntat.

Daytradingfavoriten Fingerprint Cards fick riktkursen höjd till 530 från 350 kronor av Carnegie. Aktien stängde dock 2,7 procent ned till 454 kronor.

För tolfte dagen i följd noterades Powercell på plus, upp 3 procent, efter att ha handalts ännu högre tidigare på dagen. Aktien har därmed stigit 214 procent på drygt tre veckor.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1526,49
562,360
3468,21
10988,03
6353,83
2099,20
5147,12
19629,98
22872,96
1,0767
9,3652
8,6981
44,67
47,84
 0,00%
-0,40%
0,60%
0,92%
-0,17%
-0,03%
0,38%
1,89%
0,04%
0,29%
0,18%
-0,05%
0,86%
0,89%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto