Home > Morgonrapport: Stark återhämtning efter veckans inledande nedgång, börsen stark efter geopolitisk oro

Morgonrapport: Stark återhämtning efter veckans inledande nedgång, börsen stark efter geopolitisk oro

God Morgon

Det är fredag och sista handelsdagen för veckan, Asien öppnar över lag negativt där NIKKEI faller 0,37 % och Hang Seng faller kring 1,36 %. Ledande svenska terminer indikerar även en svag svensk öppning på börsen där handel under nollan förväntas nu tidig morgon.

Oljan handlas fortfarande kring låga nivåer, WTI-terminen handlas i 42,49 dollar fat och Brent-terminen handlas 45,46 dollar fatet.

Den amerikanska börsen är öppen fram till 19.00 svensk tid vilket innebär halvdag för amerikanarna, och således ingen makrostatistik att bjuda på. Däremot väntar vi oss detaljhandelssiffror för Sverige samt konfidensindikator för EMU området under dagen för att nämna några. Som vanligt finns alla hålltider och förväntningar ett stycke ner.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30 steg i stort sett under hela gårdagen och stannade till slut på 1522,28 punkter och vi är tillbaka där vi var för en vecka sedan innan Ryssland-Turkiet krisen. Uppgången var på 1,05 % för dagen. Stark återhämtning som ökar tron på ett positivt avslut på året. Med ett starkt säsongsmönster och det förväntade julrallyt som, inte alltid, men historiskt har visat sig vara ett återkommande börsfenomen. Återstår att se hur det infrias detta år.

Som sagt, stannade vi vid 1522,28 punkter, där vi varit tidigare vid ett antal tillfällen senaste månaden. Indexet har haft svårt att ta det sista klivet upp över, men en köpsignal utlöstes vid 1510 punkter för någon vecka sedan. Dock har, som tidigare nämnt detta skett under låg omsättning, vilket inte bidrar till den underliggande styrkan som krävs för en rak trend uppåt. Idag, precis som tidigare, var omsättningen låg. Endast 12,4 miljarder kronor omsattes på stockholmsbörsen vilket till största del förklaras av att amerikanarna firade Thanksgiving och börserna där var stängda. Idag har de öppet fram till klockan 19.00 svensk tid, där det som vanligt dagen efter thanksgiving är black-Friday.

Gårdagens börs leddes av råvarubolagen, där SSAB och Boliden gav framskjutna uppgångar. Basmetallerna gick starkt under dagen då uppgifter om att Kina ska stödja landets metallindustri, genom bland annat regler för blankningar av metallkontrakt. I storbolagsindexet ställde sig Skanska, Handelsbanken, Atlas Copco samt Ericsson till vinnarna medan H&M och SKF var bland de förlorarna.

Ytterligare uppgifter från Saudiarabien angående viljan att stabilisera oljepriset har läckt ut. Enligt Financial times vill landet stabilisera oljepriset kring 60-80 dollar per fat, vilket kan jämföras med nuvarande pris som pendlat mellan 40-45 dollar fatet senaste veckan. Risken med det låga priset är att framtida utbud riskerar att hämmas då investeringar i dagsläget läggs ner på grund av dålig lönsamhet. Saudiarabien har länge varit tysta kring det fallande oljepriset men nu verkar de vilja ta tag i saken, återstår att se på vilket sätt men det är uppenbart att oljeprisfallet har drabbat landet hårt. Till en början var det nog positivt då många konkurrenter, då främst amerikanska skifferoljeproducenter, fick svårt med produktionen i och med den höga upptagningskostnaden, men nu är det uppenbart att priset har fallit mer än vad de räknat med.

Tekniskt har vi motståndsnivåer 1537, 1560 samt runt cirka 1580 i första hand och en dag med stark omsättning som

OMXS30, Snabb återhämtning till 1522 punkter efter oron kring det nedskjutna stidsplanet. Nu är vi snart inför samma läge som sist, men det känns som om det finns en aning starkare tilltro denna gång. Återstår att se!
OMXS30, Snabb återhämtning till 1522 punkter efter oron kring det nedskjutna stidsplanet. Nu är vi snart inför samma läge som sist, men det känns som om det finns en aning starkare tilltro denna gång. Återstår att se!

stänger över dessa punkter indikerar starkare köpsignaler. Men imorgon lär inte omsättningen vara av större magnitud då USA har halvdag bland annat.

Kortsiktiga stödnivåer har vi vid 1510 i första hand och därefter 1480 samt 1460.

 

Dagens agenda

Idag är en fortsatt relativt lugn makrodag, där USA står utanför på statistiklistan.

Dagens intressanta siffra blir detaljhandeln i oktober månad samt EMU konfidensindikator.

Förväntningarna på detaljhandeln ligger på oförväntat med en ökning om 3,7 % y/y.

Konfidensindikatorn väntas ligga kvar på 105,9.

Hålltiderna ser ut som följer:

– Japan: arbetslöshet oktober kl 0.30
– Japan: KPI oktober kl 0.30
– Japan: hushållens konsumtion oktober kl 0.30
– Kina: vinster industriföretag oktober kl 2.30
– Spanien: KPI (prel) november kl 9.00
– SCB: detaljhandel oktober kl 9.30
– Litauen: BNP (def) 3 kv kl 10.00
– Storbritannien: BNP (prel) 3 kv kl 10.30
– EMU: konfidensindikator november kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat november kl 11.00
– Grekland: BNP (def) 3 kv kl 11.00

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: detaljhandel oktober

Överraskade positivt i september, med sällanköpsvaror i förarsätet, och väntas nu ha ökat med 3,7% y/y, samma som föregående månad.

kl 11.00: EMU: konfidensindikator november

Väntas ligga kvar på 105,9 efter att ha stigit fyra månader i rad.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen rörde sig högre under torsdagens handel, medan handelsplatserna i USA höll stängt för Thanksgiving-firande. Råvarubolag hörde till vinnarna.

OMXS30 stängde 1,1 procent upp på nivån 1.522. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till beskedliga 12,4 miljarder kronor.

I topp inom storbolagsindexet återfanns SSAB och Boliden med uppgångar på 3,1 respektive 2,5 procent. Basmetallpriserna har stärkts på bred front under dagen, efter rapporter om att de större koppar- och nickelproducenterna i Kina ska träffas för att diskutera hur man ska svara på den senaste tidens prisfall på basmetallmarknaden.

Enligt källor till Bloomberg News ska den kinesiska regeringen också överväga en eventuell intervention för att stötta metallindustrin, bland annat genom förbud mot överdrivna blankningar i metallkontrakt.

Onsdagens vinnare inom OMXS30, Skanska, sällade sig även till bäst presterande aktier med plus 1,5 procent. Så gjorde även Handelsbanken (+2,0%), Atlas Copco (+1,9%), Ericsson (+1,9%) samt Sandvik som steg 2,3 procent med stöd i att Pareto rekommenderat köp i aktien.

I den nedre halvan av indexet hittades SKF och H&M, båda aktierna pressade av rekommendationssänkningar. SKF stängde ned 2,0 procent, medan H&M steg 0,3 procent.

Under morgonen släppte NCC nyheter från sin kapitalmarknadsdag: nya finansiella mål och detaljer kring utdelningen av bostadsdelen Housing nästa år. Utdelningen föreslås ske i stället för kontantutdelning, vilket alltså innebär att NCC slopar nästa års vanliga utdelning – ett besked marknaden inte gillade.

Enligt NCC:s finanschef Ann-Sofie Danielsson skulle soliditeten bli för låg vid en kontantutdelning för 2015. Aktien dalade 4,5 procent.

Dagen bjöd också på en hel del rapporter, om än från bolag av den lite mindre storleken.

Installatören tillika börsnykomlingen Bravida redovisade en betydligt resultat- och försäljningsförbättring för det tredje kvartalet, samt en organisk tillväxt som var högre än marknaden. Aktien steg 4,4 procent.

Även Sensys Gatso redovisade en försäljningsökning under kvartalet, men samtidigt försämrades rörelseresultatet till -7,4 miljoner kronor. Även exklusive förvärvskostnader, som drog ned rörelseresultatet till minus i kvartalet, var siffran under föregående års. Aktien rasade 23 procent under dagen, och var därmed sämsta aktie på Stockholmsbörsen för dagen.

Ventilationsbolaget Systemairs rapport var sämre än väntat vad avser rörelsemarginalen, som uppgick till 8,3 mot väntade 10,2 procent. Aktien föll med drygt 10 procent.

Net Insight, som steg 21 procent under onsdagen efter att bolaget tecknat ett ramavtal med nätoperatören Tata Communication, fortsatte upp 11 procent på torsdagen.

Fingerprint Cards aviserade under dagen att dess sensor ingår i nya telefonen Huawei Mate 8. Aktien steg 2,6 procent, till den nya rekordnivån 547 kronor. Sektorkollegan Precise Biometrics, vars produkt Biomatch Mobile också finns med i telefonmodellen, avancerade nära 9 procent.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1522,28
562,530
3498,62
11320,77
6393,13
2088,87
5116,14
19871,10
22188,35
1,0613
9,2617
8,7281
42,49
45,46
0,00%
0,79%
1,06%
1,35%
0,88%
-0,01%
0,00%
-0,37%
-1,36%
0,08%
-0,01%
-0,08%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.