Home > Morgonrapport: Stark avslutning under gårdagen av OMXS30

Morgonrapport: Stark avslutning under gårdagen av OMXS30

OMXS30 avslutade gårdagen oerhört starkt och lyckades under eftermiddagen forcera det motståndsområde som på sistone har varit en så tydlig skiljelinje. Index stängde tillslut 1,32 procent upp till nivån 1597,93. Dagen innehåller återigen en rad kvartalsrapporter och ett flertal noterbara makrohändelser. Wall street stängde gårdagen positivt och under natten har även de asiatiska börserna över lag utvecklats uppåt. Sammantaget väntar vi dock att även OMXS30 inleder dagens handel negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Måndagen inleddes försiktigt när Stockholmsbörsen öppnade upp för att sedan under eftermiddagen avsluta oerhört starkt. Uppgången i OMXS30 summerades till slut till 1,32 procent och parkerade vid nivån 1597,93 med en omsättning på 13 miljarder kronor.

Rapportvinnare för dagen blev Peab som steg över 6 procent medan förlorare på sin kvartalsrapport blev bland annat Itab som föll cirka 5 procent. Ericsson, Volvo och H&M steg alla med runt 2 procent vilka alla bidrog till den breda uppgången.

Tisdagen erbjuder kvartalsrapporter från bland annat Acando, Balder och Catella.

Måndagen och veckan inleddes på makrofronten med siffror från Tyskland gällande orderingången för tillverkningsindustrin för mars månad där utfallet hamnade på en minskning med -0,9 procent. Förra årets siffror för mars månad låg på 3,1 procent och väntad orderingång var en ökning med 0,5 procent.

Under gårdagen presenteras även boprisindikatorn från SEB som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Efter att ha inlett året med lägsta nivåer på flera år har det sedan dess återhämtat sig och visade igår ännu en gång optimism i förväntningarna kring utvecklingen av bostadspriser för maj månad.

Tisdagen erbjuder inflationsförväntningar från penningmarknadens aktörer i Sverige som på kort har sjunkit något men legat stabilt på 1,9 procent på fem års sikt de senaste månaderna. Värt att bevaka här är om kronans utveckling på sistone ger någon effekt på förväntningarna.

Fortsatt får vi siffror på tysk industriproduktion som senast sjönk oväntat under februari med 1,6 procent. Nu väntas en uppgång med 0,7 procent.

Vidare publiceras Riksbankens protokoll från senaste penningpolitiska mötet där man precis som väntat lämnade räntan oförändrad och försköt sin första räntehöjning till ”slutet av året” från tidigare ”andra halvåret”. Protokollet kan förhoppningsvis ge en insikt om hur direktionen resonerar kring kronförsvagningen samt varför inte Riksbanken höjer räntan trots att KPIF-inflationen ligger på målet. Enligt Nordea så var kronförsvagningen sannolikt inte något som Riksbanken syftade till och att vi idag troligtvis kommer få se att detta inte är en del av en strategi för att få upp inflationen.

Avslutningsvis presenteras även Kinas handelsbalans från april där man först nu får mer lättolkad data utan effekter från nyårsfirandet. Analytiker väntar att exporten har ökat med 6,3 procent y/y medan importen väntas ha ökat med 16 procent y/y.

Med ett par förvånansvärt tillfredsställande bolagsrapporter från svenska storbolag i ryggen, där Ericsson och Telia står ut, är Stockholmsbörsen ånyo på väg att etablera sig över den viktiga motståndsnivån vid 1590. Dagen igår avslutades mycket starkt och det återstår nu att se om indexet kan parkera över detta motstånd och fortsätta uppgången framöver. Vid sidan av rapportsäsongen är det den historiska svenska kronförsvagningen som varit det tema som marknadens aktörer tagit mest fasta på. I sin envisa jakt på ett hägrande 2-procentsmål avseende inflationen har Riksbanken sett till att kronan nått sin lägsta nivå på 8 år. Kronförsvagningen och den därtill relativa dollarstyrkan ger nytt bränsle till den svenska börsen i allmänhet, och verkstadsbolagen i synnerhet. De många cykliska, exportberoende svenska storbolagen trivs som fisken i vattnet. Därutöver framstår den svenska aktiemarknaden som mycket prisvärd för utländska placerare, som kan växla sin hårdvaluta mot ”billiga” kronor.

Vidare strikt tekniskt ser den svenska börsen påtagligt stark ut. Marknaden får dessutom understöd från Europa, framförallt tyska DAX-index, men även USA-börserna börjar se piggare ut efter en tids nedgångar. Mot detta står det faktum att vi börjar närma oss den historiskt svaga höstperioden på Stockholmsbörsen.

Även om det finns säsongsmässiga orosmoln att ta hänsyn till tror vi på en pigg marknad under den närmaste tiden, i synnerhet om vi kan etablera oss ovanför 1590. Vinsterna för de svenska bolagen har kommit in bra överlag, men svenska börsen har samtidigt varit mer avvaktande. Vi tror att marknaden korrigerar denna anomali genom en uppgång på kortare sikt.

I ett längre tidsperspektiv är vi dock lite mer återhållsamma och försiktiga. Vi räknar med att vi kommer att få anledning att återkomma till detta resonemang framöver.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

Catella (kl 7.00), Tethys Oil (kl 7.30), Acando (kl 8.00), Bactiguard (kl 8.00), Handicare (kl 8.00), Lagercrantz (kl 8.00), Moberg Pharma (kl 8.00), Momentum (kl 8.00), Xano (kl 13.00), Balder (kl 14.00), Heba (kl 14.30-15.00), Traction (kl 14.30), Instalco (kl 15.00), Lucara Diamond (efter börsstängning)

Makrostatistik

 • Japan: hushållens konsumtion mars kl 1.30
 • Nederländerna: KPI april kl 6.30
 • Tyskland: handels- och bytesbalans mars kl 8.00
 • Tyskland: industriproduktion mars kl 8.00
 • USA: NFIB småföretagsindex april kl 12.00
 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
 • USA: antalet lediga platser, JOLTS, mars kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30
 • Kina: handelsbalans april

Övrigt

 • Riksbanken: publicerar protokollet från det penningpolitiska mötet den 25/4 kl 9.30
 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15
 • Riksbanken: Per Jansson talar ekonomi och aktuell penningpolitik i Stockholm, ingen publicering kl 10.30
 • Kantar Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadens aktörer kl 8.00
 • RGK: utfall statens betalningar april kl 9.30
 • RGK: resultat växelemission kl 11.03
 • Olja: EIA (DOE) månadsrapport kl 18.00

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

 

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tog rejäl fart uppåt under måndagseftermiddagen efter en försiktigt positiv inledning. Europamarknaderna var också högre fast i mindre omfattning, då London var ledig. Fortsatta uppgångar i USA hjälpte till. Peab steg efter en rapport som klådde förväntningarna.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 var upp med 1,3 procent till nivån 1.598 och omsättningen uppgick till närmare 13 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

”OMXS30 har rekylerat upp till ett tekniskt motståndsområde som bland annat utgörs av tidigare toppnivåer. En etablering ovanför skulle stärka bilden, men den långa trenden är fortsatt fallande för Stockholmsbörsen och många europeiska börser”, kommenterade Erik Hansén marknads-strateg på IG Markets för Nyhetsbyrån Direkt och fortsatte:

”I veckan publiceras viktig inflationsdata från Sverige och USA som kommer sätta prägel på humöret”.

Uppgången var bred. Ericsson, Volvo och H&M steg alla med runt 2 procent.

Peab hämtade igen förra veckans tapp med en uppgång på nära 7 procent i spåren av rapport. Entreprenadverksamheterna utvecklades ungefär som väntat medan bostadsutvecklingsdelen rullar på, undantaget viss stiltje i Stockholmsområdet.

Swedish Match, som tappade i fredags efter sin rapport, klättrade 3,5 procent till närmare 399 kronor. Nordea höjde riktkursen till 440 kronor och upprepade sitt köp-råd.

Getinge ville inte vara sämre utan steg 3,6 procent. Pareto har höjt rekommendationen till köp från behåll.

Itab sjönk drygt 5 procent efter sjunkande intäkter och resultat medan Duroc föll över 12 procent efter en rörelsevinst som mer än halverades.

Rejlers tillhörde också rapportförlorarna efter lägre intäkter och lägre resultat tyngt av omstruktureringar. Den organiska tillväxten var negativ och aktien föll nästan 7 procent. Sagax steg drygt 4 procent efter att ha höjt sin resultatprognos något i samband med rapport.

Karo Pharmas ordförande och storägare Anders Lönner har åtalats för grovt insiderbrott. Aktien tappade över 2 procent.

Arjo steg nästan 6 procent samtidigt som en utdelningsrätt avskilts. Carnegie och Handelsbanken har höjt sina rekommendationer till köp.

SEB har tagit upp bevakning av Bygghemma med rekommendationen köp och riktkursen 60 kronor. Aktien noterades upp 10 procent till drygt 43 kronor.

Kursstegringen i Autoliv inför uppdelningen av bolaget har gjort aktien dyr och nu är det dags att sälja, skrev Dagens Industri. Autoliv steg dock 0,5 procent till slut.

Oljebolagen gick bra med stöd av stigande oljepriser. Bäst gick det för Black Pearl och Enquest som båda steg närmare 6 procent. Lundin Petroleum nöjde sig med knappt 2 procent.

Börsveckan rekommenderade köp av Diadrom och aktien steg med 11 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1597.93
3564.19
12948.14
2672.63
24357.32
7265.21
22550.35
30345.95
1.19
10.54
8.85
69.83
75.38
1.32%
0.38%
1,00%
0.35%
0.39%
0.77%
0.38%
1.17%
-0.07%
0.08%
0.24%
-1.27%
-1.04%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto