Home > Morgonrapport: Stark avslutning på förra veckan

Morgonrapport: Stark avslutning på förra veckan

Stockholmsbörsen handlades i stegrande riktning under fredagen i linje med övriga världens börser. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade till slut upp 0,65 procent till nivån 1794,80, vilket utökade föregående veckas uppgång till 1,39 procent. Under natten har de asiatiska marknaderna överlag inlett veckan i en avvaktande handel. 

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring ???. 

Morgonrapporten tar en paus under mellandagarna och är åter tillbaka när Stockholmsbörsen öppnar den 2:a januari 2020. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen avslutade en försiktigt positiv vecka i positiva tecken sedan ett starkt globalt börshumör dragit med sig de svenska storbolagen. Vid stängning var det svenska storbolagsindexet, OMXS30, till slut upp 0,65 procent till nivån 1794,80. Omsättningen under fredagen hamnade på höga 23 miljarder kronor.

Vinnare i fredagens starka OMX-index blev Astra Zeneca som ökade 2,4 procent efter att ha meddelat att man sålt rättigheterna för två av deras läkemedel till Juvisé Pharmaceuticals. Astra Zeneca är därmed upp över 40 procent sedan årsskiftet. Tätt bakom läkemedelsjätten skuggade återigen de svenska storbankerna som alla befann sig i intervallet 1 till 2 procent efter torsdagens räntebesked från Riksbanken.

Även bland övriga europeiska börser var det överlag en positiv handel som gällde under fredagen. Tyska DAX-index och franska CAC 40-index steg 0,7 respektive 0,8 procent medan brittiska FTSE 100-indexet förblev oförändrat. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade fredagen upp 0,7 procent.

Börserna på Wall Street tog under fredagen bränsle av Donald Trumps handelsrelaterade Twitterflöde. Trump twittrade att han har haft ”ett mycket bra samtal” med Kinas president Xi Jinping angående handelsavtalet. ”Kina har redan börjat köpa jordbruksprodukter i stora volymer. Ett formellt undertecknande håller på att arrangeras”, tillade den amerikanska presidenten. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 0,3 procent, det bredare S&P 500-index 0,5 procent och tekniktunga Nasdaq composite 0,4 procent. Bland enskilda aktier blev US Steel stor förlorare med en nedgång på hela -10,8 procent efter att ha rapporterat om en förlust för både fjärde kvartalet och helåret, samt sänkt utdelningen för nästkommande år.

Precis som Morgonrapporten tar den tyngre makrostatistiken en paus under de nästkommande två veckorna. Från och med idag till och med den 2:a januari är makroagendan i stort sett tom på vägledande och börspåverkande data.

Med alla röda dagar de nästkommande veckorna har vi endast två handelsdagar kvar av 2019: fredagen den 27:e och måndagen den 30:e. Bland övriga av världens börser är det en klar majoritet som åtminstone delvis håller öppet imorgon, på julafton, men även ett fåtal håller öppna den 31:e december.

Hoppas att samtliga läsare får en fin jul och ett härligt avslut på 2019!

Hålltider under dagen:

Makrostatistik:

  • Sydkorea: export och import av varor december kl 1.00
  • Tyskland: importpriser november kl 8.00
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • Kanada: BNP oktober kl 14.30
  • USA: order varaktiga varor (prel) november kl 14.30
  • USA: försäljning nya hem november kl 16.00

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på fredagen i likhet med flera andra europeiska börser, med stöd av amerikanska börsuppgångar till nya rekordnivåer. Marknaderna föreföll inte oroa sig över det väntade beskedet i torsdags att USA:s president Donald Trump ska ställas inför riksrätt.

Storbolagsindexet OMXS30-index ökade 0,7 procent till 1.795. Omsättningen uppgick till relativt höga 23 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Astra Zeneca avancerade 2,4 procent efter att ha sålt rättigheterna för bröstcancerläkemedlet Arimidex och prostatacancerläkemedlet Casodex till Juvisé Pharmaceuticals i Europa, Afrika och ett antal andra länder.

Swedbank-aktien steg 1,9 procent och påverkades inte nämnvärt av att banken upprepade budskapet att den instämmer i många av de iakttagelser och preliminära bedömningar som tillsynsmyndigheterna gör på penningtvättsområdet.

Bland övriga storbolag lyfte skogsbolaget SCA och hygienbolaget Essity med cirka 1,5 procent. Även storbanken Nordea och byggkoncernen Skanska steg i samma härad.

Ericsson, som föll 4 procent i torsdags, backade ytterligare 0,5 procent.

Stålbolaget SSAB sjönk samtidigt 0,5 procent i spåren av att den amerikanska konkurrenten US Steel spått förlust för fjärde kvartalet och helåret.

Medicinteknikbolaget Irras lyfte hela 23 procent efter besked om CE-märkning för Irraflow-katetern, vilket banar väg för återlansering i Europa.

Den First North-listade Industrigruppen Infrea steg 11 procent. Ett annat First North-bolag, Byggmästare Ahlström, har köpt 18 procent av Infreas aktier från ett antal olika ägare.

Bussoperatören Nobina ökade 3,7 procent, trots att bolagets justerade resultat före skatt för det gångna kvartalet sjönk med 8 procent till 225 miljoner kronor. Resultatnedgången berodde enligt vd Magnus Rosén på omfattande så kallad kontraktsmigrering som tynger lönsamheten.

Searchlight har höjt sitt bud på Opus från 7:75 till 8:50 kronor per aktie. Bilbesiktningsbolagets styrelse rekommenderar ägarna att acceptera det nya, höjda budet. I samband med rekommendationen passade Opus på att vinstvarna. Opus handlades upp 7 procent till 8:39 kronor.

Även C-Rad gick starkt och handlades upp 4,7 procent. Per-Arne Blomquist, ny styrelseledamot i C-rad, har köpt aktier i bolaget för nära 5 miljoner kronor.

Mobilspelsbolaget G5 rusade 18 procent i kölvattnet av en köprekommendation i tidningen Affärsvärlden tidigare i veckan.

Projektengagemang ska vidta nya effektiviseringsåtgärder för att öka sin lönsamhet. Aktien stärktes 3,5 procent.

Transtema tappade 18 procent efter att ha presenterat ett förslag på långsiktig finansieringslösning innehållande bland annat en företrädesemission om 60 miljoner kronor.

Medicinteknikbolaget Bioservice ökade 5 procent efter en fransk order på 100 stycken Ironhand-enheter till Loxam som ska erbjuda rikstäckande uthyrning av Ironhand i Frankrike.

Soltech steg 3,6 procent efter att dotterbolaget NP-Gruppen tecknat ett ramavtal värt 150-250 miljoner kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em</em

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto