Home > Morgonrapport: Stark avslutning på förra veckan

Morgonrapport: Stark avslutning på förra veckan

OMXS30 avslutade veckan med ännu en stark dag i positiva tecken efter att för tillfället lagt handelskonflikten åt sidan. Index stängde tillslut upp 1,00 procent till nivån 1662,32, vilket tog veckans utveckling till positiva 1,69 procent. Måndagens makroagenda innehåller Tysklands IFO-index. Wall Street stängde föregående vecka på blandat. I Asien håller både Japan och Kina helgstängt under måndagen. 

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen avslutade förra veckan på topp efter en övertygande handel från öppning till stängning. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut upp 1,00 procent till nivån 1662,32, vilket tog veckans utveckling till en ökning med 1,69 procent. Omsättningen under fredagens handelsdag hamnade på 24 miljarder kronor.

Bakgrund till det positiva börshumör under föregående vecka var optimistiska signaler om tillväxtstöttande åtgärder i Kina. Handelskriget mellan USA och Kina lades därmed åt sidan tills vidare.  ”Tullarna som annonserats av båda sidor under veckan sågs inte som så allvarliga som man tidigare befarat”, sade David Madden på CMC Markets. Under lördagen fortsatte dock konflikten då Wall Street Journal rapporterade att Kina har ställt in de kommande handelsförhandlingarna med USA, och kommer därför inte att skicka vice premiärminister Liu He till Washington kommande vecka.

Fredagens breda uppgång i OMXS30 såg Alfa Laval och Essity toppa index med uppgångar på 2,5 procent. Drivande i uppgången var även återigen storbankerna som alla ökade mellan 0,6 och 1,4 procent. I botten av storbolagsindexet återfanns Kinnevik som, efter en veckas handel präglad av volatilitet, backade med -1,3 procent.

Noterbart från helgens nyhetsflöde var brittiske Labourledaren Jeremy Corbyns uttalanden att han skulle stödja en andra Brexit-omröstning om hans parti röstar för det. En sådan omröstning skulle aktualiseras om premiärminister Theresa May misslyckas med att få hennes plan att lämna EU genom parlamentet.

Efter ett par lugna veckor inleds nu åter striden om regeringsmakten. Under måndagen väljs riksdagens talman, som av allt att döma tycks bli moderaten Andreas Norlén. En av talmannens första uppgifter blir att besluta om statsministeromröstning, vilket troligt lär ske på redan imorgon när riksmötet har öppnats.

Fredagens makroagenda avslutades med inköpschefsindex där tumregeln är att värden över 50 tyder på ekonomisk tillväxt medan under 50 tyder på avmattning. EMU:s PMI visade en splittrad men väntad bild där tillverkningsindustrin dämpades medan tjänstesektorn hålls uppe, vilket gör att den samlade tillväxtsignalen är i stort oförändrad. Kombinerat PMI backade till 54,2 i september från 54,5 föregående månad, väntat var 54,4. Industri-PMI sjönk till 53,3 från 54,6 medan tjänste-PMI steg till 54,7 från 54,4. Markits chefekonom Chris Williamson kommenterade att främst bidrag till nedgången var en stagnerande export. Vidare listade han handelskrig, Brexit, avtagande global efterfrågan, växande riskaversion, lageravveckling och stigande politisk osäkerhet som faktorer bakom inbromsningen.

Fredagen fortsatte med motsvarande siffror från USA. Markits kombinerade PMI sjönk för fjärde månaden i rad till 53,4 från 54,7 föregående månad. Uppdelat ökade industri-PMI något medan tjänste-PMI backade.

Under måndagen vänder vi oss åt Tyskland för IFO-index under september som senast i augusti steg överraskande starkt till 103,8 från 101,9 föregående månad. Ett något lugnare läge i handelskonflikten hjälpte till att lyfta sentimentet då. Analytikers förväntningar ligger mot en mindre nedgång till 103,2 i IFO-index i september.

Sett till makrohöjdpunkter bjuder veckan vidare på riksdagens öppnande och de amerikanska hushållens förtroende, under tisdagen. Onsdagen fortsätter sedan med räntebesked från Fed innan torsdagens intensiva dag innehåller konjunkturbarometer från KI och EMU, samt tyska inflationssiffror. Fredagen avslutar veckan med svenska detaljhandelssiffror och KPI från EMU.

OMXS30 tog vid där torsdagen avslutades och fortsatte uppåt i samma positiva anda även under veckans sista handelsdag. Uppgången på 1 procent innebar att index stängde veckan ovan det intervall som så tydligt präglat den svenska börsen den senaste tiden. Fokus under den närmsta tiden ligger på den stundande rapportperioden som smygstartar redan på torsdag då H&M presenterar sitt tredje kvartal. Efter en oregelbunden handel den senaste månaden blir rapportperioden sannolikt en utlösande faktor som därmed på ett tydligare sätt kan utkristallisera den kommande utvecklingen på kort sikt.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Tyskland: IFO-index september kl 10.00
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • Storbritannien: CBI ordertrender september kl 12.00
  • ECB: obligationsköp kl 15.45
  • USA: Dallas Fed-index september kl 16.30

Övrigt

  • Riksdagen: val av talman
  • RB: Kerstin af Jochick talar i Sundsvall kl 18.00
  • Japan: helgstängt
  • Kina: helgstängt

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade veckan med stigande kurser i positiv internationell handel. Handelskriget har lagts åt sidan vilket bland annat fick basmetaller att rekylera upp. I Stockholm var det mestadels industri och banker som låg bakom uppgången. Däremot gick råvarubolag, på tvärs mot den rådande trenden i övriga Europa.

Vid stängning hade OMXS30 stigit med 1,0 procent till nivån 1.662. Då hade aktier för 24,0 miljarder kronor bytt ägare via Stockholmsbörsen.

Storbolagen i OMXS30 steg med några få undantag. Mest upp var det för Alfa Laval med 2,5 procent tätt följt av Essity som ökade 2,5 procent. Bankerna som steg på bred front ledda av Swedbank med en uppgång på 1,4 procent.

Mot strömmen bland OMXS30-bolagen gick investmentbolaget Kinnevik som backade 1,3 procent. Tyngde gjorde råvarubolagen SSAB och Boliden som slutade marginellt ned. Båda har tidigare i veckan stigit i återhämtningens tecken efter nedgångar i samband med oro för handelskonflikten mellan USA och Kina.

En vinstvarning från gruv- och smältverksbolaget Nyrstar, listat på Euronext i Bryssel, under torsdagskvällen bidrog till att Boliden gick sämre sektorn i övriga Europa. Nyrstar har påverkats av ett fallande zinkpris, vilket även Boliden har exponering mot.

Dagens största kursuppgång stod forskningsbolaget Oasmia för. Aktien sköt i höjden med nära 20 procent efter rekommendation om ett godkännande för äggstockscancerläkemedel Paclical i Europa.

Även Camurus fick rekommendation för ett godkännande av CAM2038 mot opioidberoende i Europa. Aktien steg blygsamt med 0,4 procent.

Bland förlorarna fanns stråldosplaneringsbolaget Raysearch som rasade med drygt 9 procent efter att ha fått sänkt rekommendation av Nordea Markets till behåll från köp. Nordea ser lägre försäljning för Raycare, som ska användas inom cancervård, och har justerat ned sin försäljningsprognos för det tredje kvartalet.

Itab, som bland annat säljer kassadiskar till detaljhandeln tappade 8,8 procent efter att ha meddelat om en svag inledning på det tredje kvartalet. Bolaget som tidigare i år införde ett effektiviseringsprogram för att minska sina kostnader tvingas nu utöka detta ytterligare.

”Detaljhandeln är under förändring och det gäller alla, oavsett om det handlar om H&M, Ica, Kesko eller Carrefour. Men det är splittrat, vissa kör på rejält medan det är tvärstopp hos andra. Man funderar på vad som är framtidens butik”, säger Itabs vd Ulf Rostedt till Nyhetsbyrån Direkt.

Utanför Stockholmsbörsen, fick Skånska Energi ett bud från Infranode Energi på 70 kronor per aktie, vilket är högre än det tidigare konkurrerande budet från Acsnacs Energi som lämnades för ett par veckor sedan. Aktien steg till 70:50 kronor på First North, en uppgång på drygt 15 procent.

Scandidos, som är verksamma inom stråldosering inom cancer, gick svagt och föll med nära 18 procent på First North, efter att ha redovisat en försäljningsminskning på 27 procent för maj-juli.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:35)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1662.32
3430.81
12430.88
2929.67
26743.5
7986.96
23869.93
27603.08
1.17
10.32
8.79
71.59
79.83
1.00%
0.81%
0.85%
-0.04%
0.32%
-0.51%
0.82%
-1.25%
-0.04%
-0.02%
0.03%
1.14%
1.31%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto