Home > Morgonrapport: Stark inledning av veckan på de amerikanska börserna, smittar den av sig?

Morgonrapport: Stark inledning av veckan på de amerikanska börserna, smittar den av sig?

OMXS30 föll i inledningen av veckans handel och backade med 1,18 procent till nivån 1496,59. Efter fredagens vändning i USA, där börserna till slut föll tillbaka och backade rejält, öppnade och stängde stockholmsbörsen på minus.  Men de amerikanska börserna vände upp under gårdagen och stängde med en rejäl uppgång. Något som lär påverka dagens öppning i Europa. Under natten har de asiatiska börserna över lag stigit.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 öppnar handeln positivt. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen backade än en gång och inledde den kortare handelsveckan på minus efter bland annat den kraftigare nedgången i USA i fredags. OMXS30 backade 1,10 procent och står nu till nivån 1497 efter gårdagens handel under omsättningen om 14,5 miljarder kronor. H&M föll 1,45 procent på svag tysk handelsstatistik och har idag rapport för det första kvartalet där förväntningarna är relativt låga, och det är upp till bevis för bolaget. Ericsson föll även tungt, spelbolaget NetEnt backade omkring 9 procent efter att ha sparkat sin Vd och uttalanden från styrelsen.

Börserna i USA vände upp efter förra veckans svaga utveckling, där S&P 500 steg 2,7 procent medan Dow Jones steg 2,9 procent. Teknikaktierna som föll förra veckan i spåren av turbulensen kring Facebook steg kraftigt idag.

 

Idag kommer H&M med sin rapport, och många analytiker ser den som ett förlorat kvartal och fokus läggs framförallt på lagernivåerna. Resultatet väntas hamna i 1260 miljoner kronor, vilket skulle motsvara ett tapp på omkring 60 % i jämförelse med föregående års första kvartals rörelseresultat på 3159 miljoner kronor. Bruttomarginalen väntas sjunka till 49,8 procent där reor väntas vara en bidragande orsak. Dagens rapport blir en uppföljning av kapitalmarknadsdagen där bolaget såg goda möjligheter till ett bättre helår för 2018 än vad 2017 bjöd på. Frågan är om H&M´s utsikter grusas redan idag?

På den säkerhetspolitiska spelplanen har det hänt grejer sedan den misstänkta förgiftningen av en tidigare rysk spion i England för någon vecka sedan. Nu utvisar Trump 60 ryska medborgare och stänger konsulat i Seattle. EU-länder gör även gemensam sak och utvisar ryska diplomater enligt europeiska rådets ordförande Donald Tusk. 14 länder, däribland Sverige som utvisar 1 diplomat agerar tillsammans mot Ryssland i denna fråga. Nu väntar motreaktioner från Ryssland som väntas agera inom kort.

Statistik från svensk mäklarstatistik visar att färre bostadsaffärer har genomförts sedan amorteringskravet har införts, dock så är det relativt kort tid att begrunda. Enligt uppgifter har under de första två veckorna av mars sålts drygt 10 procent färre bostadsrätter och 7 procent färre villor än motsvarande period förra året. Dock så ska man inte dra för stora växlar på siffrorna, men det är vikten av bostadsmarknaden för svenska ekonomi är stor och osäkerheten kring de effekter som amorteringskravet medför är fortfarande stora.

Idag kommer konjunkturbarometer från både KI och EMU, där konjunkturinstitutet även bjuder på sin konjunkturprognos. Den svenska konjunkturbarometern väntas backa något till 108,5 från föregående månads utfall på 109,5. Bostadsmarknaden har varit en osäkerhet under hösten vilket är en förklaring varför barometern har backat senaste tre månader. EMU´s barometer väntas även den backa något till 113,2.

Tekniskt så har vi stödnivån kring 1488 som en viktig nivå att bevaka. Men från nuvarande 1497 har vi närmast motstånd kring 1521-1524. Efter den kraftiga rekylen på de amerikanska börserna igår talar mycket för att vi öppnar i samma anda även här. Men med rapport från tunga H&M som presenteras innan börsen öppnar, kan större rörelser inträffa då förväntningarna på bolaget är relativt låga. Det motståndsområde runt nivån 1600 står fortfarande fast som den nivå som ger långsiktiga köpsignaler om den bryts med hög omsättning. För en kortsiktig köpsignal krävs att 1524 bryts.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Tyskland: importpriser februari kl 8.00

 • KI: konjunkturbarometer kl 9.00

 • Spanien: KPI (prel) mars kl 9.00

 • SCB: hushållsutlåning februari kl 9.30

 • SCB: PPI februari kl 9.30

 • SCB: handelsbalans februari kl 9.30

 • EMU: M3 penningmängd februari kl 10.00

 • EMU: konjunkturbarometer mars kl 11.00

 • EMU: indikator företagsklimat mars kl 11.00

 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45

 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

 • USA: S&P/Caseshiller husprisindex januari kl 15.00

 • USA: Richmond Fed index mars kl 16.00

 • USA: hushållens konfidensindikator mars kl 16.00

 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 •  Swedbank: presenterar uppdaterad konjunkturprognos kl 8.15
 • KI: konjunkturprognos kl 9.15

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades större delen av dagen kring nollstrecket för att under senare delen tappa fart. Uppgifter om ett avstyrt handelskrig mellan USA och Kina gav inledningsvis stöd. USA-börserna öppnade följaktligen upp, en uppgång som Europabörserna inte valde att haka på.

Vid stängning hade OMXS30-index backat med 1,1 procent till 1.497. Omsättningen uppgick till 14,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Europabörserna uppvisade nedgångar generellt. DAX-index backade 0,8 procent där fordonsaktierna gick mot strömmen och steg och mildrade nedgången.

Måndagens stora nyhet var att risken för ett handelskrig mellan USA och Kina klingat av under helgen. USA:s finansminister Steven Mnuchin sade att han är optimistisk om att USA kan nå en överenskommelse med Kina. Även från kinesiskt håll rådde det samförstånd och landet uppgavs vara redo för samtal med USA.

I Stockholm var utvecklingen negativ för OMXS30-bolagen. Ericsson tyngde i botten med en nedgång på 2,9 procent. Några nyheter har inte presenterats, men bolaget har stämma senare i veckan.

Kinnevik var ett av få bolag som klarade att hålla sig på plus då aktien steg med 0,4 procent. I fredags meddelades att MTG ska delas upp och vad Kinnevik ska göra med sitt ägande i MTG är ännu inte klart. Detta följdes av att aktien tappade under fredagen.

SSAB fick stöd av positiva uttalanden i en artikel i Dagens Industri från vd Martin Lindqvist om en stark balansräkning och eventuella framtida förvärv, eventuellt i Asien. Aktien tappade 0,4 procent efter att ha varit upp runt 1 procent tidigare under handelsdagen.

H&M tappade 1,5 procent där svag veckostatistik från Tyskland satte press. Under tisdagen kommer bolaget med kvartalsrapport där varulager och utvecklingen för de fysiska butikerna väntas tilldra sig stort intresse. Försäljningen har det rapporterats om tidigare: den var oförändrad i det första kvartalet.

Bland övriga bolag utanför de 30 största sjönk spelbolagsleverantören Net Ent i livlig handel med drygt 9 procent. Styrelsen har tydligt uttalat att de är besvikna över den senaste tidens tillväxt i bolaget och väljer att låta vd Per Eriksson lämna bolaget. I januari vinstvarnade bolaget och hittills i år har aktien backat med 31 procent.

”Vi har en handlingsplan som vi håller på att ta fram, med en rad åtgärder”, kommenterade ordföranden Vigo Carlund till Nyhetsbyrån Direkt.

Medicinteknikbolaget Elekta steg med 2,7 procent. UBS har höjt sin rekommendation till en neutral syn från tidigare sälj. I en analys framkommer att UBS ser positivt på att kassaflödet förbättrats, även om osäkerheten kring Unity-order kvarstår.

En av dagens vinnare var annars fordonsunderleverantören Bulten. Aktien fick köprekommendation i Dagens Industri och aktien steg med drygt 5 procent. Tidningen menar att bolaget står inför en ny tillväxtfas och att det nu är köpläge efter kursfall.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1496.59
3278.72
11787.26
2658.55
24202.6
7220.54
21244.8
30826.46
1.25
10.19
8.18
65.82
69.7
-1.1%
-0.59%
-0.83%
2.72%
2.84%
3.26%
2.31%
0.91%
0.02%
-0.01%
-0.05%
0.41%
0.26%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.