Home > Morgonrapport: Stark inledning väntas efter uppgångar i USA

Morgonrapport: Stark inledning väntas efter uppgångar i USA

Stockholmsbörsen avslutade måndagen på plus efter en oerhört svängig handel. Vid stängning noterades det svenska storbolagsindexet, OMXS30, upp o,62 procent till nivån 1679,13. Wall Street stängde gårdagen kraftigt uppåt och under natten har de asiatiska marknaderna överlag handlats i uppåtgående riktning. 

Sammantaget inför tisdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring positivt.

Fokus under tisdagen ligger på inflationssiffror från EMU. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen vände till plus under måndagen efter en volatil handel mellan positivt och negativt. Vid stängning var det svenska storbolagsindexet, OMXS30, till slut upp 0,62 procent till nivån 1679,13. Omsättningen under måndagen hamnade på höga 32 miljarder kronor.

Vinnare i OMXS30 under gårdagens svängiga handel var defensiva aktier såsom Telia, Swedish Match, Tele2 och Astra Zeneca, vilka alla lyfte kring 2 procent.

Sämre i index gick det för industribolagen som fortsatte att pressas av virusoro. I botten bland storbolagen noterades Autoliv ned -2,1 procent.

Även övriga europeiska handlades likt en jojo under inledningen av den nya veckan. Tyska DAX-index stängde till slut ned -0,3 procent medan franska CAC 40-index och brittiska FTSE 100-index ökade 0,3 respektive 1,1 procent. Stora förlorare under måndagen var flygbolagen som fortsatte att pressas av förväntningarna på ett minskat resande. British Airways-ägaren IAG föll drygt -8 procent medan Air France och Lufthansa var ned -7,8 respektive -6,5 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade måndagen upp 0,1 procent.

Börserna på Wall Street tog ett rejält kliv uppåt igår efter en trevande inledning. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 5,1 procent, det bredare S&P 500 4,6 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex 4,6 procent. En av många vinnare var Apple som steg hela 9,3 procent med bränsle av en höjd rekommendation.

Efter söndagsnattens kalldusch från Kina (vilket behandlades i gårdagens rapport) följde även inköpschefsindex från Europa och sedermera USA igår. I Sverige steg Silf/Swedbanks inköpschefsindex för industrisektorn till 53,2 i februari, från reviderade 52,0 månaden före. Väntat från analytiker var en nedgång till 51,2. ”Även om coronavirusets effekter på svensk industri ännu inte är synliga i PMI kan de stigande leveranstiderna vara en indikation på utbudsbegränsningar på grund av utebliven produktion inte minst från kinesiska leverantörer. Något som på sikt kan äventyra den svenska industriproduktionen”, sade Jörgen Kennemar, Swedbank.

Ute i Europa hamnade det definitiva indexet för industrin på 49,2 i februari, från 47,9 och strax över väntade 49,1. Markits chefsekonom Chris Williamson noterade att februari-PMI visade tecken på att nedgången inom den europeiska industrin lättar. Detta trots rapporterna om att företag påverkats negativt av coronaviruset.

Avslutningsvis sjönk amerikanska ISM industri-PMI till 50,1 i februari, från 50,9 senast i januari. Analytiker hade räknat med en mindre nedgång till 50,5.

På övriga agendan sänkte OECD under måndagen sin globala tillväxtprognos med bakgrund till coronavirusets utbrott och dess ekonomiska störningar. OECD spår nu en global tillväxt på 2,4 procent i år och 3,3 procent nästa år, där man spår att världsekonomin kan komma att krympa under det första kvartalet i år. I den senaste novemberprognosen spåddes en tillväxt på 2,9 procent i år och 3,0 procent 2021.

Tisdagens fokus riktas åt EMU där inflationen står på agendan. Efter att ha ökat till 1,4 procent i januari spås nu inflationstakten åter ha sjunkit tillbaka till 1,2 procent i februari. Kärninflationen väntas ha stigit från 1,1 till 1,2 procent.

Hålltider under dagen:

Rapporter:

  • Semafo (efter Torontobörsens stängning)

Makrostatistik:

  • Sydkorea: BNP (def) 4 kv kl 0.00
  • EMU: PPI januari kl 11.00
  • EMU: arbetslöshet januari kl 11.00
  • EMU: KPI (prel) februari kl 11.00
  • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

Övrigt:

  • USA: ”Super Tuesday”, primärval i 16 delstater och områden
  • RBA: räntebesked kl 4.30
  • Olja: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde måndagen med gott mod efter att flera centralbanker gjort uttalanden om att de är redo att agera för att motverka negativa effekter från coronavirusutbrottet. Humör och index vände sedan ned under dagen, men återvände något under den sista timmens handel.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,6 procent till nivån 1.679. Aktier för relativt höga 32 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På de europeiska börserna var CAC40 i Paris upp 0,8 procent medan DAX var ned 0,2 procent i Frankfurt.

Inom OMXS30 presterade defensiva aktier överlag bättre än index som helhet. Bäst gick dock skogsbolaget SCA som avancerade 2,9 procent i den slagiga handeln.

De båda teleoperatörerna Telia och Tele2, samt Astra Zeneca var upp över 2 procent. Högt upp syntes också Tele2:s storägare Kinnevik som steg 2,2 procent. Pareto ser en uppsida för de båda portföljbolagen Tele2 och Zalando, och har valt att ta in Kinnevik i portföljen för mars. Stöd för investmentbolaget kom även från Danske Bank som höjde sin rekommendation till köp.

I botten på storbolagslistan sjönk Autoliv, som pressats hårt av oron för efterfrågan i spåren av coronavirusets spridning, drygt 2 procent. Bakom bilsäkerhetsbolaget fanns en rad industribolag, däribland SKF som också var ner över 2 procent. ABB, Sandvik och Atlas Copco sjönk 0,8-0,9 procent.

Powercell fortsatte att svänga under hög omsättning och slutade dagen upp 8 procent. Måndagens uppgång sammanföll med att tyska Der Aktionär varit ute med en positiv artikel och hävdat att sektorn i högsta grad fortsatt är vid liv. På Oslobörsen var även sektorkollegan NEL upp 5,5 procent.

Medivirs bergochdalbana fortsatte också på måndagen med en uppgång på dryga 17 procent. Detta efter att aktien avslutat den förra veckan med ett ras på drygt 14 procent efter att bolagets vd punkterat förhoppningar om att bolagets substans simeprevir skulle kunna användas vid behandling mot covid-19.

Sämre gick det för Pledpharma som meddelade att bolaget pausar all dosering av patienter i fas 3-programmet Polar för läkemedelskandidaten Pledox efter interaktioner med den franska läkemedelsmyndigheten. Aktien rasade närmare 36 procent.

Den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA har ”stängt” sitt varningsbrevsärende om Boule Diagnostics sedan bolaget adresserat överträdelserna enligt det varningsbrev som FDA skickade i oktober 2018. Aktien steg 6,4 procent.

NGM-bolaget Light Air som har stigit brant den senaste tiden, och som rusade närmare 80 procent i fredags efter bolagets kvartalsrapport som vittande om ökad försäljning till coronadrabbade länder i Asien, föll över 38 procent. Dagens industri rapporterade på måndagen att det finns tveksamheter kring den eventuella effekten av bolagets luftrenare med avseende på coronaviruset.

Gamingbolaget Zordix köper den ungerska spelstudion Invictus Games. Zordix-aktien belönades med en uppgång på 17,5 procent.

Nokia har meddelat att bolaget får ny vd. Rajeev Suri, som suttit på posten på över tio år, ersätts av Fortum-chefen Pecka Lundmark. Nokia-aktien var upp 1,2 procent.

Medicinteknikbolaget Qlife hade handelspremiär på First North och aktien slutade vid 9:18 jämfört med teckningskursen som var 12:30 med den teckningsoption som ingick i emissionen. Den sistnämnda stod i 0:80 kronor, vilket innebar en nedgång för paketet på 19 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em</em

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.