Home > Morgonrapport: Stark medvind i väntan på ECB

Morgonrapport: Stark medvind i väntan på ECB

Kinas BNP ökade 7,3 % i fjärde kvartalet jämfört med ett år tidigare, detta var över förväntningar som snittade 7,2 %. Tillväxten för helåret blev 7,4 %, vilket är lägst på 24 år. Även statistik över detaljhandel och industriproduktion slog analytikers prognoser. Kinesiska börser har rekylerat upp från gårdagens kraftiga fall och samtliga större börser i resten av Asien är positiva med japanska Nikkei så mycket som +1,8 %. IMF har i natt presenterat prognosuppdateringar för den globala tillväxten, de skriver att ekonomin stimuleras av lägre oljepriser, men att detta motverkas desto mer av negativa effekter, som svaga investeringar i en anpassning till lägre tillväxtutsikter i många länder. Prognosen för global BNP-tillväxt justeras ned med 0,3 procentenheter för både 2015 och 2016 till 3,5 respektive 3,7 %.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

DAX, Euro Stoxx 50 och OMXS30 stärktes samtliga i linje med gårdagens analys. OMXS30 har nu nått motståndsnivån 1476-1480, en etablering ovanför detta motstånd idag skulle ge ytterligare en köpsignal och vi är inställda på fortsatt positiva börser åtminstone fram till torsdagens ECB-möte.

NOK/SEK, 1h-graf, 10 dagar
NOK/SEK, 1h-graf, 10 dagar

I måndagens morgonrapport förra veckan uppmärksammade vi det överdrivet nedtryckta tillståndet i NOK/SEK som då nyligen hade gett bekräftelse på en avklarad bottenformation. Efter detta har norska kronan kommit in i starkt momentum och varje säljvåg har snabbt tryckts tillbaka av köpsidan. Efter att hittat stöd vid 1,03 stärktes den norska mot den svenska till 1,074 där den igår stötte på motstånd.  Efter en rekyl ned till den stigande trendlinjen kom köparna dock snabbt tillbaka in. I och med att priset för Nordsjö-olja ser ut att ha stabiliserats åtminstone för stunden mellan 45 och 50 dollar så har även de negativa utsikterna för Norge lugnat sig något. Den relativa stärkningen mot svenska kronan ska  dessutom ställas i ljus mot att högre inflation än väntat faktiskt drog ned förväntningar ordentligt kring extra åtgärder från svenska Riksbanken vilket tidigare tyngt svenska kronan. Detta ger förtroende för att NOK-återhämtningen är stark och i dagsläget ser vi en förnyad köpsignal för NOK mot SEK om vi får se en stängning ovanför 1,074.

Ryssland, $, dagsgraf, 6 mån
Ryssland, $, dagsgraf, 6 mån

Sveriges utrikesminister Margot Wallström sa igår att inget EU-land har ifrågasatt sanktionerna mot Ryssland och att alla är eniga om att de ska fortsätta. För några veckor sedan beslutade dock EU att inte införa några ytterligare sanktioner utan att istället överlägga frågan på nytt i mars när de första sanktionerna löper ut. Detta fick då ryska börsen att stärkas och efter bottennoteringen för det dollar-denominerade indexet på 578 punkter i mitten av december har det nu hittat stöd vid 720. I natten till idag rapporterade dock CNN att ryska trupper, enligt Ukrainas president, på nytt korsat över gränsen med vapen och krigsmaterial. Samtidigt sänkte IMF i natt prognosen för Ryssland ordentligt och räknar nu med en minskning i BNP på -3 % i år och -1 % nästa år. Värderingar är sällan extremt låga som i det ryska fallet utan anledning och Putin lyckades inte med att ställa om ekonomin från att vara starkt beroende av naturresurser när förutsättningar fanns. Det kan dock fortfarande finnas goda tradingmöjligheter i båda riktningar, antingen vid en återupplivning av oljepriset och/eller om politiska steg tas i rätt riktning för att Ryssland ska återfå lite popularitet i Europa, alternativt om beteendet från 2014 eskalerar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 11.00: Tyskland: ZEW-index januari
Investernas förväntningar har stigit de senaste två månaderna och index antas nu ta ytterligare litet kliv uppåt. Även nuläget väntas ha stärkts.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen öppnade veckan i svagt positiv ton, under en för säsongen måttlig omsättning. I USA höll börserna stängt för firandet av Martin Luther King och marknadens aktörer riktar nu blickarna mot torsdagens ECB-möte.

OMXS30 stängde på 1.476, efter en uppgång med 0,5 procent för dagen. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerade till drygt 11 miljarder kronor. På kontinenten var Euro Stoxx 50-index upp 0,5 procent och tyska DAX ökade 0,7 procent.

Förra veckans valutakaos, orsakat av att den schweiziska centralbanken oväntat tog bort sitt valutagolv, var fortfarande på tapeten. Närmast på europaagendan står torsdagens ECB-möte.ECB väntas då presentera ett program för kvantitativa lättnader, QE, med tillgångsköp för 550 miljarder euro, enligt Bloomberg News medianprognos. Hela 93 procent av de svarande i enkäten tror att ECB kommer att slå till.

I toppen av OMXS30 parkerade Electrolux, upp 3,2 procent till 219:80 kronor. Kepler Cheuvreux har höjt sin riktkurs för vitvarutillverkaren från 235 kronor till 300 kronor.

Getinge, som hade ett trist 2014 och inlett 2015 med att vd sagt upp sig, rekylerade upp 2,8 procent.

Nordsjöoljan, Brent, parkerade under 50 dollar fatet. Lundin Petroleum steg dock med 2,3 procent och bland de mindre oljebolagen lyfte Enquest 15 procent. Tethys Oil steg 2,7 procent och Africa Oil avancerade 1,9 procent. Enligt brittiska medieuppgifter ska Enquest tillkännage ett omfattande kostnadsbesparingsprogram under januari för att förhindra att brott mot bolagets lånekovenanter.

I botten av storbolagsindex hittades Boliden med en nedgång på 1,1 procent efter fredagens 3,5-procentiga uppgång. Terminerna för koppar och zink noterades på minus.

Även SCA tyngde med sin nedgång på 0,8 procent i index. Vara eller inte vara för bolagets toppgarnityr debatterades i vidare media, denna gång i DI, efter senaste tids turbulens.

Nibes uppgång för handelsdagen raderades i stort sett ut efter att Svenska kyl- och värmepumpföreningen meddelat om en tuff avslutning på värmepumpmarknaden i fjol. Den totala försäljningen sjönk 8 procent under det fjärde kvartalet.

I rekommendationsflödet rådde ABG Sundal Collier att sälja Hexagon med en riktkurs på 160 kronor. Aktien återhämtade sig dock efter en initial nedgång och avslutade dagen ned 0,1 procent till 247 kronor.

Mekonomen sjönk drygt 4 procent. Enligt Dagens Industri är det dags att sälja aktien efter den senaste tidens uppgång.

Saab stängde 3,3 procent högre. Swedbank, som förutspår att bolaget avslutat 2014 starkt, har upprepat köp för aktien.

Svenska Dagbladet lyfte också fram att amerikanska politiker tycker att kraven för att ta fram nya plan till flygvapnet bör sänkas. Det kan få stor betydelse för Saab, som vill utveckla ett nytt skolflygplan tillsammans med Boeing.

Bland börsens mindre bolag rusade Heliospectra, listat på First North, nästan 15 procent efter att belysningsföretaget fått sin största order hittills. Sensys Traffic, som levererar trafiksäkerhetslösningar, lyfte i sin tur över 7 procent efter att fått en tilläggsorder i Qatar värd 5 miljoner kronor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1476,31
3220,90
10242,35
6585,53
2019,42
17511,57
4634,38
17327,22
23852,23
1,1582
9,4262
8,1375
47,84
48,81
0,50%
0,58%
0,73%
0,54%
1,34%
1,10%
1,39%
1,84%
0,47%
-0,17%
-0,21%
0,06%
-0,21%
-0,06%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.