Home > Morgonrapport: Stark vändning i USA igår bäddar för vändning på OMXS30

Morgonrapport: Stark vändning i USA igår bäddar för vändning på OMXS30

OMXS30 backade återigen tillbaka till stödområdet kring 1480-1490 för att sedan vända och avsluta dagen till nivån 1494,65. Det innebar en nedgång om 0,96 procent. Gårdagens stora nyheter handlade återigen om handelstullar mellan USA och Kina som eskalerar allt mer, vilket gör investerare osäkra på vart det skall sluta. De amerikanska börserna backade inledningsvis men steg sedan och avslutade klart på plus. Under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats positivt, där Kina är helgstängt.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder torsdagens handel på plus. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Efter påskledigheten har OMXS30 fortsatt att pressats och handlades igår ner till stödområdet kring 1488 än en gång. Där det återigen tillkom köpare vid nivån och OMXS30 avslutade till nivån 1494,65. För dagen innebar det en nedgång om 0,94 procent, under omsättning om 16 miljarder kronor.

Området kring 1488, det vill säga nivån mellan ca. 1480-1490 är ett viktigt stödområde, och skulle indexet etablera sig under får vi nya långsiktiga säljsignaler. Men håller nivån kan det, likt under gårdagen, tillkomma köpare och en återhämtning initieras. Även om den långa trenden är negativ kan kortsiktiga köpsignaler fås om 1524 bryts med tillförlitlig kraft. Kortsiktigt finns även stöd vid 1493 och 1484. På sikt är trenden ner, och uppgångar under låg omsättning ses fortsatt som tillfälliga tills motsats bevisats.

Till den negativa trenden kommer även handelskonflikten mellan USA och Kina, och innan den initiala osäkerheten lagt sig lär nya överraskningar komma. På tisdagskvällen kom Trump med nya besked om tullar på teknik- och stålvaror från Kina, vilket snabbt möttes av motkrav då handelsdepartementet meddelade igår tullar på 106 stycken amerikanska varor. Innan osäkerheten kring hur mycket handelsrestriktionerna ska eskalera i närtid kommer börserna fortsätta att reagera starkt på nya nyheter kring detta. Handelshinder är aldrig en bra ekonomisk lösning men när dammet lägger sig bör även denna osäkerhetsfaktor plana ut.

Imorgon, fredag, kommer de viktiga sysselsättningssiffrorna från USA där lönestatistiken än en gång ligger i fokus. Redan igår fick vi statistik från den privata sektorn där sysselsättningen ökade med 241 000 personer, vilket var något över det förväntade.

Idag får vi intressant bostadspris-statistik från Norge för mars månad, där den norska bostadsmarknaden liknar den svenska på en del plan. Efter den prisnedgång som varit har de norska priserna stabiliserats något och så även oron för fortsatta nedgångar. I Sverige såldes det klart färre bostadsrätter efter att amorteringskravet infördes i mars, enligt Hemnet. Nedgången i antal avslut i Stockholms innerstad i jämfört med februari månad låg på 39 procent. Något som delvis kan förklaras med att antalet transaktioner i februari var något högre än för tidigare år vid samma månad, där fler köpare ville genomföra sina köp innan amorteringskravet infördes. Effekterna på amorteringskravet blir först synliga kommande månader vilket blir avgörande för om den svenska bostadsmarknaden har spräckts eller om den bara har fått sig en välbehövlig nedgång.

Produktionsvärdesindexet från SCB för februari månad presenteras under morgonen. Här väntas produktionen i det svenska näringslivet ha backat marginellt med 0,1 procent i jämförbart med tidigare månad. En uppgång om 4,6 procent väntas i jämförelse med februari månad år 2017.

För spelbolagen så presenterar regeringen sin proposition ”En omreglerad spelmarknad” klockan 12:30.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Danmark: BNP (def) 4 kv kl 8.00

 • Tyskland: industriorder februari kl 8.00

 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI mars kl 8.30

 • SCB: industriorder februari kl 9.30

 • SCB: restaurangindex februari kl 9.30

 • SCB: produktionsvärdesindex februari kl 9.30

 • Italien: kombinerat PMI mars kl 9.45

 • Frankrike: kombinerat PMI (def) mars kl 9.50

 • Tyskland: kombinerat PMI (def) mars kl 9.55

 • EMU: kombinerat PMI (def) mars kl 10.00

 • Tyskland: VDMA maskinorder februari kl 10.00

 • Storbritannien: kombinerat PMI mars kl 10.30

 • EMU: PPI februari kl 11.00

 • EMU: detaljhandel februari kl 11.00

 • Norge: bostadspriser mars kl 11.00

 • USA: Challenger varselstatistik mars kl 13.30

 • USA: antalet nya arbetslösa, veckostatistik kl 14.30

 • USA: handelsbalans februari kl 14.30

 • Konjunktur: JP Morgan globalt tjänste-PMI mars kl 17.00

Övrigt

 • Indien: räntebesked kl 11.00
 • ESV: budgetprognos kl 10.00

 • RGK: villkor realobligationsemission kl 16.20

 • Spel: Regeringen presenterar propositionen ”En omreglerad spelmarknad” kl 12.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades lägre på onsdagen i linje med övriga europeiska börser även om index återhämtade sig i sluthandeln. Oro för en upptrappad handelskonflikt mellan Kina och USA tyngde stämningen.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade 0,9 procent ned till 1.495. Aktier till ett värde av runt 16 miljarder kronor omsattes.

”Det är ett fortsatt svagt sentiment på börsen, men april brukar vara en säsongsmässigt stark månad när utdelningarna ska återplaceras. Det finns även andra faktorer som talar för en upprekyl i april, men på längre sikt är jag mer försiktig till börsen”, kommenterade IG Markets marknadsstrateg Erik Hansén till Nyhetsbyrån Direkt.

Det var breda nedgångar i Stockholm, men H&M, Autoliv och Swedish Match handlades på plus. Industribolag återfanns i botten. Atlas Copco tyngde med en nedgång på nästan 3 procent. SKF och Electrolux tappade båda över 2 procent. ABB föll 5,6 procent efter att utdelningen räknats av.

I Europa var gruvaktier sämsta sektor efter fallande metallpriser. Boliden tappade 2,4 procent medan Lundin Mining föll 1,1 procent.

Handelskonflikten mellan Kina och USA har alltså ökat i omfång. Kina planerar tullar på 106 amerikanska varor till ett värde av 50 miljarder dollar. Detta som respons på Trump-administrationen beslut om tullar på varor med samma summa.

Kina uppgav vidare att dörren för förhandlingar är öppen, men framhåller att hot och skrämsel inte kommer att vara framgångsrikt.

På valutamarknaden tappade dollarn och yenen stärktes medan räntorna sjönk på handelsoron.

Det var ont om företagsnyheter på Stockholmsbörsen. Starka ordersiffror för den amerikanska lastbilsmarknaden fick viss uppmärksamhet.

”Ordertrenden indikerar att det finns en uppsida till vår marknadsprognos för 2018 om 315.00 byggda fordon men ger sannolikt också ytterligare näring i debatten om att cykeln håller på att nå sin topp”, skrev RBC Capital Markets.

Volvo-aktien var ned med 1,2 procent i den allmänna oron.

Byggmax som tappade under tisdagen efter vinstvarning föll ytterligare nästan 10 procent under onsdagen. SEB räknar nu med att Byggmax organiska tillväxt kommer att minska med 4 procentenheter under helåret 2018. Före vinstvarningen var estimatet plus 2 procent.

Oljeproducenten Shamaran föll drygt 4 procent efter att ha rapporterat om produktionsproblem.

Mobilspelbolaget G5 publicerade preliminära siffror för det första kvartalet. Dessa mottogs positivt av marknaden som valde att handla upp aktien med 4 procent.

Cloetta backade över 6 procent efter att Nordea, som sedan tidigare har säljrekommendation på godisaktien, sänkt riktkursen något till följd av den stärkta euron.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1494.65
3340.35
11957.9
2644.69
24264.3
7042.11
21719.88
29518.69
1.23
10.31
8.4
63.61
68.32
-0.94%
-0.2%
-0.37%
1.16%
0.96%
1.45%
1.88%
-2.19%
-0.05%
0.00%
0.05%
0.38%
0.44%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.