Home > Morgonrapport: Starka tongångar i asien, lyckas indexet över motståndsnivån eller blir det en dubbeltopp?

Morgonrapport: Starka tongångar i asien, lyckas indexet över motståndsnivån eller blir det en dubbeltopp?

God Morgon

Det är onsdag och inledningen på onsdagens handel på börserna världen runt ser ut att gå i positiva tecken. Asien är mestadels upp där bland annat Japanska NIKKEI står 1,7 %  högre och Hong-kong börsen står 1,6 % högre. Handeln präglas av positiva tjänste-PMI från både Japan och Kina, samt så meddelar Kinas centralbank att en ny börslänk mellan Shenzhen och hong-kong kommer att startas innan året är slut.

Japanska, Japan Post som räknas vara världens största IPO under 2015 steg hela 56% efter introduktionen på börsen. Japan Post tog in hela 11,6 miljarder dollar.

Oljan backar nu under morgonen som reaktion från den starka gårdagshandeln. WTI handlas nu i 47,7 dollar fatet medan BRENT handlas i 50,3 dollar fatet.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Gårdagens handel var länge avvaktande och hade svårt att bestämma riktning under stora delar av dagen. Avslutningen gick i positiva manér och storbolagsindexet steg till slut 0,3 % för dagen. Detta innebär att vi nu är på 1507,5 punkter efter en omsättning på 16,4 miljarder kronor. Bankerna och Telia agerade sänke för dagen.

OMXS30, historisk 6 månader. Balansgången kring motståndet 1500-1510 är noterad flera dagar i rad nu. Positivt att vi verkar ha initierat ett stöd vid 1500. Negativt att vi inte lyckats ta oss över 1510. Viktiga nivåer för resten av veckans handel.
OMXS30, historisk 6 månader. Balansgången kring motståndet 1500-1510 är noterad flera dagar i rad nu. Positivt att vi verkar ha initierat ett stöd vid 1500. Negativt att vi inte lyckats ta oss över 1510. Viktiga nivåer för resten av veckans handel.

Indexläget är i stort sett oförändrat sen gårdagen där en balansgång kring motståndsnivån 1500-1510 nu skett under några dagar. Positivt är att 1500 nu agerar lätt motståndnivå vilket befäst varje gång indexet vänder kring dessa punkter. Däremot blir investerarna allt otåligare ju längre tid vi avvaktar kring dessa nivåer utan att ta ett kliv uppåt. Börjar den osäkerheten finns det risk att vi ska gå ner några punkter för att sedan utvärdera nya förutsättningar för uppgång alternativt nedgång.

 

Riksbankens Martin Flodén höll inledningsanförande vid SVD Bank Summit under gårdagen vilket det framkom information om hur riksbanken såg på det ekonomiska läget och framförallt hur ECBs stimulanser påverkar riksbankens möjligheter. Han var tydlig att påtala att Riksbankens uppgift inte är att verka för att stabilisera växelkursen. Men att på lång sikt med ett stabilt inflationsmål i sig innebär en stabil krona. Kronkursen är inte heller på några anmärkningsvärda nivåer och han medger att inflationsuppgången till viss del varit tack vare senaste tidens svagare valuta vilket gör att inflationsuppgången vilar på svaga ben.

Riksbanken har en lista med ytterligare åtgärder om de skulle behövas, där valutaintervention lite kryptiskt nog verkar finnas med, men att direktionen har haft olika syn på vilka åtgärder som är lämpliga.

Flodén menar också att det inte finns något valutakrig (varför skulle han kunna medge något sådant?) eller någon tävling mellan de olika centralbankerna, men att en expansiv ECB-politik spiller av på svensk ekonomi och då främst kronkursen. Att då på egen hand bedriva expansiv penningpolitik kan då motverka dessa effekter. Något som är viktigt för att hålla de inflationsprognoserna där kronkursen räknas med att vara på en relativt låg nivå. Flodén påpekade även att om ECB skulle göra mer och som effekt påverka kronkursen betyder det inte att riksbankens politik har varit onödig och ineffektiv.

Helt klart intressant att få en tydligare bild av hur riksbanken tänker kring framförallt ECBs agerande, vilken även bekräftar den bild jag försökt att förmedla den senaste tiden. Riksbanken är beroende av ECBs penningpolitik vilket också kanske var den största anledningen till att QE-paketet utökades förra veckan. För att vara före ECBs kommande (? Mario Draghi öppnade för nya stimulanser i december under det senaste mötet) besked.

Ingen tävling här inte! Men riksbanken är i en svår sits, agerar de inte riskerar utländska stimulanser att kväva svensk ekonomi och förutsättningar till högre inflation, agerar de bidrar de till risken för bubblor och att fortsätta den onda spiralen världsekonomin nu befinner sig i.

Vad vi kan vänta oss om ECB genomför några överraskande stimulanser i december är att riksbanken snabbt kommer att följa i deras spår.

 

Dagens agenda kommer att utgöras av mer USA-data. Denna gång är det ADP sysselsättning, handelsbalans och ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn.

Sysselsättningen är en viktig parameter i beslutsunderlaget för FED och denna gång är det privata sektorn som ska redovisas. Föregående månads jobbrapport överskattades till 200 000 nya jobb, och när det officiella rapporten kom låg siffran endast på 118 000. Denna gång väntas 180 000 nya jobbtillfällen vilket är en bra indikator för fredagens viktiga stora jobbrapport.

Handelsbalansen väntas visa ett underskott på 44,5 miljarder dollar, vilket är mindre än föregående månads 48,33. Inköpschefsindex över tjänstesektorn väntas till 56,5 mot föregående månads 56,9.

För svensk del kommer inköpschefsindex för tjänstesektorn klockan 8:30. På grund av stark orderingång steg den till 57 för september månad men nu väntas 56,9.

– Storbritannien: BRC butikspriser oktober kl 1.01
– Japan: inköpschefsindex tjänstesektorn oktober kl 2.35
– Kina: Caixin inköpschefsindex tjänstesektorn oktober kl 2.45
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn oktober kl 8.30
– Frankrike: inköpschefsindex tjänstesektorn (def) oktober kl 9.50
– Tyskland: inköpschefsindex tjänstesektorn (def) oktober kl 9.55
– EMU: inköpschefsindex tjänstesektorn (def) oktober kl 10.00
– Storbritannien: inköpschefsindex tjänstesektorn oktober kl 10.30
– EMU: PPI september kl 11.00
– USA: ADP sysselsättning oktober kl 14.15
– USA: handelsbalans september kl 14.30
– USA: Markit inköpschefsindex tjänstesektorn (def) oktober kl 15.45
– USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn oktober kl 16.00
– USA: veckovisa oljelager kl 16.30

Dagens rapporter är som följer:

Lundin Petroleum (kl 7.00), Doro (kl 7.30), Unibet (kl 7.30), Thule (kl 7.45), Capio (kl 8.00), Swedish Match (kl 8.15), Invisio (kl 8.30), Boule Diagnostics (kl 11.30), Hufvudstaden (kl 11.30), Securitas (kl 13.00), Balder (kl 14.00), Old Mutual, Xano

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn oktober

Steg kraftigt i september till 57,0 från 52,4, främst på grund av bättre orderingång. Väntas nu ha sjunkit något till 56,9.

kl 10.00: EMU: inköpschefsindex tjänstesektorn (def) oktober

Enligt den preliminära rapporten ökade tjänste-PMI till 54,2, från 53,7 i september, vilket var väl över väntade 53,5. Draghjälp till uppgången kom från Tyskland, där tjänste-PMI steg oväntat till 55,2, från 54,1. Nu väntas det definitiva utfallet komma in i linje med det preliminära.

kl 10.30: Storbritannien: inköpschefsindex tjänstesektorn oktober

Väntas ha vänt upp till 54,5, efter en dipp till 53,3 i september.

kl 14.15: USA: ADP sysselsättning oktober

En indikator inför fredagens jobbrapport. Väntas ha visat 180.000 fler sysselsatta i oktober, efter en preliminär uppgång med 200.000 i september. Det utfallet överskattade dock utvecklingen, som i den officiella jobbrapporten visade en uppgång med mer blygsamma 118.000 i privat sektor, och endast 142.000 totalt.

kl 14.30: USA: handelsbalans september

Väntas visa ett underskott på 41,0 miljarder dollar, mindre än föregående månads 48,33. Nettoexporten gav ett svagt negativt bidrag till BNP-tillväxten tredje kvartalet, enligt det första estimatet.

kl 16.00: USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn oktober

Väntas ha sjunkit något till 56,5 från 56,9 föregående månad. Har sjunkit successivt efter en toppnivå på 60,3 i juli.

kl 16.00: Fed: Janet Yellen utfrågas i kongressutskott om bankreglering.

Inget penningpolitiskt ämne, men utskottsledamöterna är fria att ställa frågor även om ekonomi och penningpolitik.

kl 20.30: Fed: William Dudley talar om inkomstskillnader vid pressträff

Inget direkt penningpolitiskt ämne, men han kan eventuellt komma att svara på frågor även om den aktuella penningpolitiken.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde upp på tisdagen med stöd av cykliskt, såsom verkstad och råvarurelaterat. Banker och Telia Sonera hämmade däremot indexutvecklingen medan biometriaktier fortsatte upp. Det stora samtalsämnet blev dock volatiliteten i sluthandeln.

”Det luktar ju feltryck”, sade en marknadsaktör till Nyhetsbyrån Direkt om sluthandeln i biometribolagen.

OMXS30 stängde 0,3 procent upp på noteringen 1.507,5. Omsättningen uppgick till 16,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Även i Europa var börserna lätt upp med stöd av oljebolag sedan oljepriset stigit till tvåveckorshögsta.

Svenska Lundin Petroleum var 4,6 procent högre. Utanför storbolagsindexet klättrade Enquest och Africa Oil 6,2 respektive 9,9 procent. Inom råvarurelaterat steg vidare Boliden 1,6 procent och stålbolaget SSAB lyfte nära 5 procent.

Inom det svenska storbolagsindexet var de cykliska verkstadsbolagen SKF och Alfa Laval 2,1 och 2,3 procent högre. Sandvik var 1,1 procent upp och stod emot väl trots sänkta prognoser från amerikanska konkurrenten Kennametal.

Ericsson gav indexstöd med 2,2 procents kurslyft.

Inom OMXS30 hämmade de fyra storbankerna utvecklingen med utveckling från -0,5 till +0,2 procent. Telia Sonera var i botten med 1,4 procents tapp. Inom sektorn meddelade Vimpelcom om en avsättning på runt motsvarande 8 miljarder kronor på grund av den pågående granskningen i Uzbekistan.

Hygien- och skogsbolaget SCA steg 0,4 procent. Bolaget har sålt innehavet om 12 miljoner Industrivärden A-aktier. Industrivärden A var 0,5 procent lägre. Lundbergs köpte 5 miljoner av aktierna och har därefter 13,4 procent av aktierna och 19,4 procent av rösterna i investmentbolaget. Lundbergsaktien steg en knapp procent.

Kabeloperatören Com Hem rapporterade ett rörelseresultat som var något lägre än väntat i SME Direkts analytikerenkät, men upprepade sin prognos för den organiska tillväxten. Aktien tappade 2,5 procent.

Nedåt var det också för specialpapperstillverkaren Munksjö, var kvartalsresultat var klart sämre än väntat. Aktien retirerade dryga 8 procent i Stockholm.

Desto bättre gick det för nischbanken Collector som lyfte drygt 7 procent efter att ha redovisat en klart högre vinst än snittestimatet i SME Direkts analytikerenkät.

Precise Biometrics klättrade 20 procent efter en omvänd vinstvarning. I sektorn fortsatte Fingerprint Cards sin uppgång, för dagen med 4,3 procent till 477,50 kronor. De två biometribolagen var tisdagens mest omsatta aktier. En snackis blev samtidigt volatiliteten under sluthandeln där de båda aktierna retirerade avsevärt för att sedan återhämta viss mark. Fingerprint handlades som lägst strax under 400 kronor.

Industrikonglomeratet Lifco lyfte 7,9 procent medan kontraktstillverkaren Hanza Holdings klättrade 7,6 procent i spåren av tisdagsförmiddagens rapportskur.

Teknikhandelskoncernen Indutrade, som på måndagen rapporterade ett bättre resultat än marknaden hade väntat sig, hade en ny stark börsdag. Aktien steg 5,9 procent till 450 kronor, från att ha varit uppe på ny rekordnivå om 458 kronor under tisdagen. Carnegie var stor nettoköpare, sedan investmentbanken höjt riktkursen till 525 kronor.

Modekedjan Kappahl steg 6,2 procent. Danny Feltmann Espersen, med bakgrund inom H&M, har utsetts till ny vd.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1507,45
558,670
3442,68
10951,15
6383,61
2109,79
5145,13
19010,83
22931,46
1,0954
9,3607
8,5454
47,71
50,32
 0,00%
1,20%
0,24%
0,00%
0,34%
0,27%
0,35%
1,75%
1,61%
-0,08%
0,06%
0,12%
-0,40%
-0,44%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.