Home > Morgonrapport: Starkt avlsut igår efter ECB-uttalanden

Morgonrapport: Starkt avlsut igår efter ECB-uttalanden

OMXS30 handlades på minus inför torsdagens räntebesked från ECB för att sedan stänga klart upp efter optimistiska yttranden från centralbanken. Index avslutade tillslut upp 1,08 procent till nivån 1588,00. Wall street stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat.

Sammantaget inför fredagens handel väntar vi att OMXS30 inleder svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen handlades på klart minus under torsdagen innan optimistiska ECB uttalanden lyfte OMXS30 rejält över nollstrecket. Index stängde tillslut upp 1,08 procent till nivån 1588,00. Omsättningen hamnade på 20 miljarder kronor.

Vinnare under torsdagens handel blev Fingerprint Cards som steg 8,8 procent efter att den nyblivne ordföranden Johan Carlström köpt 1,4 miljoner aktier. Starkt gick även Tele2 som ökade 5,3 procent då Morgon Stanley höjde sin rekommendation för aktien två steg till övervikt.

I centrum stod återigen H&M som överlägset var mest omsatt för andra dagen i rad. Bolaget intog bottenpositionen i storbolagsindexet med en nedgång på -2,7 procent efter att huvudägaren Stefan Persson dementerat ryktena om att han ska köpa ut klädbolaget från börsen, trots de stora aktieköpen på sistone.

Under natten rapporterades det att Donald Trump har godkänt kinesiska tullar. Presidenten väntas under fredagen presentera en reviderad lista som siktar på tullar på kinesiska varor för 50 miljarder dollar. Wang Yi, ansvarig för utrikesfrågor vid Kinas statliga råd, har tidigare sagt att Kina är redo att svara om den amerikanska presidenten bestämmer sig för att gå vidare med importtullarna.

Torsdagens makroagenda inleddes med svenska inflationssiffror från SCB. Konsumentpriserna steg 0,2 procent i maj jämfört med föregående månad, medan KPI-inflationen uppgick till 1,9 procent. Väntat från analytiker var en ökning med 0,3 procent på månadsbasis samt 1,9 jämfört med samma månad föregående år.

Gårdagens största fokus låg på ECB som lämnade räntebesked under eftermiddagen. ECB beslutade att lämna styrräntor och tillgångsköpprogram oförändrade på torsdagen, precis som väntat. Mer centralt var beskedet att man räknar med att trappa ned de månatliga obligationsköpen till hälften, 15 miljarder euro efter september, för att därefter avsluta programmet i december. Förutsatt att inkommande data bekräftar ECB:s utsikter. Fortsatt meddelade ECB att man förväntar sig att räntan kommer att förbli på nuvarande nivå åtminstone till sommaren 2019, och i vart fall så länge det är nödvändigt för att säkra att inflationsutvecklingen förblir förenlig med utsikterna om en uthållig anpassningsbana. Mario Draghi tillade vid den efterföljande presskonferensen att det har gjorts betydande framsteg med inflationsjusteringen hittills, och att inflationsförväntningarna i euroområdet är väl förankrade. ECB-chefen höjde också inflationsprognoserna för 2018 och 2019 till 1,7 procent från mars siffror på 1,4 procent, främst beroende på högre oljepriser. Prognosen för 2020 lämnades dock oförändrad på 1,7 procent. Gällande BNP-prognosen sänktes 2018 till 2,1 procent från 2,4 procent i mars. Prognoserna för 2019 och 2020 lämnades oförändrade på 1,9 respektive 1,7 procent.

Torsdagen avslutades med detaljhandel från USA som steg 0,8 procent i maj jämfört med föregående månad, vilket var klart bättre än analytikers förväntningar på 0,4 procent.

Fredagens makroagenda inleds på svensk mark med Valueguards bostadspriser för maj. HOX-index har de senaste månaderna stabiliserats efter höstens fall och väntas nu fortsätta i positiv riktning under maj månad med en ökning med 0,5 procent säsongsrensat. ”Utvecklingen hittills i år stödjer vår bild att bostadsmarknaden ska stabiliseras och för första gången på väldigt länge ser jag också uppsidesrisker. Den ökade konkurrensen på bolånemarknaden skulle kunna göra att bolåneräntorna etableras på en låg nivå längre eller rentav sjunker, vilket skulle kunna ge stöd åt priserna”, säger Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström.

Vidare under veckans sista handelsdag får vi amerikansk industriproduktion för maj där en viss uppgång med 0,3 procent väntas.

Fredagen bjuder avslutningsvis på räntebesked från Bank of Japan där styrräntan förväntas hålla oförändrad. BOJ-chefen Haruhiko Kuroda har upprepat att även om löner och konsumtion börjar ta fart så är inflationen långt från målet och det är därför fortsatt lämpligt med en expansiv penningpolitik.

De breda europaindexen befinner sig på den övre halvan av de tradingintervall där kurserna pendlat det senaste året. Tradingintervall kan pågå under långa perioder och det enda man vet med säkerhet är att ju längre pendlingen pågår ju starkare psykologisk dynamik byggs upp och ju starkare blir kursrörelsen – upp eller ned – när den framtida riktningen så småningom utkristalliseras.

De positiva beteendemönster som Europabörserna som helhet uppvisar efter gårdagens uttalanden från ECB ger skäl till optimism och ökar sannolikheten för att tradingintervallen kommer brytas på uppsidan. Läget på den svenska börsen är inte entydigt, men med stöd av framförallt Europa bedömer vi som tidigare att det finns en god sannolikhet att OMXS30 kommer göra ett försök att nå nivån kring 1645 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Kina: bostadspriser maj kl 3.30
 • Mäklarstatistik: bostadspriser maj kl 6.00
 • Finland: BNP-indikator april kl 8.00
 • Valueguard: bostadspriser maj kl 9.00
 • Österrike: KPI maj kl 9.00
 • EMU: handelsbalans april kl 11.00
 • EMU: KPI (def) maj kl 11.00
 • EMU: arbetskraftskostnader 1 kv kl 11.00
 • USA: Empire manufacturing index juni kl 14.30
 • USA: industriproduktion maj kl 15.15
 • USA: Michigan-index (prel) juni kl 16.00

Övrigt

 • BOJ: räntebesked
 • Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel klart under nollstrecket mot bakgrund ett något kärvt onsdagsbudskap från amerikanska Fed. I likhet med de kontinentala handelsplatserna vände indexen dock resolut uppåt sedan den europeiska centralbanken ECB flaggat för oförändrat låga räntor i minst ett år till.

Fingerprint Cards lyfte sedan ordföranden Johan Carlström ökat sitt innehav och Tele2 steg i spåren av en aggressiv rekommendationshöjning.

H&M tappade dock mark sedan ordföranden och huvudägaren Stefan Persson förnekat markandsspekulationer om att den senaste tidens frekventa aktieköp var en del i ett planerat utköp av modejätten.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,1 procent till nivån 1.588,0. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 20 miljarder kronor. I Tyskland steg DAX 1,7 procent och i Paris var CAC40 upp 1,6 procent.

De europeiska indexen fick en negativ start på dagen sedan börserna i New York backat på onsdagen efter att Feds prognoser indikerat att det sannolikt blir totalt fyra räntehöjningar under året, en ökning från tidigare tre. Till den initialt sura stämningen bidrog också fallande asiatiska börser och något svagare kinesisk makrostatistik än väntat.

Börshumöret förbättrades dock markant sedan ECB som väntat hållit räntorna oförändrade, men också indikerat att någon höjning inte väntar inom åtminstone ett år. Europeiska räntor gick ned och euron föll på valutamarknaden efter beskedet.

Överlägset mest omsatt för dagen var H&M, som intog bottenpositionen i Stockholmsbörsens storbolagsindex med en nedgång på 2,7 procent. Huvudägaren Stefan Persson sade till nyhetssajten Breakit att ryktena om att han ska köpa ut klädbolaget från börsen inte har någon bäring alls, trots stora egna aktieköp.

Nedåt var det också för råvarubolag som Boliden och SCA, då råvarupriserna föll. Ståltillverkaren SSAB steg dock över 2 procent efter att den amerikanske konkurrenten Nucor släppt en överraskande optimistisk prognos för det andra kvartalets resultat.

Fingerprint Cards fick en ordentlig skjuts uppåt sedan nyblivne ordföranden Johan Carlström köpt 1,4 miljoner aktier. Aktien steg 8,8 procent.

I samma riktning gick Tele2, upp 5,3 procent. Morgan Stanley har höjt sin rekommendation för aktien två steg till övervikt. Uppåt var det också för storägaren Kinnevik sedan bolaget meddelat att det avser att dela ut sina MTG-aktier för att säkra godkännande för fusionen mellan Tele2 och Com Hem. Kinnevik steg 2,9 procent.

Bland storbankerna tog SEB och Handelsbanken täten med uppgångar på drygt 2 procent, den förre med stöd av en rekommendationshöjning från ABG Sundal Collier.

Utanför OMXS30 steg även Dometic knappt 3 procent sedan SEB återupptagit bevakning med en köprekommendation.

En rad nyemissioner satte prägel på marknaden. Sålunda sjönk gamingbolaget THQ Nordic, fastighetsbolaget Sagax och läkemedelstillverkaren Recipharm efter att ha sålt nya aktier till rabatterade kurser. Eltel föll över 6 procent sedan storägaren Zeres Capital placerat 6,5 miljoner aktier i bolaget drygt 8 procent lägre än onsdagens slutkurs.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1588
3527.11
13107.1
2782.49
25175.31
7761.04
22801.62
30399.92
1.16
10.12
8.75
66.98
75.95
1.08%
1.37%
1.68%
0.25%
-0.1%
0.85%
0.28%
-0.13%
-0.06%
0.05%
0.13%
0.13%
0.01%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.