Home > Morgonrapport: Starkt avslut på en svag vecka

Morgonrapport: Starkt avslut på en svag vecka

OMXS30 stängde veckans sista handelsdag i positiv anda efter nyheterna kring den politiska situationen i Italien. Index avslutade tillslut upp 1,26 procent till nivån 1569,51. Även Wall street stängde fredagen på klart plus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats uppåt. Sammantaget inför veckans första handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen stängde veckans sista handelsdag klart upp efter att ha utvecklats stegrande positivt efter en något försiktig öppning. Uppgången under fredagen i OMXS30 summerades till 1,26 procent till nivån 1569,51, vilket minskade den sammanlagda nedgången under förra veckan till -1,10 procent. Omsättningen landade på 15,2 miljarder kronor.

Under torsdagskvällen kom beskedet att italienska Femstjärne-rörelsen och Lega kommit överens om att bilda en koalitionsregering med Giuseppe Conte som premiärminister. Detta innebär att det risken för nyval blåstes bort, vilket gladde det globala börshumöret där bland annat Tyska DAX-index steg 1 procent och Milanobörsen ökade 1,4 procent.

Nyheterna från Italien banade väg för fredagens vinnare på Stockholmsbörsen där de fyra storbankerna steg mellan 1,3 och 2,1 procent. Även kredithanteringsbolagen Intrum och Hoist gick starkt och ökade 2,4 respektive 1,2 procent, efter att ha tagit stryk tidigare under veckan pga deras Italienexponering.

På temat politik i Sydeuropa bjöd fredagen på misstroendeomröstning i Spaniens parlament efter den senaste tidens missnöje kring premiärministern Mariano Rajoy. Ett missnöje som grundar sig i en korruptionsskandal i Rajoys konservativa parti Partido Popular. Utfallet i omröstningen blev en förlust för Rajoy, vilket innebär att Pedro Sanchez, ledare för socialistpartiet, nu tar över som premiärminister. Med tanke på de spanska socialisternas minoritetsposition i parlamentet blir det dock svårt att besluta om nya lagar, men den nyligen antagna budgeten för 2018  bör säkra politisk kontinuitet på kort sikt. ”Sanchez kommer att försöka förhala med förhoppning om framgångar i opinionsmätningarna, men i slutänden tror vi att den politiska förlamningen kommer att tvinga honom att kalla till nyval inom ett år”, meddelade Oxford Economics under fredagen.

Fredagens makroagenda inleddes i Sverige med Silf/Swedbanks inköpschefsindex för industrin för maj. Efter att ha sjunkit två månader i rad steg indexet till höga 55,8 i maj där främsta bidrag var orderingången. Väntat utfall låg på 54,7.

Största fokus under fredagen låg på de amerikanska sysselsättningssiffrorna som kom in något bättre än väntat. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade nämligen med 223 000 personer i maj, vilket kan jämföras med förväntningarna på 185 000. Vidare uppgick arbetslösheten till 3,8 procent, jämfört med 3,9 procent månaden före. Arbetslösheten är därmed på sin lägsta nivå sedan april 2000, då den också var 3,8 procent. Det är i sin tur den lägsta nivån sedan 1969. Avslutningsvis steg den genomsnittliga timlönen med 0,3 procent i maj. Analytiker hade väntat sig en ökning med 0,2 procent. I årstakt hamnade därmed ökningen i takt med förväntningarna på 2,7 procent.

Förra veckan avslutades med USA:s  inköpschefsindex för industrin. ISM:s industri-PMI hade precis som det svenska sjunkit de senaste två månaderna men ökade i maj till 58,7. Väntat från analytiker var en ökning till 57,7.

Dagens skrala makroagenda utspelar sig i USA där industriorder för april presenteras. Orderingången har de senaste två månaderna ökat med 2,0 respektive 1,6 procent men väntas nu ha minskat med -0,3 procent i april då orderkomponenten i ISM:s inköpschefsindex har visat en lätt fallande trend de senaste månaderna.

Tisdagen fortsätter sedan med Silf/Swedbanks tjänste-PMI för maj, statistik från SCB i form av produktionsvärdesindex och partisympatiundersökning, och USA:s tjänste-PMI maj. Onsdagen bjuder inte på mycket av innehåll sett till makrohöjdpunkter men där Stockholmsbörsen håller stängt då Sverige firar nationaldag. Vidare riktas torsdagens blickar åt Tyskland där industriorder för april presenteras. Fredagen avslutar sedan veckan med tysk industriproduktion, SCB:s småhusbarometer för maj samt hushållskonsumtion för april.

OMXS30 avslutade förra veckan starkt efter en längre nedgång. Efter sammanlagt åtta raka dagar i minus stärktes världens börser av de positiva beskeden kring den politiska situationen i Italien. Lättnaden på marknaden var tydlig då OMXS30-index ökade med 1,26 procent under fredagen.  Med en klarare sikt kring de politiska oroligheterna med ett par lugnande besked under avslutningen av förra veckan upprepar vi vår tro att marknaden på lite sikt kan komma att utmana nivån kring 1645. Vår kortsiktiga syn att de senaste veckornas svaghet sannolikt kan betraktas som en tillfällig rekyl inom ramen för en uppåttrendande marknad stärktes i och med fredagens lättnadsrally.

På lite längre sikt ser vi dock med mer varsamhet och försiktighet på börsen då vi nu börjar närma oss en säsongsmässigt svagare period, vilket historiskt har inneburit en sämre utveckling.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • SCB: bytesbalans 1 kv kl 9.30
  • SCB: fordonsstatistik maj kl 9.30
  • EMU: Sentix investerarförtroende juni kl 10.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • EMU: PPI april kl 11.00
  • USA: industriorder april kl 16.00

Övrigt

  • Riksbanken: Stefan Ingves talar om ”Pengar och betalningar – vart är vi på väg?”, talet publiceras kl 12.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

 

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på bred front under fredagen. Riskklimatet globalt var allmänt positivt när det italienska nyvalshotet blåstes bort.

Stockholmsbörsens OMXS30-index avslutade veckan med en uppgång på 1,3 procent till nivån 1.669,5 men backade 1,5 procent för veckan som helhet. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerade till 15,2 miljarder kronor på fredagen. I Frankfurt steg DAX-index 1 procent och Milanobörsen ökade 1,4 procent.

Inte minst italienska banker återhämtade mark när Europas börser gladdes av att italienska Femstjärne-rörelsen och Lega kommit överens om att bilda en koalitionsregering med Giuseppe Conte som premiärminister, ett budskap som följdes av raskt fallande italienska statspappersräntor.

I Stockholm ökade de fyra storbankerna mellan 1,3 och 2,1 procent. De Italienexponerade kredithanteringsbolagen Intrum och Hoist steg 2,4 respektive backade 1,2 procent.

Bland OMXS30-bolagen var uppgången bred med medicinteknikbolaget Getinge runt 4 procent högre och skogsbolaget SCA 2,4 procent upp. Tele2 klättrade 2,5 procent, Exane BNP Paribas har höjt riktkursen för aktien.

Inom cykliskt var Boliden, Volvo, SKF, Sandvik, Alfa Laval och ABB samtliga upp mellan 1,7 och 2,1 procent.

H&M, som tappade 0,3 procent, var svagast presterande OMXS30-bolag. Credit Suisse har sänkt rekommendationen för modebolaget till underperform från tidigare neutral.

Sent på torsdagen framkom att MTG fått rekommendationen höjd till köp från SEB Equities. Aktien steg 3,6 procent.

Strålterapibolaget Elekta har släppt sin rapport för det fjärde kvartalet. Resultatet var 4-5 procent under konsensusförväntningarna, medan prognoserna för det nya räkenskapsåret var i stort sett i linje med analytikernas förhandsförväntningar. Elektaaktien backade knappt 1 procent.

I fastighetssektorn sjönk Wallenstam och Atrium Ljungberg runt 1 procent och D Carnegie föll drygt 4 procent efter rekommendationssänkningar från ABG Sundal Collier.

Mycronic har köpt ett bolag i USA för motsvarande cirka 360 miljoner kronor, plus eventuell tilläggsköpeskilling, vilket belönades med en uppgång på cirka 2 procent.

Bland mindre bolag rusade MyFC 36 procent efter att ha fått en order från Japan på 500 bränslecellsladdare.

Bränslecellsbolaget Powercell steg nära 5 procent efter en ”strategiskt viktig” order värd mer än 3 miljoner kronor.

Image Systems steg efter meddelande om förvärv av finländska Limab, verksamt inom beröringsfri mätteknik med tillämpningar i sågverksindustrin. Aktien ökade 20 procent.

Utför gick det för gamingbolaget Paradox, ned nära 16 procent, efter en säljrekommendation från SvD Börsplus. Inom sektorn drog THQ och Stillfront ned 2,2 respektive 3,4 procent.

USA-börserna var upp 0,8 till 1,3 procent. Jobbrapporten för maj visade på en något större sysselsättningsökning än väntat. Arbetslösheten drog ned till 3,8 procent, mot förväntan om en oförändrad nivå på 3,9 procent från månaden före.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1569.51
3453.54
12724.27
2734.62
24635.21
7554.33
22507.01
30893.78
1.17
10.28
8.79
65.77
76.51
1.26%
1.38%
0.95%
1.08%
0.9%
1.51%
1.52%
1.32%
0.3%
-0.03%
-0.36%
-0.06%
-0.36%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto