Home > Morgonrapport: Stärkt euro positivt tecken som slår mot aktiepriserna

Morgonrapport: Stärkt euro positivt tecken som slår mot aktiepriserna

God morgon!

Asiatiska marknader utvecklades blandat på måndagen när Japan höll helgstängt. Kinesiska PMI-data för april på fredagen visade små förändringar för såväl industrin (50,1) och tjänstesektorn (53,4). Japanska data visade att såväl KPI, arbetslöshet och hushållskonsumtionen kom in marginellt över förväntningarna i mars, och industri-PMI steg till 49,9 i april, från 49,7 i mars.

Samtalen mellan Grekland och de internationella kreditgivarna i helgen tycks inte ha lett till några konkreta resultat, men grekiska regeringskällor talar ändå om ”signifikanta framsteg”. Nästa samtalsrunda inleds under dagen. Grekiska källor uppger att likviditeten räcker för veckan, inklusive en betalning till IMF på 200 miljoner euro den 6 maj.

På måndagens USA-agenda märks industriorderdata för mars och Fedchefen i Chicago, Charles Evans, tal om aktuella ekonomiska förhållanden och penningpolitik. Veckans höjdpunkt på USA-agendan är dock, förstås, fredagens arbetsmarknadsdata för april, som blir extra intressant efter den förhållandevis svaga mars-rapporten. Enligt konsensusprognoser väntar marknaden en tydlig återhämtning. Måndagens Europaagenda handlar till stor del om industri-PMI för april, Silf/Swedbank redovisar sitt svenska index för april klockan 8.30. Senare i veckan emotses också hårda data över industrins produktion och orderingång från Sverige och Tyskland, och Norges Bank meddelar räntebesked på torsdag. Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Under de sista handelsdagarna av förra veckan stärktes euron till tvåmånadershögsta mot dollarn efter att varit vid den lägsta noteringen på 12 år i mars månad. Även räntor, i synnerhet den 10-åriga tyska räntan på statsobligationer steg cirka 20 punkter upp till 0,386 %. Detta berodde framförallt på data som pekade mot tecken på att risken för deflation i Europa har börjat avta. ECB har varit tydliga med att dess stimulansprogram ska löpa åtminstone linan ut, och det finns inga handfasta förhoppningar om ytterligare åtgärder i närtid, vilket gör att positiv makrodata kan tolkas åtminstone som neutral på kort sikt för börsen och givetvis som positiv på lång sikt. Att euron stärks visar sig dock snabbt på de europeiska aktiepriserna när de blir relativt dyrare och eftersom detta varit en drivande faktor i vårens europeiska börshausse slår det givetvis även åt andra hållet. Euron stärktes dock även mot vår svenska krona och förstärkningen efter den uteblivna räntesänkningen är därmed försvunnen. För OMXS30 bidrog halvdana rapporter från bolag på rekordnoteringar, vinsthemtagningar och allmän osäkerhet över Grekland och styrkan i amerikanska återhämtningen till att få indexet att raskt tappa i höjd. Fallet är inom det långvarigt etablerade intervallet även om det blev kraftigare än vi väntat oss då tidigare stödnivåerna kring  1650 togs ut. Rörelsen såg dock ut att bromsas upp vid den stigande trendlinjen och lägsta nivå från mars vid 1630. Det återstår att se om uppåttrenden ska brytas, men ett test mot 100-dagars glidande medelvärde är som vi tidigare nämnt hälsosamt för att ha en uthållig börs. På den amerikanska makrofronten gav Fed-mötet inga nya ledtrådar och blev något av en icke-händelse, i fredags presenterades inköpschefsindex för april och med analytiker som väntade sig ett utfall på 52 blev utfallet 51,5 utan förändring från föregående månad en liten besvikelse. Börserna steg trots detta, S&P 500 upp 1,09 % och därmed endast ned 0,44 % under föregående vecka i sin helhet.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin
Industri steg till 54,1 i mars, från 53,3 i februari, vilket var i linje med prognos. KI-barometern visade dock en markant och oväntad nedgång i konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin i april, till 93,7 från 100,6 i mars. KI kopplade den nedgången främst till svagheter i elektronikindustrin, och frågan är om detta kommer att märkas även i industri-PMI. Enligt SME Direkts prognosenkät väntas index ha sjunkit till 53,0 i april.

kl 10.00: EMU: industri-PMI (def) april
Enligt preliminära data sjönk industri-PMI något oväntat till 51,9 i april, från 52,2 i mars. Ingen förändring väntas i definitiva data.

kl 16.00: USA: industriorder mars
Orderingången på varaktiga varor steg mer än väntat i april, med 4,0 procent, men det var främst flyg och försvarsorder som bidrog. Kärnorderingången var fortsatt svagare än väntat, och industriorderstatistiken väntas visa en liknande utveckling – +2,1 procent totalt.

Rapporter

Stockholmsbörsen:
Gränges (kl 7.30), Softronic (kl 8.00), Avega Group (kl 11.00), Hexpol (kl 12.00), Acando (kl 13.00), Itab (kl 13.00), Rejlers (kl 16.00)

First North:
Sportamore

Aktietorget:
Angler Gaming

Övriga Norden:
Archer (före Oslobörsens öppning)

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen, som hade halvdag på torsdagen inför firandet av Valborg och Första maj, avslutade handelsveckan i rött.

De ledande börserna i Europa hade en blandad utveckling och USA-terminerna visade på nedgångar kring 0,2-0,3 procent.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 var vid stängning klockan 13.00 ned 0,5 procent på noteringen 1.628. Omsättningen uppgick till cirka 16,6 miljarder kronor.

Telekombolaget Nokias rapport tyngde Stockholmsbörsen efter att resultatet för det första kvartalet missat förväntningarna kraftigt. Det var främst Networksmarginalen som blev en rejäl besvikelse och aktien backade 8,4 procent. ”Nokia hade precis samma effekter som Ericsson, men det hade ingen räknat med”, säger Ålandsbankens analytiker Lars Söderfjell till Nyhetsbyrån Direkt.

SCA:s rapport för det första kvartalet kan sammanfattas med att volymerna upprätthålls väl medan lönsamheten belastas av högra råvarukostnader och valutaeffekter. Marknaden var dock lättad och aktien steg 5,7 procent.

En rapport som med råge överträffade analytikernas samlade förväntningar var den som släpptes av Lundin Mining sent på onsdagskvällen. Nyförvärven Candelaria och Eagle bidrog till att gruvbolaget kunde visa siffror som slog konsensus på i stort sett alla punkter. Marknaden belönade med att skicka upp aktien med drygt 6 procent.

Ett annat bolag inom Lundinsfären, Africa Oil, presenterade på morgonen en operativ uppdatering. De kenyanska brunnarna Amosing 1 respektive 2 flödade 5.600 fat per dag respektive 6.000 fat, vilket överträffade bolagets egna förväntningar. Aktien steg initialt men backade och noterades en kort stund på minus, för att till slut stänga 0,7 procent upp.

På morgonen kom även beskedet att Assa Abloys vd Johan Molin föreslås bli ny styrelseordförande i Sandvik, efter Anders Nyrén. ”Han (Johan Molin) har en bra och lång erfarenhet från industri, både svensk och internationell, som jag tror blir en värdefull tillgång för bolagets fortsatta utveckling”, låter Sandviks vd Olof Faxander hälsa via mail till Nyhetsbyrån Direkt.

Sandvik rusade 6,4 procent medan Assa Abloy tappade 1,2 procent.

Pricer har fått stororder från Coop Norge i ett avtal som värderas till cirka 110 miljoner kronor. Aktien steg 3,9 procent.

En annan av dagens vinnare är Starbreeze med en uppgång på 5,8 procent. Spelutvecklaren har tecknat ett konsoldistributionsavtal (console publishing agreement) med 505 Games gällande Overkills The Walking Dead.

Att nämnas bör också att H&M är ett av de bolag som handlas exklusive rätt till utdelning under dagen. Klädjätten noterades ned 3,7 procent, eller 12:70 kronor vilket alltså är mer än den avskilda utdelningen på 9:75 kronor.

På torsdagsmorgonen bekände även två av Nordens börsjättar färg: norska Statoil och Nordens största börsbolag, danska Novo Nordisk. Båda aktier steg på respektive handelsplatser.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1628,04
578,040
3615,59
11454,38
6985,95
2108,29
5005,39
19531,63
28238,74
1,1189
9,3994
8,3989
59,08
66,31
-0,50%
1,15%
0,00%
0,19%
0,36%
1,09%
1,29%
0,00%
0,38%
-0,06%
-0,12%
-0,03%
-0,12%
-0,23%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.