Home > Morgonrapport: Starkt OMXS30 inleder december månad, fortsätter uppgången?

Morgonrapport: Starkt OMXS30 inleder december månad, fortsätter uppgången?

God Morgon

Både Australiens och Indiens centralbanker lämnade styrräntan oförändrad inatt.

Kina industri-PMI för november månad har senaste månaderna legat under 50-sträcket som markerar gränsen för tillväxt, och nu väntas den stiga marginellt till 49,9, fortfarande under 50. Caixins industri-PMI väntas ligga still på 48,3. Resultatet kom in på 48,6 för Caixins industri-PMI och inköpschefsindex för industrin sjönk till 49,6. Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 53,6.

Asien reagera positivt på siffrorna trots att industrin inte orkar sig över 50-sträcket och stiger överlag nu på morgonen. Hang Seng noteras upp 1,99 % medan japanska NIKKEI noteras upp 0,93 %.

Ledande svenska terminer indikerar, tidig morgon, en svagt positiv börsöppning idag.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30 steg med 0,92 % till 1536,05 punkter under hög omsättning om 34,5 miljarder kronor för hela stockholmsbörsen. Detta indikerar stark tilltro för ett julrally men framförallt förhoppningar på utökade centralbanksstimulanser från ECB på torsdag, något som Mario Draghi hintat kraftigt om. December månad blir högintressant ur flera perspektiv, vi har, ur historiskt perspektiv, en stark börsmånad. Lägg därtill enorma förväntningar på alla centralbanker som ska rapportera sin syn på både det lokala och globala ekonomiska läget. Främst intressant för svensk del blir såklart ECB på torsdag, riksbanken den 15e december och FED dagen efter den 16e december. Nya stimulanser från europeiskt håll väntas samt en räntehöjning från USA, SPÄNNANDE!

Under gårdagen kom inköpschefsindex från Chicago vilken sjönk kraftigt till 48,7 mot föregående månads 56,2. Inte så bra.

Däremot steg Sveriges BNP med 0,8 % i jämförelse med föregående kvartal, vilket indikerar en stigning om 3,9 % mot föregående års tredje kvartal. Helt klart starkt för Sverige där bedömare och riksbanken hade räknat med 0,4 % tillväxt jämfört med föregående kvartal, och en årsprognos om 3,4 %. Det som drog upp tillväxten var hushållskonsumtionen, kanske börjar inflationen nu komma stigandes också? Exporten agerar sänke, vilket är oroande, utan ”riktig” tillväxt, d.v.s. produktivitet som skapar mer jobb och högre löner är detta endast tillfällig tillväxt.

Ny köpsignal erhålls om indexet forcerar motståndsnivån vid ca 1537 punkter, igår var omsättningen hög men i sista

OMXS30 intradag historiskt 30 dagar. Stark gårdag under hög omsättning, men som inte riktigt orkade över 1537 punkter, vilket är nästa motståndsnivå.
OMXS30 intradag historiskt 30 dagar. Stark gårdag under hög omsättning, men som inte riktigt orkade över 1537 punkter, vilket är nästa motståndsnivå.

stund stannade indexet kring 1536 punkter. Vi har haft en stark uppgångsperiod bakom oss och nog är det rimligt att vi kan få se någon dag med återhämtande handel och vinsthemtagning. Nästa motstånd finns vid 1560 samt 1600 punkter i första hand. Vid negativ utveckling finns närmast viktiga stödnivåer, runt 1510, 1480 men framförallt vid 1460 punkter.

IMF (internationella valutafonden) kommer att lägga till kinesiska valutan, Yuan, i sin valutakorg, SDR. Kinesiska valutan uppges få en viktning på 10,92 % och räknas således till en officiell reservvaluta. Men det sker först den 1 oktober 2016, och troligtvis kommer ytterligare agerande från Kina att göra valutan mer fri från regleringar, något som tidigare IMF kritiserat landet för. Men nu anser de att myndigheterna har genomfört de åtgärder som krävs och således är klara för valutakorgen.

 

Dagens agenda

Dagens agenda blir fullsmockad med makrostatistik från alla möjliga håll.

Vi har bland annat stabilitetsrapport från FI, där bland annat stresstester för bankerna kommer att redovisas, samt fokus på ökat krav på amortering och skulkvotstak.

Efter Kinas industri-PMI väntas även samma siffror presenteras både för EMU-området men även för Sverige. EMU väntas stiga till 52,8 och svenska väntas stiga till 53,8. Stor partisympatiundersökning kommer under dagen från SCB samt en väldig massa USA-statistik där industri-PMI väntas vara den viktigaste, som väntas stiga till 50,5.

Övriga hålltider och makrostatistik under dagen:

– Kina: industri-PMI november kl 2.00
– Kina: tjänste-PMI november kl 2.00
– Japan: Nikkei industri-PMI (def) november kl 2.35
– Kina: Caixin industri- och tjänste-PMI november kl 2.45
– Indien: industri-PMI november kl 6.00
– Ryssland: industri-PMI november kl 7.00
– Silf/Swedbank: industri-PMI november kl 8.30
– Norge: industri-PMI november kl 9.00
– SCB: fordonsstatistik november kl 9.30
– SCB: partisympatiundersökning november kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet november kl 9.55
– Tyskland: VDMA maskinorder oktober kl 10.00
– Storbritannien: industri-PMI november kl 10.30
– Danmark: industri-PMI november kl 11.00
– EMU: arbetslöshet oktober kl 11.00
– Brasilien: industri-PMI november kl 13.00
– USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
– USA: Markit industri-PMI (def) november kl 15.45
– USA: ISM industri-PMI november kl 16.00
– USA: bygginvesteringar oktober kl 16.00

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: FI: stabilitetsrapport 20015:2

Amorteringskrav och skuldkvotstak (som nye chefen Erik Thedéen förordat) är i fokus, men här finns även ”stresstester” av de svenska bankerna.

Riksbanken varnade i sin stabilitetsrapport för att dagens höga värderingar av tillgångar och höga skuldsättning hos hushållen ökar riskerna i den svenska ekonomin. En allvarlig ekonomisk störning, som ett fall i bostadspriserna, skulle därför kunna få stora konsekvenser.

De vill därför bland annat ge FI ett tydligare mandat för åtgärder inom makrotillsynen.

kl 8.30: Silf/Swedbank: industri-PMI november

Analytiker väntar att industrisentimentet kan ha tickat upp till 53,8 i november, från 53,5 i oktober, enligt SME Direkts prognosenkät.

kl 9.30: SCB: partisympatiundersökning november

Den stora enkäten som kommer två gånger om året. Väljaropinionen har i andra mätningar visat på fortsat jämnt mellan blocken medan Sverigedemokraternas uppgång har planat ut, på en ny högre nivå.

kl 10.00: EMU: industri-PMI (def) november

Steg preliminärt till 52,8 från 52,3, med såväl tyska som franska industri-PMI upp. Väntas nu visa samma uppgång i den definitiva statsistiken.

kl 16.00: USA: ISM industri-PMI november

Har varit i en nedåtgående trend och sjunkit fyra månader i rad, men väntas nu ha vänt upp något till 50,5 från 50,1. Commerzbank noterar att de regionala indexen har stigit något från en låg nivå. Nationella ISM bör därför också stiga något, till 50,3 i november.

Deutsche Bank tror på en nedgång till 49,0.

”Vi tror att den fortsatta svagheten i exporten och behovet att minska lagerpositioner kommer att tynga serien, tillräckligt för att trycka ned det i negativt territorium”, skriver Deutsche Bank.

Industri-ISM har en hög korrelation med real BNP-tillväxt även om tillverkningsindustrin bara står för 12 procent av den totala produktionen i ekonomin.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade måndagen något under dagshögsta efter en ganska nyhetsintensiv dag. Bud lades på IFS och Proffice, och en god aptit märktes för Attendo under aktiens första dag på börsen. Därutöver nådde Fingerprint Cards ännu en gång nya rekordnivåer.

Vid stängning var OMXS30-index upp 0,9 procent vid nivån 1.536. Aktier för 34,5 miljarder kronor omsattes.

Ett stort intresse märktes för Attendos aktier i samband med bolagets börsdebut. Teckningskursen för vårdbolaget sattes till 50 kronor men vid stängning var kursen 70 kronor, motsvarande en uppgång om 40 procent.

I samma riktning rörde sig bemanningsbolaget Proffice, upp 26 procent till 25 kronor, efter att holländska Randstad lagt ett bud på bolaget på just 25 kronor kontant per aktie. Nordea Fonder, som är största ägare i Proffice, anser att budet är okej men inte fantastisk och ser möjligheten att prata med andra potentiella budgivare.

Riskkapitalbolaget EQT har köpt 63 procent av kapitalet i IFS och lägger bud på resterande aktier i bolaget. Förvärvet sav de första 63 procenten skedde till 362:50 kronor per aktie och budet på resterande aktier kommer att offentliggöras inom fyra veckor, och avses göras till samma pris. Aktien stängde 0,8 procent högre på 364:50 kronor.

Inom storbolagsindexet stängde Lundin Petroleum 3,2 procent högre. Oljebolaget meddelade att det norska storfältet Edvard Grieg, där Lundin Petroleum är operatör med 50 procents licensandel, har påbörjat sin oljeproduktion. Ett stigande oljepris gav ytterligare stöd till aktien.

Indexvinnare blev dock MTG som steg med 3,4 procent.

Fingerprint Cards nådde återigen nya höjder. Aktiekursen stängde vid rekordnivån 620 kronor per aktie. Detta motsvarade en uppgång om 9,7 procent jämfört med fredagens stängningskurs. Bolaget meddelade på eftermiddagen att bolagets touchsensor har integrerats i två nya smarta telefoner.

Kursen fick sannolikt även stöd av att Fingerprint på tisdagen tar plats i Stockholmsbörsens Benchmark Index. Passivt förvaltade fonder som följer det nämnda indexet måste således äga aktien.

Även sektorkollegan Precise Biometrics meddelade att bolagets produkt för fingeravtrycksigenkänning i mobila enheter har interagerats i två nya smartphones, i samarbete med Fingerprint Cards. Precise Biometrices klättrade 12,5 procent högre.

Swedish Match noterades för en uppgång om 1,2 procent till 300 kronor. JP Morgan har lyft rekommendationen för bolaget till övervikt från tidigare undervikt, till riktkursen 330 kronor.

E-handelsbolaget Qliro rapporterade om en ”rekordförsäljning” under Black Friday och steg med 1,3 procent.

Ett flertal bolag gavs köprekommendationer av Börsveckan: bilserviceföretaget Bilia, sminkbolaget Oriflame och sportspelsleverantören Kambi, samtliga upp drygt 3 procent.

På makrofront inkom statistik som visade att Sveriges BNP steg med 0,8 procent under det tredje kvartalet, en takt snabbare än den 0,4-procentiga ökning som var väntat enligt SME Direkt.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1536,05
561,850
3506,45
11382,23
6356,09
2080,41
5108,67
19931,67
22434,44
1,0583
9,2075
8,7008
41,65
44,61

0,40%
0,50%
0,78%
-0,30%
-0,46%
-0,37%
0,93%
1,99%
0,11%
-0,06%
-0,15%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.