Home > Morgonrapport: Starkt stängning i USA i fredags smittar av sig på de asiatiska börserna, och stockholmsbörsen?

Morgonrapport: Starkt stängning i USA i fredags smittar av sig på de asiatiska börserna, och stockholmsbörsen?

OMXS30 stannade kring 1577 punkter i fredagens handel och summerade veckans utveckling med en uppgång om 1,3 procent, vilket gör att indexet är uppe på plus minus noll för året. Fredagens starka avslutning för de amerikanska börserna har smittat av sig på de asiatiska under natten som stiger över lag. Stockholmsbörsen väntas inleda morgonens handel och efterfölja de positiva tongångarna i USA och Asien. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Vi går in i en ny vecka där den förra summerades till en uppgång om 1,3 procent men som innehöll ganska mycket volatilitet. Styrd av de amerikanska börsernas återhämtning som en efterhängsen effekt av att de inledde raset och drog med sig övriga börser. I fredags eftermiddag steg Dow Jones 1,56 procent och vi får följaktligen se om kopplingen kvarstår under denna vecka. Men sentimentet är positivt även om omsättningen mildrar återhämtningens underliggande styrka och signalvärde. I fredags var omsättningen fortsatt låg med sina 12,3 miljarder kronor. OMXS30 avslutade dagen med en uppgång om 0,2 procent vilket var i paritet med övriga europeiska börser.

Så varför gick de amerikanska börserna så starkt i fredags? En bidragande orsak var den rapport som FED publicerat inför den tillträdda fed-chefen Jay Powells framträdande inför kongressen. Där fastslog FED att den tidigare kommunicerade räntehöjningstakten om 3 gånger står fast. Marknaden är framförallt orolig för höjningar som överstiger förväntningarna, det vill säga mer än tre gången för året. En takt som motsvarar förväntningarna kan marknaden hantera och därmed på ett tydligare sätt prisa aktiemarknaden i relation till de stigande räntorna. Med andra ord, mindre ränteoro är positivt för aktiemarknaden.

Trump sägs vilja införa en importtull på stål som ligger kring 24 procent, vilket är det hårdare alternativet i en rapport som ligger till grund för beslutet. Trumps devis om amerika first fortsätter och det sägs även att det övervägs en importtull om 10 procent på aluminium. Återstår att se hur det spelar ut sig men det lär skapa effekter på såväl råvarumarknaden som för enskilda bolag i sektorn.

Veckans makroagenda inleder lugnt med arbetsförmedlingens veckostatistik samt tyska importpriser, dallas fed index och Mario Draghis tal inför EU-parlamentet. Inget som lär ge någon större marknadseffekt, men makroveckan fortsätter med spännande saker på sin agenda.

På tisdag kommer konjunkturinstitutet med som barometerindex samt EMU med sin motsvarighet, följt av KPI från Tyskland och amerikanska hushållens konfidensindikator.

Onsdag får vi svenska BNP-siffror och detaljhandel, samt KPI från EMU-området och BNP från USA.

På torsdag väntar industri-PMI från Sverige och USA samt privatkonsumtionen i USA och fredagen blir en lugn historia.

OMXS30 vände vid tre tillfällen kring motståndsnivån runt 1580 punkter innan stängningen som noterades till 1577 punkter. Det finns ett starkare motståndsområde runt 1580-1600 punkter vilket nu blir intressant att följa då OMXS30 letat sig upp mot dessa nivåer. Med tanke på en mycket stark utveckling i USA lär vi se en viss påverkan på inledningen av dagens handel och kan således få möjligheten att göra nytt försök att bryta in i tidigare nämnda område. Sker åter igen ett misslyckat försök eller om OMXS30 vänder ner i en rekyl har vi stöd kring 1568, 1558 och 1547 punkter i första hand. Det viktigare långsiktiga stödet finns vid cirka 1488 punkter. På den kortsiktiga horisonten har OMXS30 fått köpsignaler under uppgångarna, där en ny väntar om 1580-motståndet bryts. Dock så har omsättningen under uppgångarna varit betydligt lägre än omsättningen under nedgångarna, vilket är en negativ signal och talar för att de långsiktiga och kapitalstarka investerarna inte är nettoköpare i dagens marknad.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Tyskland: importpriser januari kl 8.00

  • AF: veckostatistik kl 10.45

  • ECB: obligationsköp kl 15.45

  • USA: försäljning nya hem januari kl 16.00

  • USA: Dallas Fed index februari kl 16.30

Övrigt

  • Fed: James Bullard talar om USA:s ekonomi och penningpolitik kl 14.00

  • ECB: Mario Draghi talar inför EU-parlamentet kl 15.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen höll sig kring nollstrecket i avslagen handel under fredagen för att sedan stänga något upp. Bland storbolagen tyngde Volvo medan skogskoncernen SCA steg. Kronan och räntorna sjönk efter dagens riksbanksprotokoll.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent vid nivån 1.577. Omsättningen uppgick till 12,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Handeln på de större börserna i Europa var likartad med små rörelser inför veckoslutet. Tyska DAX-index handlades upp med 0,2 procent. De amerikanska börserna inledde fredagens handel uppåt med 0,6 procent till 0,8 procent i optimistisk anda. Marknaden väntar närmast på tongivande statistik från USA samt den nye Fed-chefen Jerome Powells första anförande i kongressen nästa vecka.

För storbolagen i OMXS30 var rörelserna överlag begränsade. SCA presterade bäst med 3,6 procents uppgång sedan Nordea höjt aktien till köp.

Volvo tyngde mest bland storbolagen med en nedgång på 1,3 procent. Enligt uppgifter till Dagens Industri har storägarna i Geely, genom ordförande Li Shufu och Fredrik Lundberg från Industrivärden, hållit ett möte under fredagen kring hur bolaget ska styras och utvecklas framöver.

Kinesiska Geely är numera största ägare sett till kapital i Volvo efter att ha köpt Cevian Capitals aktiepost medan Industrivärden är störst sett till röster.

Bland förlorarna på Stockholmsbörsen fanns rapporterande bygghissbolaget Alimak. Aktien föll drygt 6 procent i spåren av ett resultat som inte nådde upp till analytikernas förväntningar. Utsikterna för 2018 var generellt positiva om än med lutning åt det andra halvåret.

Det första halvåret 2018 kommer att möta utmanande jämförelsetal från ett starkt första halvår 2017 – men för helåret bör tillväxten bli positiv sade vd Tormod Gunleiksrud vid dagens rapportkonferens.

E-handlaren Sportamores bokslut fick även ett kyligt mottagande. Försäljningstillväxten uppgick till 6 procent under det fjärde kvartalet vilket är lägre än vad bolaget tidigare presterat under året. I en kommentar till Direkt menade vd Johan Ryding att de investeringar som gjorts i utökad kapacitet medfört visst tempotapp i försäljningen. Under januari visade dock bolaget upp en tillväxttakt på 25 procent jämfört med ifjol. Aktien backade med 6 procent.

Ett annat rapporterande bolag var Björn Borg. Klädbolagets underliggande nettoomsättning minskade med 7,2 procent i det fjärde kvartalet och rörelseresultatet sjönk med närmare 20 procent jämfört med samma period ifjol. Aktien tappade närmare 5 procent.

Bland förlorarna fanns även Micro Systemation. Vd Joel Bollö och styrelseledamoten Örjan Gatu har sålt aktier för cirka 33 miljoner kronor. Bolaget som gör mjukvara och hårdvara för bevissäkring ur mobiltelefoner, sjönk med 8 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1577.11
3441.46
12483.79
2747.3
25309.99
7337.39
22179.17
31445.03
1.23
10.04
8.15
63.75
67.21
0.21%
0.28%
0.18%
1.6%
1.39%
1.77%
1.31%
0.57%
0.18%
-0.06%
-0.16%
0.31%
0.25%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto