Home > Morgonrapport: ”Statistik får reda ut bruset..”

Morgonrapport: ”Statistik får reda ut bruset..”

Den tekniska bilden för OMXS30 ser negativ ut på några dagars sikt, men ser vi till en något bredare bild ser börsen ut att stå i ett vägskäl, där det finns små tecken för nedgång, men spelplanen är vidöppen. Uppdaterade utsikter väntas i och med den stora mängden statistik idag, med konsumentprisindex för EMU i spetsen. Nattens nyhetsflöde har inte gett några strålande förväntningar kring dagens initiala handel.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens Analys

OMXS30 intradagsdiagram
OMXS30 intradagsdiagram

Det blev en negativ utveckling igår för OMXS30, som lägst var priset nere och vände på 1384, för att sedan återhämta sig de sista två timmarna till en stängning om -0,27 % på 1392. Oroligheterna i Hong Kong fick ta stor plats i nyhetsflödet, HSBC rapporterade bland annat att de fick stänga en filial i centrala Hong Kong på grund av de upptrappade demonstrationerna. Statistikmässigt hjälptes inte den europeiska börsutvecklingen av att den samlade konfidensindikatorn för EMU sjönk till lägsta nivå sedan slutet av förra året. Nedgången blev 1 % i Euro Stoxx 50 och indexet står nu i 3187. Amerikanska börser öppnade kraftigt ned men återhämtade sig och S&P 500 stängde -0,25 % på 1978.

OMXS30 dagsdiagram
OMXS30 dagsdiagram

Tittar vi på intradagsdiagrammet för OMXS30 ser situationen inte så värst lovande ut med en tydligt nedåtriktad trend, men samtidigt påminner vi oss själva att det är på kort sikt då varje stapel motsvarar en timme, och att man inte bör fångas upp allt för mycket av bruset. Om vi istället lutar oss bakåt något för att se en mer övergripande bild i dagsdiagrammet ser vi att vi fortfarande befinner oss i övre delen av tradingintervallet 1320-1400. Det abrupta avbrottet på förra veckans uppgång visar att varken köp- eller säljsida har något tydligt övertag. Kursen nästan balanserar på 100-dagars glidande medelvärde, en stängning under skulle vara tecken på en trendvändning. MACD-indikatorn konstaterar denna påbörjade negativa trend, men vi håller oss avvaktande tills en riktig signal ges med stängning antingen över 1400 eller under 1376 innan vi skaffar oss en mer bestämd uppfattning.

För att försöka skapa en fundamental uppfattning om var priserna ska ta vägen finns det gott om statistik att uppdatera sin uppfattning med under dagen. Igår kom tysk KPI in prick på förväntningar, oförändrad från augusti, upp 0,8 % sedan ett år tillbaka. Idag följer även Tysklands arbetslöshet, men framför allt arbetslöshet inom EMU, där drygt 18 miljoner människor var utan jobb i juli och nivån förväntas fortsätta ligga kvar på 11,5 %.  Höjdpunkten är dock konsumentprisindex för EMU kl. 11:00 som man kan tänka sig att Mario Draghi drömt mardrömmar om många nätter och siffran väntas sjunka till en årstakt på 0,3 % i september, ned från 0,4 % i augusti. 

Under natten har vi fått ett knippe statistik från Japan; detaljhandeln var högre än förväntat och arbetslösheten var lägre än förväntat, dock sjönk hushållens konsumtion mer än väntat och industriproduktionen sjönk mer än väntat. Marknadens samlade dom var på morgonen -1% för Nikkei 225 och en något försvagad yen. Definitivt PMI för Kina reviderades ned till 50,2 från preliminära 50,5 under natten, vilket alltså är oförändrat mot augusti och en fortsatt oro kring nedsaktning i Kina med andra ord. I kombination med utökade demonstrationer har Hong Kong fortsatt tappa även idag med en nedgång på 1,2 % hittills under natten. Dessutom har FOMC-ledamöt och Fed-chef i dallas, Richard Fisher sagt att han vill se en första räntehöjning i slutet av första kvartalet nästa år, alltså tidigare än juni 2015 som varit konsensus. Det återstår att se hur marknaden hanterar denna skur av negativa nyheter på förmiddagen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmbörsen inledde veckan med att sjunka. Geopolitisk oro, denna gång i Hongkong, testade investerarnas riskaptit och börsindex var på minus på samtliga större börser i Europa samt i New York.

Vid stängning hade OMXS30-index sjunkit med 0,3 procent till nivån 1.392. Aktier för nästan 9,8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Protester i Hongkong mot Pekings ökade styre över regionen trappades upp under helgen och det satte press på börserna globalt.

I Europa stängde DAX 0,7 procent ned och på Wall Street var Dow Jones 0,3 procent lägre vid amerikansk lunchtid.

Måndagen var annars en ganska nyhetsfattig dag, speciellt sett till bolagsnyheter, och därför fick aktieanalyser relativt stor plats i handeln.

De svenska storbankerna föll till exempel efter att Société Générale sänkt sin rekommendation för den nordiska banksektorn till undervikt, från tidigare neutral.

”Nordiska banker har levererat imponerande tvåsiffrig avkastning och överglänst sina europeiska konkurrenter sedan finanskrisen. Vår oro ligger i att nordiska konsumenter har nått sin lånekapacitet, och att en period av stagnerande tillväxt är förestående, medan möjligheten för ytterligare besparingar ser ut att vara begränsad”, skriver Société Générale.

Nordea sjönk 1,2 procent, SEB A var ned 0,7 procent och både Swedbank och Handelsbanken noterades 0,6 procent lägre.

MTG tappade drygt 1 procent till 228:80 kronor efter UBS sänkt rekommendationen från köp till neutral medan Alfa Laval steg 0,9 procent med stöd av en ny köprekommendation från ABG.

Bank of America/Merrill Lynch har gått igenom oljesektorn och bland annat höjt rekommendationen för Enquest samt sänkt riktkurserna för Africa Oil och Lundin Petroleum. Enquest var vinnare på Large Cap med en uppgång om nära 4 procent. Africa Oil var samtidigt en av förlorarna på samma lista, ned 2,5 procent.

Bland Börsveckans köprekommendationer stack investmentbolaget Medcap ut med en uppgång om 5,5 procent.

Kinnevik steg 1,3 procent. Tidningen Barrons skrev om Rocket Internet och Zalando som båda debuterar på Frankfurtbörsen under veckan. Båda aktier har potential att klättra till en början men det kommer att bli svårt för båda bolag att leva upp till hajpen, enligt tidningen. Barrons påpekar dock att Kinnevik är ett alternativ för de som missar chansen att teckna i börserbjudandet.

I övrigt noteras rekyl i H&M, som förra veckan tappade drygt 6 procent men som på måndagen steg 0,6 procent till 297:50 kronor.

Telia Sonera håller kapitalmarknadsdag – sin första sedan 2011 – på tisdagen. Aktien var ned 0,4 procent.

Aerocrine fick skjuts uppåt i den sena handeln på besked om samarbete med Microsoft kring användande av molntjänster för Feno Niox. Aktien var vid stängning upp 8,8 procent.

I makroväg presenterades bland annat EMU:s konfidensindikator som sjönk som väntat i september samt amerikansk data som visade på något högre konsumtion och kärninflation i augusti.

På svensk front rapporterade SCB/HUI att detaljhandeln steg 4,6 procent i augusti, jämfört med samma månad 2013, och det var bättre än väntat. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades försäljningen ha ökat med 3,5 procent.

Det var sällanköpsvaruhandeln som utmärkte sig med en ökning om 7,1 procent.

Detta händer idag

RAPPORTER
FIRST NORTH
– Pallas Group
AKTIETORGET
– Mobile Loyalty

STÄMMOR
– Arc Aroma Pure

BÖRSSTATISTIK
– Avanza: presenterar privatspararnas aktiehandel för september

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Light Lab: första dag för handel utan teckningsrätter i nyemission
– Pilum: första dag för handel efter sammanläggning av aktier 1:100
– Precio Systemutveckling: anmälningstid i nyemission avslutas
– Vindico Security: anmälningstid i nyemission avslutas

KAPITALMARKNADSDAG
– Telia Sonera: webbsänd kl 9.30-16.30

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Lastbilar: IAA-mässan pågår i Hannover 25/9-2/10

MAKROSTATISTIK
– Japan: arbetslöshet augusti kl 1.30
– Japan: hushållskonsumtion augusti kl 1.30
– Japan: detaljhandel augusti kl 1.50
– Japan: industriproduktion (prel) augusti kl 1.50
– Kina: HSBC industri-PMI (def) september kl 3.45
– Storbritannien: Nationwide huspriser september kl 8.00
– Tyskland: detaljhandel augusti kl 8.00
– Danmark: BNP (def) 2 kv kl 9.00
– Österrike: BNP (def) 2 kv kl 9.00
– SCB: löneutveckling juli kl 9.30
– SCB: arbetskostnadsindex juli kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet september kl 9.55
– ESV: statsbudgetens månadsutfall augusti kl 10.00
– Storbritannien: BNP (def) 2 kv kl 10.30
– EMU: arbetslöshet augusti kl 11.00
– EMU: KPI-estimat september kl 11.00
– Italien: KPI (prel) september kl 11.00
– USA: ICSC detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
– USA: S&P/Case-Shiller bopriser juli kl 15.00
– USA: Chicago PMI september kl 15.45
– USA: hushållens konfidensindikator september kl 16.00

POLITIK
– Riksdagen: riksmötets öppnande kl 14.00

CENTRALBANKER
– Indien: RBI lämnar räntebesked kl 7.30
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.15

MAKRO ÖVRIGT
– HUI: konjunkturprognos kl 9.00
– SCB: Offentliga sektorns sparande och bruttoskuld 2010-2013 kl 9.30
– IMF: publicerar delkapitel ur kommande World Economic Outlook (WEO) kl 15.00

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Bättre affärer med Teknisk Analys

Vill du lära dig göra bättre affärer? Förbättra din timing? Lära dig teknisk analys? Gå då kursen ”Bättre affärer med Teknisk Analys”. Kursledare är Anders Haglund med över 25 års erfarenhet av teknisk analys och aktieförvaltning. Passa på: Nästa kurstillfälle 5 oktober i Stockholm och 11 oktober i Göteborg. Även 25/10, 15/11 och 6/12.

Läs mer.

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.