Home > Morgonrapport: ”Statistik talar för fortsatt uppgång, men fokus på orderflöde och nyhetsflöde.”

Morgonrapport: ”Statistik talar för fortsatt uppgång, men fokus på orderflöde och nyhetsflöde.”

Vi blir inte förvånade om också vår högsta målkurs 1373 infrias idag. Det är varken köpläge eller säljläge på några dagars sikt. Bilden och statistiken (81 %) talar för fortsatt uppgång, men magnituden av dagens rapportflod gör att alla former av rationell analys är högst tveksam. Swing tradern skiftar med fördel över åt daytradinghållet, och försöker lägga sig på rätt sida om order- och nyhetsflödet…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30 - statistik talar för uppgång men rapporter grumlar sikten
OMXS30 – statistik talar för uppgång men rapporter grumlar sikten

Vi skrev i gårdagens morgonrapport att ”Vi siktar på uppgång mot intervallet 1355-1367 i första hand för OMX-index, med brasklappen att rapportperioder är notoriskt svåra att prognosticera.” Vi skrev också att OMX-index om det ville sig väl kunde nå ”ända upp till 1373”. Marknaden svarade på ett betydligt mer distinkt sätt än vad vi hade väntat oss. Öppningen som sådan noterades kring 1355-1356, och därmed hade vi redan i inledningen av dagen stängt igen det gap som skapades för två veckor sedan och som utgjort ett första naturligt målområde för oss alltsedan dess.

Därefter tog det fart på allvar…

Marknaden vägrade att rekylera över huvud taget utan spenderade istället resten av dagen i en stabil uppåtgående rörelse för att stänga på 1369,45. Och även om Pfizers budrykte kring AstraZeneca inte gav mycket rent procentuellt för index, gav det sannolikt desto mer psykologiskt understöd. Även om vi kanske lutade åt att marknaden skulle nå upp till dessa högre nivåer trodde vi inte att det skulle ske så fort.

Vi väntade oss en symfoni av små uppgångar under flera dagar, snarare än ett kursmässigt crescendo koncentrerat till en intensiv uppåtdag. Styrkan och intensiteten överrumplade oss något. När marknaden beter sig icke-typiskt och överraskande kan det vara nyttigt att begrunda situationen, att försöka se helheten.

Försöker marknaden säga oss något?

I drygt åtta fall av tio (81 %) brukar en stängning av det slag vi fick uppleva igår medföra viss ”follow-through” mot uppsidan. Uppgången hade brett understöd. Volymen fanns där. Köparna dominerade säljarna ända in på sluttampen, med en stängning nära dagshögsta. Nyhetsflödet (exempelvis Astra) gav råg i ryggen. I drygt åtta fall av tio brukar en bild som denna i normalläget (efter potentiellt inledande navelskåderi) medföra högre kurser och en allt ivrigare köpsida.

Problemet är att vi inte befinner oss i ett normalläge.

Nasdaq dras uppåt av översålda momo-aktier
Nasdaq dras uppåt av översålda momo-aktier

Istället står vi inför ett veritabelt smörgåsbord av rapporter. Dags att kamma sig, dra på sig turkepsen, och ta ett djupt andetag. Idag smäller det på allvar. Med rapporter från tungviktare såsom Ericsson, TeliaSonera, Trelleborg och StoraEnso på schemat kan allt hända. Idag rapporterar dryga 17 % av OMX30-index. Och inte nog med det. I övermorgon fortsätter rapportfloden med bolag som SEB, Volvo, Elektrolux, Sandvik, Autoliv, Tele2 och Betsson. (Se gärna vår bifogade sammanställning på de mest tongivande svenska och amerikanska rapporterna under kommande tvåveckorsperiod längre ned i morgonrapporten).

Och ju fler rapporter, desto större inslag av slump och desto mindre användbar analys.

Trots den pigga börsen fanns det de som identifierade en del smolk i gårdagens välfyllda glädjebägare. En långsiktig investerare med välkända hedgefondinslag i sin nyligen rebalanserade och alltid lika välallokerade portfölj reagerade på gårdagens DI-artikel angående ett dåligt första kvartal för hedgefonder i allmänhet, och Brummer-fonder i synnerhet: ”Gamla nyheter. Om de tycker första kvartalet var dåligt [för Brummer] borde de kika på siffrorna för mid-April. Per den 15:e april är Multistrategy2XL ned 4,3%, Manticore ned 7,7%, Futuris ned 4,1% och Lynx ned 1,7%. Detta alltså under månadens två första veckor. Bedrövligt. Blir kanske 2014 första förluståret [för Brummers flaggskepp] någonsin?”

Tillbaka till aktiemarknaden.

Fortfarande knivigt. I vanliga fall hade dagens utveckling stärkt oss ytterligare i vår positiva marknadstro. Men i lägen som dessa kan allt hända. Vi blir inte förvånade om 1373 stäms av imorgon, men vi vill varken vara köpare eller säljare här. Swing tradern skiftar med fördel till daytrading i marknader som dessa och försöker sonika lägga sig på rätt sida om orderflödet och nyhetsflödet.

Slutsats: Vi blir inte förvånade om också vår högsta målkurs 1373 infrias idag. Det är varken köpläge eller säljläge på några dagars sikt. Bilden och statistiken (81 %) talar för fortsatt uppgång på sikt, men magnituden av dagens rapportflod gör att alla former av rationell analys är högst tveksam. Swing tradern skiftar med fördel över åt daytradinghållet, och försöker lägga sig på rätt sida om orderflödet och nyhetsflödet…

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Du missar väl inte Anders Haglunds omåttligt populära OMX-Analys.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Efter fyra och en halv dag utan öppen börs tycktes det klia i fingrarna på handlarna och Stockholmsbörsen steg rejält på tisdagen. Alla aktier i OMXS30 slutade på plus, utom Scania som backade marginellt. Vid stängning hade OMXS30 stigit 2,1 procent till 1.369 och aktier för 13,7 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. ”Det känns som att det har kommit bra siffror på bostadssidan som driver på, sedan är det förstås uppgifterna om Astra Zeneca också. Det känns som att det inte finns mycket annat att göra än att vara lång i aktier just nu, och vi hade väl lite att ta igen efter påskhelgen också”, säger en fondförvaltare till Nyhetsbyrån Direkt.

På onsdagen sätter rapportfloden fart på allvar. Vad tror du om resten av veckan? ”Jag tror nog att det blir som med SKF, att marknaden kommer att vara väldigt petig kring marginaler”, säger fondförvaltaren. I Stockholm såväl som i övriga Europa steg läkemedelsbolag efter aviserade affärer i framför allt Novartis, samt obekräftade uppgifter om Pfizer och Astra Zeneca. Astra Zeneca rusade efter uppgifter om Pfizers intresse för bolaget och möjligheterna till ett bud med en saftig premie. Uppgifterna om samtal förnekades under dagen men aktien steg ändå 5,8 procent. Investor drogs med och klättrade 3,0 procent medan närliggande Getinge ökade 3,6 procent.

Läge för Buy-the-Pullback i AstraZeneca
Läge för Buy-the-Pullback i AstraZeneca

”Givet att uppgifterna stämmer kan vi inte utesluta att Pfizer kommer att göra ett andra, mer kraftfullt, försök att förvärva Astra Zeneca då ett köp ser vettigt ut utifrån Pfizers perspektiv”, skrev Nordea Markets i en kommentar. Förutom läkemedelssektorn präglades marknaderna av den försvars- och säkerhetspolitiska utvecklingen. Proryska styrkor som ockuperat regeringsbyggnader i östra Ukraina hävdade att de inte omfattas av skärtorsdagens överenskommelse om nedtrappning. Rysslandsexponerade Oriflame, som efter en tuff period rekylerade upp i torsdags, vände ned igen och tappade 1,1 procent.

I Sverige höll allianspartiledarna presskonferens med anledning av förslaget om ökade försvarsanslag, och nämnde där Ryssland som orsak till en omsvängning av Sveriges försvarspolitik från internationella insatser till försvar av inhemskt territorium, framför allt kring Östersjön. Saabs aktiekurs steg 0,2 procent till 200 kronor jämnt. Volvo steg 2,0 procent till de högsta nivåerna på länge. Ett par banker har höjt rekommendationer och riktkurser för aktien. Nokia stärktes 3,6 procent och var ett av dragloken i OMXS30. Bolaget räknar med att försäljningen till Microsoft av i stort sett hela Devices & Services kan slutföras på fredag.

Tradedoublers vd Rob Wilson avgår sedan bolagets intäktsutveckling varit en besvikelse, enligt ett pressmeddelande som innehöll preliminära resultat för kvartalet. På intäktsnivå låg dessa cirka 7,5 procent under SME Direkts estimat. Aktien backade 2,5 procent. East Capital Explorer ändrar avgiftsstrukturen, bland annat genom att inga resultatbaserade avgifter tas ut förrän substansvärdet åter ligger på 100 kronor/aktie. Aktien steg 6,2 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Skall TeliaSonera få nytt liv eller faller den pladask
Skall TeliaSonera få nytt liv eller faller den pladask

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– AAK (kl 11.00), Beijer Electronics (kl 13.00), Ericsson (kl 7.30), G&L Beijer (kl 10.00-12.00), HIQ (kl 7.30), Intrum Justitia (kl 7.00), Investor (kl 8.15),
Klövern (kl 7.30), Midway (kl 16.00), Nederman (kl 16.00), Net Ent (kl 7.30), Nordic Mines (kl 8.00), Nordnet (kl 8.30), Profilgruppen (kl 8.00), Sintercast (kl
9.00), Stora Enso (kl 12.00), Studsvik (kl 13.00), Telia Sonera (kl 7.00), Trelleborg (kl 13.00), Vitrolife (kl 8.30)
NGM
– Fortnox
FIRST NORTH
– Empire, Firefly, Nordkom, Sportamore, Victoria Park (kl 13.00), Xvivo
AKTIETORGET
– Switchcore, Traveas (ändrat datum från 15/5)
ÖVRIGA NORDEN
– Evry, Kemira (kl 7.30), Kone (kl 11.30)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Apple (kl 22.30), Boeing (före USA-börserns öppning), Facebook (efter USA-börsernas stängning), Ingersoll-Rand (kl 13.00), Procter & Gamble (före
USA-börsernas öppning), Texas Instruments (kl 22.30), Varian (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Abelco, Beijer Electronics, Cavotec, D/S Norden, Firefly, Intrum Justitia, Klövern, Midway, Nederman, Nordkom, Nordnet, Sportamore, Stora Enso, Studsvik,
Switchcore, Transatlantic, Trelleborg, Victoria Park, Yield

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– AAK: press- och analytikerträff kl 13.00
– Beijer Electronics: telefonkonferens kl 14.30
– Ericsson: press- och analytikerkonferens kl 9.00
– Ericsson: telefonkonferens kl 14.00
– HIQ: press- och analytikerpresentation kl 9.00
– Intrum Justitia: rapportpresentation kl 9.00
– Nederman: telefonkonferens kl 17.30
– Net Ent: webbsänd rapportpresentation kl 9.00
– Nordnet: rapportpresentation kl 10.00
– Stora Enso: webbsänd telefonkonferens kl 13.30
– Studsvik: telefonkonferens kl 14.30
– Telia Sonera: presskonferens kl 10.30
– Trelleborg: telefonkonferens kl 15.00
– Victoria Park: webbsänd rapportpresentation kl 15.00
– Vitrolife: telefonkonferens kl 10.00
– Xvivo: telefonkonferens kl 14.00

EXKLUSIVE UTDELNING
– Dedicare (1:10 kr), Tribona (0:50 kr)

MAKROSTATISTIK
– Kina: HSBC industri-PMI (prel) april kl 3.45
– Frankrike: PMI (prel) april kl 9.00
– Tyskland: PMI (prel) april kl 9.30
– EMU: PMI (prel) april kl 10.00
– EMU: budgetunderskott, statsskuld 2013 kl 11.00
– Storbritannien: CBI industritrender april kl 12.00
– USA: PMI (prel) april kl 15.45
– USA: försäljning nya bostäder mars kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

CENTRALBANKER
– BOE: protokoll från penningpolitisk möte den 10 april kl 10.30
– Nya Zeeland: räntebesked kl 23.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03

Rapporter Sverige/USA kommande två veckor:

23-apr Teliasonera, Ericsson, HiQ, Net Ent, Trelleborg, Investor, Stora Enso, AAK, Boeing, Ingersoll-Rand, Paccar, P&G, Facebook, Varian
24-apr Billerudkorsnäs, Axfood, Axis, Cdon, Eniro, Fingerprint, Husqvarna, Platzer, Millicom, JM, Google, Amazon, Microsoft, Timken, Eli Lilly
25-apr SEB, Tele2, Tieto, Volvo, Betsson, Saab, Duni, SSAB, Electrolux, Sandvik, Autoliv, MTG, BMS, Colgate-Palmolive, Ford
28-apr Swedbank, Kinnevik, Nobia, Alfa Laval, Indutrade, Nolato, Whirlpool
29-apr Atlas Copco, SCA, Lundin Mining, ABB, Nordea, Nokia, Assa Abloy, NCC, Bilia, Haldex, Unibet, Lindab, Gunnebo, Precise, Beijer Alma, Bufab
30-apr SHB, Pfizer, US Steel
01-maj Kennametal
02-maj General Motors
05-maj Securitas, ÅF
06-maj Boliden, Loomis, Seamless, Semafo, Tradedoubler, Hemtex
07-maj ICA, Holmen, Meda, Hexpol, Oriflame, Hemfosa, Sweco
08-maj Mekonomen, Sobi

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.